Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Cjepiva druge generacije

Threaded View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Argente prvotno napisa Vidi poruku
    Šta se nije nekad cjepivo za polio dobivalo na usta? I za velike boginje grebanjem kože?

Da i da .
    Mislim da smo svi mi do Pentaksima i dobijali oralni polio (vakcinu, tj.). On navodno jače štiti, ali ima i više nuspojava, ako se dobro sećam. Ali to nam ne govori nešto posebno o nazalnoj vakcini protiv korone.

Argument u korist baš nazalnog spreja je činjenica da se i sam virus vezuje za receptore sluzokože nosa, pa se pretpostavlja i da bi se i vakcina efikasno vezivala na slična mesta.
    Međutim, ako me sećanje ne vara, Rusi su već probali da razviju nazalnu vakcinu, ali efikasnost joj je bila mala, tj. nije pouzdano generisala antitela i imunitet je bio kratkotrajniji nego kod klasične injekcije.
    Sad se valjda u AZ radi na tome da se nedostaci isprave, ako je moguće.
    Generalno, kad neko ko je dosadašnjim vakcinama pronalazio hiljadu i jednu manu otvori ovakvu temu, ja nemam mnogo volje da doprinesem.
    Zapravo tema je verovatno i postavljena da bi ona sama što pre saznala mane novih vakcina pa unapred pripremila teren napada protiv njih, po devizi upoznaj neprijatelja...
    Posljednje uređivanje od pulinka : 18.11.2021. at 17:09

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •