Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
meni je ta pomisao isto bila bolna na početku, jer mi se činilo kao da me, kako kažeš uvjetuje i oduzima mi svaki agency
npr moje duboko uvjerenje je bilo da je moja želja za majčinstvom isključivo inherentna i da društvena očekivanja nemaju nikakve veze s tim
što objektivno nije točno jer ne živim u vakumu gdje se moje želje i htijenja iskristaliziraju iz ničega kao kapljica nevine rose
sasvim sigurno me barem djelomično obilježilo to što doalzim iz konzervativne obitelji s mnogo djece i jasnim očekivanjima od žena
je li moja želja za majčinstvom i dalje isključivo inherentna? nije.
ali ta činjenica ne baca ni pozitivno ni negativno svjetlo na tu želju, samo otkriva istinu
ali mi smo svakako jedna velika mišanca nature i nurture, i sad analizirat šta dolazi od čega je po meni besmisleno, kao i to što sam prava ja
svi smo mi veći broj svojih uvjerenja, stavova, očekivanja, pravila itd formirali kroz djetinjstvo kroz razna životna iskustva, pod utjecajem obitelji i drugih u okolini, a u složenoj interakciji s našim osobnim karakterom
to vrijedi i za muškarce i za žene, i u konzervativnim i u liberalnim obiteljima
i sad je pitanje samo da u nekoj drugoj fazi u životu se možemo zapitati: šta mi od tog naučenog tada još uvijek koristi, a šta mi ne koristi ili čak šteti, i onda to mijenjat
recimo, ja sam imala u glavi uvijek sliku: moja obitelj jednako mama tata dvoje djece i kućni ljubimac. Ne trebaš bit Freud da povežeš da sam ja u takvoj obitelji odrasla, bilo mi je tamo lijepo, i nekako nesvjesno sam težila baš tome. Kako mi to nije bilo problem ostvariti, po meni je potpuno besmisleno sad vagat je li to bila PRAVA moja želja ili rezultat odgoja, činjenica da sam u tome odrastala.
Da nisam mogla imat djece, pa da sam se osjećala nekako promašeno jer ne živim taj život, onda bi to moglo bit nešto što ću preispitat, protrest, izgradit novu sliku.

Ili, potpuno je jasno da se depiliram zbog društvenih očekivanja i od društva nametnute slike lijepog koju sam internalizirala. Ali ono, ako mi to ne predstavlja neki strašan nesnosan problem, zašto je to bitno? Ako mi predstavlja, onda se mogu zapitat: pa koje su u biti posljedice toga ako to prestanem? Postoji puno žena na svijetu koje su se odlučile ne depilirat, it can be done.