-
N.K.Jemisin - Kameno nebo
Zadnji dio trilogije Slomljena zemlja mi je iscrpila koncentraciju jer je otišla u visine sa znanstvenom apstrakcijom, a ja sam tu, priznajem, jako ograničena. A ništa, bilo je kao kad sam gledala Matrix, probala sam uživati iako mi apsolutno ništa nije bilo jasno, haha
U zadnjoj knjizi pratimo dva putovanja, s dva različita cilja kako okončati peto doba, tj. apokalipsu nakon razornog potresa. Obje junakinje su shvatile čemu služe kristali na nebu, pomalo shvaćaju tko su kamenojedi, a tko Čuvari, i kako upotrijebiti energiju za ono što planiraju. Autorica njihove puteve u Jezgrište Oca Zemlje presijeca s poglavljima iz daleke prošlosti koja objašnjavaju kako je zapravo sve počelo. Prvi dio mi ostaje najzanimljiviji, ali svakako, veliki palac gore ovoj trilogiji.
Nakon ove knjige, ostala sam na znanstvenoj apstrakciji s fikcionaliziranom biografijom/biografijama u djelu Manijak Benjamina Labatuta. Puno hvala što ste ovo stavljale na svoje liste, promaknulo bi mi skroz. Bila sam potpuno opčinjena načinom na koji je Labatut iznio svoju viziju kako su geniji (uglavnom) fizike 20. stoljeća osjećali i mislili od djetinjstva do smrti. U središtu priče je mađarski znanstvenik von Neumann čiji je rad omogućio nuklearnu i hidrogensku bombu, a utro je put i umjetnoj inteligenciji kakvu danas poznajemo. Upada u oči kako je mnogo tih apsolutnih genija bilo i duševno bolesno, a neki su bili i potpuno autistično zasljepljeni znanstvenim napretkom da nisu shvaćali moralne posljedice svojih postignuća. I onda na kraju knjige, potpuno neočekivano, priča o kineskoj igri go i stvaranju računala koji pobjeđuje svjetskog prvaka 2017. Taj zadnji dio mi je sve odlično zaokružio, ali zato me prvi dio knjige još uvijek malo zbunjuje, tj. uvod s ubojstvom svog djeteta s posebnim potrebama i samoubojstvom koja je izvršio jedan austrijski fizičar u osvit nacizma, pa ako je netko malo bolje shvatio, bila bih zahvalna da mi približi.
I da, prije ovoga me film Oppenheimer ni najmanje nije zanimao, a sad ga bome planiram pogledati.
Hvala na informaciji za film Čitav jedan život u Kinoteci, nažalost, ne stignem ga pogledati, nadam se da će jednog dana doći na HRT3.
I ful mi je drago da vam se sviđa U daljini.
Posljednje uređivanje od chesil : 28.01.2025. at 13:59
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma