Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 152

Tema: Zakon, psi i tko je tu lud?

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno Zakon, psi i tko je tu lud?

Gledam prilog neki dan na TV-u vezano uz učestale nepade pasa na ljude i zadnji tragični slučaj. Novinar spominje povodac i brnjicu, u kadru plavuša sa ogromnim rotvajlerom priča o odgoju pasa, njen, naravno nikada nije nikoga napao, ona i njeni sinovi njega odgajaju, ona ga vodi na uzici (koju povremeno skida i pušta ga da se istrči) i žena tvrdi da je njen pas 100% siguran jer ona s njim vlada.

Od brnjice ni B, pas ko tele i vidi se da je jači od nje, da potrči svom snagom odvukao bi je ko pero, da ne spominjem da slučajno poludi i nekog napadne - nema šanse da ga ona svojom snagom savlada.

Svaki od pasa te i slične vrste nikada nikog nisu napali do prvi puta. Tada se obično kaže:"Nikada nikog nije napao do dana..."

E, sad, mene zanima:

1. Odakle vlasnicima pasa toliko samopouzdanje da misle kako 100% vladaju psećom vrstom?

2. Kakav je točno zakon oko nošenja brnjice, tko to treba i u kojim prilikama nositi i kakve su kazne?

3. Kada ste posljednji puta uživo vidjeli nekog psa da nosi brnjicu?

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pas po zakonu mora biti ili na uzici ili nositi brnjicu, Ne i jedno i drugo istovremeno.

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Aha, odgovor na pitanje broj 1. - vjerujem da su u to samo priglupi vlasnici pasa uvjereni. (Kojih nažalost ima dosta, to je istina. :/ )

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj TeddyBearz prvotno napisa
    Pas po zakonu mora biti ili na uzici ili nositi brnjicu, Ne i jedno i drugo istovremeno.
    jesi sigurna?
    ja baš mislim da su u zakonu nabrojane određene pasmine i određena mjesta gdje navedene pasmine moraju imati i brnjicu i biti vezane kratkim povodnikom. :?
    nisam šr, doduše...

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hm, vjerujem da bi agresivni psi trebali imati i jedno i drugo, ali kako i tko to određuje...? :? Znači, samo određene pasmine?

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ja imam malo peseka koji je UVIJEK na uzici,i naravno nema brnjicu,ALI kad joj se dijete približi ja je dižem na ruke,i imam posebnu tehniku kako je držim/mazim oko usta dok je dijete draga.

lidac2004

Početno Re: Zakon, psi i tko je tu lud?

Citiraj Sanjica prvotno napisa
    1. Odakle vlasnicima pasa toliko samopouzdanje da misle kako 100% vladaju psećom vrstom?

2. Kakav je točno zakon oko nošenja brnjice, tko to treba i u kojim prilikama nositi i kakve su kazne?

gledala sam i ja taj prilog i bolje da ga ne komentiram .

na prvo pitanje bi odgovorila da je u pitanju cista bahatost i egoizam.
    na drugo ne znam odgovor ali isto mislim da odredjene vrste pasa (one koje spadaju u agresivne) trebaju imati i brnjicu i povodac.
    a trece- NIKADA nisam vidjela psa sa brnjicom, a puno vise pasa vidim da slobodno secu nego onih na povodcu .

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Nisam gledala navedeni prilog i moj srditi post ce vjerojatno biti mala degresija ali mi nije jasno kako se u svakoj kulturnoj zemlji kucni ljubimci i ljudi/djeca normalno mogu druziti u harmoniji a u nasoj krasnoj drzavi to nije moguce. Svugdje ime agresivnih pasa (citaj vlasnika) samo se kod nas tolerira da se napravi hajka protiv svih zivotinja.

Proslo ljeto sam POLUDILA kad je neka nadobudna baka svojem unuku rekla da ce ga peso (moj patuljasti Snaucer s kojim sam prolazila) ugristi ako mali ne bude dobar na misi (mislim da je bolje da ne napisam sto sam 'gospodji' odgovorila). Bojim se da ova baka predstavlja prosjek razmisljasnja :/ i kako ce djete biti bez strahova prema zivotinjama ako ih se od malih nogu uci da su psi 'zmazani' i da grizu!?

Uredno skupljam k*k*c* za svojim ljubimcem, drzim ga na lajni kad ga setamo po javnim prostorim, skratim uzicu kad djeca prilaze, pa najbolje da postanemo nevidljivi ...

Svaki puta se 'zaboravi/zanemari' navesti kako ljubimac djetetu moze biti najbolji prijatelj, da se malisani od malih nogu uce brinuti o zivome bicu, i da pas pruza neogranicenu i bezuvjetnu ljubav bio to Rottweiler, Pekinezer ili Danska Doga a da odgoj i civilizirano ponasanje cisto ovisi o gazdi ...

Moderatorice neka slobodno obrisu moj post ako im se cini neprikladnim ...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

sad će davor

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Maxime prvotno napisa
    Proslo ljeto sam POLUDILA kad je neka nadobudna baka svojem unuku rekla da ce ga peso (moj patuljasti Snaucer s kojim sam prolazila) ugristi ako mali ne bude dobar na misi
    :shock:

Maxine, super post.

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Kad netko ima psa, ima ga za sebe i ne treba opterećivati druge ljude s njime. Pri tome mislim na one izjave tipa:"Neće vam on ništa", kao izgovor što nije na uzici. Od kada sam trudna napala su me dva psa iz čista mira, što mi se nikad prije nije dogodilo. Inače obožavam pse i mačke.Da psa treba voditi na uzici i čistiti kakače za njim, naravno da treba. Samo kod nas se to posebno naglašava, a vani je to odavno normalna stvar. Moje dijete se boji pasa jer kad je imao 2 godine igrao se loptom u dječjem parku s MM, a ja sam s klupe ih promatarala. U parku se pojavila žena s mladim crnim koker španijelom koji se odjednom zaletio na moje dijete i srušio ga u travu, a kako mali nije ispustio loptu, ovaj ga je ugrizao za rukicu. Ne moram vam reći da je vlasnica jedva izvukla živu glavu iz dječjeg parka. Moj sin sada ima 7 godina i koliko god smo ga nastojali osloboditi toga straha, on i dalje obilazi pse u velikom luku i sjeća se svakog detalja tog napada. Inače živim u blizini savskog nasipa i nikad tamo s djetetom nisma išla šetati jer ljudi tamo puštaju pse s uzice i istrčavaju ih. I to mi je OK, ja to poštujem jer i oni mojraju imati svoj prostor. Ali šetnja pasa u dječjim parkovima je redovita pojava koja nikako nije u redu.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Maxime, super post.

Ja cu dodati da, kao sto ima bezobzirnih i bezobraznih vlasnika pasa, ima i takvih roditelja koji si vrlo cesto daju za pravo pustiti sasvim malo dijete da dotapka do nepoznatog psa (koliko god mali bio) i potegne ga za koji god dio tijela stigne (jer "tako je naviknuto sa svojim psom doma").. i onda sam ja, koja stanem izmedju djeteta i psa, jer moja kujica od 11 god. nema strpljenja za drugu djecu, osim za moje, neljubazna vlasnica koja ne da da se dira njeno pseto.

A psa s brnjicom sam vidjela jucer, na plazi na kojoj se kupamo sa svojim psom. Vucjak, prolazio je s gazdama pored nas, na povodniku.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja bih se složila sa Amelie, onaj tko ima psa ima ga za sebe i ja zaista ne želim da mene time opterećuje a ponajmanje da ugrožava moje dijete. Drago mi je što ima tako puno savjesnih vlasnika pasa, naime kad god se potegne ovakva tema svi vlasnici koji sudjeluju u raspravi kažu da skupljaju izmet iza pasa, da vode pse na uzici i da ih ne puštaju među djecu - no stvarnost je poprilično drugačija pa očito ima i vlasnika koji se ne ponašaju tako pristojno. Meni se baš prije kratkog vremena dogodilo da je dok smo bili u parku dojurio mali pas i počeo lajati na Leu i postavljati se na nju - jer je, po objašnjenu vlasnika, imala igračku koja cvili u rukama. Ja sam uvijek u neposrednoj blizini pa sam ju odmah digla na ruke a vlasnik je kad sam ga upozorila odvratio onim uobičajenim da pas neće ništa. Mene to uopće ne zanima, ja želim svoje dijete upoznati sa psima kad i kako ja to odlučim, i ne želim da mi se dijete boji životinja jer je neki nesavjesni čovjek dok je prolazio kraj parka vodio psa bez uzice. Ja Leu učim da se pse ne smije dirati, ne zato što su opasni nego zato što su živa bića i ne žele da ih svatko navlači i dira, i učim ju da se uvijek mora pitati vlasnika smije li se podragati psa i kako. I stvarno ne želim da se ona boji životinja, ja sam se bojala mačaka jer su me izgrebale kao dijete i znam da se teško riješiti takvog straha. I onda jedan ovakav incident (a u stvari posve bezazlen) može srušiti u vodu sve što ja pričam - da uopće ne spominjem neke ozbiljnije situacije kao ovakvu o kojoj Amelie piše, mislim da se iz našeg parka vlasnica NE BI izvukla žive glave

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

onaj tko ima psa ima ga za sebe i ja zaista ne želim da mene time opterećuje a ponajmanje da ugrožava moje dijete. Drago mi je što ima tako puno savjesnih vlasnika pasa, naime kad god se potegne ovakva tema svi vlasnici koji sudjeluju u raspravi kažu da skupljaju izmet iza pasa, da vode pse na uzici i da ih ne puštaju među djecu - no stvarnost je poprilično drugačija pa očito ima i vlasnika koji se ne ponašaju tako pristojno.
    Gle, ovo je potpuno dvosmjerno.
    Meni je drago da ima jako puno (osobito na forumu) odgovornih roditelja koji isto tako uce dijete kako se pristupa psu i kako ga se smije dirati.
    Jer, i nama se dogadja da negdje gdje odemo, a da je potpuno primjereno psu, uleti dijete/djeca i ugrozava/ju mog psa, natezu ga i cupaju "jer vole zivotinje".

lidac2004

Početno

Mima, Amelie32, isto mislimo .
    a evo sto se mene i mom djetetu neki dan desilo, to sam vec pisala na drugom topicu pa sada samo kopiram:

evo danasnji dogadjaj.
    izasla ja sa Jasminom iz kuce i cekamo ispred da izadje mm.
    u to, izlazi susjeda sa psom koji je, na svu srecu, bio na uzici, i pas direktno krene na Jasminu, lajuci i rezuci.
    dijete mi se toliko prepalo da je ispustila igrackicu koju je drzala i pocela se tresti od straha, jos smo ju 15 min iza toga smirivali.

naravno, susjeda, mrtva hladna vice- pa nece on njoj nista .

ja nisam nista rekla, ali mm ju je skoro poslao u ....(znate vec gdje).

ne zelim ni razmisljati sta bi bilo da nije bio na uzici.
    da se razumijemo- taj pas pozna Jasminu, ona mu nikada nije nista napravila, sto znaci da je on na nju krenuo apsolutno nicim izazvan!!
    i kako sad ona nece imati strah od pasa poslije ovoga?!

ovaj dogadjaj je u biti isto sto se desilo i Miminoj Lei, samo sto smo mi imali srecu sto je pas bio na uzici, a da nije..... ne zelim ni misliti sta bi bilo .

a ovo moram posebno citirati i potpisati

Kad netko ima psa, ima ga za sebe i ne treba opterećivati druge ljude s njime. Pri tome mislim na one izjave tipa:"Neće vam on ništa", kao izgovor što nije na uzici. .Da psa treba voditi na uzici i čistiti kakače za njim, naravno da treba. Samo kod nas se to posebno naglašava, a vani je to odavno normalna stvar.
    s posebnim naglaskom na ovo o skupljanju kakice, svi ovdje pricaju da to rade a ja sam to u zivotu vidjela JEDNOM u to ne u ZG!!

lidac2004

Početno

ovaj dogadjaj je u biti isto sto se desilo i Miminoj Lei
    ispravak- nije se desilo Mimi vec Amelie, krivo sam napisala.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    Gle, ovo je potpuno dvosmjerno.
    Meni je drago da ima jako puno (osobito na forumu) odgovornih roditelja koji isto tako uce dijete kako se pristupa psu i kako ga se smije dirati.
    Jer, i nama se dogadja da negdje gdje odemo, a da je potpuno primjereno psu, uleti dijete/djeca i ugrozava/ju mog psa, natezu ga i cupaju "jer vole zivotinje".
    Ja potpuno razumijem da to ide na živce ali ima ipak jedna sitna razlika a ta je da (malo) dijete psa teško da može ozlijediti a pas dijete itekako i ozbiljno može - dovoljno je da ga sruši pa se već svašta može dogoditi.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali mi nije jasno kako se u svakoj kulturnoj zemlji kucni ljubimci i ljudi/djeca normalno mogu druziti u harmoniji a u nasoj krasnoj drzavi to nije moguce.
    Ne znam koje države smatraš kulturnima i što je definicija "normalnog druženja u harmoniji" između pasa i djece, no ja živim u Austriji i ovdje je psima strogo zabranjen ulaz u sva dječja igrališta i u većinu običnih parkova. Ne moram posebno naglašavati da se vlasnici pasa pridržavaju tih zabrana.

Iskreno, nemam pojma gdje vlasnici vode svoje pse da se istrče :? , jer na svakoj mrvici zelene površine vidim natpise da je pristup psima zabranjen. Vjerojatno idu negdje izvan grada, zaista ne znam.

Citiraj Amelie32 prvotno napisa
    Da psa treba voditi na uzici i čistiti kakače za njim, naravno da treba. Samo kod nas se to posebno naglašava, a vani je to odavno normalna stvar.
    Ajde da baš ne idealiziramo inozemstvo , Beč je pokakan od a do ž. Ljudi skupljaju kakače samo ako primijete da ih netko gleda, a ponekad ni tada.

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja isto kao i BB izbjegavam djecu dok sam sa psima. Sve ne znam je li gore kad ih žnjaraju ili kad panično bježe od njih vrišteći iz sveg glasa, jer su ih doma naučili da su psi užasne zvijeri. (I da, takvom reakcijom si definitivno garantiraju da će pas pojuriti za njima. )

Moji psi nisu zvijeri, ali bome nisu ni plišane igračke. Stvarno ne znam otkud ljudima pomisao da vlasnici pasa jedva čekaju da se njihovi psi druže sa tuđom djecom. :?

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

sad da vam ja velim.
    još prije par godina moja je kujica doživjela strašnu trumu od strane moje nećakinje.
    bili su nam u gostima i malena je toliko skakla i urlala i jurcala za mojim psom koji se na sva moguća mjesta u kući pokušavao sakriti i pobjeći od malene.
    od tog događaja se stravično boji djece dobi 2-3 godine i ako nema priliku pobjeći (kad je recimo na uzici), onda počne lajati i režati kako bi uplašila dijete i ovo je ne bi diralo.
    sada kako jakov raste, sve je više tolerantnija, ali kao svi mi pas treba svoj mir i taj mir se psu treba pružiti.
    ja ne dopuštam jakovu da je žnjara i navlači, sklanjam je u drugu prostoriju kada netko sa malom djecom dolazi jer ne znam kakvu kulturu ponašanja ta djeca imaju prema psima.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Nisam gledala navedeni prilog i moj srditi post ce vjerojatno biti mala degresija ali mi nije jasno kako se u svakoj kulturnoj zemlji kucni ljubimci i ljudi/djeca normalno mogu druziti u harmoniji a u nasoj krasnoj drzavi to nije moguce. Svugdje ime agresivnih pasa (citaj vlasnika) samo se kod nas tolerira da se napravi hajka protiv svih zivotinja.

Proslo ljeto sam POLUDILA kad je neka nadobudna baka svojem unuku rekla da ce ga peso (moj patuljasti Snaucer s kojim sam prolazila) ugristi ako mali ne bude dobar na misi (mislim da je bolje da ne napisam sto sam 'gospodji' odgovorila). Bojim se da ova baka predstavlja prosjek razmisljasnja :/ i kako ce djete biti bez strahova prema zivotinjama ako ih se od malih nogu uci da su psi 'zmazani' i da grizu!?

Uredno skupljam k*k*c* za svojim ljubimcem, drzim ga na lajni kad ga setamo po javnim prostorim, skratim uzicu kad djeca prilaze, pa najbolje da postanemo nevidljivi ...

Svaki puta se 'zaboravi/zanemari' navesti kako ljubimac djetetu moze biti najbolji prijatelj, da se malisani od malih nogu uce brinuti o zivome bicu, i da pas pruza neogranicenu i bezuvjetnu ljubav bio to Rottweiler, Pekinezer ili Danska Doga a da odgoj i civilizirano ponasanje cisto ovisi o gazdi ...

javljam se iz druge drzave ali bih mogla potpisati svaku tvoju rec

cisto da moderatorica ima malo vise posla

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Evo, dosta vas se javilo, ali i ovo do sada već nešta pokazuje.

NITKO od nas točno ne zna kako glasi zakon koji uređuje kako i gdje sa psima, niti oni koji psa nemaju, a bome niti oni koji ga imaju. Znamo da nekakav zakon postoji, ali kako točno glasi i šta se tu podrazumijeva - samo nagađamo.

Šta je onda čudno ako konstatiramo da ga se gotovo nitko ne pridržava?

Ja bih htjela saznati kako zakon točno glasi, pa da znam da li onaj koji šeta rotvajlera bez brnjice krši s tim zakon i krši li zakon moj susjed koji svog vučjaka pušta slobodno da šunja po susjedstvu a on sjedi doma i čeka da se ovaj vrati, čak se ni ne potrudi šetati ga?
    E, kad to saznam, pod uvjetom da oni krše zakon takvim ponašanjem, sljedeće što želim saznati je kome se mogu obratiti, tužiti ih, prijaviti....

Uopće mi nije jasno ni koja služba vodi brigu o tome, tko bi ih trebao kažnjavati zbog nepoštivanja zakona?

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovo sa slobodnim puštanjem psa da lunja je sigurno protuzakonito. Ovo za rotta bez brnjice, ako nije dokazano agresivan i na uzici je, koliko ja znam je ok. Jedino ne znam da li se rottovi računaju pod neku od opasnih pasmina za koje postoji poseban zakon. Pošto nemam pripadnike opasnih pasmina (što god to značilo), nisam upoznata sa tim zakonom.

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ne znam kako drugi, ali jako mi srce počne lupati kada pročitam izjave u kojima se kritizira ponašanje malog djeteta prema psu ili riječi neke bake. Mogu te riječi biti glupe i bedaste, može dijete htjeti raditi s psom što god mu padne na pamet - ali ako ja imam psa babine riječi on ionako neće razumjeti pa ga ne mogu ni povrijediti, a od zločestog djeteta ću ga spasiti lako i jednostavno - maknut ću ga od djeteta, ili ako baš poludim - maknut ću dijete od psa i odnijeti ga nemarnim roditeljima i očitati im bukvicu ako treba.

A ako je nečiji pas zločest prema mom djetetu, pa još ako je taj pas rotvajler ili pitbul - e, tu većinom ne možemo ništa. Jer je taj zločesti pas jači i snažniji od mog djeteta, od mene i od svog vlasnika. I ne znam kako bi to izgledalo savladavati ga golim rukama, ni kako bi nakon toga izgledali ja i moje dijete?

Jasno je šta želim reći, otvaranjem ove teme željela sam saznati kakav je točno zakon i s tim u vezi kakva su prava nas koji želimo svoju djecu i sebe same zaštiti od opasnih pasa.

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Našla i zgrozila se:

http://www.zagreb.hr/SlGlasnik.nsf/1...5?OpenDocument

Članak 9.

Na ulici, javnoj površini, u parkovima te u prostorijama koje služe zgradi kao cjelini (stubište, ulaz, dizalo, dvorište i slično) pas se mora voditi na uzici tako da ne ugrožava sigurnost i zdravlje ljudi, drugih životinja i njihovo kretanje.
    Psi koji su zbog svojih urođenih svojstava i agresivnog instinkta ili izvježbanosti opasni za sigurnost ljudi, a posebno dobermani, američki strafordski terijeri, bulterijeri, pitbul terijeri, rotwaileri, doge, njemački i belgijski ovčari, japanski borilački psi, veliki japanski špicevi, mastifi, šarplaninci i njihovi križanci, moraju se, na površinama iz stavka 1. ovog članka, voditi na uzici, obvezno s brnjicom.
    Iznimno od stavka 2. ovog članka bordoške doge i napuljski mastifi vode se, na površinama iz stavka 1. ovog članka, na uzici, ali bez brnjice.

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam kako drugi, ali jako mi srce počne lupati kada pročitam izjave u kojima se kritizira ponašanje malog djeteta prema psu ili riječi neke bake.
    Baka prijeti unuku da će ga tuđi pas ugristi ako je ne bude slušao, i to je u redu? :shock:

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

iz zakona o veterinarstvu:
    Uvjete i način držanja pasa, divljih životinja i zvijeri te način postupanja s neupisanim psima, psima i mačkama lutalicama, kao i drugimbopasnim i zloćudnim životinjama, propisuje predstavničko tijelo općine ili grada.

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Naravno da nije u redu i da baka krivo uči svog unuka - ali njene riječi nisu povrijedile nikoga, a najmanje tvog psa. Ajde što su tebi digle živac, no to je sitnica prema problemu pred kojim se nalazimo kada su u pitanju gotovo svakodnevni napadi pasa na djecu i ljude.

Ja radim u vrtiću i kada šetam s kolonom djece od njih 25 i nitko si ne može zamisliti gdje mi se srce nalazi kada prema nama ide džukela, još kad mu se lanac vuče po cesti.... A znam da se djeca ne znaju kontrolirati i da u svakoj tako velikoj grupi imaš barem 1-2 koji se panično boje i čim vide psa popnu ti se (doslovce) na glavu. I tada moram djelovati potpuno smirujuće, dobiti ih da svi budu mirni i ne gledaju ga, ne izazivaju ga ničim.... U mojoj glavi uvijek se vrti scenarij šta bi napravila da jednom netko napadne djecu, kako i s čim bi ih pokušala zaštiti, gdje bi životinju primila....grrrrr Zašto moram imati takve misli i takve brige?

Zato što sustav ne funkcionira, zato što se ne zna šta se smije a šta se ne smije, zato što se ne kažnjava nitko i nigdje i zato što se čeka neka ili neke još gore i teže tragedije da bi se nešta poduzelo i da se zaštite oni koji su najnemoćniji.

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

dobro sanjice, a što bi ti napravila?
    poseban dio svijeta gdje hodaju samo psi i ćaknuti im vlasnici?
    odrastanje bez životinja, ponajviše pasa i kućnih ljubimaca bilo bi doista otužno

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naravno da nije u redu i da baka krivo uči svog unuka - ali njene riječi nisu povrijedile nikoga, a najmanje tvog psa. Ajde što su tebi digle živac, no to je sitnica prema problemu pred kojim se nalazimo kada su u pitanju gotovo svakodnevni napadi pasa na djecu i ljude.
    Nije se radilo o mom psu.

Što se napada tiče, ponovno se vraćamo na ljude, tj. na vlasnike tih pasa.

nitko si ne može zamisliti gdje mi se srce nalazi kada prema nama ide džukela, još kad mu se lanac vuče po cesti....
    Ne kužim zašto se psa ne može nazvati psom, nego mu se prišivaju ovakve divne titule?

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno Re: Zakon, psi i tko je tu lud?

1.To treba pitati vlasnika koji tako misli( pas je istina pametna i privrzena zivotinja,ali reagira vrlo cesto instiktivno)
    2.Svi psi moraju biti vezani,a opasne pasmine uz to moraju imati i brnjicu! ZA kaznu ne znam,prije nekog vremena je bilo gledanje kroz prste ili 100 kuna.
    3.Nedavno,ali rijec je o sluzbenom psu

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ne mogu vjerovati do koje mjere idete sa izvrtanjem cijele stvari.

Onaj tko toliko voli svog pibulića ili rottića nek s njim spava, jede za stolom i šta god hoće - baš me briga. Al kad ga povede u šetnju nek mu metne brnjicu pa možemo i skupa piti kavu, pa ću svom kikaču pokazati izbliza kak ima sjajnu njušku i lijepu dlaku.

I da, da se mene pita, uvela bih dozvole za držanje gore nabrojanih opasnih i agresivnih psećih vrsta, uključujući i psiho-test za vlasnika. Pa kad dokažeš zašto ti treba baš ta vrsta psa - OK.

ninni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

sanjice, ja te kužim i slažem se. ko voli nek izvoli, ali dalje od mene i moje djece. 8)

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Nek mi oproste svi psi ovog svijeta na vrijeđanju.

Al od svega što sam napisala u postu, uvreda psa i izraz džukela bilo je ono što je zasmetalo. Zašto je nevažno ostalo što je 25 djece bilo prepušteno na milosti i nemilost velikom psu za kojeg nisam mogla predpostavljati kako će se ponašati, a ja sam bila odgovorna za njih?

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Zašto je nevažno ostalo što je 25 djece bilo prepušteno na milosti i nemilost velikom psu za kojeg nisam mogla predpostavljati kako će se ponašati, a ja sam bila odgovorna za njih?
    Sanjice, mislim da se svi slažemo oko toga da je nedopustivo da pas sam tumara po ulici/parku bez vlasnika. Nažalost, jako je puno neodgovornih vlasnika pasa i nadležnih organa koji ne sprovode zakon. Da se zakon provodi, sigurno bi bilo i manje ovakvih pasa na cesti.
    I upiknula sam se na ono što si gore napisala kako je interesantno da svi vlasnici pasa koji se javljaju na ovakve topice izjavljuju kako oni vode svoje ljubimce na uzici i čiste iza njih. Meni uopće nije čudno da je ovdje većina takvih dok je u real lifeu situacija puno drugačija. Ali tu se može povuči paralela sa dojenjem, nošenjem djece u maramama/slingovima, korištenje platnenih pelena, AP... i da ne nabrajam više, a cjelokupna situacija je puno drugačija i u postocima daleko na strani onih koji to ne rade/koriste. Znači, ovaj uzorak ljudi koji se ovdje javlja nije ogledalo realne situacije i nema smisla uspoređivati sa stvarnim stanjem.
    A ja i dalje ostajem pri tome da je isključivi krivac za sve vezano uz pse, čovjek. Najčešće vlasnik psa, ali ne i isključivo.

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nek mi oproste svi psi ovog svijeta na vrijeđanju.

Al od svega što sam napisala u postu, uvreda psa i izraz džukela bilo je ono što je zasmetalo. Zašto je nevažno ostalo što je 25 djece bilo prepušteno na milosti i nemilost velikom psu za kojeg nisam mogla predpostavljati kako će se ponašati, a ja sam bila odgovorna za njih?
    :? A tko je rekao da je nevažno? Samo ne vidim zašto se psa odmah proglašava džukelom, jer se, eto, drznuo proći ulicom isto kad i ti.

I opet ponavljam da nije stvar u psu nego u vlasniku, ali ne, pas je džukela, a vlasnik je čovjek, pa mu se može oprostiti, njega nećemo počastiti nekim lijepim nazivom.

Ne mogu vjerovati do koje mjere idete sa izvrtanjem cijele stvari.
    Nisam ništa izvrnula, samo sam te citirala.

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ninni prvotno napisa
    sanjice, ja te kužim i slažem se. ko voli nek izvoli, ali dalje od mene i moje djece. 8)
    Točno tako, psi dalje od vaše djece, ali i vaša djeca dalje od njih i sve 5. 8)

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Našla i zgrozila se:

Članak 9.

Na ulici, javnoj površini, u parkovima te u prostorijama koje služe zgradi kao cjelini (stubište, ulaz, dizalo, dvorište i slično) pas se mora voditi na uzici tako da ne ugrožava sigurnost i zdravlje ljudi, drugih životinja i njihovo kretanje.
    Psi koji su zbog svojih urođenih svojstava i agresivnog instinkta ili izvježbanosti opasni za sigurnost ljudi, a posebno dobermani, američki strafordski terijeri, bulterijeri, pitbul terijeri, rotwaileri, doge, njemački i belgijski ovčari, japanski borilački psi, veliki japanski špicevi, mastifi, šarplaninci i njihovi križanci, moraju se, na površinama iz stavka 1. ovog članka, voditi na uzici, obvezno s brnjicom.
    Iznimno od stavka 2. ovog članka bordoške doge i napuljski mastifi vode se, na površinama iz stavka 1. ovog članka, na uzici, ali bez brnjice.
    zašto si se zgrozila?

plavaa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ne pada mi na pamet obrisat post, pa nije neprikladan. Dapace, potpisujem svaku rijec.

Jasno je šta želim reći, otvaranjem ove teme željela sam saznati kakav je točno zakon i s tim u vezi kakva su prava nas koji želimo svoju djecu i sebe same zaštiti od opasnih pasa.
    Onda ti je i samoj jasno da si ovu temu otvorila na krivom podforumu: ovo spada pod pravna pitanja. Selim

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj dolega prvotno napisa
    Našla i zgrozila se:

Članak 9.

zašto si se zgrozila?
    Zato što po ovome gore ispada da moja kućna maza spada pod opasne pasmine, jer je mješanac njemačkog ovčara.

Tako da eto, ja gore tvrdim da nemam pripadnike opasnih pasmina, a kad ono ispada da preko 50% mješanaca spada u dotične.

(A jedino opasno po ljude na tom psu je smrad iz gubice.)

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Teddy Bearz, ti imaš subjektivno mišljenje o svom psu (kućnoj mazi), ali zakon je zakon i na njemu su zasigurno radili stručnjaci koji moraju imati znanstveno opravdanje za nešto ovako napisano.
    Možeš slobodno povući paralelu da i mame uglavnom imaju subjektivno mišljenje o svojoj djeci kao o malim anđelčićima, kad ono klinci su im koma.

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Amelie32 prvotno napisa
    ali zakon je zakon i na njemu su zasigurno radili stručnjaci koji moraju imati znanstveno opravdanje za nešto ovako napisano.
    oprosti amelie, ali ovo ne stoji.
    općepoznato je da u kinologiji naj"netolerantnije" pasmine su trerijeri kojih nema navedenih gore u zakonu.
    navedeni su psi uz kilažu i opseg čeljusti, ipak pasmine koje se najčešće koriste u dresuri.
    zanimljivo, ne?
    to opet dovodi do vlasnika i njegovih ideja kamo i kako da usmjerava psa.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

nije mi jasno kako se u svakoj kulturnoj zemlji kucni ljubimci i ljudi/djeca normalno mogu druziti u harmoniji
    Po meni je to odlično rješeno u Helsinkiju: tamo svaki, ali ama baš svaki parkić koji sam ja vidjela (a ima ih više nego u Zagrebu) ima ograđeni dio za pse, tako da se zna u koji dio parkića idu djeca, a u koji psi. Tamo psi mogu i piškiti/kakati jer je na jednom dijelu posuta piljevina.
    Koliko god parkić bio mali, pola je uređen za djecu, a pola za pse. I zato se ne dešava da, kao u Hrvatskoj, vlasnici šeću psa po dječjem igralištu jer je to jedino mjesto u kvartu gdje postoji trava, a pas hoće kakati samo na travu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naravno da nije u redu i da baka krivo uči svog unuka - ali njene riječi nisu povrijedile nikoga
    O kako si u krivu! Takve rijeci i takvo ucenje, trajno ce osakatiti to dijete i uskratiti mu priliku da razvije normalan odnos prema jednoj zivotinjskoj vrsti.

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

BusyBee, potpuno se slazem sa tobom.i sama sam vlasnica psa koji zivi sa nama i nikad nisam imala problema.Dapace ,kad je Magdalena bila mala spasio ju je od moguceg ugriza strsljenja ili pak alarmirao lavezom cim su se kolica malo zatresla ili se ona probudila.Naravno ne ostaju nikad sami bez nadzora.U setnju uvijek idem sama sa njim,vezan je i ne dozvoljavam da ga se dira jer se bojim da ne bi ugrizao.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ljudi koji imaju pse bi još k tome trebali razumjeti i to da ljudi koji nemaju pse o psima POJMA NEMAJU. Nažalost, niti mnogi ljudi koji imaju pse nemaju previše pojma o psima. Tako da se i ne može pretjerano zamjeriti ljudima koji krivo odgajaju svoju djecu - oni vjerojatno zaista misle da je podragati psa izraz naklonosti. (Uostalom kod nas su ljudi općenito skloni draganju, i male djece, pa čak i trudnica po trbuhu :shock: ). Drugo, kod nas se životinje zaista tretiraju kao bića koja postoje radi čovjeka, pa je valjda svima OK da se dijete igra sa (tuđim) psom kao da je igračka. Što hoću reći je da je na vama, vlasnicima pasa, da 'odgojite' one koji prilaze vašim psima - ja ne razumijem zašto dozvolite da vam djeca diraju pse, recite im da pas ne voli da ga se dira, maknite djecu od pasa. Evo tu je netko gore napisao da mu pas ima traume od napada nekog djeteta - pa nemojte to dozvoljavati.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj ninni prvotno napisa
    Točno tako, psi dalje od vaše djece, ali i vaša djeca dalje od njih i sve 5. 8)
    Vralo rado. I ja i moje dijete drzimo se sto dalje od svih pasa: i onih na uzici i onih bez uzice...

Nazalost NIJE NI TADA SVE 5.

Na mene je nicim izazvan skocio neki rotvajler(bar mislim jer sam bila u panici pa ne znam tocno). Dakle, ogromna dzukela mi je skocila na ledja, bacila me na pod, i onda zgrabila moju torbu i izgrizla je. Bio je udaljen od mene barem 200m, ja ga nisam ni gledala. Prolazila sam po plocniku, on je skakao na travi. Odjednom se zaletio i skocio na mene. Gazda ga je jedva odvojio od moje torbe. Rekao je: ma on se samo htio igrati. Dobro da sam imala torbu, mozda bi inace igrao sa mojim vratom...

Dakle: PAS MOZE NICIM IZAZVAN NAPASTI!!!!! Zato se slazem sa Sanjicom 100%. A vlasnike psa molim da se pridrzavaju zakona, a svoja uvjerenja da je njihov pas potpuno bezopasan neka testiraju na sebi. A ne na onima koji ne zele imati posla sa njihovim cuckima.

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

deaedi, jesi prijavila vlasnika?
    svakako si to trebala učiniti.
    doista je strašno što se takve stvari događaju, ali me ljuti kada se sve trpa u isti koš.
    inače, u hr se strogo kontrolira uzgoj pasmina tipa bul, ali frikovi koji ih uzgajaju i šeću po ulicama s njima su stvarno za ustanove.
    ako se takav pas nafrnji na vas, džaba je onda što je na lancu ili ima brnjicu, ne može ga niti teretni vlak zaustaviti.
    dakle, pasmine tipa bul je zabranjeno uzgajati i držati u gradovima.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj josie prvotno napisa
    deaedi, jesi prijavila vlasnika?
    svakako si to trebala učiniti.
    To je bilo prije 15-tak godina. U suzama i sokirana sam pobjegla doma. Tada sam jos prakticki bila dijete. Moj tata ga je isao trazit, ali ga nije nasao. Bolje i za gazdu, ali mislim i za mog tatu, jer bi na kraju on bio kriv za napad na vlasnika psa.

Od tada, moram priznati, ne volim pse. Mog muza je pas ugrizao za lice dok je bio klinac. On i dalje voli pse i ne boji ih se.
    Zna mi reci: pa da te napao covjek, kaj bi mrzila i bojala se svih sve ljudi?

No, ne mogu si pomoci: bojim se i ne volim vidjeti pse koji nisu na uzici i bez brnjice. Pa i one najmanje....Pusem i na hladno...

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja htjedoh samo reći:
    1. Da se zakon mora poštovati, ma kakav on bio
    2. Psima nije mjesto u dječjem parku
    3. Da imam u isto vrijeme malo dijete i psa u domu, ipak bih se zabrinula, koliko doista poznajem svoju životinju (nekad se iznenadiš kako reagira čovjek kojeg znaš cijeli život)
    4. Malo dijete i psa ostaviti bez nadzora, je u najmanju ruku neodgovorno.
    Toliko o tome.

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •