Ni ja ga nisam imala, kao ni kći i pok. suprug.
Cijepljeni smo triput.
Posljedice od cijepljenja nemamo.
Mnogo puta sam bila vrlo blizu pozitivnih ljudi, no niti jedan test nisam imala pozitivan.
Nisam bila godinama ni prehlađena, a imam 50+, alergijsku astmu, hipertenziju, dijabetes 2 i još nekoliko dijagnoza koje me svrstavaju u najrizičniju skupinu.
Sretna sam i zahvalna što je cjepivo napravljeno i vjerujem da nas je zaštitilo.
Žalosna sam i ljuta što se u medicinu osim politike petlja i crkva i vraća nas u srednji vijek.
Prije puno godina je bila jedna rodilja koja je izgubila puno krvi, ali je odbila transfuziju zbog svojih vjerskih uvjerenja. Život joj je bio u opasnosti, a bolnica je od nekud naručila neki pripravak, lijek, tzv. "umjetnu krv" (iako to zapravo ne postoji) i to je užasno puno koštalo i novinari i cijela javnost je razvlačila tu ženu u negativnom kontekstu i na kraju je žena ipak preživjela, ali uz veeelike napore medicinskog osoblja...
Sad se događa isto, ako ne i još gore. POčelo je sa cjepivom protiv ospica, pa hpv-a i sad je kulminiralo sa cjepivom protiv covida.
Ali sad je to kakti ok, jer je katolička crkva glavni zagovaratelj necijepljenja.
A jesmo licemjerni i dvolični...
Tanči, svašta li si pomiješala.... baš su katolički biskupi i bozanić s njima na čelu potpisali ono pismo u kojem piše da su oni za cjepljenje (protiv Covida) uz poštivanje dostojanstva svake osobe, otkud sad da je crkva bila protiv? A papa Franjo je (što je meni osobno bilo baš pretjerano) otpustio one vojnike iz garde jer nisu bili cijepljeni.
Bilo je nekih svećenika koji su izražavali svoj stav koji se razlikovao od službenog mišljenja, to da.
Protiv transfuzije krvi su Jehovini svjedoci, a mislim da ima još nekih sekti koje brane liječenje.
Ali ne možeš generalizirati i pisati da je stav crkve (to katoličke valjda) bio protiv cijepljenja![]()
Papa je pozvao na cijepljenje još tijekom ljeta 2021., a Bozanić nevoljko krajem studenog.
Posljednje uređivanje od čokolada : 12.01.2023. at 18:52
Clanak vezan za malverzacije s pcr testovima (i sl.) linkala sam jer mi je vrlo zanimljiv i jer sam sigurna da je vecina nas znala sto se zapravo dogadja u pozadini cijele te price s testovima. Pa i odredjeni komentari ovdje napisani na tu temu to i potvrdjuju.
Clanak vezan za Kaica linkala sam iz vrlo slicnih razloga, a jedan je i ovaj.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...narij-15006447
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...atiti-15294814
Naime, nije problem u tome da covjek pogrijesi, vec u tome sto se u danom trenutku nikoga nije slusalo, tjerali su po svojem, a bilo je zaista mnogo onih koji su upozoravali na moguce posljedice takvih mjera. Ne samo da nisu slusali, vec su doslovno razapinjali ljude koji su se protivilli vladajucem “narativu”. A sto su mediji cinili, ne moram posebno naglasavati…
Jesu li nesto shvatili ili naucili iz toga - ne znam, ali pretpostavljam da bi se ponovio slican ili isti scenarij kad bi opet doslo do onakve situacije. Ljudi su jednostavno takvi.
Moram te pitati na sto si mislila kad si me pitala za motivaciju? Tanci stavi link uz koji dopise klecavci i nitko je nista ne pita, ni za motivaciju ni za neke druge razloge, ali se zna na sto zapravo poziva. Pa nisam ni ja htjela razgovarati sa zidom kad sam linkala clanak. Sam link poziv je na raspravu. I je li clanak necemu pridonio?!
Freyja, ti mene odusevljavas.
Kad se vec referiras na covjeka barem stavi originalni razgovor na koji se referiras, a ne subjektivno tumacenje nekog kolumniste.
Malo drugacije zvuci kad procitas originalne recenice. Koje imaju drugo glagolsko vrijeme.
Obzirom da volim dr.Kaica ❤budem ja stavila link na njegov razovor o temi.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...misla-15293150
Posljednje uređivanje od sirius : 12.01.2023. at 20:30
Nisam ja ništa pomiješala.
I znam jako dobro tko je protiv transfuzija. Da, ta gospođa je pripadnica te vjere ili sekte koju si navela.
I da, propovijedalo se sa oltara protiv cijepljenja. Javno.
Papa Franjo ili Bozanić su tu manje bitni. Bitni su svećenici po župama.
Oni u svojim propovjedima svašta govore i nikome za to ne odgovaraju, a ljudi im vjeruju.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Takodjer sam ocekivala kakvu-takvu raspravu na temu odnosa struke prema stradalima od cjepiva, ali do nje nije doslo. Pa ne pitam ljude za razloge. Neka pise tko sto zeli
Sirius, ja cu se do nedjelje (kad se vracam s puta) pokusati suzdrzati od pisanja na ovoj temi, natipkala sam toliko toga sto mi se obrisalo, katastrofa, a nemam snage isponova, a ovako mi (mobitelom) ode zaistq previse vremena.
Sto se Kaica tice, on mi je iskreno med i mlijeko za vecinu ostalih “iz struke”.
Ne razumijem sto te muči. Kakav je odnos struke prema stradalima od cijepljenja na globalnom nivou? Je l ih nešto lošije tretiraju od ostalih pacijenata? (Hrvatsko zdravstvo je druga tema)
Što treba reci? Da bi bilo bolje da nije pronađeno cjepivo? Kakvu raspravu očekuješ?
Ja sam od onih koji prihvaca zivot kao sumu vjerojatnosti i očekivanja su mi prilično realistična. Optimiram što mogu u životu, donesem odluke na temelju vjerojatnosti. I znam da puno ljudi to nije u stanju, lakše im je uzdat se u vjeru i onog nekog tko ce brinut za njega. Ovakva racionalna kakva jesam, mogu samo reci da je na globalnoj razini cjepivo pomoglo značajno većem broju ljudi da prežive, da imaju blage simptome, a nažalost netko nije dobro prosao zbog cjepiva. Isto tako netko nije dobro prošao jer se nije cijepio. Statistika je na strani cjepiva kako god okrenes.
Sto se tice toga ko je imao kovid od omikrona na dalje, imam iskustvo da sam dobila kovid od osobe koja 'nikad nije imala kovid.' Je li smesno ili zalosno, zavisi mi od trenutnog raspolozenja. Evo trenutno mi je smesno![]()
Jelena, bila sam potpuno jasna kad sam stavila ona dva linka. U prvom australska lijecnica govori o tome kakve su upute (citaj: ucjene, prijetnje) dobili lijecnici vezano za informiranje javnosti o nuspojavama (vrati se malo na to, sve sam napisala) cjepiva, a nije rijec ni o kakvoj teoreticarki zavjere, vec lijecnici koja je zagovarala cijepljenje i lockdown, a koja je sama, nazalost, tesko stradala. Onda prica o one dvje Njemice koje su takodjer tesko stradale od cjepiva, a sada su prepustene same sebi (prije svega financijski).
Ponavljam, mobitelom mi je tesko natipkati sve sto bih htjela, ali mislim kako je posve jasno da tema nije treba li se cijepiti ili ne, nego sto kada dodje do takvih teskih ili tragicnih posljedica, treba li sustav imati ista s tim jer je imao poprilicno veze s tim da natjera ljude na nesto.
Zato samo malo skrolaj prema gore i vidi sto sam zapravo pitala.
Meni zaista ne pada na pamet ponovno ulaziti u raspravu o koristi cijepljenja i o tome jesam li pritom racionalna ili ne.
U svakom slucaju vama racionalnima se nudi mogucnost 4. ili 5. doze jer je Kraken u punom zamahu u nekim dijelovima svijeta, a kako Capak kaze, vjerojatno je vec i u Hrvatskoj. A unatoc tome sto zaobilazi imunitet cijepljenih, ekipa i dalje preporucuje cijepljenje. Pa narode, navali. Ja cu i dalje ostati neracionalna i stitit cu se svojim prirodnim imunitetom pa kako bude / bude.
Poznato mi to zvuči
Ljudi se ili ne testiraju ili su napravili 20ak testova u 2 god i čvrsto tvrde da nisu imali kovid,a ne im palo na pamet da su bili asimptomatski bez ijednog jedinog simptoma. Nope.a to je zapravo super znak dobrog imuniteta.
Morao bi se testirat doslovce non stop redovito svakih 4-5 dana da ga uloviš ako si asimptomatski.
Ja sam se svojski potrudila jer mi je trebala potvrda za put, nije to bilo par kučnih i 1 PCR i tvrdnja Nemam kovid.
Ja sam morala napravit 4-5kućnih i 2 PCR-a u tjedan dana da bi ulovila + a bez ijednog simptoma. Ok jasno mi je da je malo tko toliko lud i da još plaća privatno PCR kojinje tad koštao ko suho zlato.
Samo hoću reć ako si asimpzomatski vrlooo teško je ulovit plus jer se nitko ne testira non stop.
I da moguće je imat kovid u poznim godinama bez simptoma, moji svekiji oboje preko 70god. Kad su sazbali da je unuk +, testirali se.
A ovi koji se ne testiraju nikad a nikad ga nisu imali, ti su najjjači. Frendica ima temp u jeku korone ne testira se al nikad nije imala kovid![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 13.01.2023. at 07:02
I ja se sjećam te zime pred kovid to je bilo u školama strašnoooo, pravi kaos, samo par djece u razredu. Nešto jakoo čudno.
Djeca su mi svaki dan pričala kako ih je malo u razredu.
Možda je već tada zaista bio već neki val medju djecom jer je virus jakooo čudan.
Potpisujem Jelenu i dodajem ovo:
Neki dan na odjelu nefrologije jedne zagrebačke bolnice dolazi pacijent starije dobi sa zatajenjem bubrega , na listi za transplataciju i između ostaloga pita ga dr je li cijepljen.
Nije.
Biste li se cijepili?
Ne.
Zašto? Teško ste bolesni i kad dobijete novi bubreg morat ćete uzimati imunosupresivnu terapiju i trebali biste se cijepiti (dr mu je sve detaljno objasnio, a ja pišem sažeto)
Ne, ne bi se cijepio i to zato jer je on vjernik.
Kakve to veze ima?!?
Župnik je rekao da je cjepivo opasno, a on vjeruje da će ga bog čuvati kao što je i do sada
(Čovjeku otkazali bubrezi i na dijalizi je- super ga je Bog čuvao)
…
I tako. U revijalnom tonu.
Svaki dan barem jedan teški pacijent ima takve izjave.
Meni je to prestrašno.
Ljudi više vjeruju svećeniku nego liječniku i iako im je sve objašnjeno, svejedno srljaju u smrt.
To je osobna odluka. Zasto preispitivati?
Netko je svojom voljom odlučio da će ga od korone čuvati nesto ( ili netko) drugo. OK, treba mu reći da to nije pametno, ali ne treba prisila, ni osuda.
Pogotovo što znamo da baš ne štiti ni cijepljenje, a ni preboljenje. Više ono " kako kome grah padne". Tako je i nema nam druge![]()
Niti silim, niti osuđujem.
Briga me.
Žao mi je bubrega koji će potratiti, a mogao je nekome spasiti/olakšati život.
Ako alkoholičari ne mogu dobiti novu jetru, je li ok da se taj bubreg transplatira tom pacijentu?
Realno taj pacijent već u bolnici može dobiti covid i ishod je za pretpostaviti ili odbacivanje organa ili smrt.
No on je svejedno na listi iako ne želi poduzeti sve da transplatacija uspije. Poput alkosa koji ne želi prestati piti, a očekuje novu jetru.
Pa, kad primas organ, onda vise nije, sori..Tj je, al onda budi faca i osobno prepusti organ nekom drugom ko moze slusat preporuke. Tebe ce cuvat tvoja pozitiva/vjera/il onda prihvati i zivi dok ide s vlastitim snagama (vl. organina), a tudje poklonjene organe prepusti drugome da ima prvenstvo.
Posljednje uređivanje od ina33 : 13.01.2023. at 14:34
Visoka filozofija koja nema veze s realom. Nek ti sto ne slusaju onda odu iz bolnice i maknu se s lista, to bi bilo live and let live. Organ mu osigurava drzava. Ja bih tu doslovno zabranila takve donacije ako su sanse da poklonjen organ ode bzvz u smrt zbog takvih tvrdoglavljenja, a nekome je stvarno mogao dugo sluzit. To je bacanje resursa.
Posljednje uređivanje od ina33 : 13.01.2023. at 14:37
Stvarno se vrtimo u krug. Ne može biti u potpunosti osobna odluka kad će taj transplantirani, kada dobije covid, zauzeti mjesto u bolnici nekome drugome, a liste čekanja u bolnicama su ionako užasno duge. Mojoj mami je operacija karcinoma odgođena u vrijeme intenzivnog covida, jer su medicinske sestre i tehničari s drugih odjela slane na covid odjele na kojima je dominirala necijepljena ekipa.
Vjerojatnost da cijepljeni zauzme mjesto u bolnici što zbog nuspojava cijepljenja, što zbog teških simptoma covida, je izrazito mala u odnosu na vjerojatnost da će necijepljeni zauzeti to mjesto kad dobije covid. Tko to ne može prihvatiti, da smo dio zajednice i da se ne vrti sve oko individualca koji eto promišlja o sebi kao čeličnoj osobi i kojeg boli briga što će se većom vjerojatnosti zaraziti nekog drugog od cijepljenog (zanemarimo sad onaj mali udio onih koji su prenosili jer nisu imali nikakve simptome, takvih je malo, više je onih koji su bili "prehlađeni" i nisu se pravovremeno testirali).
Mislim da kad se odmaknemo od anegdotalnih primjera, da je čitava ponovna rasprava bespredmetna.
Prema podacima sa stranica HZJZ (od prosinca 2022), od ukupnog broja hospitaliziranih 60% čine cijepljeni a 40 % necijepljeni. Isto je i sa postotkom ljudi na respiratoru, 60% su cijepljeni a 40 % necijepljeni.
To je Simpsonov paradoks o kojem se stoput pisalo.
Zbrajanje krušaka i jabuka.
Ja mogu samo reći da i dalje necijepljeni svakodnevno umiru u bolnicama.
Najviše ih je 60+
Ne sjecam se da je BBC lani i preklani ovakvo sto objavljivao.
https://twitter.com/disclosetv/statu...mGVHnarww&s=04
Nisam se precizno izrazila. Pisala sam o vremenu kada se masovno provodilo cijepljenje i neposredno prije toga, kad je bio veliki krkljanac u bolnicama.
Sad nemam pojma kakva je situacija. Sad su i sojevi blazi i cjepivo manje ucinkovito i ljudi su preboljeli, osjetljivi poumirali.
Budući da shvacam Freyine napise kao kritiku onom vremenu sto je ljude tjeralo na cijepljenje i sad neki imaju problem, a profiteri trljaju ruke.
Za ovo što je nevena prepisala sa stranica HZJZ ne trebaju nikakvi podatci o cjjepnom statusu (koliko doza i kada), o teškim primarnim bolestima te osobito o dobi hospitaliziranih?
Služba koja iznosi ovakve podatke (HZJZ?) morala bi ih znati puno bolje kategorizirati, ali nažalost to ne radi, nije radila dobro ni prethodnih godina.
Trenutna epidemija morbila direktan je rezultat delovanja ljudi kao što si ti.
I svaka smrt deteta od njih je direktna vaša odgovornost.
Ali da, zaboravljam da se radi o osobama kojima je nerođeno dete bitnije od rođenog, nažalost i nerođena će stradati.
Ali da, ni to zapravo nije bitno jer je to morala sigurno biti Božja volja da oni umru.
Jer medicina zapravo nije božja volja- osim kad vi procenite da ipak jeste.
I naravno smrtnost od morbila je izuzetno mala kao i od korone, prošli put je umrlo samo njih 15 od preko 5 000 obolelih- pišljivih 0,3% ili tek svaki trista-i neki.
Osim kad je to u statistici tvoje dete pa se suočavaš sa 100%.
I kome vjerujes? Guardianu ili kardiologu?
Koliko se sjecam, dosad ste uvijek vjerovali struci.
I zaista nisi uocila enorman porast kardiovaskularnih bolesti, posebno kod sportasa? Svaki, ali svaki dan u novinama objave neku neobicnu, iznenadnu smrt. Znaju da od cjepiva nije, ali ne znaju ni od cega je. Vrlo neobicno.
Moj susjed je neki dan imao mozdani, kaze mi njegova zena da mu je tlak poceo ludovati nakon bustera i otad ga je jedva uspijevao obuzdavati, prijateljicina bratica neki dan pronasli mrtvoga u kadi, infarkt. Koliko ih samo osobno znam. I pritom ne lazem, naravno.
Zasto se to nijece, zaista ne razumijem.
Ne niječem. Stavljam link. Kao i ti.
Eksperti i znanstvenici ga opovrgavaju. Koji tocno? I L. M. Presley ima puno od toga sto oni pisu, a relativno nedavno je objavila da se cijepila. I sad umre onako slucajno sa samo 54 godine, od infarkta. Onaj plasticni kirurg takodjer. Pa zar je to zaista normalno?
A najvise me cudi otkud im potreba javno objavljivati svoj cijepni status.
U prethodnih nedelju dana troje ljudi koje znam sahranjeno, svi troje ispod 65 god, dvoje zakleti protivnici vakcine, jedan primio dve ili tri doze- dva moždana i jedan srčani udar.
Svima je zajedničko da su u prethodnih manje od godinu dana bar jednom imali koronu, dvoje od troje ležali u bolnici par nedelja do mesec dana.
Anegdotalno.
Šta smo zaključili iz toga- ništa.
Osim da nakon toliko vremena, toliko pikova i sojeva korone, toliko ponuđenih vrsta i doza vakcina, svako može da u masi podataka izabere bilo šta što mu se sviđa i prikaže ga bilo kako.
Osim naravno istinskih stručnjaka, koji imaju odgovornost da izmisle metodiku kojom bi verodostojno analizirali odvojeno uticaj vakcine na zdravlje i uticaj preležane bolesti na zdravlje, sve to dok sojevi i dalje kuvaju kontinualno, a svaka Marica iz komšiluka i svaka Slavica sa interneta znaju bolje od njih.
Srecom je smrt od covida ( posebno u djecjoj i mladoj populaciji) izuzetno niska. Za razliku od ospica gdje ni blizu nije tako niska. Ali ne treba covid optuzivati za nizak cijepni obuhvat. Taj trend necijepljenja poceo sigurno desetljece i vise prije covida i to ne samo na nasim prostorima .
Procitala sam link. No, zapravo, citirani ne nijece eksplicitni ovo sto je ovaj doktor rekao. Kazu da zaista imaju visak oboljelih od kardiovaskularnih bolesti, i nude jedno potencijalno objasnjenje zasto - kao i ovaj doktor koji nudi drugo. Ono sto isticu je da je "dobrobit od cijepljenja veca od eventualnih rijetkih opasnih nuspojava koje izaziva cjepivo" - no, ovaj i nije rekao da to ne stoji.
Divno je što se tebi stalno dozvoljava da napišeš bilo šta.
Nema veze što je sam Elvis imao naslednu malformaciju srca i niz predaka umrlih od srčanog udara: https://www.ndtv.com/entertainment/e...s-shows-638225, nema veze što se pretpostavlja da je ćerka nasledila istu od njega https://www.dailymail.co.uk/news/art...s-cousins.html, ne, ni Elvisa nisi zaobišla.
Na linku koji sam stavila jasno piše da je Novi Sad 2018. imao oko 50% vakcinisane dece prvom dozom te godine, i to se smatralo dramatično niskom cifrom. Cifra je padala uz povremene uspone negde od devedesetih. Prethodne 2022. godine ta cifra je pala na samo 24% novoimunizovane dece prvom dozom, u NS naravno. Duplo manje u samo 4 godine.
Ne treba kriviti kovid?
Posljednje uređivanje od pulinka : 13.01.2023. at 21:10
A gde je link na istraživanje tog jednog doktora kojim te svoje tvrdnje dokazuje?
I gde su istraživanja koja njegovo istraživanje potkrepljuju?
Ja tu vidim samo ojađenog sina koji je izgubio oca od infarkta, jer je, kako sam kaže, čekao hitnu pomoć pola sata, i od tada vodi neki svoj krstaški pohod. Mogu da razumem kako se oseća, ali ne mogu da opravdam njegove metode.
Još gore od toga, koliko sam razumela, čak ni ono zbog čega je zapravo intervjuisan- terapija statinima- nije u skladu sa trenutnim preporukama. A osoba je samo jedan od kardiohirurga iz neke privatne bolnice, daleko od toga da je leading authority.
Ne nuzno. Jednom kad je svako drugo dijete necijepljeno, a skoro nijednom se nije dogodilo nista jer nije cijepljeno (sto znaci da roditelji u vecini znaju samo djecu koja su necijepljena i nisu obolila od ospica), onda je smanjenje broja cijepljenih proces koji moze hraniti sam sebe. I bez kovida.
A ovo se slazem da nema ni istrazivanja od ovog doktora. Samo sam rekla da ga link od Guardiana bas ne opovrgava. Sto ne znaci da neki drugi ne bi.
Posljednje uređivanje od Jadranka : 13.01.2023. at 21:19