Page 4 of 9 FirstFirst ... 23456 ... LastLast
Results 151 to 200 of 413

Thread: Božićni kolači i ukrašavanja 2021.

  1. #151
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    Ja sam formirala u pravokutni oblik
    Znaci, prvo sam zarolala u kobasu, a onda izravnala, tj. pritisnula o plohu sa 4 strane
    I super su!

  2. #152
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Ja ću u trokutasti pa možemo igrati Squid game

  3. #153
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    Quote Originally Posted by Mima View Post
    Ja ću u trokutasti pa možemo igrati Squid game

  4. #154
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Quote Originally Posted by tangerina View Post
    koliko su ti tuljci nužni, šta se dogodi sa keksima ako samo napravim kobasicu i narežem?
    Nista. Budu super.
    Osim sto nisu poslozeni kao vojska, nego su individualci. Koja varijanta ti se vise svidja ovisi o tvojim preferencijama
    Ja bih rekla da ce tvoji biti individualni i unikatni

  5. #155
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Quote Originally Posted by Mima View Post
    Ja ću u trokutasti pa možemo igrati Squid game
    Ahahahhahahahaha
    Sad vidim da se cijela rasprava razvila.

  6. #156

    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    3,878

    Default

    Sad ja padam sa svog seljačkog Marsa, a šta fali modli i oklagiji ? Tj. u čemu je prednost valjka, prosvetlite i mene .
    (Nisam pratila par dana, ali i dalje je reč o keksu, zar ne?)
    Kod mene su i dalje glavne staromodne babine i svekrvine modlice . Ista debljina isti oblik svakog keksića- a čak nije ni nešto posebno sporije nego oblikovati i rezati valjak.
    Doduše valjak mi je nezamenljiv kad pravim kuglice, onda sečem valjak na šnite i oblikujem ih u kuglice, tako budu brzo gotove i jednake veličine.
    Last edited by pulinka; 08.12.2021 at 17:25.

  7. #157
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    I ovi keksi su puno, puno prije gotovi od onih koji se rade modlicama

  8. #158
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    I ovi keksi su puno, puno prije gotovi od onih koji se rade modlicama
    To te ja pitam! Moram isprobati...

  9. #159
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by pulinka View Post
    Sad ja padam sa svog seljačkog Marsa, a šta fali modli i oklagiji ? Tj. u čemu je prednost valjka, prosvetlite i mene .
    (Nisam pratila par dana, ali i dalje je reč o keksu, zar ne?)
    Kod mene su i dalje glavne staromodne babine i svekrvine modlice . Ista debljina isti oblik svakog keksića- a čak nije ni nešto posebno sporije nego oblikovati i rezati valjak.
    Doduše valjak mi je nezamenljiv kad pravim kuglice, onda sečem valjak na šnite i oblikujem ih u kuglice, tako budu brzo gotove i jednake veličine.
    Ne znam za ove kekse, moram isprobati, pa tek onda dojaviti iskustva.

    Što se tiče oblikovanja u valjak, ja tako radim i kuglice (od smokava, keksa, rafaelo...) i knedle sa šljivama i fanili kifle i raspucane kifle i one raspucance s kavom - sve sitne kolače kod kojih je bitno da budu otprilike iste veličine.

    Ništa ne fali oklagiji (sviđa mi se izraz, kod mene se to zove valger ili mlinčenjak, iako to nije potpuno ista stvar), aliii ostaje puno otpada sa strane, pa se moraš zamajavati - to premijesiti (a nije više isti udio brašna) i prčakti po tome, pa s godinama sve manje radim takve. Čak ni išlere mi se ne da rezuckati, napisala sam negdje gore, nego radim keksiće za njih pomoću valjka sa špricom - ovakve naprave: https://www.tescomaonline.com/en/bis...or-630534.html
    Last edited by Peterlin; 09.12.2021 at 08:05.

  10. #160
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post

    Ništa ne fali oklagiji, aliii ostaje puno otpada sa strane, pa se moraš zamajavati - to premijesiti (a nije više isti udio brašna) i prčakti po tome, pa s godinama sve manje radim takve.
    točno to. ovdje jednom napraviš kobasicu i više nema nikakvog posla, a ni otpada. S modlicama radim jedino gingermene, tu nema kraćeg puta.

  11. #161
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Ma taj recept je odličan. Zamijesiš ga navečer, a ujutro dok se grije pećnica, narežeš, umočiš u šećer, poslažeš na pleh i staviš peći. I hopsala, gotovo

    Idealan recept za sve kao ja koja stvarno ne volim peći kekse.

  12. #162

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    zagreb
    Posts
    2,822

    Default

    Ima li netko provjereni recept za bajaderu?

  13. #163
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Ako hoćeš sa lješnjacima meni je ovo odličan recept https://www.coolinarika.com/recept/b...5-0242ac120097

    (stavljam maslac)

  14. #164
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    ima li tko recept za tortu od lješnjaka kao što je ona iz Cukeraja?

  15. #165
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,220

    Default

    Quote Originally Posted by buba klara View Post
    Ima li netko provjereni recept za bajaderu?
    Ja radim po ovom spajaličinom:

    250 g badema
    250 g maslaca
    250 g mljevenog petita
    11 zlica vode
    u receptu ide 500 g secera, ja stavim cca 200 g (nekad malo manje nekad malo vise)

  16. #166

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    zagreb
    Posts
    2,822

    Default

    Hvala!

  17. #167

    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    3,878

    Default

    Hvala, znači stvar je samo u brzini, tako sam i mislila.

    Ja sam smotana i ako želim i estetiku i brzinu (a za praznike težim i tome, ostalim danima mi je prilično svejedno), držaću se modli za ovaj tip testa...

  18. #168

    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    3,878

    Default

    Pobegao mi je edit, hvala Peterlin i ostalima za objašnjenje...

  19. #169
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    radim Vasinu tortu, al mi se ne da raditi šaum
    kako da iskoristim 5 bjelanjaka? (ne danas, sutra eventualno)

  20. #170
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Ne sjecam se imena . Ali koliko bijeljanjaka toliko zlica brasna i secera. U to umijesas komadice kandiran9g voca ili cokolade i sl.

  21. #171
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Ja s 5 bjelanjaka radim onaj Anin ili čiji već rolat posut bademima, punjen šlagom i malinama.
    Obično ga radim ciljano, pa iskorištavam nekako žumanjke :D

  22. #172

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    734

    Default

    Quote Originally Posted by vertex View Post
    Ja s 5 bjelanjaka radim onaj Anin ili čiji već rolat posut bademima, punjen šlagom i malinama.
    Obično ga radim ciljano, pa iskorištavam nekako žumanjke :D
    Ovo je jako fino i s jagodama.

    Macaronsi, Pavlova i Ledeni vjetar su super kolači, ali to sam tako rijetko radila da nemam provjereni recept. Pipkavo je to.

    Ako ništa drugo napravi omlet od bjelanjaka, to je bilo popularno u Hollywoodu, kao zdravije od cijelih jaja...

    Meni ovo izgleda privlačno i ne peče se, https://thehappyfoodie.co.uk/recipes...-banoffee-pie/

    Gledala sam njenu emisiju (Mary Berry) i zapamtila savjet da se banane poslože do samog ruba kalupa kako ne bi pocrnile. U receptu je navedeno kondenzirano mlijeko, zna netko gdje ga ima za kupiti?
    Last edited by lonni; 11.12.2021 at 23:43. Reason: link

  23. #173

    Join Date
    Nov 2021
    Posts
    735

    Default

    Quote Originally Posted by lonni View Post
    Ovo je jako fino i s jagodama.

    Macaronsi, Pavlova i Ledeni vjetar su super kolači, ali to sam tako rijetko radila da nemam provjereni recept. Pipkavo je to.

    Ako ništa drugo napravi omlet od bjelanjaka, to je bilo popularno u Hollywoodu, kao zdravije od cijelih jaja...

    Meni ovo izgleda privlačno i ne peče se, https://thehappyfoodie.co.uk/recipes...-banoffee-pie/

    Gledala sam njenu emisiju (Mary Berry) i zapamtila savjet da se banane poslože do samog ruba kalupa kako ne bi pocrnile. U receptu je navedeno kondenzirano mlijeko, zna netko gdje ga ima za kupiti?
    https://ruskedelicije.eu/shop/kondenzirano-mlijeko/ - imaju i trgovinu u Vlaškoj 19
    https://www.gourmandise.hr/conde-ugu...o-mlijeko-410g
    https://sveisvasta.hr/kategorija-pro...irano-mlijeko/
    https://pekinska-patka.com.hr/trgovi...ozemska-397-g/

    a može i ovako:
    https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/k...---468974.html
    Last edited by Dota; 12.12.2021 at 00:08.

  24. #174

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    734

    Default

    Hvala Dota, sad stvarno moram to napraviti, nema izgovora

  25. #175

    Join Date
    Nov 2021
    Posts
    735

    Default

    Mogla bih i ja, čini se baš fora recept i nema puno posla...to mi je najvažnije

  26. #176

  27. #177
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Kondenziranog mlijeka je bilo u Muelleru. Ne znam jel jos ima.

  28. #178
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Ja sam kondenzirano mlijeko kupola u Pekinškoj patki.

    Kaj nije loše jer se tamo nadje i drugih zgodnih stvarčica. A nor. začini su znatno jeftiniji nego u Harrisi. Samo nemaju takav izbor

  29. #179
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default

    Quote Originally Posted by flopica View Post
    Bravo za temu!
    Za sad samo pratim, pocela sam s lampicama da mi daju dasak neke topline i utjehe.
    Koji keksici bi se mogli vec početi peći?
    Da mogu stajati na hladnom/u frizu i biti dobri za mjesec dana?


    ok.lampice stvarno svijetle
    od ostalog ni a ni be
    danas radim one keksiće s brusnicom i narančom i vanil kiflice

    e da, radila sam i Vasinu tortu mm za rođendan nekidan
    dakle, uopće ne znam odkud mi nadobudna ideja da ću šaum na torti napraviti muke šale
    pogotovo jer ga u životu nisam radila

    torta je bila gotova navečer u 9:30
    uglavnom, šlag je stvarno ok. izbor
    meni je prejaka
    Last edited by flopica; 12.12.2021 at 08:34.

  30. #180
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    Quote Originally Posted by vertex View Post
    Ja s 5 bjelanjaka radim onaj Anin ili čiji već rolat posut bademima, punjen šlagom i malinama.
    Obično ga radim ciljano, pa iskorištavam nekako žumanjke :D

    pokušaj Anine rolade je propao (prije par godina) i ne vraćam mu se više (osim da mi ga netko drugi posluži )
    općenito kolači koji zahtijevaju pečenje bjelanjaka, tj beze - ne volim raditi, ne uspijevaju mi
    a obožavam ih jesti

  31. #181
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    bjelanjke ću najvjerojatnije danas potrošiti u spajaličinom kolaču (ok, to će mu biti službeno ime)

    bijela rolada, ovako mi to doma zovemo, a pojma nemam koje joj je pravo ime:
    koliko bijelanjaka, toliko zlica brasna, toliko zlica secera.
    umutis snjijeg sa secerom, potom lagano umjesis zlicom brasno. u to mozes dodati sjeckane orasaste plodove, kandirano voce, sjeckane komadice cokolade, sto god zelis. ispeces u onom uskom naboranom plehu (sto sam objasnila ) . peces na 180 stupnjeva. koliko dugo ovisno koliko imas bijelanjaka.

  32. #182
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    U mojoj bilježnici se zove bijelo rebro

  33. #183
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    Quote Originally Posted by flopica View Post

    e da, radila sam i Vasinu tortu mm za rođendan nekidan
    dakle, uopće ne znam odkud mi nadobudna ideja da ću šaum na torti napraviti muke šale
    pogotovo jer ga u životu nisam radila

    torta je bila gotova navečer u 9:30
    uglavnom, šlag je stvarno ok. izbor
    meni je prejaka

    Vasinu tortu sam napravila, verzija za lijene domaćice
    žumanjke sam samo istukla sa šećerom, nisam ih kuhala (ne bojim se sirovih jaja, plus lijena domaćica, jelta), narančinu koricu i sok zaboravila dodati, a umjesto šauma, samo premazala šlagom. eh da, umjesto oraha, samljela sam bademe
    Marija, nemoj me se odreći zbog ovog masakriranja recepta
    bilo je fino

  34. #184
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,220

    Default

    Kondenziranog mlijeka ima u Kauflandu - za one izvan Zagreba

  35. #185
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Ovih dana listam Dikinu kuharicu, pa sam naišla i na više recepata baš za iskorištavanje bjelanjaka. Nisam ih radila pa mi je bilo bezveze preporučivati, ali zainteresirao me jedan.

    Kaže, bjelance se stuče u tvrdi snijeg s malo soli, na svako bjelance doda pola žlice šećera u prahu i pola žlice marmelade i lagano umiješa. Najbolje peći u vatrostalnoj zdjeli, i poslužiti odmah po pečenju. Peče se dok ne porumeni.

    A klasika, i meni dragi, su poljupci od oraha. Njena mjera je 4 bjelanca, 25 dag sitnog šećera, 25 dag krupno rezanih oraha. Bjelanca se tuku sama, pa se doda 1 žlica kvasine, šećer i korica limuna i dalje tuče da bude jako čvrsto. Umiješaju se orasi, rade hrpice i na lagano suše u pećnici.
    Last edited by vertex; 12.12.2021 at 11:38.

  36. #186
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Quote Originally Posted by Mima View Post
    U mojoj bilježnici se zove bijelo rebro
    Vidi nju. Taman dobijem neku slavu a ona napise ime

  37. #187
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    U sljedecem tjednu sam dosta na putu. Pa sam ovaj vikend napravila par keksica.
    Razmisljam probati te s brusnicama. Al moram kupiti bio narance jer kod mene na selu ne rastu

  38. #188
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Moram s vama podijeliti nevjerojatno otkriće: ribane narančine korice ima za kupiti u dućanu

  39. #189
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Mima, kakve? Sušene, smrznute, nešto treće?

  40. #190
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Sušene kao začin u vrećici

  41. #191
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by Mima View Post
    Moram s vama podijeliti nevjerojatno otkriće: ribane narančine korice ima za kupiti u dućanu

    ima toga već godinama

  42. #192
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Narancu probala nisam. Al limun me nije dojmio. Na zalost.

  43. #193
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Ja zamrzavam kore limuna i naranče. Ponekad tijekom godine dobijem domaće i svu koru ne uspijem odmah pitrošiti pa smrznem.
    A na moru, nakon kaj ocijedim limun, naribam koricu i stavim u teglicu sa šećerom. To držim u frižideru

  44. #194

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    734

    Default

    Probala sam i ja te korice, mislim da sam kupila u Intersparu. Nije mi to bilo to, ali možda ovisi od proizvođača.

    Naišla sam sad na ovo, pa se sjetila ove teme: https://www.lidl.hr/p/najsladi-kolac...-kolace/p66840

    Što se tiče onih ideja za bjelanke, evo nešto iz Toscane za što kažu da je jednostavnije od makaronsa, a slično:

    https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/h...---644872.html

  45. #195
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by Mima View Post
    Moram s vama podijeliti nevjerojatno otkriće: ribane narančine korice ima za kupiti u dućanu
    Da, Lidl to ima svake godine u ovo doba. Dr Oetker isto zna imati, a i Kotanyi. Koristim to kao nužno zlo ako ne mogu nabaviti nešpricane naranče. Nije loše.

  46. #196
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    naletjela maloprije u nekoj kuharskoj grupi na recept za orasnice, to mi je baš fin kolač/keks.
    jeste ga radile?

    Orasnice
    4 bjelanjka
    300 grama šećera
    300 grama mljevenih oraha
    60 grama mljevenog keksa petit beurre
    300 grama sjeckanih oraha
    Umutiti čvrsti snijeg od bjelanjaka.

    Zatim dodati šećer i opet mutiti da se šećer otopi.
    Kada je snijeg čvrst, ubaciti orahe u dva puta da se dobro izmiješaju.
    Na kraju dodati i keks. Sve dobro izmiješati.


    Dlanovima praviti male kiflice i uvaljati u sjeckane orahe.
    Ako dlanovi postanu ljepljivi, oprati ih u običnoj vodi i ostaviti ih vlažnima.

    Na protvan od pećnice staviti papir za pečenje i na njega u pravilnom redu slagati kiflice.

    Peći u zagrijanoj pećnici na 110°C 30 minuta.



    Pečene orasnice ostaviti na protvanu da se skroz ohlade prije micanja da ne bi pucale.



  47. #197
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,220

    Default

    Moja djeca prije nisu voljela začinjene kekse, a sad odjednom žele baš spekulatius. Lidl je prije imao mješavine začine za ovakve kekse, a ove godine nemaju (ili bar moj nema).

    Kako vi pečete spekulatius?

  48. #198
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    Quote Originally Posted by Jurana View Post
    Moja djeca prije nisu voljela začinjene kekse, a sad odjednom žele baš spekulatius. Lidl je prije imao mješavine začine za ovakve kekse, a ove godine nemaju (ili bar moj nema).

    Kako vi pečete spekulatius?
    ja dodajem začin za medenjake
    ako nemam, onda samo cimet i malo klinčića

  49. #199
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Quote Originally Posted by Jurana View Post
    Moja djeca prije nisu voljela začinjene kekse, a sad odjednom žele baš spekulatius. Lidl je prije imao mješavine začine za ovakve kekse, a ove godine nemaju (ili bar moj nema).

    Kako vi pečete spekulatius?
    ja sam kupila sve pojedinačne začine, imaš i običnih kotanyi i sličnih
    cimet
    kardamom
    đumbir u prahu
    klinčić u prahu
    anis
    muškatni oraščić

    to sve pomiješam, najviše bude cimeta, ali i sve ovo ostalo se lijepo sljubi

    mislim da ima i u harisi već gotova spekulatius mješavina, mislila sam ove godine čak to kupiti jer mi fali više od jednog

  50. #200
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by Jurana View Post
    Moja djeca prije nisu voljela začinjene kekse, a sad odjednom žele baš spekulatius. Lidl je prije imao mješavine začine za ovakve kekse, a ove godine nemaju (ili bar moj nema).

    Kako vi pečete spekulatius?
    Imaš kalup? Ja nemam, pa ih ne pečem.

    Pečem hvarske medenjake s tim začinima i obične medenjake (kuglice). Ponekad stavim mješavinu začina, ali češće stavim po svome:
    - malo cimeta u prahu (treba paziti, da ne prefarba sve ostale začine)
    - malo mljevenog klinčića (isto)
    - ribana korica limuna i naranče

    U obzir još dolazi:
    - ribani muškatni oraščić
    - crni papar
    - mljeveni đumbir
    - anis u prahu - isto treba biti oprezan, jako je ko vrag (to se rijetko nađe u običnim trgovinama, ali bio&bio obično ima)

Page 4 of 9 FirstFirst ... 23456 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •