Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Pomoć s chicco jaje-sjedalicom i starim Puntom

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno Pomoć s chicco jaje-sjedalicom i starim Puntom

Uglavnom, dobili smo chicco jaje-sjedalicu, ne onu s postoljem.

Korištena je godinu dana, dobila sam je od rođakinje, nije bila u sudaru, sve je ok s njom. Ali, ne možemo je montirati na zadnje sjedalo. Tj. ako je stavimo, nije baš jako fiksirana, malo se miče lijevo-desno.

Kad smo je stavili prvi puta, nismo je uspjeli skroz fiksirati. Onda ju je MM jako pritisnuo između suvozačkog sjedala i naslona stražnjeg sjedala, ali je izgledala nakaradno i sigurno nije bila dobro postavljena.

Uglavnom, treba nam pomoć nekog stručnog! Jel se smije sjedalica (jaje) malo micati ili ne uopće?
    Ako da, koliko?
    Ako ne, zašto se pobogu miče?
    I kako da je fiksiramo. Žena nam je u Beba centru u Rijeci rekla da se ipak mora malo micati, jer bi se inače bebi zarezali remeni u ramena. Meni to isto zvuči logično, da je zaustavi remen (onaj od auta), a ne to što se ne miče.

Eto, imam još pitanja, al ajmo jedno po jedno.

Isto tako, nemamo one umetke za novorođenče pa su nam dali Kamarisov jastuk da stavimo bebi pod vrat. I to me muči.

A evo o čemu pričam:

Ovako slično izgleda sjedalica. To nije ta, ali našu ne mogu naći na netu http://www.chicco.hr/indexHR.htm

Stari punto: http://www.sbazar.cz/img/big/34/192334_2.jpg

Kamarisov jastuk: Ne otvara mi link, a umorna sam k'o pas pa mi se sad ne da čekat. Onaj mali jastučić za glavu u obliku kifle :? .

Ukoliko je sve nejasno, sutra ću to probat poslikati, danas sam jurila i nisam stigla pa se nadam da će tko treba, ovako shvatiti.

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

nisam atestirana ali sam gledala kada su Rode montirale našu sjedalicu , kada sam je premjestila u drugi auto sama sam je montirala i ne miče se.

Moraš ući u auto i od strane glave djeteta ili prednjeg sica utisnuti sjedalicu u sic a potom jako nategnuti pojas, i nikuda ne šeta

Inesica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

thalia, puno pitanja

probat ću ti odgovoriti kad mi curka zaspi (za 1-2 sata), moze?

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Inesica prvotno napisa
    thalia, puno pitanja

probat ću ti odgovoriti kad mi curka zaspi (za 1-2 sata), moze?
    Puno hvala. Kad god stigneš, dobro je došlo

Inesica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

hm, idem odgovoriti. ako ću nešto preskočiti slobodno pitaj opet. možda se ponovim sa odgovorima ali bolje i to nego da nešto profulam
    Ali, ne možemo je montirati na zadnje sjedalo
    znam da ovo nije pitanje ali nemojte ni pokušavati na prednje. kršite zakon i to je najnesigurnije mjesto za prijevoz djeteta (i ostalih)
    ako je stavimo, nije baš jako fiksirana, malo se miče lijevo-desno
    kada je montirate sjedalica se smije micati do 2cm u predjelu gdje je učvršćena. to je onaj dio gdje prolazi 'donji' pojas. ako se miče nije dobro ili ako se s vremenom olabavi isto nije dobro pa je treba zategnuti ponovno.
    Onda ju je MM jako pritisnuo između suvozačkog sjedala i naslona stražnjeg sjedala, ali je izgledala nakaradno i sigurno nije bila dobro postavljena
    tu si skroz u pravu. sjedalica koja je zaglavljena prednjim sicem, nije namještena. u sudaru, a i kod naglijeg kočenja, sve se pomiče prema naprijed pa tako i prednje sjedalo. kako se ono pomakne sjedalicu više ništa ne drži.
    Jel se smije sjedalica (jaje) malo micati ili ne uopće?
    Ako da, koliko?
    Ako ne, zašto se pobogu miče?
    sjedalica se smije pomicati do 2cm. ako se pomiče više to miže biti iz par razloga:
    sjedalica nije dobro utisnuta u sjedalo. da bi se dobro utisnula na nju treba pritisnuti svom težinom. bolje bi bilo da to radi vizički jača osoba. druga osoba zateže pojas, uvlači ga prema unutra. kod utiskivanja sjedalice veliku ulogu igra i samo sjedalo automobila. premekani ili pretvrdi ne moraju baš surađivati, a i sam oblik sjedala igra ulogu. kad utiskujete sjedalicu probajte slijediti 'oblik' sjedala. odnosno utiskivati je prema dole ali i prema naslonu sjedala. tu se može javiti i problem nagiba sjedalice. leđni dio sjedalice treba biti pod kutem od 45-60 stupnjeva u odnosu na tlo. ako je bebica mala dozvoljen je od 45, što je starija može biti i do 60. da bi se to postiglo neki put je pod dno sjedalice potrebno podmetnuti zarolan ručnik ili dekicu ili čak dvije. ovo je dozvoljeno od proizvođača sjedalica i moguće je često pročitati i u uputama.
    Žena nam je u Beba centru u Rijeci rekla da se ipak mora malo micati, jer bi se inače bebi zarezali remeni u ramena. Meni to isto zvuči logično, da je zaustavi remen (onaj od auta), a ne to što se ne miče.
    kad se beba veže u sjedalicu treba paziti da je u što manje odjeće (nikako jakne, debele vestice, mucaste majce...), da remenčići nisu sfrkani (ako jesu tada stvarno dolazi do urezivanja i to baš na tom mjestu) i kad se remenčići stegnu da između bebine ramene kosti i remena ne stane više od jednog prsta. ako idu dva, nije dobro. bebini remenčići bi trebali biti ispod razine ramena ili u visini (obavezno ovo provjeriti u uputama).
    zašto je to važno? uloga autosjedalice je da bebu/djete napravi djelom auta. naime kod sudara prve sile apsorbira auto, onda one putuju do objekata pa tako i do pojasa, onda do sjedalice, onda do remenčića i onda do bebe. ako između svega toga ima više mjesta sile se sve više prenose prema bebi. znači ako sjedalica nije dobro učvršćena ona neće upiti sile nego će one otići dalje. djelovat će na remenčiće a na kraju na bebu. ako beba nije dobro zategnuta u sjedalici sile će preći na nju i to tako da ju 'bace' na pojase koji će je zadržati (može doći i do masnica) no ti isti pojasi neće zadržati unutarnje organe koji će nastaviti putovati do prepreke. bilo kralježnice bilo pojasa preko prsiju. to može biti gadno. sorry ako gadno zvuči ali je tako.
    savjet prodavačice nije na mjestu. sjedalicu drži pojas auta i time pomaže upiti sile. remenčići drže bebu da ne izleti. kod tih malih beba, ako nisu dovoljno zategnute, može doći i do izlijetanja iz sjedalice jer su im kosti još uvijek dosta mekane.
    malo sam odužila s ovime. nadam se da nisam fulala što te zanima.
    Isto tako, nemamo one umetke za novorođenče Sad pa su nam dali Kamarisov jastuk da stavimo bebi pod vrat
    ovo, malo kužim, malo ne. jasno mi je da nemate umetke. kod nekih sjedalica ih nema, kod nekih se može zasebno kupiti. ne znam o kakvom jastuku je rječ ali problem se rješava na slijedeći način.
    bebi se ne smije ništa stavljati ISPOD vrata ali se smije oko glavice. znači, srola se jedna pelena i stavi sa lijeve strane glavice pa se srola druga i savi sa desne. ako imate nešto veće pa srolate i stavite tako iznad i sa strane glavice to je isto ok. bitno je da vam ne utječe na remenčiće.

neki put je teško objasniti problem, a i odgovor, ovako bez prakse.
    slobodno pitaj ako još nešto nije jasno (a ne bi me čudilo s obzirom što sam sve napisala).
    svakako nemojte odustati ali ipak postoji i mogućnost da vam sjedalica nije kompatibilna sa autom. neke jednostavno ne idu u neke aute (ne ovisi nužno o cijeni auta ili sjedalice )

javi se, pliz

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

prenosim pitanje jedne mame iz pule:

ima fiat punto i AS grupe 0 (jaje) od Chicca. ima problema sa fiksiranjem iste sjedalice u auto jer je pojas auta 10-ak cm prekratak. da li iskusnije sjedaličarke imaju iskustva s time te da li postoji neki trik da se to prebrodi?

tnx

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa
    prenosim pitanje jedne mame iz pule:

ima fiat punto i AS grupe 0 (jaje) od Chicca. ima problema sa fiksiranjem iste sjedalice u auto jer je pojas auta 10-ak cm prekratak. da li iskusnije sjedaličarke imaju iskustva s time te da li postoji neki trik da se to prebrodi?

tnx
    Kod ovih malih sjedalica je cak super da pojas bude prekratak jer se bolje zategne. Jedino sto ne mozes staviti dijete u AS pa onda kopcati pojas, nego prvo kopcas pojas i ucvrscujes a onda stavljas dijete unutra.

Prevuces pojas preko sjedalice (onaj kraci dio) i ukocas kopcu pojasa, onda sjedalicu okrenes okomito prema naslonu i prevuces duzi dio pojasa preko. I onda vracas sjedalicu u ispravan polozaj i sigurno sve sjeda na svoje mjesto.

Ako sam nesto nejasno objasnila pitaj ponovo.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •