-
Nevjerojatno dugo nisam pisala, ali čitam. Žao mi je zbog dugog napisa, ali spomenut ću većinom one naslove o kojima ovdje (još) nije bilo riječi.
Nekoliko krimića/trilera: Kate Atkinson - Nevjerojatno zagonetno ubojstvo, sam čitala u srpskom prijevodu, jer hrvatskog, na žalost nema, a u pitanju je druga knjiga iz serijala o detektivu Jacksonu Brodieju (prva je izdana u nas pod naslovom Povijest slučajeva). U pitanju je žanrovski roman koji ima sve što treba imati, detektiva s problemima, loših i manje loših zlikovaca, društveni kontekst, dobru atmosferu, hrpu zabavnih referenci, a i vješto je napisan. Potom Dror Mišani - Nestao prvi iz serije romana o policijskom istražitelju Aviju Avrahamu, koji NIJE tipičan: brz, pronicljiv, nepogrešiv, dapače nesiguran je, umoran i pun grizodušja. Ipak, baš zato djelo je stvarnije, iako na klackalici uvjerljivosti, neki drugi likovi i radnje pretežu na drugu stranu. Ipak to je vrlo dobra knjiga s očekivano/neočekivanim svršetkom. Jean Haniff Korelitz - Zaplet preporučam jer je intrigantna, ironična, s filmskom radnjom, tjera na čitanje, baš dobro štivo za prekratiti lijena ljetna poslijepodneva na plaži ili kauču.
Odlična knjiga za tinejdžere ili mlađe punoljetnike sklone laganom SF-u i svima koji vole svemirski znan-fan žanr je Andy Weir - Spasitelj. Nevjerojatno zabavna s dobrom idejom - o dvama svemirskim putnicima koji gotovo da dolaze iz različitih dimenzija i moraju pronaći rješenje da se vrate na matične planete. Knjiga je još jedno vrlo filmski pisano štivo, nemam pojma hoće li biti ekranizacije, ali ako bude sigurno ću gledati. Šire shvaćeno i Laurent Binet - Civilizacije spada u isti žanr, ali ovdje nije u pitanju budućnost nego prošlost, odnosno alternativna povijest ili ŠBKB da su nativni naseljenici Novog svijeta stekli djelomičnu imunost na viruse Starog svijeta, znali za željezo i otisnuli se preko Atlantika. Knjiga propituje mnoge uvriježene europocentrične istine. A istinama o nuklearkama bavi se odlično nacrtan strip Svijet bez kraja kojeg uvjetno preporučam, budući da je vrlo jednostran u zagovaranju te vrste energije, gotovo propagandan, ipak na popisu je zbog informativnosti i jer neprijatelja treba poznavati! Bez zadrške preporučam pročitati još jedan strip Alpha: od Abidjana do Gare du Norda crtani roman o afričkim migrantima, pretužan i ujedno prelijep prikaz goleme nesreće koja obilježava 21. stoljeće, a koja uvijek ostaje na marginama našeg zanimanja.
Putujem po Africi samo u knjigama, a baš u samo njeno srce, u vrijeme raspleta hrvatsko-kongoanske sudske priče odvela me knjiga Barbare Kingsolver - Biblija otrovne masline. Žena piše izvrsno, znala sam to još iz Razmetnog ljeta, na žalost nije zanimljiva domaćim izdavačima, ali jest onima u Srbiji. Srećom, jer je u pitanju ona vrsta romana koja ščepa čitatelja za utrobu. Teme kojima se bavi su mnoge - kolonijalizam, odrastanje, rađanje države, emancipacija. U pitanju je obiteljska saga o životu pet žena, pisana iz prvog lica svake od njih, pa svaka ima svoj glas.
Do juga Afrike me, pak, bacio Damon Galgut - Obećanje. Roman je jedinstven zbog narativnog postupka. Pripovjedač je, naime, nestalan, fluidan, on teče kroz likove. Cjelokupan je dojam sličan čitanju romana struje svijesti, samo ovdje nije u pitanju jedna, nego mnoštvo. Da se netko ne prepadne, kakofonije nema, a nakon početne prilagodbe, tekst se lako čita. A iako se bavi smrću, krivnjom, nepravdom i urušavanjem jedne obitelji, začudo, zbog humora i ironije, knjigu nisam doživjela mračnom i teškom.
Još ću spomenuti Feđu Štukana - Blank biografski roman - uspješnicu koja je poput filmskog scenarija, a vraća u godine tuge, gnjeva i prljavštine, godine rata u BIH. No, rat i borbe u knjizi ne prestaju kada autor napušta frontu i kada se oružje ohladi. Isprva on ratuje sa svojim demonima, a poslije s demonima navodne demokracije. Također i Ottessu Moshfegh - Eileen. Krasi ju rijedak dar da piše o nelijepim dijelovima svakodnevice i uvrnutim ljudima, tjelesnim izlučevinama, gadljivostima i prljavštini, uznemirujućim mislima, a ipak u čitatelja budi simpatiju i interes za svoje likove i njihove postupke. Nije mi bila dobra kao Moja godina odmora i opuštanja, ali nije za odbaciti.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma