Hello,

Bilo je već takvih tema - koliko trošite, koliko trošite na režije, tema o financijama i slično....

Evo, ovu sam doslovce prvu našla: http://forum.roda.hr/threads/86682-d...-zao-financije

Kako štedimo? Prijavljujem da otkazujem Diners s krajem godine. Ne treba mi. Plaća ide preko Zagrebačke banke, u okviru lepeze imam Master i to mi je dovoljno. Kartica je samo napast.

Što se tiče organizacije, nema tu nekih pravila. Svaka obitelj organizira se onako kako misli da je najbolje.

Muž i ja imamo odvojene tekuće račune, ali imamo zajedničku štednju (ZB Plus - punomoć uzajamno). On ima punomoć na mamin račun. Ja sam dugo imala na brizi dječje račune, ali sad su obojica punoljetni, pa ne moram. Sve ostalo je stvar dogovora. Npr. budući da imamo dva stana, ja plaćam sve režije jednog, a on sve režije drugog (tamo za sada nitko ne živi, ali sinovi povremeno koriste taj prostor za učenje i slično).

Hrana - naizmjence (jedan tjedni shopping plati on, jedan ja, ali dogovaramo se u stilu tko ima više lufta)
Odjeća - nismo baš nešto zahtjevni, češće moram natjeravati svoju mušku ekipu da naruči nešto novo.
Vozila - ja plaćam registraciju i sve troškove jednog auta, mm drugog. Sin mlađi češće vozi, jer ima studentski posao za koji mu to treba, pa toči gorivo kad mu zatreba.
Ostalo - štajaznam, zamjena krova na garaži - prema dogovoru. Ovo sam ja financirala, jer je garaža za moj auto, ali da sam bila kratka - dogovorili bi drugačije.

Prijavljujem mužu veće troškove i izdatke, npr. morat ću uskočiti roditeljima za rekonstrukciju krovišta, a to je iznos veći od 3 plaće, pa se dogovaramo iz kojeg ćemo džepa i na koji način.

Godinama živimo tako da na toj štednji imamo iznos od nekoliko plaća, što je "buffer" za izvanredne troškove, da se ne moramo zaduživati. Nismo neki etalon jer smo (kako da to kažem na fini način?? ) otprilike jednako štedljivi, a tek kad vidim djecu kako su škrta, mogu sagledati sebe u pravom svjetlu, hehehe...

Zašto je to tako? Vjerojatno iz mladosti - ja sam dugo duuuugo bila podstanar (dvadesetak godina), pa stalno imam potrebu držati lovu na štednji za svaki slučaj, a muž je iz iste vreće. Ne podliježemo baš nekakvim impulsnim kupovinama. Režije - gledam da npr. plin uplaćujem ljeti malo više, tako da me ne iznenadi zimska rata, pa mi je sad došao obračun da imam preplatu 1000 kn. Nije to višak, taman će se istopiti do kraja sezone grijanja, a da mi ne bude opterećenje.

Ljetovanje - godinama smo isto stavljali sa strane lovu (od božićnice, uskrsnice, honorara i slično - ono što nije redovni prihod) da ne rukne odjednom. Lakše je tako.

Neplanirani troškovi - paaa, jedan od dva auta je punoljetan, pa računam da se može dogoditi neki neplanirani popravak, a dijelovi nisu badava. Može krepati suđerica (to smo imali lani) po isteku garantnog roka, ali to rješavaš u hodu. Gledam da što manje peglam karticu na rate za sitne svote.

Eto, ništa pametno.... Sretno!