Richard Powers - Iznad svega

Nakon Broda za Issu, dopao me roman sličnog sentimenta, samo u središtu nisu životinje i njihova prava već drveća i njihova prava.
Powers je ispleo pravi američki roman, priča se proteže kroz desetljeća, prati 9 likova čije bi se priče na kraju trebale susresti i međudjelovati. Kažem trebale, jer priča jednog lika mi nije nikako jasna u kontekstu sudbine drugih, a priča jednog od parova mi nije do kraja razjašnjena.
Usprkos tomu, roman je predivna posveta drveću, zapravo šumama, njihovom ekosustavu, značaju za život stotina bića koje žive pokraj njih, ali i značsju za cijelo čovječanstvo. Stabla komuniciraju, obaviještavaju jedna druge kad dolazi opasnost, usklađuju urode, odgajaju i uče svoje mladice...
Okosnica romana inspiraciju crpi u tzv. Timber wars iz 90.-ih godina kada su se aktivisti masovno organizirali kako bi spriječili rušenje kalifornijskih prašuma. Kad Powers opisuje život dvoje aktivista koji žive godinu dana na vrhu jednog stabla giganta meni je jedan od najboljih momenata romana. Svidjela mi se i priča znanstvenice koja se prva usuđuje izaći s tezom i dokazima da stabla komuniciraju, a da bi zbog ismijavanja muških kolega bila isključena u potpunosti iz znanstvene zajednice. Ali 20 godina nakon doživljava rehabilitaciju i zaslužena priznanja.
Moram pohvaliti vrhunski prijevod. Dugo nisam čitala ovako kompleksnu knjigu, punu nepoznatih riječi, izraza, nazivlja stabala, a opet tako tečnu i razumljivu, s prekrasnim ritmom hrvatskog prijevoda.