Stranica 4 od 9 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 413

Tema: Božićni kolači i ukrašavanja 2021.

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
  1. #1
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,982

    Početno

    Ont. ja sam pomislila da bi se ti kolačići mogli raditi onom špricom za tijesto (koja ima cilindar u koji se ugura masa), ali ne bi to valjalo zbog suhog voća. Komadići bi zapinjali...

    Moram potražiti tu špricu - potrgala sam ih već hrpu, pa se ne sjećam je li zadnja koju sam nabavila još ispravna. Zgodno mi je to za išlere, da ne moram štehati hrpu keksića, nego ih samo nadrukam u pleh.

  2. #2
    tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Split
    Postovi
    8,759

    Početno

    hahaha, pa ne moraš imat djecu u Miocu da skužiš lapsus, samo po meni stvarno nije vrijedan pažnje

  3. #3
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,700

    Početno

    nije vrijedan pažnje neg je meni smiješan, a sve zbog konteksta te "nepotrebne" tube

  4. #4
    Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Postovi
    12,003

    Početno

    Ja sam formirala u pravokutni oblik
    Znaci, prvo sam zarolala u kobasu, a onda izravnala, tj. pritisnula o plohu sa 4 strane
    I super su!

  5. #5
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Ja ću u trokutasti pa možemo igrati Squid game

  6. #6
    Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Postovi
    12,003

    Početno

    Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ću u trokutasti pa možemo igrati Squid game

  7. #7
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    koliko su ti tuljci nužni, šta se dogodi sa keksima ako samo napravim kobasicu i narežem?
    Nista. Budu super.
    Osim sto nisu poslozeni kao vojska, nego su individualci. Koja varijanta ti se vise svidja ovisi o tvojim preferencijama
    Ja bih rekla da ce tvoji biti individualni i unikatni

  8. #8
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ću u trokutasti pa možemo igrati Squid game
    Ahahahhahahahaha
    Sad vidim da se cijela rasprava razvila.

  9. #9

    Datum pristupanja
    Mar 2009
    Postovi
    3,878

    Početno

    Sad ja padam sa svog seljačkog Marsa, a šta fali modli i oklagiji ? Tj. u čemu je prednost valjka, prosvetlite i mene .
    (Nisam pratila par dana, ali i dalje je reč o keksu, zar ne?)
    Kod mene su i dalje glavne staromodne babine i svekrvine modlice . Ista debljina isti oblik svakog keksića- a čak nije ni nešto posebno sporije nego oblikovati i rezati valjak.
    Doduše valjak mi je nezamenljiv kad pravim kuglice, onda sečem valjak na šnite i oblikujem ih u kuglice, tako budu brzo gotove i jednake veličine.
    Posljednje uređivanje od pulinka : 08.12.2021. at 17:25

  10. #10
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,982

    Početno

    Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Sad ja padam sa svog seljačkog Marsa, a šta fali modli i oklagiji ? Tj. u čemu je prednost valjka, prosvetlite i mene .
    (Nisam pratila par dana, ali i dalje je reč o keksu, zar ne?)
    Kod mene su i dalje glavne staromodne babine i svekrvine modlice . Ista debljina isti oblik svakog keksića- a čak nije ni nešto posebno sporije nego oblikovati i rezati valjak.
    Doduše valjak mi je nezamenljiv kad pravim kuglice, onda sečem valjak na šnite i oblikujem ih u kuglice, tako budu brzo gotove i jednake veličine.
    Ne znam za ove kekse, moram isprobati, pa tek onda dojaviti iskustva.

    Što se tiče oblikovanja u valjak, ja tako radim i kuglice (od smokava, keksa, rafaelo...) i knedle sa šljivama i fanili kifle i raspucane kifle i one raspucance s kavom - sve sitne kolače kod kojih je bitno da budu otprilike iste veličine.

    Ništa ne fali oklagiji (sviđa mi se izraz, kod mene se to zove valger ili mlinčenjak, iako to nije potpuno ista stvar), aliii ostaje puno otpada sa strane, pa se moraš zamajavati - to premijesiti (a nije više isti udio brašna) i prčakti po tome, pa s godinama sve manje radim takve. Čak ni išlere mi se ne da rezuckati, napisala sam negdje gore, nego radim keksiće za njih pomoću valjka sa špricom - ovakve naprave: https://www.tescomaonline.com/en/bis...or-630534.html
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 09.12.2021. at 08:05

  11. #11
    Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,865

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku

    Ništa ne fali oklagiji, aliii ostaje puno otpada sa strane, pa se moraš zamajavati - to premijesiti (a nije više isti udio brašna) i prčakti po tome, pa s godinama sve manje radim takve.
    točno to. ovdje jednom napraviš kobasicu i više nema nikakvog posla, a ni otpada. S modlicama radim jedino gingermene, tu nema kraćeg puta.

  12. #12
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,700

    Početno

    I ovi keksi su puno, puno prije gotovi od onih koji se rade modlicama

  13. #13
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,982

    Početno

    Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    I ovi keksi su puno, puno prije gotovi od onih koji se rade modlicama
    To te ja pitam! Moram isprobati...

  14. #14
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,700

    Početno

    Ma taj recept je odličan. Zamijesiš ga navečer, a ujutro dok se grije pećnica, narežeš, umočiš u šećer, poslažeš na pleh i staviš peći. I hopsala, gotovo

    Idealan recept za sve kao ja koja stvarno ne volim peći kekse.

  15. #15

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,818

    Početno

    Ima li netko provjereni recept za bajaderu?

  16. #16
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,220

    Početno

    Citiraj buba klara prvotno napisa Vidi poruku
    Ima li netko provjereni recept za bajaderu?
    Ja radim po ovom spajaličinom:

    250 g badema
    250 g maslaca
    250 g mljevenog petita
    11 zlica vode
    u receptu ide 500 g secera, ja stavim cca 200 g (nekad malo manje nekad malo vise)

  17. #17
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Ako hoćeš sa lješnjacima meni je ovo odličan recept https://www.coolinarika.com/recept/b...5-0242ac120097

    (stavljam maslac)

  18. #18
    Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,865

    Početno

    ima li tko recept za tortu od lješnjaka kao što je ona iz Cukeraja?

  19. #19

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,818

    Početno

    Hvala!

  20. #20

    Datum pristupanja
    Mar 2009
    Postovi
    3,878

    Početno

    Hvala, znači stvar je samo u brzini, tako sam i mislila.

    Ja sam smotana i ako želim i estetiku i brzinu (a za praznike težim i tome, ostalim danima mi je prilično svejedno), držaću se modli za ovaj tip testa...

  21. #21

    Datum pristupanja
    Mar 2009
    Postovi
    3,878

    Početno

    Pobegao mi je edit, hvala Peterlin i ostalima za objašnjenje...

  22. #22
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,504

    Početno

    radim Vasinu tortu, al mi se ne da raditi šaum
    kako da iskoristim 5 bjelanjaka? (ne danas, sutra eventualno)

  23. #23
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    Ne sjecam se imena . Ali koliko bijeljanjaka toliko zlica brasna i secera. U to umijesas komadice kandiran9g voca ili cokolade i sl.

  24. #24
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    Ja s 5 bjelanjaka radim onaj Anin ili čiji već rolat posut bademima, punjen šlagom i malinama.
    Obično ga radim ciljano, pa iskorištavam nekako žumanjke :D

  25. #25

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    734

    Početno

    Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Ja s 5 bjelanjaka radim onaj Anin ili čiji već rolat posut bademima, punjen šlagom i malinama.
    Obično ga radim ciljano, pa iskorištavam nekako žumanjke :D
    Ovo je jako fino i s jagodama.

    Macaronsi, Pavlova i Ledeni vjetar su super kolači, ali to sam tako rijetko radila da nemam provjereni recept. Pipkavo je to.

    Ako ništa drugo napravi omlet od bjelanjaka, to je bilo popularno u Hollywoodu, kao zdravije od cijelih jaja...

    Meni ovo izgleda privlačno i ne peče se, https://thehappyfoodie.co.uk/recipes...-banoffee-pie/

    Gledala sam njenu emisiju (Mary Berry) i zapamtila savjet da se banane poslože do samog ruba kalupa kako ne bi pocrnile. U receptu je navedeno kondenzirano mlijeko, zna netko gdje ga ima za kupiti?
    Posljednje uređivanje od lonni : 11.12.2021. at 23:43 Razlog: link

  26. #26

    Datum pristupanja
    Nov 2021
    Postovi
    735

    Početno

    Citiraj lonni prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo je jako fino i s jagodama.

    Macaronsi, Pavlova i Ledeni vjetar su super kolači, ali to sam tako rijetko radila da nemam provjereni recept. Pipkavo je to.

    Ako ništa drugo napravi omlet od bjelanjaka, to je bilo popularno u Hollywoodu, kao zdravije od cijelih jaja...

    Meni ovo izgleda privlačno i ne peče se, https://thehappyfoodie.co.uk/recipes...-banoffee-pie/

    Gledala sam njenu emisiju (Mary Berry) i zapamtila savjet da se banane poslože do samog ruba kalupa kako ne bi pocrnile. U receptu je navedeno kondenzirano mlijeko, zna netko gdje ga ima za kupiti?
    https://ruskedelicije.eu/shop/kondenzirano-mlijeko/ - imaju i trgovinu u Vlaškoj 19
    https://www.gourmandise.hr/conde-ugu...o-mlijeko-410g
    https://sveisvasta.hr/kategorija-pro...irano-mlijeko/
    https://pekinska-patka.com.hr/trgovi...ozemska-397-g/

    a može i ovako:
    https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/k...---468974.html
    Posljednje uređivanje od Dota : 12.12.2021. at 00:08

  27. #27
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,504

    Početno

    Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Ja s 5 bjelanjaka radim onaj Anin ili čiji već rolat posut bademima, punjen šlagom i malinama.
    Obično ga radim ciljano, pa iskorištavam nekako žumanjke :D

    pokušaj Anine rolade je propao (prije par godina) i ne vraćam mu se više (osim da mi ga netko drugi posluži )
    općenito kolači koji zahtijevaju pečenje bjelanjaka, tj beze - ne volim raditi, ne uspijevaju mi
    a obožavam ih jesti

  28. #28

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    734

    Početno

    Hvala Dota, sad stvarno moram to napraviti, nema izgovora

  29. #29

    Datum pristupanja
    Nov 2021
    Postovi
    735

    Početno

    Mogla bih i ja, čini se baš fora recept i nema puno posla...to mi je najvažnije

  30. #30

  31. #31
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    Kondenziranog mlijeka je bilo u Muelleru. Ne znam jel jos ima.

  32. #32
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,700

    Početno

    Ja sam kondenzirano mlijeko kupola u Pekinškoj patki.

    Kaj nije loše jer se tamo nadje i drugih zgodnih stvarčica. A nor. začini su znatno jeftiniji nego u Harrisi. Samo nemaju takav izbor

  33. #33
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,504

    Početno

    bjelanjke ću najvjerojatnije danas potrošiti u spajaličinom kolaču (ok, to će mu biti službeno ime)

    bijela rolada, ovako mi to doma zovemo, a pojma nemam koje joj je pravo ime:
    koliko bijelanjaka, toliko zlica brasna, toliko zlica secera.
    umutis snjijeg sa secerom, potom lagano umjesis zlicom brasno. u to mozes dodati sjeckane orasaste plodove, kandirano voce, sjeckane komadice cokolade, sto god zelis. ispeces u onom uskom naboranom plehu (sto sam objasnila ) . peces na 180 stupnjeva. koliko dugo ovisno koliko imas bijelanjaka.

  34. #34
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    U mojoj bilježnici se zove bijelo rebro

  35. #35

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    1,388

    Početno

    Ajme, a ja mislila da svi radite minimalno po deset vrsta kolača.

    Onda nisam izrod sa svoje dvije vrste koje namjeravam .

  36. #36
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    Ovih dana listam Dikinu kuharicu, pa sam naišla i na više recepata baš za iskorištavanje bjelanjaka. Nisam ih radila pa mi je bilo bezveze preporučivati, ali zainteresirao me jedan.

    Kaže, bjelance se stuče u tvrdi snijeg s malo soli, na svako bjelance doda pola žlice šećera u prahu i pola žlice marmelade i lagano umiješa. Najbolje peći u vatrostalnoj zdjeli, i poslužiti odmah po pečenju. Peče se dok ne porumeni.

    A klasika, i meni dragi, su poljupci od oraha. Njena mjera je 4 bjelanca, 25 dag sitnog šećera, 25 dag krupno rezanih oraha. Bjelanca se tuku sama, pa se doda 1 žlica kvasine, šećer i korica limuna i dalje tuče da bude jako čvrsto. Umiješaju se orasi, rade hrpice i na lagano suše u pećnici.
    Posljednje uređivanje od vertex : 12.12.2021. at 11:38

  37. #37
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    U mojoj bilježnici se zove bijelo rebro
    Vidi nju. Taman dobijem neku slavu a ona napise ime

  38. #38
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    U sljedecem tjednu sam dosta na putu. Pa sam ovaj vikend napravila par keksica.
    Razmisljam probati te s brusnicama. Al moram kupiti bio narance jer kod mene na selu ne rastu

  39. #39
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Moram s vama podijeliti nevjerojatno otkriće: ribane narančine korice ima za kupiti u dućanu

  40. #40
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Moram s vama podijeliti nevjerojatno otkriće: ribane narančine korice ima za kupiti u dućanu

    ima toga već godinama

  41. #41
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,982

    Početno

    Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Moram s vama podijeliti nevjerojatno otkriće: ribane narančine korice ima za kupiti u dućanu
    Da, Lidl to ima svake godine u ovo doba. Dr Oetker isto zna imati, a i Kotanyi. Koristim to kao nužno zlo ako ne mogu nabaviti nešpricane naranče. Nije loše.

  42. #42
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    Mima, kakve? Sušene, smrznute, nešto treće?

  43. #43
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Sušene kao začin u vrećici

  44. #44
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    Narancu probala nisam. Al limun me nije dojmio. Na zalost.

  45. #45
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,700

    Početno

    Ja zamrzavam kore limuna i naranče. Ponekad tijekom godine dobijem domaće i svu koru ne uspijem odmah pitrošiti pa smrznem.
    A na moru, nakon kaj ocijedim limun, naribam koricu i stavim u teglicu sa šećerom. To držim u frižideru

  46. #46

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    734

    Početno

    Probala sam i ja te korice, mislim da sam kupila u Intersparu. Nije mi to bilo to, ali možda ovisi od proizvođača.

    Naišla sam sad na ovo, pa se sjetila ove teme: https://www.lidl.hr/p/najsladi-kolac...-kolace/p66840

    Što se tiče onih ideja za bjelanke, evo nešto iz Toscane za što kažu da je jednostavnije od makaronsa, a slično:

    https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/h...---644872.html

  47. #47
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,504

    Početno

    naletjela maloprije u nekoj kuharskoj grupi na recept za orasnice, to mi je baš fin kolač/keks.
    jeste ga radile?

    Orasnice
    4 bjelanjka
    300 grama šećera
    300 grama mljevenih oraha
    60 grama mljevenog keksa petit beurre
    300 grama sjeckanih oraha
    Umutiti čvrsti snijeg od bjelanjaka.

    Zatim dodati šećer i opet mutiti da se šećer otopi.
    Kada je snijeg čvrst, ubaciti orahe u dva puta da se dobro izmiješaju.
    Na kraju dodati i keks. Sve dobro izmiješati.


    Dlanovima praviti male kiflice i uvaljati u sjeckane orahe.
    Ako dlanovi postanu ljepljivi, oprati ih u običnoj vodi i ostaviti ih vlažnima.

    Na protvan od pećnice staviti papir za pečenje i na njega u pravilnom redu slagati kiflice.

    Peći u zagrijanoj pećnici na 110°C 30 minuta.



    Pečene orasnice ostaviti na protvanu da se skroz ohlade prije micanja da ne bi pucale.



  48. #48
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,220

    Početno

    Moja djeca prije nisu voljela začinjene kekse, a sad odjednom žele baš spekulatius. Lidl je prije imao mješavine začine za ovakve kekse, a ove godine nemaju (ili bar moj nema).

    Kako vi pečete spekulatius?

  49. #49
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,504

    Početno

    Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Moja djeca prije nisu voljela začinjene kekse, a sad odjednom žele baš spekulatius. Lidl je prije imao mješavine začine za ovakve kekse, a ove godine nemaju (ili bar moj nema).

    Kako vi pečete spekulatius?
    ja dodajem začin za medenjake
    ako nemam, onda samo cimet i malo klinčića

  50. #50
    tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Split
    Postovi
    8,759

    Početno

    Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Moja djeca prije nisu voljela začinjene kekse, a sad odjednom žele baš spekulatius. Lidl je prije imao mješavine začine za ovakve kekse, a ove godine nemaju (ili bar moj nema).

    Kako vi pečete spekulatius?
    ja sam kupila sve pojedinačne začine, imaš i običnih kotanyi i sličnih
    cimet
    kardamom
    đumbir u prahu
    klinčić u prahu
    anis
    muškatni oraščić

    to sve pomiješam, najviše bude cimeta, ali i sve ovo ostalo se lijepo sljubi

    mislim da ima i u harisi već gotova spekulatius mješavina, mislila sam ove godine čak to kupiti jer mi fali više od jednog

Stranica 4 od 9 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •