Samo sam navratila ponoviti da mi je naslov teme izrazito odbojan.
I da se sa 40 mil kuna može izgraditi i opremiti cijeli dječji vrtić.
Ali ne, Zagreb ne voli djecu. Ok![]()
Samo sam navratila ponoviti da mi je naslov teme izrazito odbojan.
I da se sa 40 mil kuna može izgraditi i opremiti cijeli dječji vrtić.
Ali ne, Zagreb ne voli djecu. Ok![]()
Fale naravno i defektolozi, odgajatelji, nastavnici, frizeri, konobari...
Ma naslov je čista laž.
A jadni ro ne mogu nac vrtić za dijete već mjesecima pa nisu ni posao našli... pitam se kako sam uspjela 2010. u 3 dana nekako iskopat mjesto u privatnim jaslicama za 1500kn i odraditi adaptaciju u 5 dana paralelno s početkom rada u novoj firmi. Znate koliko je bilo nezaposlenih te 2010?
A ovi jadni ro u 6 mjeseci siroti nisu posao mogli naći...
Posljednje uređivanje od sillyme : 25.04.2022. at 22:00
Da ne spominjemo one koji imaju samo školsku djecu ili doma odgajaju "djecu" profesionalne vojnike... I sl.
Posljednje uređivanje od sillyme : 25.04.2022. at 22:05
Ma njih je i ta udruga uvjerila da nikako ne smiju izaći iz mjere jer to gradska vlast i želi da ih se riješi u sto većem broju jer ne mogu ukinuti tu mjeru.
A RO samo moraju čekati da se donese sudska presuda u njihovu korist.
Bas me zanima jel će im ta ekipa iz udruge i Željka Markic pokriti troškove i naći posao kada se konačno ukine ta odluka….
Po meni je to jasno kao dan, mjera se mora i može ukinuti a ako naši sudovi odluče u korist RO onda stvarno spremam djecu za inozemstvo… (samo jedan u nizu okidača koje sam ovih dana doživjela u Apsurdistanu u kojem živimo).
Ja imam više primjera oko sebe, majke s troje i više djece koje rade (koristile su nakon godinu dana povratak na pol radnom vremena 4. godine).
Onda imam ženu od bratića, imaju troje djece, ona je radila u trgovini (Dućan s odjećom u nekom trgovačkom centru). Prvo nije htjela koristiti tu mjeru ali je uvidjela da zašto ne bi. Imala je plaću do 4.000 i to ako, a ovdje dobiva više.
E sada, imam pravi primjerak RO, majka četvero djece (jedna radi, jedna studira, jedna curica 6. razred osnovne, najmlađa drugi osnovne), koristi mjeru, čisti teretanu blizu svoje zgrade i pripremama neki stan koji se iznajmljuje.
I jel to sada pravedno prema nama koji se svaki dan dižemo u 6, odradimo 8 sati, dođemo doma i nastavljamo s drugim poslom.
Ja stvarno ne kužim te ljude, ti stvarno m sjediti doma i da ti netko plaća to sjedenje do 15. godine.......![]()
Cocolina, a vidiš ja imam sestru od kolegicu koja ima 4oro djece, završen fakultet, a djeca su joj dobi: beba, dvoje vrtićaraca i samo jedno ide u niže razrede osnovne.
Meni je posve razumljivo da je uzela tu mjeru dok joj djeca malo ne stasaju da se može vratiti na posao. Non stop je netko bolestan, bila bi stalno po bolovanjima. Jedno dijete ima i konkretnije zdravstv.probleme.
A ona bi sad trebala tu bebu i vrtićarce upisati u one silne raspoložive objekte koji su u međuvremenu pretvoreni u vrtiće, kako je ponosno najavljivala gradska vlast prije par mjeseci. Nas par je tu tvrdilo da od adaptacije tih prostora do svibnja neće biti ništa, ama baš ništa. Prevrti malo stranice ranije. Neću postavit pitanje tko je bio u pravu,a ni kopirat te postove kojima se tvrdilo da će sigurno biti preuređeni ti prostori za djecu majki koje će počet radit. Tko ima vremena i želi neka surfa.
Za ove koji imaju veliku djecu, a ne žele raditi, imam posve različit dojam.
Nisu svi u istom košu.
A što se tiče Suda, to je odluka koja se treba još preispitat, no činjenica je da se stečena prava ne mogu tek tako oduzeti ako tako nije bilo kategorički navedeno u Ugovoru jer da je tako Sudu zakonitost odluke ne bi bila upitna. Vjerujem da se svi slažemo da se protuzakonito ne smije i ne treba djelovati, toga nam je bilo i previše u prethodnoj gradskoj vlasti.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 26.04.2022. at 11:28
To mi je kao da ja imam ugovorenu fiksnu kamatu u banci za kredit na 5 god i netko mi dođe nakon 2 god i kaže e sorry nemaš više tu kamatu, iako mi stoji u Ugovoru.
Meni nije. Hrv. drzava je prvak u ponistavanju i brisanju stecenih prava. Meni je oslanjanje na mjeru roditelj odgojitelj tako kratkorocbo i povrsno razmisljanje ko vjerovanje u predizborna obecanja kolinde da ce svi radit za ne znam koliko tisuca eura. Ne razumijem to, kako je itko mogao to zagrist kad je bilo tako ocito da je to neodrzivo i sta onda za 5 godina, jos si u goroj situaciji...kako mogu bit tako kratkovidni.
Posljednje uređivanje od ina33 : 26.04.2022. at 11:39
Horizont toga realni je mogo bit tipa par godina i sta nakon toga. Zena je jos starija, jos teze zaposljiva. Onda si u goroj banani. To mi je ko da radis djecu zbog obecane potpore nacelnika opcine za rodjenje djeteta pa onda koma ako je potpora izostala..To je one-timer, a trebas cijeli zivot rijesit...
ma ina33 nije da se ja ne slažem s tom tvrdnjom ali pravno gledajući ne možeš se zaletavat i poništavat nešto na svoju ruku, možeš ako imaš pravno uporište koje meni se čini ovdje nedostaje.
Meni su bome bila oduzeta stečena prava sa švicarcima, al sam zato angažirala odvjetnika, otišla na Sud, koji je trajao doduše 3 god, no donesena je odluka u našu korist. Ne samo da smo dobili traženi iznos nego i kamate koju su toliko narasle da je iznos dupliciran.
Stečena prava se ne oduzimaju jer to nije zakonito.
Ono što se može je "pametno" složiti Ugovor između dvije strane gdje si ostavljaš pravo ukidanja navedenog prava. Moguće da to i stoji u Ugovoru, ako je Sud će to sigurno uvažiti. Ako ne, onda neće.
Kod nas je uvijek tako - dozvoli se nešto što je mimo svake pameti, a onda se sprovede "legalizacija", ne dira se u postojeće stanje. Po principu - ko je jamio, jamio je. Uvijek isto. Jer je sve bilo po zakonu.
Ovdje se radi o (ne)zakonitosti, ne o svrsihodnosti.
i što sad s tom vrtićkom djecom? upisat ih gdje? vrtići su puni u Zg, to svi znamo. Koje je rješenje? Da je drugačija odluka donesena, gdje bi bila smještena ta djeca. Zapravo je ova odluka dobro "pokrila" gradsku vlast u dijelu obećanog smještaja te djece.
Trebali su recimo skratiti mjeru s 15. godina na recimo 7. godina, i stopirati sve nove zahtjeve.
I dati im godinu dana prilagodbe, evo imate rok od godine dana da upišete djecu u vrtić i nađete posao.
Čim je ta mjera krenula, ja sam rekla pa kuda će te žene s recimo 55. godina života, koje neće biti na tržištu rada toliko godina a do mirovine imaju desetak godina i više.
A koliko ima te djece? Ako se dobro sjećam, znatno manje ih je vrtićke dobi nego što ima korisnika mjere. Plus, i djeca korisnika mjere kao i sva ostala (nažalost) realno mogu dobiti vrtić ako im je oboje roditelja zaposleno.
Koliko ja znam iz onoga što se pisalo korisnici te mjere nemaju nikakav ugovor. Da imaju onda bi bilo jasno da se mjera ne može ukinuti unazad. Ovako se očito može propitivati.
ZG vrtići su uvijek puni
meni isto nitko nije pitao ima li mjesta za moje, plaćala sam i privatne jaslice (rođeni u proljeće), pa onda kad su već krenuli i navikli se, ostajali su više godina tamo (2 mlađih, starije je cijelo vrijeme bilo u gradskom, ali samo zato jer sam vozila u drugi kvart, bliže poslu)
uvijek je netko imao prednost, i uvijek sam plaćala punu cijenu zbog 50 kn većeg prosjeka od minimalnog (600kn umjesto 150kn, a u mom kvartu 150kn su plaćali oni koji su uvijek imali više love od nas...)
Veliku predrasudu imaš koju vežeš uz ovu mjeru.
Jelena_O i ja živimo u kvartu u kojem ima visokoobrazovanih žena koje koriste ovu mjeru privremeno, a imaju više djece jer su tako željele one i njihovi muževi. I ne , ne ovise samo o ovoj mjeri,al ako je imaju pravo korsititi neko vrijeme zašto ne bi.
Graditi novi vrtić-da, al ne nezakonskim putem oduzimanjem tuđih stečenih prava. Pa barem tu na forumu su svi manje-više legalisti.
Obećane su i adaptacije grad.prostora kao zamjena za vrtiće (privremeno rješenje) što je puno manje zahtjevan pothvat za smještaj djece, pa gdje su? Daleko smo mi još od trajnih rješenja.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 26.04.2022. at 12:43
Onda nema neke katastrofe i drame ako im tu mjeru koja je losa ukinu. Sori, al "argument" "zasto ne bi" je pravi socijalisticki rupa-bez-dna nedalekovidni kao da se ne tice budzeta svih nas.
Posljednje uređivanje od ina33 : 26.04.2022. at 13:11
A "argument" "gdje je ovo, gdje je ono" je whataboutism. Vidis koliko je tesko skrenut tanker, jos se ni ovo s ovom mjerom nije raspetljalo, a gdje su druge nedalekkvidne "a sto ne bi" mjere.
Upitno je, ali preteže puno više na stranu NE, jesu li ovdje uopće u igri stečena prava.
Znamo li što su ona po definiciji? Subjektivna prava koja se temelje na osnovnim ljudskim pravima, ali ta prava moraju biti utvrđena nekom hijerahijski snažnom normom. Druga je stvar što se pojam "osnovna ljudska prava" prečesto shvaća preširoko, dapače, usudila bih se reći-zloupotrebljava, što smo posebno sad, tijekom pandemije, imali prilike čuti i vidjeti.
No, kako god okrenuli, rađanje djece i primanje naknade za odgoj (vlastite) djece ni po kojim kriterijima nije ljudsko pravo, a kamoli osnovno ljudsko pravo.
Jest da sam malo zahrđala od faksa na tu temu, jer se bavim sasvim drugom granom prava, ali ukoliko se odluči da je ukidanje bilo nezakonito, jako će me zanimati razlozi na kojima će se temeljiti takav stav.
Znala sam da će živnuti forum kad sam podigla ovu temu
Ali mi nije jasno zašto pokazujete tako očitu ljubomoru prema majkama koje su rodile 3 i više djece i uzele mjeru. Licemjerno mi je to.
Bar vi u Zagrebu ste imale izbor.
Mi druge nismo.
Mene samo nervira, što oni smatraju pod normalnim, Grad mi treba plaćati što imam puno djece.
Želiš mnogobrojnu obitelj, odlično, dapače, ali ako si to možeš priuštiti.
Svako dijete treba imati jednaka prava, i u ZG i u ne znam recimo Vukovaru, itd.
I što je s onim majkama koje imaju jedno dijete, dvoje...mislim stvarno.....
![]()
Eh... obećala sam sama sebi da ću držati jezik na uzdi, ali ne mogu.Nije točno da Zagreb ne voli djecu. Zagreb ne voli ni druge svoje stanovnike. U zadnjim godinama ugasio se veliki broj industrijskih objekata (i to ne da su npr. preseljeni na periferiju, što bi bilo logično, nego ih nema više uopće...), Plivinu zgradu na Vukovarskoj preuzela je država, a to nije jedini takav objekt. Jučer mi je na internetu iskrsnuo tekst o bolnici Blato https://www.index.hr/vijesti/clanak/...e/2355586.aspx, na pamet mi pada i bolnica Srebrnjak koja je skupo platila cijenu bandićevštine i ostala bez EU projekta (da sad ne tražim link) i tako dalje i tako dalje...Djeca su samo jedan mali dio cijele te priče. Obnova = nula bodova i to u Zagrebu kao i na Baniji, ista stvar. Dalje, teško je dobiti mjesto u vrtiću, ali i u domu umirovljenika ako ne razvežeš kesu preko razine platežne moći prosječne obitelji. Zagreb stvarno ne voli svoje stanovnike svih generacija, a bome ni Hrvatska, inače se ne bi toliko ljudi iselilo zadnjih godina...Ont. ne čudi me da ljudi koriste sve moguće mjere koje su im dostupne, uključivši i mjere za roditelje odgajatelje, ali ne bi se trebali na to oslanjati i od toga živjeti. S druge strane, mjere nisu rješenje, one bi mogle biti vatrogasna akcija u nekom periodu, ali bez omogućavanja zapošljavanja, poticanja gospodarstva (poljoprivreda, industrija, a ne samo turizam - zapravo domaća poljoprivreda i industrija trebale bi biti u funkciji turizma, a ne da se potiče uvoz).Eto... Mjere - pih, koliko god mi se ne sviđaju, razumijem sve koji se njima koriste. Nije to problem korisnika, to je problem onih koji mjere donose i njihovih ciljeva (izborna baza, jelte itd). No dosta, šuti baba.... Najte kaj zameriti.
Potpuno se slažem sa Peterlin. Samo rađanje djece nije nikakva demografska mjera. Koja korist od 1000 više rođene djece ako će njih 700 za 20 godina otići iz Hrvatske. A otići će ako se ništa ne napravi po svim drugim planovima. Jačanje gospodarstva, uređeno pravosuđe, uređena država, pametna stambena politika, bolje zdravstvo, modernije školstvo, lakši pristup terapijama za djecu sa teškoćama.... Pošto se ne vidi da ćemo išta napraviti po tom planu, jer nam je sustav sve truliji, poticat rađanje djece koja će jednog dana podizati tuđe gospodarstvo je u najmanju ruku priglupa mjera. Pa nisu nam djeca budale. Moj srednjoškolac već sad kuži da mu nona sa 36 godina staža ima 2050 kn mirovinu i da nema nas bila bi kruha gladna. Nije lud ovdje radni vijek provest.
Inače znam samo jednu korisnicu mjere, muž joj je vlasnik privatne poliklinike, ona inače ne radi, njemu nekad pomogne oko papirologije, to radi i sad i sama kaže da su joj sve naknade netaknute na računu, dok ide, ide, to im je onako lova za neko ulaganje u budućnosti.
Povremeno me neki postovi tjeraju da i svoju komunikaciju spustim na nivo niži od najnižeg, na razinu rasprave u vrtiću, i najradije bih odgovorila- mama ti je ljubomorna.
Ali Beti, neću ti to odgovoriti, jer se sjećam priče o tvojoj mami i ne bih te željela time povrijediti.
Iako sam poslovično zlobna, a sad, saznajem, i ljubomorna, valjda i ta moja zloba ima granice.
Opcenito me ljuti nepromisljanje i iracionalnosti :/
U ono danas cu ovo iskoristit i gudit na grani, a sutra cu cekat neke mrave da o meni skrbe :/. Protestantska etika mi je bliza, ako moram 'birat religije', ajmo to rec. Ovo 'grlom u jagode' pa za buducmost me briga, ja ne razumijem.
Posljednje uređivanje od ina33 : 26.04.2022. at 15:37
Da ima puno djece a objekti nedostatni i neprimjereni. Novi vrtic sagradjen pemalog kapaciteta.
Skole krcate ucenicima. Mi smo definitivno kvart koji predvodi u demografskom smislu jer ima puno mladih obitelji.
Ina33, pa kazem ti u primjeru sestre moje kolegice, to im je bilo privremeno rjesenje,a nikako za buducnost. Nisu svi u istom kosu.
Ne volim generaliziranja.
Svimbi :shock:
Jedno je nekome reci da je ljubomoran, a drugo nekome spominjati preminulu majku.![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 26.04.2022. at 17:41
Tko me zna u real life, zna da mi je “mama ti je ovo ili ono” uobičajeni odgovor, pokupila foru od djeteta.
Pa sam zato pojasnila zašto to Beti neću reći, jer bi bilo neprimjereno. Iako sam baš od nje dosad čula (pročitala) hrpu neprimjerenih karakterizacija, zato sam i napisala da se povremeno želim spuštati na isti nivo, iako je ovaj konkretni primjer s “mama ti je ljubomorna” iz aviona vidljiva šala.
Ali ako te veseli, šokiraj se, what can I say
Moguce da bi to uzivo izgledalo skroz drugacije,al ovako napisano bez mimike i gestikulacije, ne zvuci nimalo lijepo, ni ugodno.
Moguce da bi to uzivo izgledalo skroz drugacije,al ovako napisano bez mimike i gestikulacije, ne zvuci nimalo lijepo, ni ugodno. Neukusno.
Meni je ta izjava da smo "ljubomorni na majke troje djece" presmijesna. Ljubomorna na sto? Da sam htjela troje djece imala bi ih, ali sigurno ne bi uzela mjeru jer smatram da djecu treba odgajati primjerom, a parazitiranje na tuđi račun ne ubraam u dobre primjere. Zato im radije pokazujem da se za život radi, da se svoj kruh i sudbinu drzi u svojim rukama. I da će imati onoliko za koliko se potrude. A usput ću im svakako spomenuti da ima puno boljih i pravednijih društva od našeg po tom pitanju. Kao jednu od demografskih posljedica ove nadasve "uspjesne" mjere...
Stani, razmisli malo.
Nismo svi isti.
Zar mislis da penzioneri ne trebaju uzeti energetski dodatak i poklon bon od grada?
Zar nisi uzimala besplatne udzbenike dok ih je imao samo Zagreb?
Zar ne bi uzela nasljedstvo, jer ga nisi sama stekla?
Zar nećeš kupiti djetetu auto, laptop, najnoviji mobitel, jer to nije sam stekao?
Ne, djeca ne moraju imati samo ono za što su se sama potrudila. Mogu imati i ono za sto su im se roditelji potrudili i ono za što im se grad, drzava potrudila.
Da pojasnim. Ne ljubomora na majke troje djece, nego na one koje su uzele mjeru.
Treba pročitati, pa onda i komentari budu suvisliji![]()
Penzići ništa nisu dobili na poklon, dapače propisno su ih opljačkali još devedesetih, plače mi se kad objave da su im "dali dodatak" od 100 kn.
Nasljedstvo ti nije osigurala država, nego roditelji ili koji već predak.
Zagreb je (bio) najbogatiji grad u totalno centraliziranoj državi, a rasuo je novce na hirove MB i namirivanje njegovih pajdaša.
I za udžbenike mislim da bi se trebali dodjeljivati prema imovinskom stanju, a kamoli ovakva mjera koja dugoročno nema nikakvog smisla. Zove se demografska, a napravljena je da bude socijalna i da se jednim potezom riješi manjak vrtićkih mjesta te osigura 5000 glasova.
Što na mjeru mogu reći roditelji skrbnici teško bolesne djece koja trebaju 24h njegu, a koji primaju koliko ono, 2500kn? (ispravite me ako je iznos netočan)
I što uopće znači da obrazovani i dobrostojeći "ne bi koristili mjeru dugo, samo dok im djeca stasaju"? Pa halo? Daj ljudima mogućnost rada 70%, 40% na određeni rok (bez da izgube posao) dok im djeca ne stasaju, a ne ih plaćati da stoje doma.
Kao što rekoh nisam ljubomorna za zivjet na tuđi račun. Nego sam ponosna što primjerom pokazujemo djeci da se živi od svog rada i djecu podiže od svog rada. Njegovog i mog. A i oni će nadam se isto.
Sto se tice roditelja odgojitelja, kod trenutka uvodjenja mjere bi se vodila onim, ako je vecina stanovnika nekog grada za isto, onda zasto ne (naravno, ako ima novaca, i nacina da se provede).
Je li to dobra demografska mjera ili nije, o tome nisam jos procitala neku suvisliju korektno provedenu analizu (na temelju brojki i usporedbi s drugim gradovima).
Poticanje veceg broja djece, samo po sebi, je meni ok demografska mjera. To ne znaci da to treba biti jedina mjera niti da je treba provoditi na racun drugih, poglavito, ako bi te druge bile uspjesnije. Po meni, treba provoditi svakakve demografske mjere.
To da bi bilo bolje sprijecavati ljude da odu iz hr, i to i stoji i ne stoji. Mozemo nagadjati i da bi ovi koji su uzeli mjeru, a koji imaju 3+ djece, otisli iz hr da nisu imali ovaj izvor prihoda. Mozda ih je mjera sprijecila da odu. Tko zna.
Al, ako je sud odlucio da se mjera ne moze tek tako ukinuti, valjda sud ima nekog pojma o cemu govori. Ne mogu se samo izbrisati obveze koje je prethodna vlast preuzela. Je li itko naposljetku vidio dokumente koje su postojeci korisnici potpisali s gradom? Tj. odluke koje su dobili? Jeste sigurni da se to samo tako moze ponistiti?
Mjera je s jedne strane socijalna jer su neke majke davale otkaze na poslovima od 3-4000 kn, a ovdje dobivaju daleko više-
S druge strane je nenormalna jer nije vezana uz imovinski cenzus pa su supruge dobrostojećih poduzetnika isto tako uzele mjeru jer, eto, može im se pa i one dobivaju svaki mjesec cca 6000 kn.
Kako god da okrenemo mjera nije demografska i nije doživotno pravo i ne može biti održiva jer je preskupa.
Posla ima i tko god želi raditi, može.
Ove floskule o vrtićima i jadnim majkama koje ne znaju gdje će i kako će s djecom neću komentirati, ali moram komentirati ljubomoru.
Nisam "ljubomorna" na majke odgajateljice jer su mi one nevažne; djece imam onoliko koliko sam mogla imati, neradnica nisam i nikad ne bih na to pristala da me netko plaća za nerad jer nisam invalid i nesposona zaraditi plaću.
Ali sam itekako "ljubomorna" na pojedince koji imaju toliko puno slobodnog vremena pa prosipavaju "pamet" po forumu i namjerno zapravo trollaju jer je njima mjera super i ok i žale jadne majke kojima će to, prije ili kasnije ukinuti i sad će one, jadne, ostati na vjetrometini života bez prihoda za kavice i kajjaznamkajsvene...dok su im djeca, mahom školska i tinejdžeri na nastavi pa ih ne mogu čuvati, a vrijeme ipak nekako treba utrošiti.
Zašto? Pa zato jer ja nemam skoro ništa slobodnog vremena jer radim. Ustajem u 4:30 i ne stajem do 23-24:00.
Evo sad sam bila silom prilika odsutna s posla dva tjedna i kad sam jučer počela raditi to je neopisivo kako su mi se ljudi na poslu veselili.
Lijepo je to doživljavati u šestom desetljeću života.
Ali da sam umorna- jesam.
Izbora nemam jer moram raditi i odškolovati ovu moju jedinu kći koja je tek na pol faksa.
I da se nadovezem na cokoladu, udomitelj troje djece vrtickog uzrasta dobije od drzave cca jednako kao RO, bez ikakvih mirovinskih davanja.