U prošlu srijedu navečer djeca zakure, nos curi, glavobolja i slično.
U četvrtak samo sinu napravim kućni test - pozitivan je.
U četvrtak je neradni dan.
U petak zovem njihovu doktoricu (još su svi troje kod pedijatra) - kaže mi ne mogu te naručiti na test brzo, nudi mi za puno dana, probaj sama preko aplikacije. Jeste vi poslali uputnice? Jesam.

Zovem i zovem satima, i stalno gledam u aplikaciju, i šaljem mail na račun informacije "školska djeca imaju prednost"... sve što uspijem dobiti je srijeda - dakle 8. dan od simptoma.

Jučer idemo tamo bojeći se kako ćemo ih držati, dođemo na red, kažu nam: "Naručeni ste, ali samo jedno dijete ima uputnicu. Uzet ćemo njemu bris. Parkirajte sa strane i zovite doktoricu da vam pošalje uputnicu i za drugo dvoje".
Parkiramo i zovemo, zovemo, zovemo... dobijemo: "Da, samo sam ti za sina mogla poslali PCR, za cure antigenski jer su nam ograničili za djecu PCR testove, a on ima povijest svega od prije pa sam njemu stavila". Milion upitnika iznad glave... Ali dobro, ja sam razumna i puna duha. Kaže mi: "Vrati se u red i pitaj da im uzmu antigenski". Vratimo se, "Ne ne radimo ovdje antigenski, na drugim lokacijama".

Otvorim net, tražim aplikaciju za antigenske, prvi termin za pet dana za antigenski. Zovem privatni lab, ima termin za 2 sata. Parkiramo kraj udaljenog šumarka, djeca zaspala u autu, čekamo 2 sata uz povremeno otvaranje prozora i disanje šumskog zraka. Nadam se da nikoga nismo zarazili virusima iz našeg auta, ali nisam vidjela niti ikoga da prolazi tuda.

2 sata kasnije... odemo u privatni lab, obje negativne na antigenskom. Malo poslije sin dobije pozitivan PCR. Pošaljem sve doktorici. Njemu veli izolacija do tada, za njih ništa ne možemo... nema veze što su imale simptome, moraju u izolaciju od mojih i muževih 10 + 10 dana.

Razmišljam hoću li dobiti živčani slom... zovem tri frendice. Dvije bez problema ovaj i prošli tjedan dobile PCR za djecu i sve riješile. Treća popi... na sto pozivanja i termine za 8 dana, platila 4 privatna PCR-a. Kaže mi, idi privatno, možda je još pozitivna.

Zovem 4 laba preko sat vremena, svi stalno zauzeti, kad ih dobijem... termini za PCR tek u ponedjeljak. Odbijem. Jedni mi ponudili sutra ujutro. Zapisala sam se. Samo ovu školsku curu, ovu vrtićku neću.

I sad vas, moje najdraže krdo pitam, da odem ili otkažem? Simptome je imala sigurno, iste kao i brat kojem je PCR jučer bio pozitivan.
Jedino njemu jesam napravila kućni, a njoj nisam. A što i da jesam - ne bi mi ništa vrijedio kad nije imala pozitivan antigenski, a PCR nije ni dobila.

Pozitivan test bi joj donio 6 dana u školi umjesto doma + jedan vikend izvan kuće umjesto doma + potvrdu za idućih 120 dana spasa od izolacije.
Negativan test bi meni odnio 550 kuna za džabe.

Ako uopće ne odem dobivam priliku za osmisliti nove aktivnosti za bondanje s djecom u milijarditoj izolaciji, izmjeriti koliko još imam živaca za homeschooling i isplanirati našu selidbu u Kinu koja mi je jedina država na svijetu koja mi se trenutno sviđa .