tanja_b prvotno napisa
Evo nekoliko naslova od mojeg ovogodišnjeg ljetnog čitanja:
Ali Smith: Ljeto - uspjela sam uloviti novu-novcatu knjigu u svojoj knjižnici, zbog čega sam bila jako sretna. Roman je u maniri prethodnih u tetralogiji (Jesen, Zima, Proljeće), i, kao i svaki put, čini mi se najbolji u nizu. Možda i najrealističniji od ta četiri. Dešava se početkom 2020., a upoznajemo sestru i brata tinejdžere kroz čija prepucavanja se prelamaju razne aktualne teme. Ali javljaju se tu i likovi iz Zime, a i iz Jeseni - a kroz sjećanja (pra)starog Daniela Glucka roman nas vraća u ljeto 1940. i prisjeća se internacije "neprijateljskih državljana". Ali Smith piše o vrlo aktualnim temama - Brexitu, odnosu prema strancima, dotiče se pandemije i klimatskih promjena (ali pritom taj motiv mudro ne stavlja u fokus romana, nego u glavu tinejdžerke, čime ta tema dobiva realističniji prizvuk, bez forsiranog aktivizma). Ukratko - ja oduševljena, sad bih rado ponovo pročitala cijelu tetralogiju da ponovim neke detalje.
Paolo Cognetti: Vučja sreća - ovaj roman je na tragu ranijih Cognettijevih "alpskih" romana, naročito podsjeća na "Divljeg dječaka". Ali dok je protagonist "Divljeg dječaka" proveo 8 mjeseci u planinama u čistoj introspekciji, Fausto iz "Vučje sreće" ide korak dalje - napušta karijeru pisca i zapošljava se kao kuhar u planinarskom domu. Roman je pisan nepretencioznim jezikom, opuštajućim stilom, i baš mi je dobro sjeo.
Annie Ernaux: Događaj - mala knjižica koju sam pročitala doslovno u sat vremena, a oborila me s nogu. Oduševila me potpuno. Annie Ernaux mi je otkriće ove godine.
Ingmar Bergman: Povjerljivi razgovori - opet Bergman secira odnose svojih roditelja u mladosti, na svoj tipičan način - mučno je pisano, ali uvlači čitatelja u priču i na kraju sam se ulovila da se ne mogu odlijepiti od knjige.
Ludwig Bauer: Dvostruki život Eve Braun - iako jako cijenim Bauera kao pisca, i neki njegovi romani su mi zbilja izvrsni, ovaj me razočarao. Dobro je počeo s prikazom odrastanja troje mladih ljudi u provinciji 80-tih, ali kad je došao do 90-tih, sve je okrenuo u neku suludu karikaturu koja se više nije dala čitati.