Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
Problem s fizikom u 1. srednje nije toliko do famoznih radnih navika (stečenih ili nestečenih), nego dijelom i u nastavnom programu (u 1. razredu se radi mehanika, koja je zapravo jedan od težih dijelova fizike, jer zahtijeva puno matematičkog razmišljanja na koje djeca u OŠ nisu naučena), a dijelom i u nastavniku.
Moj je sad 4. razred, od školske fizike mu je muka iako ima dobre ocjene. Jednostavno mu pristup profesorice ne sjeda i u stalnom je stresu (izuzetno puno traži, a loše objašnjava gradivo pa se uglavnom mora snalaziti sam).
Ove dvije knjige njemu su jako puno pomogle, od 1. razreda, a koristi ih cijelo školovanje, i pokazale su se korisnijima od službenog udžbenika:

https://element.hr/proizvod/fizika-u-24-lekcije/ (autorica je ista kao i famozne plave zbirke, koju rješava kompletnu, od korica do korica)
https://shop.skolskaknjiga.hr/vjezbe...ijski-rad.html
O, da, zvuči poznato... Osim toga, serija 24 lekcije je odlična priprema i za državnu maturu, iako je to za Svimbalo još na dugačkom štapu.

Koristi iz nastave fizike kod spomenute profesorice - već sam rekla kako se moj sin naučio povezivati s kolegama. Radili su pravi brainstorming i više naučili sami tijekom pisanja referata nakon labosa nego na predavanjima. To je bilo prije korone i ja sam bila fascinirana kako su tome pristupali. Tko je nešto znao, objašnjavao je svima ostalima u grupi. Sjajno...

Sličnu su taktiku imali i za pisanje domaćih zadaća iz hrvatskog, jer je profesorica dozvoljavala da se ljudi jave i pročitaju svoj uradak. Bratemili, imali su kompletno razrađenu shemu za cijelo polugodište tko je kada na redu (2 osobe) i tko je rezerva, a ostali se nisu s tim zamarali ako nisu stizali. Uvijek je netko napisao zadaću i ta se podijelila kolegama. Mislim, moglo bi se tu postaviti kojekakvih pitanja, ali ja sam samo u nevjerici gledala kakve su odlične načine našli da se rasterete, da svi nešto nauče, a da se nitko previše ne oznoji. Prave vještine za život. Meni je to u početku bio SF, ali njihova generacija tako razmišlja.