Meni je super kod nas što imamo Paxlovid, mislim da je to poprilično velika prednost.
Meni je super kod nas što imamo Paxlovid, mislim da je to poprilično velika prednost.
Ja stvarno imam osjećaj da su neki ljudi pogodniji za covid.
Frendica eto preboljela, 2x cijepljena, preboljela i sad opet ima. Samo prvi puta je imala malo teže simptome, ali i tad je bila pred kraj trudnoće
Meni je zao sto kod nas ne možemo dobiti ove lijekove, moji bi za njih definitivno bili kandidati, u slučaju potrebe
Ajd nadam se da ce sad nakon smrti novinara ipak možda biti oprezniji i bolje paziti na simptome i na vrijeme primiti ljude u bolnicu
Last edited by Vrci; 20.08.2022 at 23:51.
Eryngium, uzalud ti trud. Tvoj post nitko me šljivi. Svi osim liječnika koji izravno rade s pacijentima ZNAJU BOLJE i imaju neke svoje statistike.
Pa da u tom duhu iznesem i ja svoju.
U prošloj šk.god. od 20 učenika dvojica srednjoškolaca imala su long covid. Jedan u blažem obliku - zarazio se, jadnik, po treći put, dvaput je prebolio lako, a taj treći mu je ostavio tromjesečni umor, bezvoljnost, dekoncentraciju, slabiji školski učinak.
Drugi je učenik također prebolio lako, a onda više od 6 mjeseci u školi doslovno vegetirao - teško disanje, bol u plućima, zaduha pri penjanu uza stepenice, nemogućnost IKAKVE koncentracije, posljedično izuzetna anksioznosti itd. Roditelji su ga odbijali odvesti liječniku (misle da je korona prevara, nisu ga ni testirali!). Pomogla sam koliko sam mogla, bila uglavnom psiholog, konzulirala sam liječnika iz post-covid ambulante i proslijedila njegove savjete i prognoze da utješim dijete. Možda je prehodao upalu pluća, možda je imao blaži miokarditis...ne znamo. Oporavio se na kraju, ali mu je školska godina bila traumatična.
Moj je zaključak da neki ljudi ne vjeruju ni vlastitoj djeci, a kamoli liječniku ili nekim tamo činjenicama.
I meni se čini Vrci, moj muž kao i tvoja frendica, dvaput cijepljen i triput imao.
Sigurno postoji nesto takvo, po nekom principu. Ne znam jesam li stavljala ovdje link prema kojem osobe s alergijama na hranu imaju manju vjerojatnost oboljeti od kovida.
U duhu toga, ja sam odolijevala dvije i pol godine. Moja djeca su, izgleda, odoljela i mojem BA.5. Njihove alergije na hranu su "gore" od mojih.
Ma nema tu ljutnje, Lili, dapače. Napisala si da te zanimaju nove spoznaje, a ovi su podatci poprilično svježi, i ima ih još mnogo, srećom.
Vjerojatno se sjećaš da je skupina znanstvenika i profesora s Yalea, Harvarda, UCLA-e i Browna lani u rujnu američkom Okružnom sudu u Sjevernom okrugu Teksasa zatražila dokumente o odobrenju cjepiva. Tražili su taj "ubrzani postupak" (tužitelji) jer su smatrali da bi dostupnost podataka mogla osnažiti povjerenje u cjepivo Pfizera.
Onda se u studenom FDA očitovao rekavši da za obradu i objavu podataka traže 55 godina!Odvjetnici koji su zastupali FDA naveli su da tužitelji traže preveliku količinu materijala (oko 329.000 stranica). Tek je onda nastupila prava distopija. FDA je zatražio produljenje roka za objavu informacija na 75 godina. (!?!)
Dakle, vlada je Pfizeru dala milijarde, obvezala je Amerikance da uzmu njegov proizvod, zabranila je moguće tužbe zbog nanesene štete i Amerikancima je odbila uvid u podatke o cjepivu.
Srećom je sud, kao što sam napisala, početkom siječnja odredio da Pfizer mora objaviti sve podatke (o čemu smo, kao što i sama vidiš, jako dobro obaviješteni u našim medijima).
Dakle, htjeli su produljiti rok za objavu podataka do 2096. godine, kad više neće biti nikoga od nas, a vjerojatno ni naše djece. Dakle, i distopija je blaga riječ za to.
Taj je slučaj uspoređen s duljinom odgode objavljivanja osjetljivih i povjerljivih informacija kakvi su, primjerice, oni o ubojstvu J. F. Kennedyja (naime, to je jedan od primjera tako vrlo duge odgode).
Lud, zbunjen, normalan, nemam što drugo dodati.
Nisi u pravu, čokolada. Nije joj uzaludan trud. I nekako imam osjećaj da stalno miješamo podatke o samoj bolesti i cjepivu. Neki ljudi uistinu imaju vrlo blage simptome, neki vrlo teške i više se puta razbolijevaju, u to nema sumnje, ali to zapravo nema nikakve veze s onim o čemu sam pisala u gornjem postu. Možda dio ljudi niječe samu bolest, ali mi se ne čini da to ovdje itko radi.
A što se tiče toga šljivi li netko eryngiumin post ili ne, pa jedna je forumašica neki dan objavila onaj post o prestanku cijepljenja djece u Danskoj. Isto ga se previdjelo nekoliko stranica, rekla bih, da bi ga se tek onda spomenulo.
Ja sam osobno pročitala i to što si ti napisala, i eryngium.
I ja ću još jednom citirati post od eryngium, koji je kristalno jasan:
Vakcine su daleko sigurnije od bolesti što se tiče nuspojava, a bolest ima razne nuspojave.
I to mnogi ljudi odbijaju da usvoje kao činjenicu, iako su preplavljeni dokazima.
To je suština posta. Jasan da jasniji biti ne može.
I ti podložniji unatoč cjepljenju, češće pobolijevaju.
Naši kućni prijatelji su imali 3x (valjda sve sojeve pokupili), i roditelji i djeca, roditelji cijepljeni, odgovorno se ponašaju.
I naravno ne svi u istom terminu pa su bili u moru izolacija, ludi su više bili.
Last edited by Lili75; 21.08.2022 at 09:27.
Slažem se s boldanim, nije se lako suočiti s činjenicom da si svojim prethodnim djelovanjem napravio štetu tamo gdje si je (često punim srcem) pokušavao spriječiti. I to vrijedi kako za deklarirane antivaxere tako i za one koji će za sebe reći “nisam antivaxer, ali...”, “i ja sam se cijepila, ali...”, ponavljti "treba postojati pravo na izbor..” (kao da ne postoji), “stvarno je glupo da se vrijeđate i prepucavate” (i kad toga nema ni u tragovima nego se samo stvari malo egzaktnije i dublje sagledaju), “istina je negdje između”, itd.
No ja se svejedno divim onima koji imaju strpljenja i energije argumentirano odgovarati u takvim raspravama jer mislim da ima i ljudi za koje će te info biti korisne.
Last edited by Kanga; 21.08.2022 at 10:25.
Potpisujem sve, a ponajviše zadnji odlomak, prisjećajući se Ininog “vrati se, Andrija”.
Na temu covida kod djece, imam primjer MIISC-a u bliskoj okolini (uzgred, djevojčica ima alergije na hranu), koji srećom nije završio fatalno.
Zamišljam razne forumašice s ovog topika kako objašnjavaju njezinim roditeljima da eto, očito baš nikako nisu imali sreće, a što bi tek bilo da je bila cijepljena?!
Pričao mi je kolega koji je liječnik u Austriji kako su cijelu 2020. slušali prodike (uglavnom u medijima, ali i uživo) o tome kako će u siječnju 2021., kad stignu prva cjepiva (kojih je tad još bilo nedovoljno), prednost morati dati starijima i rizičnima, a već se u prvom tjednu poslije nove godine većina njegovih kolega prijavila za 1. dozu (kolege između 35 do 60 godina).
Poslije, kad se retorika pomalo počela mijenjati i kad su shvatili da sustav nije bio "posve iskren" te da su na sebe preuzeli nepotreban rizik, ostali su u čudu.
Prof. dr. sc. Peter McCullough smatra da je ta činjenca stvorila jednu nazadnu i nakaznu psihologiju u odnosu liječnika i pacijenta u kojoj liječnik smatra da, ako je on na sebe preuzeo rizik, da to isto treba učiniti i pacijent te su nastavili s nagovaranjem, ali i cijepljenjem odraslih, ali i djece, iako su tad već znali da je rizik za većinu ljudi veći od koristi (posebice za djecu).
Ovdje je sjajan intervju s tim kardiologom i dr. Kelly Victory o povezanosti miokarditisa (i ostaloga) i cjepiva.
https://www.youtube.com/watch?v=ZxPCPeQdK6A
McCullough je poznat po širenju dezinformacija o virusu i laganju o tome koliko je ljudi umrlo od cjepiva.
https://www.medpagetoday.com/special...clusives/93936
I Van Den Bossche je lažljivac, I Luc Montaignier. I Bhakdi. I Alma Demirović...itd. Svi su oni pod lažljivci.
Vjerojatno je zato Pfizer i želio odgoditi objavu podataka do 2096. jer je sve transparentno i oni svi pričaju gluposti.
I ne znam sjećaš li se kad smo prošlo ljeto ovdje na forumu raspravljali o istome i kad me jedna forumašica uvjeravala kako je medicinska struka jednoglasna. Pa se s tog jednoglasja pomalo prešlo na lažljivce. Tako to ide.
Vjeruj, Riri, u što hoćeš.
Ja sam odabrala vjerovati ovim ljudima.
Osobe iz područja medicine i biomedicine te znanstvenici srodnih struka dugo su vremena na FB i Twitteru opovrgavali razne fake "dokaze" i manipulirana istraživanja, ali to je izgubljena bitka. Umorili su se. Treba svaki dan puno radno vrijeme za to, no njega imaju samo besposličari.
Internet je postao svima dostupno zlo, a u to kakofoniji informacija i "informacija" izgube se vrijedna saznanja i objektivno dokazane činjenice.
Freyja, naravno da svi mi vjerujemo u što hoćemo. Ja sam smatrala bitnim da zalijepim ovaj link o njemu jer je čovjek dokazano lagao. Uz to, njegove izjave o tome da je pandemija planirana su potpuno neutemeljene. Misliš da je on sasvim slučajno koristio svoju bivšu titulu dok je širio neutemeljene i nedokazane "činjenice"?
Sjetila sam se i da je njegov intervju dosegao ogroman engagement pa sam išla brzinski guglati koliki - 21.000 engagementa! Kao magistra marketinga, mogu ti reći da je to jako puno. I jako opasno, kad uzmem u obzir generalno nepovjerenje u medicinu i medije, a i trend kod mladih da se informiraju s društvenih mreža (o tom trendu bi se mogla potpuno nova tema otvoriti s obzirom na to koliko je loš. Iako sam valjda još uvijek mlada, nisam baš toliko mlada da sam odrasla uz društvene mreže, pa to ne mogu ni shvatiti.)
Što se tiče cijepljenja djece i miokarditisa, još jedna laž. Pa i jučer na forumu nismo uspjeli svi doći do toga da je laž dok Kaae nije prevela tekst, pobogu. Ako je pandemija neka zavjera medicine protiv svijeta, znači samo su medicinari cijepili djecu pa sad ne žele reći da su im djeca oboljela nakon cijepljenja? Ja mislim da bi takva oboljenja itekako izašla u javnost da su se dogodila. Ne osporavam činjenicu da se ovaj mali broj jeste dogodio, ali to i dalje ne znači da će dijete razviti miokarditis ako se cijepi, očigledno.
Muž i ja smo s još nekoliko ljudi volonterski radili kratke fact checkove za područje Balkana putem društvenih mreža. Nitko od nas nije medicinske struke, ali smo odlični istraživači jer se svi uspješno bavimo marketingom, pa smo provjeravali dostupne informacije, slali mailove za potvrde itd. Prvo se povukla kolegica, nakon nje nas dvoje, nakon nas i preostalih troje. Znaš zašto? Zbog mnoštva antivakserskih prijetnji. Ja sam tad bila trudna sa I., a ostali su također imali malu djecu. Tu je upisana još jedna crtica u mom stavu o tome da su antivakseri opasni.
Ja ne znam zašto je Pfizer htio odgoditi objavu podataka do 2096., o tome nisam nikad ništa ni čitala, ali svejedno ne mislim da je McCullough netko kome bi se trebalo vjerovati.
Sve je to izišlo u javnost, nemoj misliti da nije. Da samo znaš koliko je toga.
https://odysee.com/@TheCoon:b/ARD-Pl...IBFQUIY1J_VjJ0
Evo, molim te, poslušaj samo ovaj 9-minutni prilog pa vidi tko preuzima odgovornost za one stradale, stvarno ne traje predugo i nikom neće pasti kruna s glave ako to pogleda. Jako mi je žao tih mladih ljudi.
Misliš da je moja kuma, koja je stradala od miokarditisa, negdje evidentirana? Ne da nije evidentirana, nego joj LOM-ica i dalje preporučuje cijepljenje (a na Rebru joj potvrdili da je posljedica cjepiva). Nevjerojatno.
Ne da mi se više linkati. Ponavljam, svatko neka ide svojim putem. Ali neka pritom drugoga ni na što ne "prisiljava" (ucjenom, fizičkom prisilom, bilo čime), uvjeravajući ga u sigurnost toga nečega, a ne preuzimajući pritom nikakvu odgovornost.
Ja nikad nisam ni pomislila da rizika nema. Pa i svaka tableta ti može izazvati nuspojave, kamoli cjepivo. Moj L. je imao tešku reakciju na cjepivo koje je odavno odobreno i koristi se za novorođenčad. Uvijek postoji i druga strana, ali tvrdnja da je zbog mogućih nuspojava rizik veći od koristi, jednostavno nije točna.
I naravno da je izašlo u javnost, ali to ti i govorim, takvi slučajevi izađu, ali nisu većinski. Referirala sam se na ono da je rizik za VEĆINU veći od koristi, to nije istina, ne znam gdje je onda ta većina ako je istina i zašto šute.![]()
Vidjet ćemo. To je jedina istina - da ćemo tek vidjeti što je istina.
I pitam se, po stoti put, tko će preuzeti odgovornost za ono dvoje mladih ljudi u prilogu? I za sve ostale?
A tko bi po tebi trebao biti odgovoran?
Ja pojma nemam kako je cijepljenje tamo bilo organizirano. Ja sam se cijepila u Beogradu, gdje je bilo ovako: došla, rekla da se želim cijepiti, odabrala cjepivo s kojim želim. Pitali me o prethodnim bolestima, alergijskim reakcijama, trudnoći i dojenju. Objasnili mi moguće nuspojave, rekli na što da pripazim i gdje da se javim ako krenu određene poteškoće. Rekla dr. okrenite glavu, ja pitala jel smijem gledati, kaže smijete.cijepila se, čekala 15 min, otišla kući.
Da mi se nešto dogodilo, ja ne mislim da bi itko zapravo bio odgovoran. Punoljetna sam odavno, donijela sam odluku sama, a tamo su mi rekli da je moguće da dobijem nuspojave.
Ponavljam, tako je bilo ovdje. Postoji valjda i neka šansa da su ti ljudi tamo gdje su se cijepili došli kod doktora koji im je rekao da ne postoji apsolutno nikakva šansa za nuspojave, a onda je kriv taj od kojeg su dobili takvu informaciju.
A znam, znam. Zato se i divim onima koje ustraju iznositi argumente ovdje na forumu. Ovo je obrazac koji se ovdje vrti: iznese se neka tvrdnja, a kad je netko jasno i argumentirano pobije, to se odignorira i kreće nova tvrdnja/pitanje ili niz istih, najčešće potpuno nevezanih s prvotnm tvrdnjom. I tako u nedogled.
Uopće nije bitno kako je cijepljenje bilo organizirano. Pa ni ti, koja si bila pitana o onome što si gore navela i koja si bila upozorena na moguće nuspojave, ne bi zbog toga bila ni na koji način zaštićena. Tako da uopće nije stvar u organizaciji već u činjenici kakva je agresivna i ucjenjivačka propaganda vladala dvije i pol godine - a ako te netko ucjenjuje i suptilno prisiljava na nešto (onemogućujući ti odlazak na posao, operaciju, poslovno u drugu zemlju itd.), barem je dužan preuzeti odgovornost za to na što te tjera. To što smo mi u Hrvatskoj relativno dobro prošli, ne umanjuje snagu fašizma koji je vladao u Australiji i Kanadi, primjerice (i u mnogim drugim zemljama).
Sad mi još samo napiši da ne znaš što se tamo događalo i je li to zapravo istina.![]()
Pa naravno da ne bih bila zaštićena od nuspojava, ali ako mi je rečeno da su moguće, a jeste, definitivno ne bih očekivala neko preuzimanje odgovornosti za moju vlastitu odluku.
Upravo tako. I nema tu nikakve pomoći, ni pomaka.
Naučila sam to odavno i opet se svako toliko uhvatim na mamac.
Ovaj put je to bila “nova svedska studija koja dokazuje ono sto ini odavno tvrde, a to je da se spike protein iz mRNA cjepiva vječito sintetizira u organizmu”.
Nema veze sto tu studiju vidjeli nismo.
Kao da Freyja i njeni izvori vise misle na nju. Oni su dalje stavili tisuće drugih studija i tisuće linkova o tisuću drugih tema i njima ostaje njihova istina da su cjepiva kao i oni koji ih zagovaraju planski smišljeno zlo od kojeg vise štete nego koristi.
Pa ipak, unatoč važno je uvijek moći čuti i kako stvari doista stoje, jer gdje istina šuti vlada laž.
Zato nikada zapravo nije uzalud kada se pobije neka laž ma koliko uzaludno to izgledalo.
Last edited by Aurora*; 21.08.2022 at 16:00.
Ajme, Riri, pa kao da je bitno. Freyja baca linkove raznih Baba Jaga i samo njoj (i njenima) poznatih osoba, od popova do knjizevnika. Brine me samo to sto vole nekakve titule pa svako toliko, nekome tko promatra izvana, moze zazvucati da je silna buka vrijedna njihovog vremena i paznje.
U Hrvatskoj nije bilo obavezno cijepljenje, nikada, za nikoga. Samo si morao biti covid negativan ako ideš npr. na operaciju. To si mogao dokazati i testom.
"To što smo mi u Hrvatskoj relativno dobro prošli, ne umanjuje snagu fašizma koji je vladao u Australiji i Kanadi, primjerice (i u mnogim drugim zemljama).
Sad mi još samo napiši da ne znaš što se tamo događalo i je li to zapravo istina."
Ovo sam ja napisala. Sad mi ti citiraj gdje sam napisala da je u Hrvatskoj cijepljenje bilo obvezno?
Ali, kad bolje razmislim, što ću ja jadna koja širim toliko dezinformacija...sve te bapske priče kojekakvih zavjeraša...stvarno sam izgubila zdravi razum...
Nadam se da ću se uskoro urazumiti i da cu do zime nadoknaditi sve propuštene doze...
Makar ovim cjepivom koje u širokom luku zaobilazi virus.
A Bože moj, poklonjenom konju se ne gleda u zube.
A budući da se poklonjenom konju ne gleda u zube, zanemarit ću i nedavno službeno izvješće HZJZ-a (https://www.hzjz.hr/aktualnosti/covid-19-izvjesce-hzjz-a/) prema kojemu hospitalizirane pacijente u RH većinom čine cijepljeni (60% cijepljenih nasuprot 38% necijepljenih).
Vjerojatno sam opet plasirala neku dezinformaciju. Shame on me.
Naslov teme nije cijepljenje, ni liječenje nego kako saznanje o epidemiji djeluje na osobnoj razini.
Već je prije par stranica zaslužila da ju se stavi pod ključ.
Zaključana je i puno bolja tema po upisima, ova je postala nešto posve drugo od zamišljenoga, a još je živa![]()
![]()
Kao što Kanga reče, tražiš objašnjenje. Ni meni nije bilo jasno, kako i bi - totalni sam laik. It's complicated. Ali zato treba potražiti objašnjenje kod onih koji znaju.
Petar Palašek je objasnio na primjeru HZJZ izvješća (27. lipanj - 10. srpanj)
https://m.facebook.com/story.php?sto...00002209952019
Freya.
ja sam se referirala na dio gdje te prisiljavaju, ucjenjuju i onemogućuju da odeš na posao ili operaciju.
Na to sam mislila, sorry ako je ispalo kao da te prozivam
Last edited by LolaMo; 21.08.2022 at 20:16.
Nitko me osporava određeni broj slučajeva miokarditisa nakon cijepljenja mladića, ali treba gledati i što covid dugoročno ostavlja u nasljeđe nakon preboljenja. Ne izgleda baš bezazleno, ali, i Bacon bi se složio, vrijeme će pokazati.
https://www.nature.com/articles/d415...box=1660120860
Ma jok, ne tražim ja objašnjenje. Samo ističem paradoksalni paradoks.
S onoga da se cijepljeni ne mogu zaraziti, preko toga da ne mogu zaraziti druge i da ne mogu dobiti teži oblik covida i da ne mogu biti hospitalizrani, došli smo do toga da ih u jednom trenutku u bolnici ima čak i više nego necijepljenih.
Ali, kako je Beti neki dan napisala, mi smo ljudi vrlo prilagodljivi. Pa i u promjeni prvotnih uvjerenja.
Ali danas smo pametniji i imamo mnoge nove spoznaje, kako kaže Sirius.
I baš nam zato umirovljeni profesor Ivić savjetuje da se i dalje cijepimo ovim dokazano djelotvornim cjepivom koje ne zaobilazi omikron.