Stefan Hertmans - Uspon

Jako volim Hertmansove romane, Slikar i rat i Obraćenica su mi bili vrh pročitanoga u godinama kad sam ih čitala. Hertmans ima zanimljiv pristup-uzima stvarni povijesni ili obiteljski događaj i romansira sve oko njega, često pišući i o samome sebi dok istražuje određenu temu. U Slikaru i ratu piše o svom djedu u 1.svjetskom ratu, u Obraćenici o djevojci koja u osvit križarskih ratova bježi sa svojom ljubavi, Židovom, što je za tadašnje antisemitsko europsko plemstvo prvorazredni skandal. Bježi bojeći se za život, i to pješice od Francuske do Bliskog Istoka.
U Usponu povod za roman je saznanje da je u kući u kojoj je Hertmans živio prije njega živio časnik SS-a. Hertmans počinje kopati po njegovoj biografiji, a sudski spisi pokazuju da je zlodjela bilo mnogo više nego što je obitelj mogla zamisliti.
Uspon mi je slabiji od prve dvije knjige, no i dalje zanimljiv. Daje odličan uvid u kompleksnu povijest Belgije (Hertmans je belgijski pisac flamanskog govornog područja), borbu flamanista protiv francuske prevlasti (pojam Frankiljoni mi je potpuno nov), i priliku koju su iskoristili u 2.svjetskom ratu surađujući s nacistima.