Ja sam formirala u pravokutni oblik
Znaci, prvo sam zarolala u kobasu, a onda izravnala, tj. pritisnula o plohu sa 4 strane
I super su!
Ja sam formirala u pravokutni oblik
Znaci, prvo sam zarolala u kobasu, a onda izravnala, tj. pritisnula o plohu sa 4 strane
I super su!
Ja ću u trokutasti pa možemo igrati Squid game
Sad ja padam sa svog seljačkog Marsa, a šta fali modli i oklagiji? Tj. u čemu je prednost valjka, prosvetlite i mene
.
(Nisam pratila par dana, ali i dalje je reč o keksu, zar ne?)
Kod mene su i dalje glavne staromodne babine i svekrvine modlice. Ista debljina isti oblik svakog keksića- a čak nije ni nešto posebno sporije nego oblikovati i rezati valjak.
Doduše valjak mi je nezamenljiv kad pravim kuglice, onda sečem valjak na šnite i oblikujem ih u kuglice, tako budu brzo gotove i jednake veličine.
Posljednje uređivanje od pulinka : 08.12.2021. at 17:25
I ovi keksi su puno, puno prije gotovi od onih koji se rade modlicama
Ne znam za ove kekse, moram isprobati, pa tek onda dojaviti iskustva.
Što se tiče oblikovanja u valjak, ja tako radim i kuglice (od smokava, keksa, rafaelo...) i knedle sa šljivama i fanili kifle i raspucane kifle i one raspucance s kavom - sve sitne kolače kod kojih je bitno da budu otprilike iste veličine.
Ništa ne fali oklagiji (sviđa mi se izraz, kod mene se to zove valger ili mlinčenjak, iako to nije potpuno ista stvar), aliii ostaje puno otpada sa strane, pa se moraš zamajavati - to premijesiti (a nije više isti udio brašna) i prčakti po tome, pa s godinama sve manje radim takve. Čak ni išlere mi se ne da rezuckati, napisala sam negdje gore, nego radim keksiće za njih pomoću valjka sa špricom - ovakve naprave: https://www.tescomaonline.com/en/bis...or-630534.html
Posljednje uređivanje od Peterlin : 09.12.2021. at 08:05
Ma taj recept je odličan. Zamijesiš ga navečer, a ujutro dok se grije pećnica, narežeš, umočiš u šećer, poslažeš na pleh i staviš peći. I hopsala, gotovo
Idealan recept za sve kao ja koja stvarno ne volim peći kekse.
Ima li netko provjereni recept za bajaderu?
Ako hoćeš sa lješnjacima meni je ovo odličan recept https://www.coolinarika.com/recept/b...5-0242ac120097
(stavljam maslac)
ima li tko recept za tortu od lješnjaka kao što je ona iz Cukeraja?
Hvala!
Hvala, znači stvar je samo u brzini, tako sam i mislila.
Ja sam smotana i ako želim i estetiku i brzinu (a za praznike težim i tome, ostalim danima mi je prilično svejedno), držaću se modli za ovaj tip testa...
Pobegao mi je edit, hvala Peterlin i ostalima za objašnjenje...
radim Vasinu tortu, al mi se ne da raditi šaum
kako da iskoristim 5 bjelanjaka? (ne danas, sutra eventualno)
Ne sjecam se imena . Ali koliko bijeljanjaka toliko zlica brasna i secera. U to umijesas komadice kandiran9g voca ili cokolade i sl.
Ja s 5 bjelanjaka radim onaj Anin ili čiji već rolat posut bademima, punjen šlagom i malinama.
Obično ga radim ciljano, pa iskorištavam nekako žumanjke :D
Ovo je jako fino i s jagodama.
Macaronsi, Pavlova i Ledeni vjetar su super kolači, ali to sam tako rijetko radila da nemam provjereni recept. Pipkavo je to.
Ako ništa drugo napravi omlet od bjelanjaka, to je bilo popularno u Hollywoodu, kao zdravije od cijelih jaja...
Meni ovo izgleda privlačno i ne peče se, https://thehappyfoodie.co.uk/recipes...-banoffee-pie/
Gledala sam njenu emisiju (Mary Berry) i zapamtila savjet da se banane poslože do samog ruba kalupa kako ne bi pocrnile. U receptu je navedeno kondenzirano mlijeko, zna netko gdje ga ima za kupiti?
Posljednje uređivanje od lonni : 11.12.2021. at 23:43 Razlog: link
https://ruskedelicije.eu/shop/kondenzirano-mlijeko/ - imaju i trgovinu u Vlaškoj 19
https://www.gourmandise.hr/conde-ugu...o-mlijeko-410g
https://sveisvasta.hr/kategorija-pro...irano-mlijeko/
https://pekinska-patka.com.hr/trgovi...ozemska-397-g/
a može i ovako:
https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/k...---468974.html
Posljednje uređivanje od Dota : 12.12.2021. at 00:08
Hvala Dota, sad stvarno moram to napraviti, nema izgovora![]()
Mogla bih i ja, čini se baš fora recept i nema puno posla...to mi je najvažnije![]()
Evo još par jednostavnih recepata, takvi su mi najdraži:
https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak...---645858.html
https://domacica.com.hr/brza-cokoladna-torta/
https://www.coolinarika.com/recept/m...e-0242ac120056
https://krenizdravo.dnevnik.hr/prehr...olac-od-rogaca
https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/h...---683751.html
Kondenziranog mlijeka je bilo u Muelleru. Ne znam jel jos ima.
Ja sam kondenzirano mlijeko kupola u Pekinškoj patki.
Kaj nije loše jer se tamo nadje i drugih zgodnih stvarčica. A nor. začini su znatno jeftiniji nego u Harrisi. Samo nemaju takav izbor
ok.lampice stvarno svijetle
od ostalog ni a ni be
danas radim one keksiće s brusnicom i narančom i vanil kiflice
e da, radila sam i Vasinu tortu mm za rođendan nekidan
dakle, uopće ne znam odkud mi nadobudna ideja da ću šaum na torti napraviti muke šale
pogotovo jer ga u životu nisam radila
torta je bila gotova navečer u 9:30![]()
uglavnom, šlag je stvarno ok. izbor
meni je prejaka
Posljednje uređivanje od flopica : 12.12.2021. at 08:34
bjelanjke ću najvjerojatnije danas potrošiti u spajaličinom kolaču (ok, to će mu biti službeno ime)
bijela rolada, ovako mi to doma zovemo, a pojma nemam koje joj je pravo ime:
koliko bijelanjaka, toliko zlica brasna, toliko zlica secera.
umutis snjijeg sa secerom, potom lagano umjesis zlicom brasno. u to mozes dodati sjeckane orasaste plodove, kandirano voce, sjeckane komadice cokolade, sto god zelis. ispeces u onom uskom naboranom plehu (sto sam objasnila) . peces na 180 stupnjeva. koliko dugo ovisno koliko imas bijelanjaka.
Vasinu tortu sam napravila, verzija za lijene domaćice
žumanjke sam samo istukla sa šećerom, nisam ih kuhala (ne bojim se sirovih jaja, plus lijena domaćica, jelta), narančinu koricu i sok zaboravila dodati, a umjesto šauma, samo premazala šlagom. eh da, umjesto oraha, samljela sam bademe
Marija, nemoj me se odreći zbog ovog masakriranja recepta
bilo je fino![]()
Kondenziranog mlijeka ima u Kauflandu - za one izvan Zagreba
Ovih dana listam Dikinu kuharicu, pa sam naišla i na više recepata baš za iskorištavanje bjelanjaka. Nisam ih radila pa mi je bilo bezveze preporučivati, ali zainteresirao me jedan.
Kaže, bjelance se stuče u tvrdi snijeg s malo soli, na svako bjelance doda pola žlice šećera u prahu i pola žlice marmelade i lagano umiješa. Najbolje peći u vatrostalnoj zdjeli, i poslužiti odmah po pečenju. Peče se dok ne porumeni.
A klasika, i meni dragi, su poljupci od oraha. Njena mjera je 4 bjelanca, 25 dag sitnog šećera, 25 dag krupno rezanih oraha. Bjelanca se tuku sama, pa se doda 1 žlica kvasine, šećer i korica limuna i dalje tuče da bude jako čvrsto. Umiješaju se orasi, rade hrpice i na lagano suše u pećnici.
Posljednje uređivanje od vertex : 12.12.2021. at 11:38
U sljedecem tjednu sam dosta na putu. Pa sam ovaj vikend napravila par keksica.
Razmisljam probati te s brusnicama. Al moram kupiti bio narance jer kod mene na selu ne rastu![]()
Moram s vama podijeliti nevjerojatno otkriće: ribane narančine korice ima za kupiti u dućanu
Narancu probala nisam. Al limun me nije dojmio. Na zalost.
Ja zamrzavam kore limuna i naranče. Ponekad tijekom godine dobijem domaće i svu koru ne uspijem odmah pitrošiti pa smrznem.
A na moru, nakon kaj ocijedim limun, naribam koricu i stavim u teglicu sa šećerom. To držim u frižideru
Probala sam i ja te korice, mislim da sam kupila u Intersparu. Nije mi to bilo to, ali možda ovisi od proizvođača.
Naišla sam sad na ovo, pa se sjetila ove teme: https://www.lidl.hr/p/najsladi-kolac...-kolace/p66840
Što se tiče onih ideja za bjelanke, evo nešto iz Toscane za što kažu da je jednostavnije od makaronsa, a slično:
https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/h...---644872.html
naletjela maloprije u nekoj kuharskoj grupi na recept za orasnice, to mi je baš fin kolač/keks.
jeste ga radile?
Orasnice4 bjelanjka
300 grama šećera
300 grama mljevenih oraha
60 grama mljevenog keksa petit beurre
300 grama sjeckanih oraha
Umutiti čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Zatim dodati šećer i opet mutiti da se šećer otopi.
Kada je snijeg čvrst, ubaciti orahe u dva puta da se dobro izmiješaju.
Na kraju dodati i keks. Sve dobro izmiješati.
Dlanovima praviti male kiflice i uvaljati u sjeckane orahe.
Ako dlanovi postanu ljepljivi, oprati ih u običnoj vodi i ostaviti ih vlažnima.
Na protvan od pećnice staviti papir za pečenje i na njega u pravilnom redu slagati kiflice.
Peći u zagrijanoj pećnici na 110°C 30 minuta.
Pečene orasnice ostaviti na protvanu da se skroz ohlade prije micanja da ne bi pucale.
Moja djeca prije nisu voljela začinjene kekse, a sad odjednom žele baš spekulatius. Lidl je prije imao mješavine začine za ovakve kekse, a ove godine nemaju (ili bar moj nema).
Kako vi pečete spekulatius?
ja sam kupila sve pojedinačne začine, imaš i običnih kotanyi i sličnih
cimet
kardamom
đumbir u prahu
klinčić u prahu
anis
muškatni oraščić
to sve pomiješam, najviše bude cimeta, ali i sve ovo ostalo se lijepo sljubi
mislim da ima i u harisi već gotova spekulatius mješavina, mislila sam ove godine čak to kupiti jer mi fali više od jednog
Imaš kalup? Ja nemam, pa ih ne pečem.
Pečem hvarske medenjake s tim začinima i obične medenjake (kuglice). Ponekad stavim mješavinu začina, ali češće stavim po svome:
- malo cimeta u prahu (treba paziti, da ne prefarba sve ostale začine)
- malo mljevenog klinčića (isto)
- ribana korica limuna i naranče
U obzir još dolazi:
- ribani muškatni oraščić
- crni papar
- mljeveni đumbir
- anis u prahu - isto treba biti oprezan, jako je ko vrag (to se rijetko nađe u običnim trgovinama, ali bio&bio obično ima)