-
Pred neki dan pročitala sam Gledajte kako plešemo Leile Slimani, drugi nastavak iz trilogije "U zemlji drugih" (prva knjiga naslovljena je "Rat, rat, rat").
Dok se prva knjiga bavila prvom generacijom doseljenika iz Francuske u Maroko (u liku Mathilde), druga knjiga bavi se generacijom njihove djece - Aiche i Selima. Pretpostavljam da će treća knjiga u trilogiji biti fokusirana na generaciju njihove djece, tj. autoričina alter ega.
Ali zanimljiv detalj, zašto sve ovo pišem - dakle, u ovoj, drugoj knjizi, opisan je jedan od pokušaja državnih udara u Maroku 1971., za vrijeme proslave rođendana Hasana II. Kako inače volim povezivati stvarne činjenice s onim opisanim u književnosti, krenula sam guglati Maroko i državne udare i Hasana II, i naišla na ovaj članak iz 2010.:
https://www.jutarnji.hr/globus/bila-...aljeva-4092840
A u članku se navodi da je liječnica iz teksta teta književnika Zorana Ferića. Pa me to vratilo na njegovo "Putujuće kazalište", gdje se zaista spominje sestrična (hm, je li bila sestrična? obiteljski odnosi u tom dijelu romana nevjerojatn osu komplicirani) njegovog oca, Marijana
i to ne samo usput, nego se zaista i pojavljuje kao lik.
Ovo povezivanje literature i činjenica baš me zabavilo.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma