Ja bila u Trstu i Muggi za vikend. Sok! Za mene pozitivan. Razlika nas i te sjeverne italije je ogromna. Dakle, otkako imam covid potvrdu (a to je od 05/21) pokazala sam je u hrvatskoj ravno 3x, 2 posjeta hnk-u i knjizevni sajam. U sub sam je u trstu pokazala jedno 7x. Kod narucivanja kave u shopping centru green pass per favore, isto kod ulaska u neki ducan od kozmetike, decathlon, u trstu u kaficu, i trstu u restoranu, u trstu za skoro svaki ducan. Naprosto je razlika nevjerojatna.
Posljednje uređivanje od ina33 : 14.02.2022. at 17:58
Znaci, svaki konobar prije kucanja bilo koje narudzbe trazi green pass na uvid, nikakve dodatne snage nisu za to angazirane, to je sekunda. E da, u shopping centru random ide dodatno policija i trazi osobne i green passove, da ulovi prevarante valjda.
Posljednje uređivanje od ina33 : 14.02.2022. at 18:01
Morala sam pisati kad sam ovo pročitala, izdrzala sam bez rode bar 2 mjeseca.
Strašno je u Italiji ina33, zar ne? Bila sam u Trstu prosli tjedan i pobjegla glavom bez obzira nakon što su pitali potvrdu za popiti kavu u šoping centru!! Strašno! Ne mogu ja to shvatiti! Covid potvrdu! Za kavu!
Totalno nehumano je tako živjeti.
Ako sam dobro shvatila nije puno bolje ni u Austriji, mojima nije nikakav problem. Mislim da ni meni ne bi bio.
Nego, prijateljica, učiteljica razredne nastave. Dva učenika pozitivna na testu, bez simptoma.
Ja sam u dubokom šoku od pokreta "ne damo vam našu djecu" i sve većeg broja ljudi. I sve više priča nisam antivakser ali![]()
Zna li netko provjereno trenutna pravila u Francuskoj u real life? restorani, kafici,muzeji?
Nose li se maske samo u zatvorenom ili i na otvorenom?
Krivo si me shvatila. Meni je strasan ovaj raspasoj i bespotrebna umiranja kod nas, tamo sam odusevljena! Ono, nema drame, pokazes pass i idemo dalje. Bila sam u depri po povratku, frigaj ga, mi smo na totalno drugim polovima. Tuzno sam jucer gledala kaos u domu na Ostrcu, mi jedini s maskama, svi ostali nagruvani ko disko, korone ko da nema. Meni je u it i austriji ko da sam dosla doma, a kad se vratim kod nas...ono istok, s losim konotacijama (za mene).
Posljednje uređivanje od ina33 : 14.02.2022. at 22:19
Dakle, ja ovde po osjecajima nisam doma. Tamo sam dosla u uredjenu zemlju koja se ne pravi da korone nema ko mi i bih. Meni je koma da je kod nas ovako, a ne da je kod njih kontrola. Zavidila sam im kako lipo brane svoj zdravst. sustav, a kod nas onaj infektolog st bolnice moze samo vapijat po dnevnicima, koga briga. I jos mi je grozno sto toliko placemo, a nemamo ni m od mjera.
Posljednje uređivanje od ina33 : 14.02.2022. at 22:24
službene stranice (naputci se mijenjaju vrlo često, isto kao i kod nas)
https://www.service-public.fr/partic...ualites/A15121
https://www.service-public.fr/partic...A15121?lang=en
Tu korona, valjda, zavrsava. S 40-ak posto pozitivnih, dosli smo na 7%. Danas nije bilo skole u nasem distriktu, a od sutra se svi, od kindergartena pa do osmog razreda, vracaju na nastavu bez obaveznih maski (prijelaz je s obaveznih na preporucene). Razocarana sam sto sprovode odluku jedno 14 dana prije vremena, ali ocito im se nije dalo natezati s razularenim masama koje su namjeravale poceti slati djecu u skole bez maski, uz upute da ne slusaju ucitelje i osoblje ako im kazu da ih moraju staviti.
Cemo vidimo, rekose slijepci.
Moji ce nositi KN95 jos koji tjedan, dok broj pozitivnih ponovno ne padne debelo ispod 5%. Tako ce i njihovi prijatelji, izgleda. Volontiram u skoli svake srijede pa racunam da cu vidjeti kako sve skupa izgleda u praksi.
Hvala Vrijeska.
I dalje mi nista nije jasno jer sam nasla na nekim stranicama nova pravila sad od veljace 2022. koja se ovdje ne navode.
Strasno su zakomplicirali s vaccination passom uz covid potvrde, ne mogu vjerovat da netko nije mogao ove sluzb.stranice jednostavnije poslozit.
Ako dobro shvacam, preboljenje uz 2.doze je dostatno za vaccination pass i razne ulaze (u zemlju, kult.znamenitosti i sl.).
Djeca mladja od 16 god ne trebaju biti cjepljena, a dobivaju automatski "zeleno svjetlo" ako su preboljeli, ne treba im neg.test.
Ipak cu za svaki slucaj kontaktirat frenda Francuza za provjeru up-datea u vezi mjera i mog tumacenja ovog "kupusa".
Nagledala sam se raznih stranica drugih zemalja i puno su preglednije od ovih francuskih.
Lili, napisi i tu kako je za Francusku, zanima me.
X
Ili drame oko izolacije. Neki moji ljudi koji nemaju djecu, stare ljude, životinje, imaju logistiku koja ih obiđe i donese što treba. Pa drama zbog izolacije. Kad se sjetim obje trudnoće ko Matovilka na trećem katu cca 15 tjedana odležala, spuštala se jednom mjesečno na kontrolu, ok išla sam i na ležanje u bolnicu a nije bilo ni torenta ni netflixa, samo knjižnica i 4 osnovna programa, pa dobro ide nekako.
Ajd zamislite u ratno doba, da su ljudi u dijelovima Hrvatske koji su bili pošteđeni bili nezadovoljni jer ih se uznemirava vijestima o ratnom području, poginulima itd.
Doduše rat je bio opipljiviji.
Frend Frnacuz nažalost ne zna pomoći, Francuzi su fakat zakomplicirali. On kaže samo da se nada da će uskoro biti jednostavnije.
Situacija je sljedeća:
2 odrasli: 2 doze + svježe preboljenje
1 dijete (uskoro 13): svježe preboljenje
mlađe dijete nije upitno
Može li ta obitelj ući u Francusku i posjećivati znamenitosti?
Bez ograničenja i dodatnih testova?
Molim vas ako netko ima malo volje, kako vi ovo iščitavate:
__________________________________________________ _______________________
What is a vaccination pass? How is it different from the Covid certificate?
A vaccination pass is necessary in France for everyone aged 16 and older to participate in most social or cultural activities.
A digital or paper version of one of the following may be provided as a vaccination pass:
• A vaccine certificate showing full vaccination,
• A certificate of recovery from COVID (from 11 days to 6 months prior),
• A certificate of medical reasons for not being vaccinated.
Children under 12 years of age are not required to present a COVID certificate or vaccination pass.
Since February 1st, 2022, in order to continue to be considered as fully vaccinated, persons aged eighteen or over wishing to enter the national territory must have received a booster dose no later than 9 months following the injection of the last required dose.
I have received a vaccine that is recognised by the European Medicines Agency (EMA) or the World health Organisation (WHO):
You may receive your booster dose in France. During 15 days after your arrival in France, while waiting for your Vaccination Pass to be activated, you will need to show a negative Covid-19 test (less than 24h) to participate in social activities.
The Vaccination pass (16+ years) or COVID certificate (for 12-15 year-olds) is required to access:• Entertainment and cultural venues (theatres, amusement parks, concert halls, festivals, gyms, arcades, libraries and documentation centres, cinemas);
• Commercial restaurant and catering services (bars, restaurants, including outdoor cafés), with the exception of collective catering or take away sales of prepared meals, professional road and train transport restaurants, room service in hotel bars and restaurants, non-commercial restaurant and catering services (free meal distribution);
• Trade fairs and shows, and professional seminars if they are not held on business premises and have more than 50 participants;
• Long-distance journeys on public inter-regional transport (domestic flights, high-speed trains (TGVs), Intercités trains, night trains, inter-regional coaches);
• Ski resort lifts;
• Access to tourist accommodations such as campsites or holiday villages, with a single check at the beginning of the stay.
The vaccination pass and COVID certificate for children aged 12 to 15
The previous COVID certificate requirements – which include the additional possibility of presenting proof of a negative test less than 24 hours old – will remain in force for 12 to 15 year olds.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.02.2022. at 10:12
Moja iskustva s mjerama u drugim zemljama su takva da ne ispitujem ni frendove ni poznanike. Pišem mailove službenim osobama. I obično dobijem odgovor isti dan. I pnda em znam em imam crno na bijelo ako netko krene komplicirat
Lili, po meni pise da mozete svi, i to na temelju nedavnog preboljenja (unutar 6 mjeseci). Ne smatrate se potpuno cijepljenima, al, po ovome sto citam, i preboljenje je ok.
djeca 12-15 - pass sanitaire (tj. cijepljenje ili preboljenje ili negativni test)
stariji od 16 - pass vaccinal - cijepljenje s busterom ili cijepljenje + preboljenje
https://www.gouvernement.fr/sites/de...v_25012022.pdf
Posljednje uređivanje od Vrijeska : 15.02.2022. at 12:41
i to vrijedi sada, od danas 15.2.
do kad će vrijediti - ne zna se ...
A bome, sad i ja gledan neku stranicu njihovog ministarstva unutarnjih poslova; tu pisu neke mjere za ulaz koje vrijede od 12.02. Tu se ne spominje preboljenje, samo fully vaccinated. Al u krajnjem slucaju, na toj listi je Hrvatska zelena, pa je dovoljan i test za nepotpuno cijepljenje.
Cure hvala na trudu, da zaista im je konfuzno na stranicama. Nisu iste informacije, a sve su to sluzbene stranice.
Nano,
Zaista ne znam na koji e-mail se obratiti u onom kupusu, a i stalno se mijenjaju pravila, pa se to moze eventualno netom prije puta.
Frend me uputio na njihovu app. koju se treba instalirati TousAntiCovid i u nju unijeti QR-ove. Mislim da je ona taj francuski tzv.Vaccine Pass koji se pak razlikuje od EU Covid potvrde.
Meni nesto vuče na to da nisu isti uvjeti za preci granicu i biti posjetitelj po znamenitostima, da je lakse hodati po restoranima nego preci granicu.
Al ako ukidaju preboljenje onda je to posve druga situacija.
Seka javlja kod njih polako ukidaju u Njem potvrde npr. sad za ducane,a Francuzi u kontra smjeru.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.02.2022. at 13:16
ne znam kako da ti podvučem u tekstovima tu info ...
evo još jedan link https://www.service-public.fr/partic...ualites/A15471
https://www.service-public.fr/partic...A15471?lang=en
ali najbolje bi bilo da se obratiš veleposlanstvu, oni će ti napisati
evo i ovdje na engleskom - gdje se i što može s potvrdom o cijepljenju
https://www.diplomatie.gouv.fr/en/co...ar_mode=calcul
Posljednje uređivanje od Vrijeska : 15.02.2022. at 14:01
Vec sam pisla veleposlanstvu, uputili me na svoju stranicu na kojoj su neažurirane info.posve očekivano..
Pisala sam i u FR na par adresa, od njih pak očekujem proturječne odgovore.
Vrijeska, ma kakvi samo tako tumačiš kao što bih i ja tako tumačila, al nigdje striktno ne spominju preboljenje tako da nije da ga negiraju.
Nekim drugim kanalima (tursitička agnecija) sam došla do THE stranice koja je apsolutno relevantna u svakom trenutku za sve drzave EU, trebate odabrat državu i s desne strane kliknut na ikonice (tamo su i pravila u vezi dokumenata, pravial nošenja maski i sve drugo što je potrebno za put, kliklnite na kofer ili na masku).
Koliko je preglednija od "kupusa" na službenim stranicama francuskog MUP-a da ne govorim.
Kratko i jasno, sva pravila čovjeku jasna. S preboljenjem (starim do 6mj) se najnormalnije putuje bez dodatnog testiranja.
Ovo su pravila koja od jučer/danas vrijede u Francuskoj:
Important: In France, the ‘EU Digital COVID Certificate’ (EUDCC) or “vaccination pass” is required to access the following public spaces:
- Catering establishments;
- Leisure and culture activities;
- Trade fairs and exhibitions;
- Long-distance travel (domestic flights, TGV, etc.)
- Tourist accommodations (campsites, holiday clubs, etc.)
To be valid, the EUDCC must contain one of the following:
- Proof of full vaccination. Accepted vaccines: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson.
- 7 days after the second injection for double injection vaccines (Pfizer, Moderna, AstraZeneca);
- 28 days post injection for vaccines with a single injection (Johnson & Johnson);
- 7 days after the injection for vaccines in people who have had COVID-19 (only single injection).
- Proof of recovery from COVID-19. Validity: 180 days.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.02.2022. at 14:46
Eh da ovo je link na službenu stranicu EU u vezi covid mjera:
https://reopen.europa.eu/en/map/FRA/6001
https://reopen.europa.eu/en/map/FRA/7001
Birate zemlju po svom ćeifu![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.02.2022. at 14:48
pa ta stranica je pregledna i jasna (to svatko razumije), čitala sam stranice koje sam našla i koje ste mi vi ovdje linkale, a to nije ta stranica
Moje stranice i stranice s linkova su davale potpuno drugačije tumačenje pravila
Zaboravila sam na francuski "djir"
javila mi se čak povratno i granična policija na koju sam upućena nako none "kupus" stranice hahaha rikavelaaa
Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.02.2022. at 15:34
Možda ti je najbolje pitati na Facebooku na stranicama za putovanja, na primjer Putoholičari. Vrlo je vjerojatno da će ti se javiti netko tko je baš ovih dana tamo.
Iako, čini mi se da su nedavno uputili članove grupe na službene linkove jer se grupa pretvorila u pitanja o tome kakve su sada mjere u kojoj zemlji. Najčešći je zaključak da se ne može planirati jer se mjere mijenjaju iz dana u dan.
JUčer, prilikom ulaska u bolnicu me na ulazu zaštitar tražio covid potvrdu.
Imam je na mobitelu u digitalnom obliku. Došla mi mailom.
No skužila sam jučer da je registrirana samo druga doza i da mi potvrda vrijedi do srpnja.
Treća doza, koju sam primila u prosincu uopće nije registrirana i mislim si kako bih mogla imati problema tamo gdje traže potvrdu za sve tri doze.
Moje pitanje je: kako da dobijem potvrdu za sve tri doze?
Savjet da se raspituješ u grupama za putovanja ne drži vodu. Bila sam na letu kad su barem 15 ljudi ostavili još na polaznom aerodromu.
Ja bih se držala službenih institucija i njihovih odgovora.
Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 15.02.2022. at 19:00
Da, mjere se mijenjaju od jutra do navečer, tako da treba biti stalno nalinkan. Znam ženu koja je ujutro krenula iz Zagreba, popodne je stigla u Nizozemsku, zemlja je otišla u karantenu, pa se okrenula i neplanirano otišla do prijateljice na sasvim treću lokaciju. Nadajmo se da mjere popuštaju, inače ćemo svi morati postati jaako fleksibilni i turisti-avanturisti.
Ne da mi se tražiti i upadam ko padobranac. Zna li netko da li mogu dobiti potvrdu o preboljenju corone, bila sam vjerojatno oboljeli pacijent ali me nema u sustavu jer me dr. kasno slala na testiranje? Serološko testiranje sam napravila i potvrđena je visoka prisutnost antitijela. Kćer i suprug su 4-5 dana nakon mojih simptoma dobili coronu (kod njih potvrđena PCR testom).
Sara, nisam sigurna da mozes. Serologiju ne uzimaju u obzir zasad. S 'kasno poslala na testiranje' zelis reci da ti je pcr bio negativan ili? To sto su suprug i kcer bili pozitivni bojim se da ti za samu potvrdu nema veze.
Posljednje uređivanje od ina33 : 17.02.2022. at 18:12
Mozda mozes dobit potvrdu za hrvatske potrebe kao vjerojatan slucaj. Eu covid putovnicu ne mozes dobit bez pcr testa
Ima li sad ograničenja za sprovode?