Možda stvarno ne zarađujete dovoljno. Hrana i režije su užasno skupi i masa ljudi jedva pokrije i to, a kamoli da uštedi.
Moj tata recimo svaku kunu okrene ne 2x, nego 7x. Svaku, ali bas svaku namirnicu kupuje na akciji iz letka. Kad dođe kod mene i otvori frižider samo počne nabrajati - “ovo si platila 60kn je l da? Ja sam našao za 30”.
Ja nemam vremena za takve stvari, iskreno ni volje, a tata me uvjerava da bi uštedila 500 do 1000 kn mjesečno da se ponašam ko on, perem veš tad i tad i slično…
Meni je to preveliki vremenski luksuz, ja si ne mogu to vrijeme priuštiti… recimo neki dan uzimam wc papir dok dečko slaže tu marku na policu. I govori mi doslovce: sutra će vam to biti 10 kn jeftinije u drugom dućanu. Ja se nasmiješim i zahvalim, a u sebi mislim “ma nema šanse da za 10 kn idem tamo”.
Ali ako ne zarađujete kao par 10.000-15.000-20.000 kn (i još ovisno imate li veći kredit, stambeni kredit, dva auta, podstanarstvo…) jedina opcija je brojiti svaku kunu i gledati gdje odlazi. Kupuješ li dječju odjeću u Pepcu ili H&M-u ili ne znam sto je skuplje? Poklon za rođendan za 50, 80 ili 200 kn?
Pričala mi prijateljica kako je htjela kupiti zdjelicu za 10 kn usput kad je negdje išla da tamo stavi neku hranu. A mama ju je odgovorila od toga jer ima ona kutiju od sladoleda pa će ponijeti to, zašto da baca 10 kn bezveze.
Nema drugog načina, ili puno zarađuješ ili svaku kunu gledaš… (naravno netko radi oboje, a netko nijedno) jer ako ne gledaš one samo cure i cure.
Nikad neću zaboraviti kad sam prisustvovala situaciji gdje vrlo bogata osoba raspravlja o kupovini peciva na drugom mjestu jer je 50 lipa jeftinije. Je trebala malo veća količina tih peciva, al ono… e takvi ljudi štede jer uzmu tih 10-20-30-50 kn i stave sa strane

.