Hvala flopi <3 ... 44 godinice nakuckala
O disanju mogu i ovde napisati, a ti se svakako javi ako te dodatno nesto intrigira
Prvo, nemam osecaj da mogu duboko udahnuti, a i kad izdisem cini mi se da je prekratko. Probala sam da izmerim kapacitet pluca kucnim spirometrom, nije idealan ali nije ni zabrinjavajuci.
Zavisno od toga koliko me muci postraumatski stres, bude mi bolje ili losije. Kad ne trcim osecam kao da imam kamen na grudima, a kad trcim pa me dodatno napadne nekad cak imam i neku vrstu wheezing.
Ne mogu reci ni da se zadisem, niti mi srce odreaguje visim otkucajima, prosto NE MOGU dublje da disem. Pricala sam mnogo s psihijatrom o tome, i s obzirom da mi je to jedini ozbiljniji simptom ptsd-a, on misli da treba da nastavim da radim sta radim, i da radim vezbe disanja.
Ono sto sam shvatila da mi pomaze ako me jako uhvati kad trcim je da se zatrcim jos jace, da zamislim da sam na uzbrdici, sto onda valjda natera grudni kos da se rastegne pa se kao posledica toga nekako i opusti i onda osetim olaksanje.
Naravno, ovaj metod je jako tezak za izvesti jer je dovoljno neprijatan osecaj trcanja kad osecas da ne mozes da dises (normalno), pa je tesko nagovoriti i um i telo da saradjuju :D Btw, ako zastanem i hodam ne bude NISTA bolje...
Trcanje mi generalno pomaze pomocu istog tog mehanizma - ako svako jutro intenzivnije disem (a trceci to moram), grudni kos bude opusteniji kasnije kroz dan. To sam jako dobro osetila jer sam nedavno imala dva rest day-a za redom i drugi dan mi je bilo puno losije. Sledeci dan kad sam istrcala sam se osecala neuporedivo bolje.
Primetila sam da varira i s fluktuacijom hormona kroz ciklus, ali sam imala i jedno iskustvo kad sam u stanju potpune opustenosti dobila neki mejl od osobe koja mi je trigger, i iz stanja opustenosti mi se bukvalno zgrcio dusik. Srecom nista od toga nije ekstremno, ali taj incident mi je doslovno pokazao kako taj spazam funkcionise.
Dodatno mogu da primetim da mi je jako tesko da pevam i da ne mogu da se derem - tj glas mi je slabiji i teze ga kontrolisem. Pitala sam psihijatra i o ovim observacijama u vezi glasa, potvrdio mi je, i rekao je da on to sve moze cuti jer je to deo njegovog treninga kao klinicara.
Postoji jedna jednostavna vezba disanja koja mi generalno pomaze: udahnes jednom kroz nos, zastanes, bez izdaha udahnes jos jednom isto kroz nos, i onda izdahnes kroz usta.