Ajoj Tanči žao mi je, nadam se da nije ništa strašno, lako za kolače...
Ajoj Tanči žao mi je, nadam se da nije ništa strašno, lako za kolače...
I ja sam bila na hitnoj, i na inekcijama, i sedmi dan sam na 6 tableta dnevno… i još ležim većinu dana, al išijas ne popušta.
U jednom trenutku sam stisnula zube, nisam se mogla suzdržati pa sam spekla s klincima cookise, da stave za djedicu. Svi su nestali.
Kolači koje sam kupila s gomilom breskvica su također svi nestali, čak i breskvice.
Shvatila sam i zašto nisu fine - ta krema unutra nije slatka, previše mi se osjeti rum. I taj šećer izvana mi definitvno ne leži.
Svejedno sam ih pojela valjda 5 od 9, da utvrdim gradivo. Nije ostalo ništa za proslijediti.
Tanci, BB joj bas mi je zao, drzite se cure
BB, meni sve sto sadrzi rum je top!!! Iako nisam od slatkog uopce, pogotovo zadnjih godina kad sam osvijestila neke stvari.
BB,
moj savjet bi ti bio da napravis MR lumbalnog dijela kraljeznice jer s godinama ce ti nazalost bit sve gore zbog uredskog (sjedilackog) posla kao i vecini.Sve cesce i zesce, nazalost.
Trebas sto prije pocet rjesavat uzrok tih zdravstv.poteskoca ne simptome, moja preporuka bi bila jedna privatna poliklinika. Ako budes rjesavala na dugorocnije staze, mogu ti na pp.
Drzim fige da si sad bolje!
A joj sorry sad vidim maloprije si pisala, ne jucer.
Kako ćemo sad na kolačima o tome… selim se na zdravstvena pitanja.
Ja sam danas prvi put u životu uspjela upropastiti lješnjak šnitu, iako je to jednostavan kolač. Tijesto mi se trgalo i nisam ga uspjela izvaditi iz pleha drugačije nego u komadima. U kremu sam stavila kristal šećer umjesto štaub. Sr*nje... Na kraju sam sve te rastrgane komade potrpala u pleh za mesnu štrucu i zalila kremom kao da radim lažnu mađaricu, ali nije to dobro ispalo. Morat ću na popravni, ali nekom drugom prilikom. Sad sam očito preumorna, inače se to ne bi dogodilo. Tja, kolač će se pojesti žlicom ako nikako drugačije.Da nije šteta materijala, frknula bi sve u smeće.
Ako niste probali, a volite limun i mak, svakako napravite ovaj kolač: okus je fenomenalan
Jekin Kapric : Francuski kolač sa limunom i makom
Mi jos uvijek imamo puslica, a danas je 9.1.(kolace smo sve radili prije Badnjaka tamo negdje prije 17-18 dana), to sve govori o tome koliko jedemo slatkoa fine su bas.
Jucer sam uvalila djeci pred tv-om da se to vise pojede hahaha
Meni se fakat ne isplati radit puno kolača.![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 08.01.2022. at 16:51
Upravo sam se upustila u ovu avanturu https://bakeme.com.hr/beze-torta-s-l...#comment-14988
Trenutačno mi se peku beze kore, a ne znam ni sama jel ih bolje mazati kremom odmah danas ili da ih pustim do sutra.... prvi put radim beze tortu![]()
U, ovo fino izgleda.
Ja sam radila ovo s lješnjacima, brzo, fino i jednostavno
https://slatkisvijet.com/cokoladna-t...5qYWNpbWEiXQ==
ako voliš da kore budu hrskave, onda slaži ujutro, a ako voliš mekane, onda danas
sretno s beze korom!
nadam se da si podnijela žrtve bogovima bezea
jel ima netko neki jednostavan recept za Pavlovu? Hvala.
Pa Pavlova ne može imati jednostavniji recepet nego što ga ima. Zamutiš bjelanca i šećer, složiš gnijezdo i pečeš koji sat.
Morala sam sad ići vidjeti što je to… pečeš koji sat, sušiš koji sat…
Ne sjećam se da sam ju ikad jela, je l se to jede isti dan pa su te kore hrskave ili je bolje kad prenoći u frižideru pa onda kore valjda omekane?
https://recipeci.com/torta-pavlova/15092/
Ovo je za fi 24 (koji u pečenju naraste!).
Ja radim da u konačnici fi bude 30 pa sve količinu svih sastojaka povećam za 40%. Jedino maslac ne povećavam. Pri kuhanju žute kreme kojiput mi "usfali" još malo mlijeka (jer smanjujem maslac koji kremu kasnije omekani) pa dodam prema osjećaju.
Slažem ovim redom: gnijezdo, žuta krema, jagode na ploškice, šlag, jagode na polovine. Na kraju se može preliti crvenim preljevom za torte (Dr. Oetker, Fix) da curi sa strane jer izgleda glamuroznije.
Važno je da nakon pečenja bezea "oklop" ostane čvrst, da ga ne polomite jer će zadržati šlag i sok jahoda od curenja, a unutrašnjost se ionako smrvi pri nanošenju žute kreme, to nije važno. Nije važna ni urednost, bolje izgleda kad je razbarušeno.
Zaboravila sam napisati da ako ostane šlaga, može se premazati još i po vrhu (ovisno kako se slažu jagode, ako su na ploškice, onda može u više slojeva)
pavlova nema žute kreme!
što me podsjetilo na jedno od najvećih razočarenja ikad kupljenom tortom
mm je za rođendan htio ledeni vjetar, a ja nisam imala uvjete za te faking beze kore na selu pa smo naručili
i dobili biskvit umjesto bezea! wtf!
mislim, znam da je malo gatekeeping, ali nije svaki kolač s voćem ledeni vjetar, kao što ni svaki kolač s bezeom i jagodama nije pavlova
meni je taj izostanak žute kreme u pavlovoj baš poseban, jer bez nje kolač ostane prozračan
moja djeca kažu da je pavlova pečeni šlag sa šlagom i jagodama
Posljednje uređivanje od betty blue : 09.01.2022. at 13:30
Znam, ali Pavlova je puno finija sa žutom kremom![]()
Čoksa, hvala ti puno
Ma kćerka baš nju poželila, već neko vrijeme je spominje, voli laganije i voćne. Voli i ledeni vjetar, taj tip kolača. Od suhih kolača i keksa (tipa ovih što se najčešće rade za Božić) nismo.
E sad mene naravno odbija proces pripreme beze kora, a i nije sezona jagoda.
Koje voće bi sad moglo biti adekvatna zamjena (volim osve osim grejpa)? i vjerojatno je onda više ne možemo zvati Pavlova![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 09.01.2022. at 21:51
Ja bi onda radije iz leda nego friške usred zime! Ili možda suho voće?
Ili naranča,nar
https://jedemdoma.hr/recepti/zimska-...rom-i-limunom/
Može i ono Ledo zamrznuto šumsko voće ili možda višnje iz kompota? Mislim da je važno da voće bude "mokro", npr. kruška je presuha.
Banane, ako ih stavljaš, pošpricaj limunovim sokom jer će izgledati bljak. Kivi se (u ledenom vjetru) meni ponaša OK samo 1. dan, kasnije bude isto malo bljakasto.
da, kruška bi trebala biti onako jako zrela mekana, trenutno takve imam doma pa mi je zato pala na pamet
ali ja da je sad radim bih kupila maline i borovnice u Lidlu, neka su iz uzgoja i nesezonske
čoksa s tim višnjama iz kompota često radimo jedan lagani biskvitni kolač a i griz s visnjama. Uvijek mi dobro dođe imat ga u hladnjaku. Čak i u palačinke ih znaju stavljat.![]()
Ok onda cure izbor pada na maline i borovnice ili svježe iz Lidla ili smrznute, ovisno što nađem. Javim kako je ispala samo trebam ulovit vremena za pripremu.
Kupili smo nedavno borovnice u Lidlu. Totalno su bez okusa. Nemoj ih u Pavlovu stavljati, steta bi bila jer stvarno nista ne valjaju.
Pavlova se treba raditi samo s jagodama (to što ja "zgriješim" dodajući žutu kremu, ne obazirite se).
Ček, kakva ozbiljna oprema treba za ovo? Ja taman zaključila kako je to sve skupa lako i čas posla, a ja nikad ne radim
Edit: radim rolat, uvijek mi uspije.
Posljednje uređivanje od vertex : 11.01.2022. at 12:12
btw. nikad nisam pekla beze kore, pa tako niti Pavlovu (nisu mi doduše nešto niti napeti ti kolači)
To mi spada u kategoriju nemoguće.
Ma je, šta bi bilo nemoguće.
Poljubaca sam ispekla stotine u mladim danima, zadnje desetljeće koje tuce rolata, baš ću vidit čime bi me ova forma mogla iznenadit.
Posljednje uređivanje od vertex : 11.01.2022. at 12:33
KAd promislim i ja sam prije često pekla one non plus ultra kolačiće, a to je ista stvar kao puslice
Ne znam, ja nikad nisam imala problem ni sa bezeom ni sa pavlovom, ne znam čega se toliko bojite![]()
Nemam pojma, moja kuharska idolica gospođa Štefica radi fenomenalnu beze tortu, ali kore uvijek kupuje gotove![]()