Stranica 15 od 25 PrviPrvi ... 51314151617 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 701 do 750 od 1237

Tema: Zagreb ne voli djecu

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    Podjela po naseljima je samo potvrdila moje viđenje (i činjenice koje sam iznosila)

majke iskracaju djecu u 9 ujutro u bijesnom autu u vrtić, pokupe ga u 3 - moja su uvijek ostajala sama u dežurstvu dok nisam došla s posla po njih (a dežurstvo je doslovno počinjalo nakon 15 sati jer je bilo malo djece u grupama)

90% njih ionako ne bi radilo niti je radilo prije mjere - jer im ne treba ta plaća
    Kako to sto ih najvise ima u najsiromasnijim cetvrtima podupire teorije s bijesnim autima?

Nadalje, pise da za vise od 60% imaju podatke o tome gdje su radili prije uzimanja mjere. Za ostale ne pise da nisu radili nego da nemaju podatke.

Takodjer, pise i da opada samo broj prvorodjene djece, dok brojevi 2,3,4 i 5-o rodjene djece rastu.
    Posljednje uređivanje od Jadranka : 21.12.2021. at 12:19

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Takodjer, pise i da opada samo broj prvorodjene djece, dok brojevi 2,3,4 i 5-o rodjene djece rastu.
    Ja ovo ne mogu pronaci u tekstu.

Po meni ovo samo potvrdjuje tezu da se ne radi o demografskoj, nego socijalnoj mjeri. Odnosno korisnici su radili za manje novca pa su se odlucili za ovu opciju. A koliko sam shvatila, grad planira socijalno ugrozene kroz druge mjere pomoći. Zbilja je apsurdno da su neka najstarija djeca 27+.

Ono sto vidim kao dosta lose je da su korisnici slabo obrazovani, dio njih ne govori hrvatski kako treba (Romi i Janjevci), njihovoj djeci je pocetak skolovanja dodatno otezan. Tko je s njima radio grafomotoricke vjezbe i sl.? Kompetencije roditelja da pripreme dijete za skolu su jako slabe. Predskola je obavezna, ali se odrzava usred dana. Majkama s N djece je nemoguce dovesti i odvesti djecu u tom terminu u vrtić na predskolu.

Ja sam bila u Dubravi i Maksimiru drzala instrukcije Janjevcima. To nikako nisu bilr siromasne obitelji, nego mame nisu znale pomoci djeci, a ocevi su imali trgovine ili neke obrte i nije ih nikad bilo. Vrlo dragi ljudi, ali potpuno nekompetentni za pripremiti djecu za skolu. Do toga da sam za novac citala djeci lektiru.

Onih par posto kompetentnih za pripremu djece je zanemarivo.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    moja su uvijek ostajala sama u dežurstvu dok nisam došla s posla po njih (a dežurstvo je doslovno počinjalo nakon 15 sati jer je bilo malo djece u grupama)
    Ovo meni nikako nije bilo jasno cijelo vrijeme našeg vrtića. Moja mi je sada (13 god) pribotunala da zašto smo uvijek zadnji dolazili - to joj je jedno od the sjećanja iz vrtića. Dolazila sam u tipa 16.45 s drugog kraja grada (i još s autom) i tad bi bilo tipa 3 djece u dežurstvu uz nervoznu tetu. Kako su svi ti ljudi stizali ranije mi nikako nije bilo jasno, kako je moguće da sam ja toliko teška iznimka, zar nitko npr. ne radi do 17 h (što je skoro pa defaultno radno vrijeme u brojnim firmama)... zar svi imaju bake koje moraju ranije. To mi je jedna od misterija iz vrtićkog doba.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 21.12.2021. at 13:58

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Joj a kaj misliš da su samo takvi u Dubravi i Kozari boku, ima ih po cijelom Zagrebu. I prije i sad jako malo roditelja zna pomoći djeci u školskim obavezama.
    Moj dijapazon ' učenika' je povelik,

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo meni nikako nije bilo jasno cijelo vrijeme našeg vrtića. Moja mi je sada (13 god) pribotunala da zašto smo uvijek zadnji dolazili - to joj je jedno od the sjećanja iz vrtića. Dolazila sam u tipa 16.45 s drugog kraja grada (i još s autom) i tad bi bilo tipa 3 djece u dežurstvu uz nervoznu tetu. Kako su svi ti ljudi stizali ranije mi nikako nije bilo jasno, kako je moguće da sam ja toliko teška iznimka, zar nitko npr. ne radi do 17 h (što je skoro pa defaultno radno vrijeme u brojnim firmama)... zar svi imaju bake koje moraju ranije. To mi je jedna od misterija iz vrtićkog doba.
    Ista stvar, s tim da je u našem vrtiću ovako bilo u 16:00

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

A znaš koliko ima klinaca u 15.40 tek koji više nek u 16.20

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Moj veliki je u fazi vrtića imao famu na 15
    Meni je od firme trebalo jako brzog hoda 15 min do vrtića kad je on bio malecni, i točno je znao kad bi kasnila i pol sekunde. Ostalo mu to i kasnije stalno je mislio i 15.15, jedno ljeto otiđem na posel i odpeljam njega na pol puta do mojih ( ostalo on sam) i morala sam ili doć po njega ili ga zvati kod mojih u 15.15.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ovo ne mogu pronaci u tekstu.

Po meni ovo samo potvrdjuje tezu da se ne radi o demografskoj, nego socijalnoj mjeri. Odnosno korisnici su radili za manje novca pa su se odlucili za ovu opciju. A koliko sam shvatila, grad planira socijalno ugrozene kroz druge mjere pomoći. Zbilja je apsurdno da su neka najstarija djeca 27+.

Ono sto vidim kao dosta lose je da su korisnici slabo obrazovani, dio njih ne govori hrvatski kako treba (Romi i Janjevci), njihovoj djeci je pocetak skolovanja dodatno otezan. Tko je s njima radio grafomotoricke vjezbe i sl.? Kompetencije roditelja da pripreme dijete za skolu su jako slabe. Predskola je obavezna, ali se odrzava usred dana. Majkama s N djece je nemoguce dovesti i odvesti djecu u tom terminu u vrtić na predskolu.

Ja sam bila u Dubravi i Maksimiru drzala instrukcije Janjevcima. To nikako nisu bilr siromasne obitelji, nego mame nisu znale pomoci djeci, a ocevi su imali trgovine ili neke obrte i nije ih nikad bilo. Vrlo dragi ljudi, ali potpuno nekompetentni za pripremiti djecu za skolu. Do toga da sam za novac citala djeci lektiru.

Onih par posto kompetentnih za pripremu djece je zanemarivo.
    Pa procitaj cijeli clanak. Za ovo sto ne mozes pronaci. Pise negdje pri kraju.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Pa procitaj cijeli clanak. Za ovo sto ne mozes pronaci. Pise negdje pri kraju.
    Procitala jednom clanak, pa kad sam tvoj komentar vidjela, isla sam jos jednom kroz tekst jer se nisam sjecala, al nije mi ni bitno. Ne mislim da je genijalno poticati na 8. dijete. Takve obitelji vecinom upadaju u socijalu, bez obzira sto svi znamo par primjera gdje obitelji sa 5+ djece jako lijepo skladno i situirano zive.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Procitala jednom clanak, pa kad sam tvoj komentar vidjela, isla sam jos jednom kroz tekst jer se nisam sjecala, al nije mi ni bitno. Ne mislim da je genijalno poticati na 8. dijete. Takve obitelji vecinom upadaju u socijalu, bez obzira sto svi znamo par primjera gdje obitelji sa 5+ djece jako lijepo skladno i situirano zive.
    Ne kuzim kako je informacija o vise 2,3,4 i 5-o rodjene djece isto sto sto i poticanje na 8. dijete.

Al, po tom pitanju, sve obitelji koje mi sad padaju na pamet, a koje imaju 4+ djece su zaista krasne obitelji, i zive sasvim ok, i po pitanju situiranosti.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja sam vec spominjala nas kvart (i od jelene.o). Poznajem barem 4-5 obitelji s vise od 5-oro djece. To su sve obrazovane situirane obitelji, nikakvi soc.slucajevi.

Ne kazem da nema i soc.slucajeva, ima, al jako puno je i predrasuda u nasem drustvu prema obiteljims s vise djece.

Evo priznajem i sama sam je imala, tek kad sam upoznala vise takvih obitelji u nasem kvartu, shvatila sam kako se varam, a opet bilo bi je drago da sam "pobijedila" predrasudu koja mi je usadjena odgojem doma. Moji roditelji i dalje se cude kad cuju da netko ima 6 djece, ko da imaju 6 rogova na glavi

Edit: A gle Ursule iz EK-a koliko djece ima i nitko se ne cudi.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 21.12.2021. at 21:58

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ako sam nejasna da pojasnim:
    Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, lijecnica, majka 7-oro djece.

Ne vidim da joj se itko iscudjava zbog toga, a zena je uspjesna na vise polja.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Pa bas sam napisala da svi znamo vise slucajeva s puno djece koji lijepo zive. Ne razumijem zasto se sad to nabraja.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ono sto vidim kao dosta lose je da su korisnici slabo obrazovani, dio njih ne govori hrvatski kako treba (Romi i Janjevci), njihovoj djeci je pocetak skolovanja dodatno otezan. Tko je s njima radio grafomotoricke vjezbe i sl.? Kompetencije roditelja da pripreme dijete za skolu su jako slabe.
    Ne znam za Jadru, ali ja sam napisala zbog ovog komentara (ne zbog lijepo žive).

Kompetencije ovih primjera oko mene su sve samo ne slabe, moja susjeda majka 6-oro djece je liječnica, suprug inženjer elektrotehnike dr.sc., ona jako puno radi s djecom.
    Nekako su mi tvoji postovi bili obojani predrasudama, možda griješim, al u njima sam prepoznala svoje nekadašnje gledište. Kažem moguće da griješim.

Naravno da postoji i dio ljudi koje ti opisuješ, kao što postoji i dio koji smo mi opisale, prema tome nema potrebe generalizirati i sve stavljati u isti koš.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 22.12.2021. at 08:21

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Iskreno, kao mama samo dvoje djece uopće ne znam kako netko uspije odgojit šestero i uz to radit izvan kuće. Očito sam jako nesposobna i spora.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ja nabrajam jer si to navela kao cinjenicu. Mozda to i je cinjenica, pojma nemam? Pa sam isla preispitat kakvo je moje iskustvo u odnosu na obitelji s brojnom djecom. Al sam samo naisla na pozitivne primjere.

Slicno se na ovoj temi kao cinjenica navelo da pada broj prvo i drugo-rodjene djece, pa je totalno bitno sto raste broj tretje-rodjene, a sad, po ovom clanku (ako dobro prenosi informacije) ispada da raste broj sve osim prvorodjene djece. Ima li to ili nema veze s mjerom, ne znam. Ali da mi smeta kad se zakljucci i odluke temelje na povrsn informacijama, smeta mi.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam za Jadru, ali ja sam napisala zbog ovog komentara (ne zbog lijepo žive).

Kompetencije ovih primjera oko mene su sve samo ne slabe, moja susjeda majka 6-oro djece je liječnica, suprug inženjer elektrotehnike dr.sc., ona jako puno radi s djecom.
    Nekako su mi tvoji postovi bili obojani predrasudama, možda griješim, al u njima sam prepoznala svoje nekadašnje gledište. Kažem moguće da griješim.

Naravno da postoji i dio ljudi koje ti opisuješ, kao što postoji i dio koji smo mi opisale, prema tome nema potrebe generalizirati i sve stavljati u isti koš.
    Jelena nije stavila sve obitelji s puno djece u isti koš, ali podatak da je veliki broj korisnika ove mjere Romi ili Janjevci je već objavljivan, a činjenica da se u tim obiteljima ne govori hrvatski, da je češći niži stupanj obrazovanja kod žena, i da to povećava nejednakost djece u trenutku polaska u školu, to su sve podaci koji su objavljeni već milijun puta i kao argument protiv ove mjere, i u medijima i na ovoj temi

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    Jelena nije stavila sve obitelji s puno djece u isti koš, ali podatak da je veliki broj korisnika ove mjere Romi ili Janjevci je već objavljivan, a činjenica da se u tim obiteljima ne govori hrvatski, da je češći niži stupanj obrazovanja kod žena, i da to povećava nejednakost djece u trenutku polaska u školu, to su sve podaci koji su objavljeni već milijun puta i kao argument protiv ove mjere, i u medijima i na ovoj temi
    Upravo tako, mjeru nisu uzimale potencijalne predsjednice EK.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Lili bez nekakve generalizacije je nemoguce smisleno razgovarati i izvoditi zakljucke.
    Iznimke naravno postoje u svemu ali od nabrajanja pojedinacnih primjera ne mozes nista zakljuciti.
    Koliko sam vidjela statistiku vecina korisnika je slabijeg obrazovanja i niskih financijskih mogucnosti.
    Takvi roditelji statisticki ce imati slabije kompetencije za npr djecu s poteskocama u grafomotorici, ucenju i sl.
    Brojna istrazivanja pokazuju da je ranije ukljucivanje u predskolsko obrazovanje bolje za razvoj djece, a najvise od toga profitiraju upravo djeca iz kucanstava ciji su roditelji slabije obrazovani i slabijeg imovinskog stanja, sto je kad razmislis i logicno, upravo zato su eu preporuke da se sto ranije ukljuci djecu u vrtice
    A ova mjera je radila upravo suprotno

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Iskreno, kao mama samo dvoje djece uopće ne znam kako netko uspije odgojit šestero i uz to radit izvan kuće. Očito sam jako nesposobna i spora.
    Nano, upravo sam o tome neki dan razmišljala.

Odgojit 4,5 ili 6oro djece i uz to imat 8satno radno vrijeme (+prijevoz na posao), pa za to moraš bit superwoman, takvih je jakoo malo. Ja ta nisam sigurno.
    Očito ih ipak ima na forumu kojima je to izvedivo.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Pa zar vani nije češće skraćeno radno vrijeme nego kod nas. Pričala mi jedna iz kvarta koja radi za jednu austrijsku firmu kako njene kolegice u Austriji i Njemačkoj sve su na skraćenom, bez obzira jel imaju jedno ( ko ona ) ili 3-4 djece

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    Pa zar vani nije češće skraćeno radno vrijeme nego kod nas. Pričala mi jedna iz kvarta koja radi za jednu austrijsku firmu kako njene kolegice u Austriji i Njemačkoj sve su na skraćenom, bez obzira jel imaju jedno ( ko ona ) ili 3-4 djece
    Ma naravno da je, vani najčešće možeš birati modalitet. Kod nas baš i ne, ovisiš o dobroj volji poslodavca ako ti dozvoli pola radnog vremena, nema opcije par dana radim, par ne ili radim 6h dnevno.
    Moja kolegica iz Nizozemske recimo ima pravo na 2 dana rada od doma samo zbog činjenice što ima djecu (pričam o dobu prije korone).

ivana s avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Nemam šestero ali imam četvero i puno radno vrijeme. Ono što mogu zaključiti u usporedbi sa situacijom kad sam imala 1,2 ili 3 djece da je sad s 4 puno, puno financijski zahtjevnija situacija. Vidjela sam da se spominje kao da nasljeđuješ opremu za novorođenče od starije djece pa nema smisla da se dobije veća naknada za 3+ dijete, samo ću reći da je to najmanja stavka, najviše love ide na hranu, aktivnosti, obrazovanje tako da mislim da je veća nakanad za novorođenče u tom slučaju po meni opravdana, za razliku od mjere roditelj odgojitelj. Ostalo, što se tiče organizacije doma je naravno zahtjevno ali nije neka razlika 3-4, mislim da sve više od dvoje, znači gužvu i multitasking cijelo vrijeme.
    Mjeru ne podržavam nikako, nije mi palo na pamet nikad koristiti duže od godinu dana porodiljnog jer mi je too much kuće i kućanskih obaveza. Volim svoj posao i sad mogu reći da se na poslu odmorim jer mi nitko ne visi za vratom dok radim, za razliku od doma gdje uvijek nekom treba pomoć, pažnja, nešto od mene... Meni je to nekako poticajno u oba smjera, na poslu napunim baterije za doma a doma se zaželim posla, win-win
    Što se tiče korisnika mjere, meni se čini da jesu uglavnom socijalni slučajevi ali iz svoje okoline vidim i da ima dobro situiranih pa koriste eto zato što imaju pravo.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ivana s, super da si se javila.
    Ne znam točno, al mislim (ili se varam) da tvoje radno vrijeme nije uobičajeno fiksno od-do, 8-16h ili 9-17h? To valjda ipak malo olakša.
    Tebi svaka čast!

ivana s avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Lili, istina, ne moram biti fizički na poslu punih 8 sati, najčešće sam oko 7 sati, ali zato uvijek odrađujem nešto od doma. Npr sad dok sam bila na porodiljnom sam morala dosta raditi za posao, takav je posao da ga ne mogu apsolutno ostaviti godinu dana po strani. Ipak, puno znači organizacijski ujutro pola sata lufta. Iako ima dana kad se moram nacrtati u 8:00 i onih kad sam od 8-18 na poslu.
    Trenutno se spremem prihvatiti još jedan posao paralelno u nekoj skoroj budućnosti ali tad računam na mm-a, da će on preći na manje zahtjevnu poziciju tako da izbalansiramo obaveze oko djece.
    Definitivno netko mora potegnuti s poslom da bi djeci osigurali određeni standard u mnogobrojnoj obitelji.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj ivana s prvotno napisa Vidi poruku
    Mjeru ne podržavam nikako, nije mi palo na pamet nikad koristiti duže od godinu dana porodiljnog.
    Isto ovako i moja frendica, koja ima 6 djece, VSS ona i muz, zaposlena, nije joj padalo na pamet koristiti ovu mjeru.

Ono sto ona vidi ko najvecu manjkavost mjere je iskljucivanje djece iz vrtickog sustava.
    Njeni klinci su sad vec dobi od nizih razreda osnovne skole do faksa. Uvijek se vracala na posao između 12 i 24 mj. djeteta.

Kako hendla? Po meni, gledajuci izvana, odlicno, ali ne hendla sama, muz je apsolutno ukljucen u sve.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Suci su ipak pametniji i bolje poznaju Zakon, te su odlučili da politicari ne mogu samo tako ukidati stečene mjere.
    Majka-odgojiteljica ostaje za sve koje/i su dobili tu mjeru. Tako je pravedno i realno.

Cocolina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Po meni nije realno da su doma do 15. godine djetetova života.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Pa samo je odgodjena provedba do donosenja presude. Doduse dok nase pravosudje donese neku presudu, proci ce puno vode Savom.
    Ja se zapravo bespomocno osjecam. Jer mi je muka gledati kako grad propada, a istovremeno troskovi za roditelje odgajatelje idu u nebo.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Moram priznati da bi mene osobno bilo sram primati tu socijalnu pomoc u ovim uvjetima.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiram iz medija (mozda je novinarska greška?)
    Zbog 5800 obitelji koje primaju mjeru rodilo se tijekom 5 godina 500 djece više.

Učinkovito?
    Posljednje uređivanje od čokolada : 25.04.2022. at 14:07

Cocolina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Moram priznati da bi mene osobno bilo sram primati tu socijalnu pomoć u ovim uvjetima.
    A gle, netko iskorištava sustav koliko ide. Njima je ponuđeno, i objeručke su prihvatili.
    Kada su rekli da će im ukinuti mjeru, roditelji su u čudu postavili pitanje "a što će oni sada?" ono, zaposliti se, ne?
    Ako želiš biti doma sa djecom, super, ali ne na naš račun.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Kekin je govorila da ne zeli djecu slati u inozemstvo i da se zato aktivirala u politici. Za mene su ovakve odluke suda pokretac razmatranja kamo cu svoje dijete skloniti. Srecom barem je LePen izgubila na izborima. ŽM i Putin su tužni.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja sam tuzna zbog ove presude, to je takva bezvezna i ocito dugotrajno neodrziva mjera koja ne rjesava nista nego samo dodatno opterecuje da je to stvarno zalosno.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 25.04.2022. at 15:08

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Znači privilegiranih par tisuća nastavljaju trošiti gradske novce na sebe a preostaloj djeci proporcionalno manje (jer je gradaka vlast rekla da ukupni budget ostaje isti, ako novci idu na njih ocito ne idu za ostale). Vjerojatno samo uobičajena politička odluka "neovisnog" sudstva da se što više oteza vladavina "neprijateljskoj" gradskoj vlasti a preko ledja nas gradjana. Ništa neočekivano u ovoj drzavi.
    Posljednje uređivanje od sillyme : 25.04.2022. at 16:21

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja cu mojima svakako savjetovati da odu negdje van, samo jos jedna kap u ionako prepunoj čaši

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Pa, mjera je ukinuta. Samo je ostalo pravo dosadašnjim korisnicima.
    Ukinuli su i poveću naknadu za 3.dijete. Imat će ZG novaca za uređivanje onoga što vlast smatra da treba, neće pitati građane
    A demografija? Koga briga za novu djecu! Političari gledaju samo sebe i sada, budućnost im je nebitna, a budućnost svog naroda još nebitnija.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

“Demografija je nebitna”. Svima razvijenima opada natalitet, nisu mjere ono zbog čega žene rađaju.
    Nema toga više, samo imigracija poboljšava demografiju.
    Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 25.04.2022. at 17:12

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Natalitet pada neprestano od kraja 19 stoljeca.
    Prvo zapadne zemlje, a krajem 20 stoljeca i Africke zemljeu kojoj je visoka stopa nataliteta ( uz nekoliko zemalja u Aziji) dugo bila visoka. I dalje se rada brojcano , na razini svijeta , dosta djece. Jer ona djeca koja su imala spadaju u velik broj novorodenih ( Afrika) sad imaju tu djecu u plodnoj dobi.
    Ali cinjenica je da ce za 50 godina broj rodene djece jos dodatno pasti, i to se ne moze promjeniti . Nema mjere koja to moze promjeniti . Cak ni jedna ovako rastrosna nije bila ucinovira. Da je lova ikad povecala broj djece koje zena donese na svijet, zapadne zemlje bi sigurno prednjacile u tome. Cak ni klasicna fora , maknuti zenu sa trzista rada ( sto obicno pozitivno utjece na broj djece koju rađa) nije upalila u Bandicevoj mjeri. Ocito kvaka lezi u necem drugom, a to se nisu dosjetili ni pametniji od njega.
    Posljednje uređivanje od sirius : 25.04.2022. at 17:45

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pa mi ovim super poboljšavamo demografiju zapadnih zemalja. A gradjane se itekako pitalo na izborima na sto zele da se trose novci jer su glasali za stranku koja je u programu navela da će ukinuti mjeru. Ali sud ne da.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Da je postojala "mjera" koja bi zadnjih 20 godina zaustavila iseljavanje 250.000 uglavnom mlađih ljudi, rodilo bi se bar još toliko djece u istom periodu.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pa da. Kao da je domet demografije brojati novorodjenu djecu. A to što ti nakon 20-30 godina zbrisu glavom bez obzira nema veze...

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Koliko vidim iz medija, ništa nije ukinuto, niti presuđeno.
    Sve je ovo privremeno obustavljeno dok se ne provjeri zakonitost.
    Ne vjerujem da će ostati kako je bilo do sada jer novca jednostavno nema.
    Više je nego evidentno da majke koje koriste tu mjeru ne žele raditi, već žele sjediti doma za 5-6000 kn.
    I da im to svi mi plaćamo.
    Gradonačelnik je prije 6 mjeseci objavio da te žene mogu odmah naći posao i početi raditi i do 01.05. paralelno koristiti i mjeru što znači da su te žene mogle raditi za npr.5-6000 km i još toliko dobiti od grada.
    Koliko ih je to napravilo?
    Kladila bih se da niti jedna.
    Nema kruha bez motike.
    Nema!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Pa da. Kao da je domet demografije brojati novorodjenu djecu. A to što ti nakon 20-30 godina zbrisu glavom bez obzira nema veze...
    Da, ja ne razumijem tog sterca i takve.... kako oni misle to ovakvim mjerama rijesiti? Ovo ce uzrokovat jos goru demografiju jer 'rupa bez dna, al pucaj pateticne parole' je i otjeralo ove desetke tisuca u irsku, njemacku itd.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko vidim iz medija, ništa nije ukinuto, niti presuđeno.
    Sve je ovo privremeno obustavljeno dok se ne provjeri zakonitost.
    Ne vjerujem da će ostati kako je bilo do sada jer novca jednostavno nema.
    Više je nego evidentno da majke koje koriste tu mjeru ne žele raditi, već žele sjediti doma za 5-6000 kn.
    I da im to svi mi plaćamo.
    Gradonačelnik je prije 6 mjeseci objavio da te žene mogu odmah naći posao i početi raditi i do 01.05. paralelno koristiti i mjeru što znači da su te žene mogle raditi za npr.5-6000 km i još toliko dobiti od grada.
    Koliko ih je to napravilo?
    Kladila bih se da niti jedna.
    Nema kruha bez motike.
    Nema!
    Ko da se posel dobi preko noći?!?
    A gdi bu ostavila decu ako su vrtićke dobi?
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 25.04.2022. at 20:40

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Pretpostavimo da je veći dio tih žena bilo nezaposleno (izgubile posao) ili pak radilo za plaću manju od 5000 kn. Takvih poslova danas ima koliko hoćeš.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

U svakom slučaju se preračunalo, sad bi oni mađioničari li kud s djecom, nema mjesta ni za djecu koja su izvan tog programa, gdi bi stavili još ove

Ajde čoksa daj koji i gde su ti poslovi?

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Trgovina npr.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    U svakom slučaju se preračunalo, sad bi oni mađioničari li kud s djecom, nema mjesta ni za djecu koja su izvan tog programa, gdi bi stavili još ove

Ajde čoksa daj koji i gde su ti poslovi?
    Evo tu imas znacajno vise od 5800 ranih mjesta.
    https://burzarada.hzz.hr/Posloprimac_RadnaMjesta.aspx

Kad upises medicinska sestra ima 240 altivnih oglasa.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •