-
Pozdrav,
evo slučajno sam ušla i vidila post pa sam se prijavila da Vam odgovorim i nadam se pomognem. I sama sam tražila odgovore na forumima pa nisam baš previše našla stoga ću Vam napisati svoje iskustvo. Također sam nositeljica genetske bolesti koju ima moj brat, od malih nogu sam znala da postoji ta mogućnost da jesam i 2016te sam napravila genetski test koji je to potvrdio. Prirodna oplodnja isto nije dolazila u obzir i tako sam saznala za PGD ili PGT(negdi se tako navodi) u Briselu. Meni isto niko ništa nije zna reći, nisam znala da li se ja prvo tribam njima javiti ili obaviti pretrage za HZZO ili što već, ali prvo sam imala pregled u Petrovoj s genetskim nalazom nakon čega je doktorica rekla što sve trebamo napraviti za postupak HZZO-a a to su ove pretrage koje ste napisali. Njih smo napravili prošle godine u proljeće, kada smo to napravili sam se morala opet naručiti u Petrovoj gdje je doktorica ispunila obrazac (to je bilo u srpnju 2021.) koji sam morala nositi u HZZO (najbolje u Margaretsku jer je tamo taj odjel za inozemno liječenje). Ja sam to nosila odma jer su mi tako rekli u bolnici i pošto sam iz drugog grada ali kad sam došla su me pitale gdje mi je troškovnik (kojeg naravno nisam imala jer nisam znala da mi to triba) ali žene su super i izašle su mi u susret i uzele sve dokumente i rekle da kontaktiram Brisel i pitam ih okvirne cijene barem jer ono što belgijnaci ne plaćaju - ne plaćamo ni mi ako imamo S2 formular, uglavnom da ne kompliciram - javili su mi cijene i cijenu onoga što mi moramo platiti (jer i to njihovi osiguranici isto plaćaju). To sam naknadno poslala HZZO-u i pošto je bilo lito, godisnji odmori itd... rješenje smo dobili početkom 9og miseca. Javili se u Brisel, dogovorili konzultacije koje su bile u listopadu 2021. - tamo su nam sve objasnili, potpisali ugovore, donili sve nalaze koje smo morali obaviti (nakon onog njihovog formulara kojeg pošalju su mi još poslali što sve moramo obaviti prije konzultacija jer smo imali i sastanak s genetičarkom i ginekologom). Tu su oni sve već odlučili koje lijekove i doze itd.. i objasnili nam PGD i rekli da im za te testove treba do 4 miseca. Nakon čega mogu krenuti s hormonalnom stimulacijom (tu se ja baš ne razumin, jer mi nismo imali problema s plodnošću - bar po nalazima je sve bilo super i dali su mi neku malenu dozu za bockanje da ne bi došlo do hiperstimulacije) ali tek kada mi oni jave kada mogu početi i da ne preuzimam lijekove dok se ne jave. Mi smo mislili da to možda neće trajati 4 mjeseca ali javili su mi tek krajem veljače da su testovi gotovi. Samo da napomenem, PGD testovi i vrijeme ovisi o kojem je genetskom problemu riječ, jer nekome mogu biti gotovi za misec dana, tako da će Vam oni to sve reći i objasniti. Ne mora značiti da ćete čekati koliko i mi. Nakon što su mi javili, imala sam telefonski razgovor s genetičarkom di je ona sve objasnila kako i što rade ali meni to nije bilo toliko bitno jer oni najbolje znaju svoj posao. Nakon toga su me zvali i dogovorili termin za početak stimulacije koji je bio krajem travnja jer nisu prije imali slobodnih termina a sa stimulacijom se počinje 2.dan menstruacije. To smo se sve dogovorili telefonski (oni uglavnom sve javljaju telefonski). Prije sam išla preuzeti lijekove u Petrovoj, i taj drugi dan mentruacije vadiš krv (hormoni, to će oni sve reći na konzutacijama) i nalaz moraš poslati do 13h da oni mogu odobriti početak stimulacije. Meni se nešto zakompliciralo jer mi nalaz nije moga biti gotovo taj dan pošto je bio vikend pa smo mislili da je sve propalo pa su mi prominili redoslijed i započela s nekim lijekom s kojim sam trebala tek nakon par dana ali dobro, nema smisla sada o tome. Uglavnom, super su i brzi i profesionalni do bola da tek onda shvatis da nase zdravstvo nikada nece biti takvo hahaha. Tijekom stimulacije radis testove koje ti oni kazu i kada ti kazu i samo radis sto ti oni govore (telefonski naravno). Nakon toga slijedi punkcija i to bude vrlo brzo nakon što oni zaključe na temelju pretraga koje radiš tijekom stimulacije. Meni nije bilo bolno koliko sam čitala da je nekima. Punkcija je ujedno 2. odlazak koji je nama bia u svibnju. Što se placanja tice - placas samo ono sto su oni rekli da ne pokriva S2 tiskanica koju izdaje HZZO prije svakog odlaska u Brisel. Koliko smo mi tocno platili ne znam ali prvi put smo konzultacije nekih 150 eura i mozda jos nesto sitno. Kada vidis stvarnu cifru i ono sto moras sam platiti, ta koju sam moras platiti izgleda kao sitnis. Nakon punkcije i davanja sperme, slijedi njihov dio. Meni su se javili u lipnju s rezultatima i pitali kada bi na transfer na sto sam ja rekla sto prije i transfer je bio u srpnju. I uspilo je
trudna sam i nadam se da sam bar malo pomogla. Sorry na pisanju, negdi sam pisala s kvacicama a negdi bez, u brzini ali eto, nebitno. Samo naprid, bez straha, oni ce vas sve uputiti i pratite sto vam govore i tako radite i to je to. Ja sam uvik optimist koji se na kraju razocara kada je ishod drugaciji a ovaj put sam odlucila biti realist i koliko sam virovala da ce uspiti, toliko sam bila svjesna da mozda nece ali ne triba se previse opterecivati s time. Sritno!!
-
-
Poštovana,
Puno znači ovako detaljno opisano iskusto.
Nama su se javili mailom nakon točno 4 mjeseca da su testovi spremni i naveli su da će nas uskoro nazvati da dogovorimo termin početka stimulacije, međutim još nitko nije zvao. Koliko ste čekali na dogovor nakon što su vam javili da je spremno?
Hvala
-
Ja sam danas nosila sve papire u HZZO direkciju- više nije Margaretska 3, nego Gundulićeva 24.
Prvo su nam u Petrovoj krivo rekli da možemo odnijeti i područni ured HZZO-a, pa tako da znate da ne - isključivo gore navedeno.
Drugo, doktorica mi je krivo ispunila obrazac za inozemno liječenje ( onaj koji skinete s HZZO-a pa vam ga ginekolog u Petrovoj ispuni nakon što se obavili tj.testirali hormone, cervikalni i partner spermiogram ) - pa ako se još nekome dogodi, dakle za Belgiju, doktor vam mora navesti 3 odlaska u inozemstvo. Nama su dva, pa morali preporavljati, ali srećom žene su u HZZO-u u Gundulićevoj jako drage i ljubazne, pa smo sve riješili brzo.
Ono što mi nismo znali što još treba kod predaje dokumentacije HZZO-u, evo sve redom:
- ispunjen obrazac za inozemno liječenje koji vam ginekolog humane reprodukcije ovjeri i ispuni
- kopirajte sve nalaze - spermiogram, cervikalni bris i hormoni ( ono što traži gin.humane repr.) + nalaze genetičara, genetskog testiranja ....
- vjenčani list ili ako niste formalno vjenčani - ovjeriti s partnerom kod javnog bilježnika izjavu o živ.partnerstvu
- suglasnost koju pišete sami i potpisujete - da ste suglasni s odlaskom u Belgiju i plaćanje dijela troškova
- isprintati mail - odgovor od Belgije gdje se vidi da vas prihvaćaju za PGD postupak + troškovnik cijelog procesa ( nama su naveli sve u mailu iz Belgije )
Ja sam u početku bila jako zbunjena odakle krenuti, pa evo da i taj redoslijed stavim da olakšam onima koje to čeka, a sve traje skoro godinu dana:
1. Od svoje ginekologice dobila sam uputnicu za genetsko savjetovanje - išla sam na Rebro i genetičarka me uputila da genetsko testiranje; nalaze gen.testa čekala sam oko 3 mjeseca, ne znam da li je svima tako, ali evo meni je tako bilo. Ispalo je da sam nositeljica stoga me genetičarka savjetovala za PGD i uputila dalje na Petrovu -humanu reprodukciju.
2. Ginekolgica mi izdaje uputnicu za humanu reprodukciju-odaberete nekog od ginekologa ondje i naručite se na prvi pregled; čekala sam 2 mjeseca pregled;
3. U Petrovoj, ginekologica humane reprodukcije, šalje na daljne pretrage ( partner: spermiogram koji mora biti baš njjihov rađen u Petrovoj, ne privatni i ja: cervikalni brisevi + hormoni) i kada to obavimo, dolazimo na kontrolu s nalazima gdje nam ona ispunjava obrazac za inozemno liječenje za Belgiju.
4. U tom periodu dok sam čekala nalaze svega i kontrolu, kontaktirala sam Belgiju odmah da vidimo da li nas primaju i potvrdan odgovor dobila jako brzo - poslali su nam što sve trebamo napraviti od testova za dolazak kod njih i troškove svega i plan čitavog procesa
5. Kada smo obavili testove za Petrovu i dobili odgovor iz Belgije, odlazimo na kontrolu u Petrovu, gin.ispunjava obrazac i sa svim gore što sam navela, odlazimo u HZZO direkciju predati .
Sada, dok čekamo odobrenje HZZO-a taman obavljamo preeliminarne pretrage za Belgiju - nalazi vam vrijeme godinu dana za njih tako da želimo sve odmah riješiti, a termin tj.prve konzultacije s njima dogovorili smo za veljaču, 2023., no za točan datum dogovoriti ćemo se čim stigne odobrenje HZZO-a jer prije toga ne možete u Belgiju.
A onda s Belgijom ide ta procedura kao gore kako je Artie opisala - nama su rekli također, nakon prvih konzulacija u veljači, da ćemo oko 4 mjeseca čekati PGT plan itd. 
Ako netko bude imao još pitanja, slobodno neka se javi
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma