Stranica 16 od 38 PrviPrvi ... 6141516171826 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 751 do 800 od 1866

Tema: Kako je pandemija djelovala na vas

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    A kako da medicinar procijeni preko telefona da je osoba koja ga zove a sasvim normalno razgovara, ne gubi svijest, ne povraca, ne krvari, pod terapijom je, kandidat za hitni prijem (i to jos da hitna dodje po njega !) u bolnicu ?
    X. Mislim, dajte ljudi, budite razumni. On ne zvuči kao da je u škripcu. A dispatcher ne može procijeniti koga će zavhatiti citokinska oluja, a vjerojatno zna da lijeka nema ako bude citokinske nesreće. Za respirator očito nije bio.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 12.08.2022. at 14:22

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Dakle, on si je, summa summarum, sam kriv što je umro.
    Ok.
    Ne znam uopce odakle izvlacis takve zakljucke.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja pretpostavljam da ljudi već kreću s "jel bolje da možda pričekam / ne cijepim se / mene strah) pa dobiju odgovor "a vi vidite itd., čuvajte se, možda dođe neko bolje cjepivo itd". Lako je sve to gugljivo - od preporuka za reumatoidni artritis npr. itd. A ajde ti dođi u Hrv. tek tako do tvog reumatologa s preporukom "just checking mogu li se cijepit", a liste čekanja godinu dana i više. Te preporuke valjda kasne kod nas, dok dođu preporuke, dođe i novi soj.
    Pa nisam sigurna da ljudi kreću s pretpostavkom "jel možda" ipak mislim da je veća odgovornost na liječniku da decidirano kaže da ne jel možda nego svakako bi se morali cijepiti, pogotovo jer ste imunokompromitiran bolesnik.
    Amen, nema dalje. Ako on ne želi njegova stvar.
    Prijateljica je dobila savjet i mišljene od imunologa za dijete koje je prebolilo kavasaki da se nikako ne cijepi. Ok, kavasaki i cijepljenje ne znam, ali održala je monolog kako i svoju kćer neće cijepiti i da se ona cijepila samo jer je morala...

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

A kako da medicinar procijeni preko telefona da je osoba koja ga zove a sasvim normalno razgovara, ne gubi svijest, ne povraca, ne krvari, pod terapijom je, kandidat za hitni prijem (i to jos da hitna dodje po njega !) u bolnicu ?
    Samo je trebalo izbaciti- ako mislite da je potrebno.

Ja radim sasvim neki drugi posao i povremeno izgubim iz vida da strankama desete struke (evo, možda liječnicima) ne mora biti kristalno jasno ono što je meni bjelodano, pa to osvijestim kad npr. komuniciram sa svojom mamom, izrazito informiranom i visoko obrazovanom, koja mi nije jednom rekla da ono što ja govorim, misleći da sam pojednostavila na razinu djeteta nižih rzreda osnovne škole, kao da joj govorim na turskom.
    Ali od takvog eventualnog mog "pa to svi znaju, procijeni sam" stava, stranka u najgorem slučaju može imati nekakvu novčanu štetu. Ne štetu po zdravlje i život.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ne znam uopce odakle izvlacis takve zakljucke.
    Iz ininih postova

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    Pa nisam sigurna da ljudi kreću s pretpostavkom "jel možda" ipak mislim da je veća odgovornost na liječniku da decidirano kaže da ne jel možda nego svakako bi se morali cijepiti, pogotovo jer ste imunokompromitiran bolesnik.
    Amen, nema dalje. Ako on ne želi njegova stvar.
    Prijateljica je dobila savjet i mišljene od imunologa za dijete koje je prebolilo kavasaki da se nikako ne cijepi. Ok, kavasaki i cijepljenje ne znam, ali održala je monolog kako i svoju kćer neće cijepiti i da se ona cijepila samo jer je morala...
    Sve si pobrkala. Nije bio imunokompromitiran. Bio je autoimuni bolesnik s ugrožavajućom bolesti pluća i trebao se cijepiti i nije bio dijete - djeca lakše prolaze kovid nego gripu.

Da, u mom idealnom svijetu mu je doktorica trebala reći "vi se svakako morate cijepiti". Ne znamo što je rekla, ali sumnjam da je rekla "ne smijete se cijepiti".

Dijete nije osoba koja je ugrožena od korone da bi pod mus trebao cijepljenje. 50-godišnjak sa sjogernom i situacijom na plućima - jest - ima komorbiditete.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Iz ininih postova
    I'm fine with that. Necijepljenje je bilo ključ - tko god je to odlučio, taj je the one najvjeorjatnije. Iluzije da će ga spašavati hitna, da će stić nabavljat lijek iz Dubrovnika - su nažalost iluzije. I kad imaš herpes, moraš Herplex počet pit vrlo brzo, ono... imat ga doma. I Tamiflu kad imaš gripu. To nije situacija za nabavljanje od nekud i konzultiranje i zvanje hitne x puta i objašnjavnaje da imaš neke rijetke bolesti s tehničarima. Ako nisi Trump pa imaš cijeli tim koji to u pozadini nosa, a ti ne bereš brigu o tome.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 12.08.2022. at 14:37

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Iz ininih postova
    Da nadodam, taj moj post isao je iza Ininog, ne tvog, rehab

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

I'm fine with that. Necijepljenje je bilo ključ - tko god je to odlučio, taj je the one najvjeorjatnije. Iluzije da će ga spašavati hitna, da će stić nabavljat lijek iz Dubrovnika - su nažalost iluzije. I kad imaš herpes, moraš Herplex počet pit vrlo brzo, ono... imat ga doma. I Tamiflu kad imaš gripu. To nije situacija za nabavljanje od nekud i konzultiranje i zvanje hitne x puta i objašnjavnaje da imaš neke rijetke bolesti s tehničarima.
    Naravno da si fine with that kad si to napisala u više navrata, i sada isto, a ja krećem od toga da ne mora svatko biti kao ti, imati gomilu znanja na tu temu i znanstvenika u obitelji

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja od 12.-te godine npr. imam neku sumnju na neki reuma spektar. Nemam reumatoidni artritis zasad, hvala bogu (ne znači da se jednom neće razvit, ali od 12.-te do 53. nije još pa ga sad nemam), nego nešto opisno iz tog spektra. Svaki liječnik upisuje "ostale bolesti: reumatoidni artirtis". A propos preciznosti, a nije niti hića.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Naravno da si fine with that kad si to napisala u više navrata, i sada isto, a ja krećem od toga da ne mora svatko biti kao ti, imati gomilu znanja na tu temu i znanstvenika u obitelji
    A ja krećem od toga da u sadašnjoj situaciji mora sve imat - i znat fiziku i matematiku, i brijat na rodi o neplodnosti i brijat u fb grupama ako liječi rak, i za sve mora imat paralelni sustav ovoj državi i ovom sustavu. Ako to nema, imao je dosad sreće - super pametno dijete, super zdrav život, ono.... hashtag dida toni, lako tako.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 12.08.2022. at 14:40

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nisam mislila samo na njega. Mislim da bi liječnici trebali reći "vi se svakako trebate cijepiti" i lom i specijalist.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pa ako treba pobačaj - lova il specijalno znanje koje bolnice da, koje ne, a ne na dobardan doć u KB Osijek npr. pa prolazit dramu (hvala ženi koja je s tim istupila, kao i Čavajdi), ako treba IVF, ne ić tamo gdje moraju koristit sve embrije. Itd. Mogla bih do preksutra nabrajat.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam mislila samo na njega. Mislim da bi liječnici trebali reći "vi se svakako trebate cijepiti" i lom i specijalist.
    Slažem se sto posto. Ne smiju bit tako bojažljivi pa još i nas krive za široko prepisivanje antibiotika, kao i nastavnici roditelje što daju svima petice - jer... krivo je more.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 12.08.2022. at 14:45

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Samo je trebalo izbaciti- ako mislite da je potrebno.

Ja radim sasvim neki drugi posao i povremeno izgubim iz vida da strankama desete struke (evo, možda liječnicima) ne mora biti kristalno jasno ono što je meni bjelodano, pa to osvijestim kad npr. komuniciram sa svojom mamom, izrazito informiranom i visoko obrazovanom, koja mi nije jednom rekla da ono što ja govorim, misleći da sam pojednostavila na razinu djeteta nižih rzreda osnovne škole, kao da joj govorim na turskom.
    Ali od takvog eventualnog mog "pa to svi znaju, procijeni sam" stava, stranka u najgorem slučaju može imati nekakvu novčanu štetu. Ne štetu po zdravlje i život.
    Shvacam sto zelis reci, ali evo bas sam sad opet poslusala snimke pokusavajuci uhvatiti nesto sto sam mozda propustila.
    Ako zanemarimo gospodju koja je spominjala posudu za mokrenje i koja zbilja razgovara neotesano, kao da se nalaze u birtiji, ja ne mogu razaznati sto su mu krivo savjetovali.
    Vise puta mu je nalozeno da dodje u bolnicu na pregled. Simptomi koje je on opisivao da ima, nisu za hitni bolnicki prijem. Apsolutno sve simptome koje je nabrojao na snimci, imala sam i ja kad sam imala covid. Nisam mogla carape obuti da me ne oblije znoj i da ne legnem, odmorim.
    Jedino mi je sumnjiv taj dolazak hitne pomoci koji opisuje njegova partnerica sat vremena prije nego sto je preminuo, ali odbijam vjerovati da su medicinari koji su taj put dosli svjesno pustili covjeka da premine. Sve mi mirise na to da se u organizmu iznenada dogodilo nesto sto je Matijanica gurnulo u smrt.
    I to "procijeni sam" - ne kuzim sto je lose rekla. Jel ti vodis svoju djecu ili sama ides na apsolutno svaku temperaturu, virozu lijecniku ? Ili sacekas koji dan da vidis kako ce ici razvoj bolesti ? Zar to nije samoprocjena ?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A s treće strane, imaš liječnicu koja je zastupala svoj stav o cijepljenju u Austriji pa izvršila samoubojstvo koliko su je avaksi maltretirali, ovdje se prijetilo znanstvenicima, Markotićki, Viliju itd. zbog cijepljenja. Ko je prije pitao što i kako oko cijepljenja - država te cijepila, vjerovao si sto posto. A ti sad objašnjavaj, pregovaraj, u nekom trenu se misliš - oš se cijepit, neš se cijepit, ajde brate, dosta više, ne želim ja sebe izlagat da meni prijete ovi koji misle da je to napad na njihove slobode. I ti isti liječnici koji bi se trebali izlagat, gledaju kako Bakić i Lauc dobivaju od države novce, jedan za Varteks, drugi za glikan antiage gluparije.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 12.08.2022. at 14:50

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

[QUOTE=rehab;3245618] Sve mi mirise na to da se u organizmu iznenada dogodilo nesto sto je Matijanica gurnulo u smrt.
    QUOTE]

Citokinska oluja.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Shvacam sto zelis reci, ali evo bas sam sad opet poslusala snimke pokusavajuci uhvatiti nesto sto sam mozda propustila.
    Ako zanemarimo gospodju koja je spominjala posudu za mokrenje i koja zbilja razgovara neotesano, kao da se nalaze u birtiji, ja ne mogu razaznati sto su mu krivo savjetovali.
    Vise puta mu je nalozeno da dodje u bolnicu na pregled. Simptomi koje je on opisivao da ima, nisu za hitni bolnicki prijem. Apsolutno sve simptome koje je nabrojao na snimci, imala sam i ja kad sam imala covid. Nisam mogla carape obuti da me ne oblije znoj i da ne legnem, odmorim.
    Jedino mi je sumnjiv taj dolazak hitne pomoci koji opisuje njegova partnerica sat vremena prije nego sto je preminuo, ali odbijam vjerovati da su medicinari koji su taj put dosli svjesno pustili covjeka da premine. Sve mi mirise na to da se u organizmu iznenada dogodilo nesto sto je Matijanica gurnulo u smrt.
    I to "procijeni sam" - ne kuzim sto je lose rekla. Jel ti vodis svoju djecu ili sama ides na apsolutno svaku temperaturu, virozu lijecniku ? Ili sacekas koji dan da vidis kako ce ici razvoj bolesti ? Zar to nije samoprocjena ?
    Je, to je samoprocjena, ali bih i ja, kao i on, da mi liječnik kaže bilo što što nije baš iz aviona vidljiva glupost, poslušala liječnički savjet.
    Osim toga, teško da će od najobičnije viroze doći do životno ugrožavajuće situacije, a kod kovida je ipak drugačije.

Ja nisam slušala snimke, čitala sam transkripte

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

HGSS- organizacija u koju možeš ući samo preko osobne preporuke. Tijekom spašavanja visiš nad provalijom..stavljaš li svoj život u ruke novog člana, vjeruješ li da će te izvući?
    Nesreće su moguće ali članovi su najkompetentniji..

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Brzinskim guglanjem nalazim od partnerice post u kojem on tvrdi da je ona rekla da se ne cijepi i da je on svima rekao da mu je to rekla. Meni je teško u to vjerovati da je izrijekom rekla da se ne cijepi. Zato jer ljudi čuju što čuju, zato jer sam čitala da ljudi tvrde (i ovdje na forumu da su im liječnici rekli da se ne smiju cijepiti), a sumnjam da su liječnici bili tako kategorični. Tako da me zapravo ne zanima njeno ime jer ja pretpostavljam da je on to tako čuo, ali sumanjam da je bilo izrečeno "ne smijete se cijepiti zbog toga i toga", ali je moguće da je bilo ostavljeno "a ne znam, ovo-ono".
    Da, navela je kako je on bio bolesno oprezan zbog tih svojih autoimunih bolesti te je zato i želio čuti mišljenje imunologa. Ostalo ti pošaljem na pp pa ćeš najbolje sama procijeniti.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Je, to je samoprocjena, ali bih i ja, kao i on, da mi liječnik kaže bilo što što nije baš iz aviona vidljiva glupost, poslušala liječnički savjet.
    Osim toga, teško da će od najobičnije viroze doći do životno ugrožavajuće situacije, a kod kovida je ipak drugačije.

Ja nisam slušala snimke, čitala sam transkripte
    Pa naravno, o tome i govorim, oni mu nista drugo u tom trenutku nisu ni mogli savjetovati. Sve sto su mu savjetovali na temelju njegovog osobnog opisa situacije, ispravno su mu savjetovali. Nitko nije mogao predvidjeti da ce za koji dan iz te trenutne situacije nastati smrt.
    Ne znamo je li vadio krvne nalaze, je li redovno mjerio saturaciju, je li slikao pluca (po snimci bih rekla da jest)... Naprosto ne mozemo iz ovog sto je pusteno u javnost donijeti zakljucak sto je poslo po zlu.
    Eto, zato sam protiv hajke i brzopletih zakljucaka.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ponavljam, hajka služi (i) nečemu drugom.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ježim se najviše od " dođite AKO MISLITE DA JE POTREBNO", što je i sirius potvrdila da je uobičajena stvar koja se kaže pacijentu preko telefona.
    Pa kako da to laik procijeni?!
    Vrlo jednostavno: ako ti je lose i zoves telefonom, a oni kazu, kao sto su i u ovom slucaju rekli, ne mozemo vam pomoci preko telefona, onda ides, ako fizicki mozes. Ako fizicki ne mozes sam, trazis ukucane da pomognu. Ako oni ne mogu, zoves hitnu. Objasnjavas im da doslovno ne mozes (ili netko to radi za tebe) jer ne mozes disati i/ili krvaris i/ili dogadja se nesto iznimno opasno, ili ti se tako cini. Ili im govoris da ne mozes nikako doci jer si malaksao od temperature, nemas auto, taksi je nedostupan, ne zelis u taksi kao pozitivan na kovid pa neka te ubace u sustav hitne pomoci i dodju po tebe kad mogu (jer postoji sansa da, dok je tebi lose, ali nisi na umoru, netko stvarno treba hitnu pomoc i prijevoz prije tebe).

Hitne sluzbe postoje svuda, s ove i one strane bare. Kod nas postoji urgent care preko dana, a hitni prijem u bolnici od 0 - 24. Kad nazoves s pitanjem sto i kako, prvo odslusas brzinsku poruku da, ako je hitno, zoves 911. Ako nije, cekaj da se javi dezurna RN (medicinska sestra sa slicnim znanjem i ovlastenjima kao LOM u Hrvatskoj). Kad se jave na telefon, prvo identificiraju osobu (jer zoves svoju bolnicu/medicinski sustav, uglavnom). Uvijek su spremni dati savjet o antipireticima i drugim lijekovima bez recepta, generalnim idejama i preporukama za smanjenje bolova i snizavanje temperature, prestanak povracanja i proljeva, itd. Svaki razgovor ukljucuje i magicnu recenicu: "Ako ste i dalje zabrinuti i/ili vam je losije, molim vas idite u urgent care i/ili hitni prijem." I to mi je sasvim normalno. Sto da radi ovaj na telefonu? Ne vidi, ne cuje, ne moze te dodirnuti.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Da pojasnim ovo gore, ne govorim i pokojnom Matijanicu. Nisam poznavala covjeka; cak ni njegov novinarski rad. Svakako mi je zao izgubljenog zivota mladog covjeka koji stvarno nije trebao umrijeti iz vise nego tisucu i jednog razloga. U jednom trenutku mi je palo na pamet da je, mozda, prica zavrsila nesretno kako jest jer je Matijanic ostao istrazivacki novinar do samog kraja i na samom sebi isprobao funkcionira li hrvatski zdravstveni sustav. I to ne znaci da mislim da si je sam kriv, nikako, u smislu u kojem bi ga mozda Svimbi mogla vidjeti.

Negdje su me pitali mislim li ja da se to meni ne bi moglo dogoditi i odgovor je - ne mislim. Naravno da bi, u bilo kojem sustavu. I kad je sve savrseno funkcionalno, nesto moze krenuti krivim smjerom i u sustavu i sto se tice zdravlja. S druge strane, bih li ja cekala? Ne bih nikako; ne cekam nikad. Ali shvacam da je to opcenito privilegija jer imam znanje i mogucnosti i u takvoj sam (obiteljskoj) situaciji da ne funkcioniramo ni u dobrom/boljem sustavu bez da drzimo konce u vlastitim rukama koliko god je to moguce. Kad ne znamo ili ne mozemo rijesiti situaciju sami, odlazimo po pomoc.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Njemu je pozlilo naglo, u roku jednog dana (ukupno). Mislim da to nije očekivao, vjerojatno je mislio da će moguće pogoršanje ići postepeno (kao u vrijeme delte kad su ljudi po 10 dana doma kašljali) i da ima vremena za odlazak u bolnicu, a dotad konzultacije. Kad mu je krenula citokinska oluja, sve je išlo jako brzo. Nesretnici iz hitne koji su mu došli nisu imali nikakvog iskustva i već je bilo kasno. Obdukcija će pokazati (nadam se točno) što se zapravo dogodilo.

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Citokinska oluja.
    Da li bi nju cijepljenje spriječilo?

Možda ću malo uzburkati vodu, ali svi idu na to da mu se dogodio takav ishod jer nije bio cijepljen. Ali i cijepljeni umiru, jesmo li 100% sigurni da bi ga cijepljenje spasilo?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Uvijek istih 100 posto. 100 posto je samo da cemo svi umrijeti kad tad. Za cijepljenje mu je najveca sansa da ne bi doslo do toga, izrazeno u milijonima stidija u tocnim postocima za koji djavo od komorbiditeta, u ove 2 god se to istrazivalo. Toliko da postoje smjernice kp je ugrozen, ko je manje, zasti itd . Koje je to bezvezno pitanje jesmo li sto posto ovo il ono. Ako nije sto posto, onda se ne pika. Meni je sto posto pitanje djece, sori.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 12.08.2022. at 18:00

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I obole od raka i nepusaci pa nije sto posto bla da je pusenje stetno. Postoje statistike, postoje istrazivanja, one su jednoznacne, nije svaka stvar na svijetu misterija iako nije sto posto. Kazem, zrelom covkeku ne treba da bude sto posto siguran da ce ga pojas zastitit, da sto posto nece dobit karijes ako pere zube itd itd. Pa je pitanje "a jesmo li sto posto" bespredmetno. To mu je bila najbolja sansa za prezivljavanje covida, daleko najbolja
    Posljednje uređivanje od ina33 : 12.08.2022. at 18:02

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nije sto posto ni da ce sutra izac sunce, mozda sw odvijaju sad neki procesi koje ne vidimo i sve ode u ariju.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I po meni je to pitanje 'jeste li sto postp sigurni' onaj looping u razgovoru pacijent/strucnjak kad se strucnjak odmakne i kaze, a vozi ti po svome onda ako ti jedino sto posto igra, a pacijent cuje 'a ni doktor sam ne zna, povukao sam ga pitao, evo, nista se ne zna". U medicini je sto posto jedino smrt zivih bica.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

https://www.index.hr/vijesti/clanak/...zAzH4TuawikTi8

Ni spomena o necijepljenju :/. Nego ti -virovi i još neki moderniji lijek koji nismo niti naručili :/.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Pa je pitanje "a jesmo li sto posto" bespredmetno. To mu je bila najbolja sansa za prezivljavanje covida, daleko najbolja
    u biti bi još bolja opcija bila da su se svi zdravi ljudi cijepili (ili na neki drugi način dali svoj doprinos smanjenju pandemije, recimo da se potpuno povuku u izolaciju dok ne prođe najgore) i na taj način smanjili mogućnost da se covid širi (tj. možda i doveli do toga da ga uopće više nema) i time zaštitili sve one koji se ne mogu cijepiti (ili cjepivo ne funkcionira kako treba radi nekih ranijih oboljenja). ali ne, radije su kmečali da se osjećaju kao žrtve holocausta (što je tek bilo degutantno).
    Posljednje uređivanje od mama courage : 13.08.2022. at 22:27

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    u biti bi još bolja opcija bila da su se svi zdravi ljudi cijepili (ili na neki drugi način dali svoj doprinos smanjenju pandemije, recimo da se potpuno povuku u izolaciju dok ne prođe najgore) i na taj način smanjili mogućnost da se covid širi (tj. možda i doveli do toga da ga uopće više nema) i time zaštitili sve one koji se ne mogu cijepiti (ili cjepivo ne funkcionira kako treba radi nekih ranijih oboljenja). ali ne, radije su kmečali da se osjećaju kao žrtve holocausta (što je tek bilo degutantno).

Mam mi je lakše. Konačno je skinut veo lažnih optužbi s adezea i rvatskog zdravstvenog sustava, za Matijanićevu smrt krivi su bešćutni zdravi antivakserići. Inglourious basterds.
    Oni isti gadovi i zločinci zbog kojih su se mahom razbolijevali oni cijepljeni, od kojih su neki oboljeli čak tri puta, a koliko čujem neki i četiri puta.

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

najžalosnije u cijeloj toj priči s matijanićem mi je to što ispada da se sam osobno (suprotno očito svim liječničkim preporukama za njegove boleštine) odlučio da se ne cijepi a pisao je protiv drugih necjepiša kao o antivakserima kretenima
    očito je pisao po depeši i narudžbi a ne po svojim uvjerenjima, sve za novac

živjelo objektivno i istraživačko novinarstvo u hr

nek se sad pokažu i pokrenu pozitivne promjene u zdravstvu a ne traže dežurnog krivca

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Dakle, donosenje zakljucaka i pljuvanje po mrtvom covjeku. Sramota.
    Posljednje uređivanje od zhang : 14.08.2022. at 08:31

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj zhang prvotno napisa Vidi poruku
    Dakle, donosenje zakljucaka i pljuvanje po mrtvom covjeku. Sramota.
    čovjek se svojim izborom nije cijepio i pisao da su ljudi koji se nisu cijepili protiv covida mahom kreteni. to nije pljuvanje, već činjenica.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    čovjek se svojim izborom nije cijepio i pisao da su ljudi koji se nisu cijepili protiv covida mahom kreteni. to nije pljuvanje, već činjenica.
    Tako je. I, obzirom da je i on znao pisati itekako kriticne tekstove o mrtvim ljudima, ne vjerujem da bi mu smetalo.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

I ne znam koliko je presudno to sto se nije cijepio. Nisam citala neka znacajna istrazivanja, ali redovito mi iskacu naslovi u medijima prema kojima cjepivo ne stiti od omikron verzije. Ako je to istina, onda podatak da se nije cijepio ne igra znacajnu ulogu u zbivanjima koja su prethodila njegovoj smrti. Ali daje drugaciji dojam o njegovim tekstovima o ljudima koji se nisu cijepili.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne znaš ti, ali ima ko zna. O važnosti cijepljenja, prijetnjama i stresu medicinara:

https://www.theguardian.com/commenti...XfS4MNmEi5emgk
    Posljednje uređivanje od ina33 : 14.08.2022. at 10:52

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Slažem se da je apsurdno njegovo pisanje u kontekstu činjenice da se nije cijepio.
    Jedino je pitanje ZAŠTO se nije cijepio. A to poteže odgovornost liječnika (ako je točno da mu je savjetovao necijepljenje, što znamo da se nerijetko događalo), sustava (koji bi takve bolesnike morao "privesti" cijepljenju) i njega samog (je li strah da će mu cjepivo, u kontekstu vlastite bolesti, nauditi više od covida utjecao na odluku).

Mimo svega toga, činjenica je da se takvim bolesnicima preporučuju hospitalitacije u slučaju covida, a on tu uslugu nije dobio iako je bio u bolnici koja je bila prazna.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

https://www.index.hr/vijesti/clanak/...zAzH4TuawikTi8

Ni spomena o necijepljenju :/. Nego ti -virovi i još neki moderniji lijek koji nismo niti naručili :/.
    Cijepljenje je dio terapije nekog tko ima covid?
    Jer članak je koliko vidim o rezultatima autopsije i što se moglo poduzeti vezano uz liječenje?
    Znači imamo ili cijepljenje ili umri upadom pluća i svim ostalim što su naveli doma sat vremena nakon što te hitna pregleda i zakljuci da nisi za bolnicu?

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Referirala sam se na dio da je pisao po nalogu i za pare. Taj dio je donosenje zakljucaka i pljuvanje.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

A tek dio da mu partnerica namjerno piše lonac a ne posuda da provocira? Ni 24 sata nakon što je umro?

Mržnja prema Feralu i svemu i pogotovo svima vezanim uz njega kod nekih jednostavno nema ni mjere ni minimuma pristojnosti.

Jednostavno svaki upis s desničarskih i katoličkih pozicija o njemu je uvijek iskrivljen tom mržnjom prema Feralu.
    Posljednje uređivanje od sillyme : 14.08.2022. at 11:45

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Cijepljenje je dio terapije nekog tko ima covid?
    Jer članak je koliko vidim o rezultatima autopsije i što se moglo poduzeti vezano uz liječenje?
    Znači imamo ili cijepljenje ili umri upadom pluća i svim ostalim što su naveli doma sat vremena nakon što te hitna pregleda i zakljuci da nisi za bolnicu?
    Ništa ne razumijem, pa zar je toliko znanje o cjepivima uslijed avaks aktivizma ošlo u dim? Cjepivo je nešto što u dokazanim postocima (nikako ne sto posto, ko što ništa nije sto posto) sprječava teži razvoj bolesti. O postupcima hitne smo već natanane - teško je na temelju telefona procijeniti, tako bi mu bilo i u drugim zemljama, osim što bi bila možda jača cijepna kampanja i stručnjaci koji hendlaju njegove bolesti jednoznačniji oko uputa i više modernijih lijekova za omikron. Rekao je ovaj neko s hitne - da je to bila delta, bilo bi gadno. A bilo mi je jadnome gadno i za omikron. Koliko ima vremena kad krene citokinski đavo - nema puno nažalost. Zato se o svemu tome unaprijed, prije, what-ifovi, raspitivanja, priprema.

Ono što je konstantni bug je ta misao da se ima vremena za ovo i ovo - kod nekih je tralala, a komorbiditnetne neke odnese vrlo brzo. Terapija tim lijekovima je po pacijentu 20.000 kn, a još nemamo ni najnovije, i bitno su manje učinkoviti od cjepiva. U bolnicama ne rade mađioničari. Ali da se ništa ne zna i sve je misterija - e, pa nije. A da je lako cijepit se - pa nije ni to, nakon lauca bakića, ja sam se trtarila kad sam cijepila kćer isto, pa sam presjekla i cijepila. Zato mi nije toliko nezamislivo da je propagirao cijepljenje, a sam se uvjerio da se ne smije cijepit jer mu je tako rekao xy i on je to tako čuo. Nije mi to nezamisliva ljudska psihologija straha.

Imamo mi prava na svašta, ali koliko je od tih prava provedivo - pokazala je Čavajda, KB Osijek i sto primjera svakodnevno. Koliko je to sve izvedivo praktilčni kad je stani - pani i koji će bit rezultati tih zakašnjelih akcija, that's the question.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 14.08.2022. at 11:58

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A tek dio da mu partnerica namjerno piše lonac a ne posuda da provocira? Ni 24 sata nakon što je umro?

Mržnja prema Feralu i svemu i pogotovo svima vezanim uz njega kod nekih jednostavno nema ni mjere ni minimuma pristojnosti.

Jednostavno svaki upis s desničarskih i katoličkih pozicija o njemu je uvijek iskrivljen tom mržnjom prema Feralu.
    Ona je jadna luda od boli, a ja mislim da su mu svi novinarski prijatelji sad biased i emotivni, dio njih se sigurno grize koji mu đava ja nisam rekao neka traži drugo mišljenje na rečenice ne smijem se cijepit zbog ovog ili onog. Hladni i emotivno neangažirani su ovi medicinara tipa Ivić, Maloševac, Berecki koji se čude da je takav pacijent ostao necijepljen. Uvjetno rečeno "čude", jer sigurno su naišli na kolege svoje koji isto - a ne znam, nisam siguran što bih rekao itd.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 14.08.2022. at 12:01

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ak ona je luda od boli oni koji pišu takve stvari o njoj nisu. Čak mi se čini da su neki malo i zadovoljni i sretni sve u svemu....

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Slažem se da je apsurdno njegovo pisanje u kontekstu činjenice da se nije cijepio.
    Jedino je pitanje ZAŠTO se nije cijepio. A to poteže odgovornost liječnika (ako je točno da mu je savjetovao necijepljenje, što znamo da se nerijetko događalo), sustava (koji bi takve bolesnike morao "privesti" cijepljenju) i njega samog (je li strah da će mu cjepivo, u kontekstu vlastite bolesti, nauditi više od covida utjecao na odluku).

Mimo svega toga, činjenica je da se takvim bolesnicima preporučuju hospitalitacije u slučaju covida, a on tu uslugu nije dobio iako je bio u bolnici koja je bila prazna.
    Pretpostavljam zato jer nije bio za respirator, lijeka nemaju i kako da mu pomognu. Ali, očito će sad gorit hitna kao krivac. Ko zna uopće je li bolnica baš prazna i koliko kapaciteta liječničkih sad ima (godišnji, turistička sezona itd. - vjerojatno isti resursi spašavaju pijane Engleze koji u ST tumaraju po pub crwawlovima svaki dan). Znate da svake godine "nema korone" do Vele Gospe, a onda počnu tužni smajlići na fiilozofskome pa zar opet kao misteriozno i naglo skaču opet brojke, hm... pa kako.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 14.08.2022. at 12:09

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ak ona je luda od boli oni koji pišu takve stvari o njoj nisu. Čak mi se čini da su neki malo i zadovoljni i sretni sve u svemu....
    Pacijenti koji lijepe smajliće na tuđe smrti su mi fenomen koji ne razumijem i neću nikad razumjet. Mislim da smo mi prestara generacija za tako nešto, to možda mlađi, kojima su ljudi likovi u video igrama, avatari na internetu. Kao ni ovi na "porast brojki" pa ono tisuće smajlića koji plaču od smijeha.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 14.08.2022. at 12:08

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ništa ne razumijem, pa zar je toliko znanje o cjepivima uslijed avaks aktivizma ošlo u dim? Cjepivo je nešto što u dokazanim postocima (nikako ne sto posto, ko što ništa nije sto posto) sprječava teži razvoj bolesti. O postupcima hitne smo već natanane - teško je na temelju telefona procijeniti, tako bi mu bilo i u drugim zemljama, osim što bi bila možda jača cijepna kampanja i stručnjaci koji hendlaju njegove bolesti jednoznačniji oko uputa i više modernijih lijekova za omikron. ....
    Pa ti si komentirala da što o članku gdje pisu o tome što je sve moglo bit poduzeti u liječenju da zašto ne spominju cijepljenje. Cijepljenje je trebala biti prevencija a da li mu je stvarno preporučeno da se ne cijepi istražuje inspekcija. Plus realno poznavajući naše dr teško da je ostao pisani trag, ni ove usmene upute bi bile rekla-kazala da nije automatski snimao pozive. Činjenica je da je hitna bila kod njega pogledala ga uzivo i nije vidjela da doslovce umire. Nego rekla da jede stapice...

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ona je jadna luda od boli, a ja mislim da su mu svi novinarski prijatelji sad biased i emotivni, dio njih se sigurno grize koji mu đava ja nisam rekao neka traži drugo mišljenje na rečenice ne smijem se cijepit zbog ovog ili onog. Hladni i emotivno neangažirani su ovi medicinara tipa Ivić, Maloševac, Berecki koji se čude da je takav pacijent ostao necijepljen. Uvjetno rečeno "čude", jer sigurno su naišli na kolege svoje koji isto - a ne znam, nisam siguran što bih rekao itd.
    Ne bih se složila za Maloševca da je hladan i emotivno neangažiran jer je upravo sama činjenica da je "stao" tu gdje je stao - tj. na "čuđenju", dokaz da je i on sam biased.
    Naime, Maloševac je jedna zasebna kategorija bešćutnosti. Što je pak taj čovjek izjavljvao o necijepljenima, teško je i prepričati. U njemu baš vrije ona praiskonska mržnja. A Matijanića je simpatizirao, unatoč činjenici da je bio necijepljen (pa mu je oprostio i taj teški grijeh).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •