Na otpusnom pismu djeteta iz rodilišta piše da je na uzv mozga viđen CSP cavum septi pellucidi. Zna li tko što je to??? Hvala
Na otpusnom pismu djeteta iz rodilišta piše da je na uzv mozga viđen CSP cavum septi pellucidi. Zna li tko što je to??? Hvala
Venera,
Ovo sto cu ti napisati se kroz maglu sjecam iz fiziologije ali da pokusam: Cavum septi pellucidi je laicki razmak izmedju dva dijela (lista ili stranica) pellucide (dijela mozga). Taj se dio do prvog mjeseca zatvara u 15% novorodjencadi a do kraja 6. mjeseca zivota i u ostalih 85% novorodjencadi. Ne zatvaranje tog prostora nakon 6. mjeseca indicira na neuroanatomska odstupanja. Sad je pitanje zasto su tvojoj bebi radili UZ mozga, da li je doslo do neke traume tijekom poroda? Daj jos malo detalja. U svakom slucaju, trebate se javiti vasem pedijatru koji ce vam sve objasniti u vezi CSP.
Zahvaljujem. Porod i probleme oko svega sam opisala pod "kružoci trudnica" pod temom: Indikacije za carski?.
Venera, zaista mi je zao sto si imala neugodno iskustvo na porodu.
Interesira me da li ste u zadnjih par mjeseci ponovili UZ ili je onaj nakon rodjenja bio jedini? Da li je vasa pedica komentirala otpusno pismo i CSP? Oprosti, ali nekako mi nije jasno kako to da dijete ima 8 mjeseci (ako sam dobro shvatila), a da se ovo pitanje postavlja tek sad? Jesam li opet nesto propustila?
Naravno da sam pitala pedijatricu sve o dijagnozama, ali se ona ograničila na objašnjavanje hipoksije i krvarenja u mozak, a nije spominjala CSP. UZV sa 6 mj. je u granicama normale za dob.
Evo i dok ovo pišem, gledam svoju bebicu kako lijepo spava i razmišljam kako dobro napreduje i kako je u biti čudo što je sve ispalo dobro (bar za sada). Ja sam stvarno uvjerena da ima Boga i da se On o svakome misli (prije nisam o tome razmišljala).
Ti si možda DR?
Ne, ja sam mr. psihologije. Cuj, ako ti je UZ bio u granicama normale sa 6 mjeseci onda se za CSP ne trebas brinuti. Da se nije zatvorila nakon 6. mjeseca onda bi mozda dijete islo na daljnje provjere motorike i ponasanja. Plus kazes da lijepo napreduje i to je realni pokazatelj djetetovog stanja. Vjezbajte kao i do sada i ljubi ga ljubi........do besvjesti.