Stranica 4 od 60 PrviPrvi ... 234561454 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 2952

Tema: Što nam se to događa?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Ako je to bit i kriterij, zasto se onda kao prepreka pobacaju u 22.tjednu trudnoce stavlja zdravstveno stanje ploda ?
    Ne stavlja se zdravstveni stanje kao prepreka u 22 tj.
    Stavlja se opcenito prepreka na 22 tj za prekid trudnoce bez obzira na zdravstveno stanje . Stanje moze biti potpuni beznadno i ugrozavajuce za majku pa nece nitko u Hrvatskoj napraviti prekid iako zakon daje tu mogucnost . Ali prije 22 tj. za prekid trudnoce dovoljno je imati bilo kakvu ozbiljniju poteskocu , ni blizu tako beznadnu kao sto je ovaj slucaj o kojem se prica.

U zakonu ne postoji nikakav famozni 22 tjedan, na koji se kao carobnu granicu poziva struka. To je potpuno slobodna interpretacija ili nekakav nepisani dogovor struke, koji nema podlogu u zakonu .

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Ne stavlja se zdravstveni stanje kao prepreka u 22 tj.
    Stavlja se opcenito prepreka na 22 tj za prekid trudnoce bez obzira na zdravstveno stanje . Stanje moze biti potpuni beznadno i ugrozavajuce za majku pa nece nitko u Hrvatskoj napraviti prekid iako zakon daje tu mogucnost . Ali prije 22 tj. za prekid trudnoce dovoljno je imati bilo kakvu ozbiljniju poteskocu , ni blizu tako beznadnu kao sto je ovaj slucaj o kojem se prica.

U zakonu ne postoji nikakav famozni 22 tjedan, na koji se kao carobnu granicu poziva struka. To je potpuno slobodna interpretacija ili nekakav nepisani dogovor struke, koji nema podlogu u zakonu .
    Koliko znam, nakon desetog tjedna postoje iznimke pod kojima se moze izvrsiti abortus, a zdravstveno stanje ploda je jedno od tih.
    Mogu formulirati pitanje i ovako. Ako je feticid u potpunosti moralno ispravan cin, zasto onda zakon uopce stavlja bilo kakve prepreke ?
    Zasto zena koja se nadje u nekoj teskoj zivotnoj situaciji nakon 10og tjedna trudnoce (npr dobije otkaz, izgubi partnera, starije dijete se tesko razboli, itd),kad ta trudnoca odjednom postaje otezavajuci faktor a ne vesela vijest, ne moze abortirati u kojem god tjednu trudnoce zeli, bez ogranicenja kao sto su zdravstveno stanje ploda, incest i slicno ?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Koliko znam, nakon desetog tjedna postoje iznimke pod kojima se moze izvrsiti abortus, a zdravstveno stanje ploda je jedno od tih.
    Mogu formulirati pitanje i ovako. Ako je feticid u potpunosti moralno ispravan cin, zasto onda zakon uopce stavlja bilo kakve prepreke ?
    Zasto zena koja se nadje u nekoj teskoj zivotnoj situaciji nakon 10og tjedna trudnoce (npr dobije otkaz, izgubi partnera, starije dijete se tesko razboli, itd),kad ta trudnoca odjednom postaje otezavajuci faktor a ne vesela vijest, ne moze abortirati u kojem god tjednu trudnoce zeli, bez ogranicenja kao sto su zdravstveno stanje ploda, incest i slicno ?
    Kazem da zakon ne poznaje granicu od 22 tj. za slucajeve kad je trudnica rezultat silovanja, incesta, ugrozenisti majke i teske bolesti djeteta.
    Granica od 10 tj. je navedena u zakonu kao granica pobacaja na zahtjev. Nakon toga se trazi odobrenje komisije za gore navedena situacije, ali NE postoji granica od 22 tjedna na koju se pozivaju lijecnici.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Hocu reci da ako neki slucaj spada pod navedenu grupu koja moze traziti prekid trudnoce nakon 10 tj. ne postoji razlog da lijecnici stave granicu na 22 tj.
    Ako fetus ima teska ostecenja zdravlja tada je po aktualnom zakonu svejedno da li je u pitanju 22 tj ili 24 tj.
    Zakon ne prepoznaje granicu koju je struka presutno stavila .
    Posljednje uređivanje od sirius : 09.05.2022. at 21:44

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Citiraj Freyja prvotno napisa Vidi poruku
    Riri, ne želim zloupotrijebiti tvoju priču koja je srećom imala sretan završetak, ali mi nije jasno kako se na ovoj temi pomalo olako "prelazi preko nje". Tvoja je priča uistinu snažno svjedočanstvo - o mogućoj pogrešnoj liječničkoj procjeni, o "unutarnjem glasu", o čudu, ma kako god to netko tumačio. Tvoja ispravna odluka u teškoj situaciji darovala je tvojem djetetu sretan život u vlastitoj obitelji. A i svima vama.
    Ne znam jesu li liječnici ikad komentirali tvoj slučaj, ako smijem pitati, kad si rodila zdravo dijete? I oprosti ako je pitanje preintimno.
    Jesu, oni su od 20. tjedna kad su počeli problemi pa sve do poroda govorili da je to dijete čudo jer je uopće izdržalo trudnoću. Nisu mu skoro pa nikakvu šansu davali. S obzirom na to da je ovo ipak tema koja ima malo drugačije polazište, a ja zaista ne bih htjela da ispadne da svoju pozitivnu priču pišem jer mislim da bi svi trebali onako kako sam ja napravila, napisat ću ti ostatak na pp.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Voljela bih otići na prosvjed u četvrtak, ali nemojte mi zamjeriti na pitanju, ima li smisla s malim klincima ići, što zbog moguće gužve, što zbog tog što oni neće razumjeti, a plašim se i konflikata. Imam dvije cure, svakako im želim zdravije društvo/zdravstvo kroz 15 g nego što ga sada imamo.
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 09.05.2022. at 21:43

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Meni je opet ova trudnica u totalno drugoj situaciji od nekih drugih zdravstvenih mana djeteta. Tom djetetu ce faliti dio mozga. Mozak svi znamo sto je
    Jel ima uopce i kakvog zivota ako kazu da tumor pritisce mozak i dio njega se uopce nema gdje razviti?
    Koliko bi to dijete moglo tako biti svjesno, bi li ikad bilo? Hoce li moci disati? Gutati? Hoce li mu raditi organi svi? Hoce li imati napadaje?
    Jel život bez dijela mozga uopce dostojanstven, jel to zivot ili prezivljavanje pomoću medicine i strojeva? Jel zbog nas ili zbog njega?

Kako bi takvo dijete utjecalo na majku, brak, zivot brata/sestre?

Ima svakakvih situacija, ali ovakve, gdje znamo da je mozak vecinom "unisten" su mi osobito teške i ne vidim puno sanse za čudo

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Da ti odg na pitanja vrlo jednostavno vrci,
    1 - nema života
    2 - ne možemo mjeriti tuđu svjesnost, vjrv ne puno
    3 - ovisi koje sve regije mozga budu zahvaćene, ali gotovo sigurno je da će imati napadaje
    4 - nije dostojanstven, to je životarenje, ne življenje
    5 - tu je zbog nas, ne zbog njega
    6 - utjecalo bi loše, nije to sad evo da napuštamo brod s prvim nevremenom, nego sve u kontekstu to je raditi žrtvu od svih, poglavito bolesnog djeteta da bi se udovoljilo merite nečije moralnosti, čije?

Nisam neuroznanstvenica, stvari su kristano jasne. Nisu samo onima koji očekuju magije, a ne živimo u svijetu magije.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nema univerzalno ispravne odluke. Ima samo odluke koja se za nas u tom trenutku cini ispravna .
    Osobno ne vjerujem u cuda sto se dijagnostike u trudnoci tice. Naravno da na jednom pregledu netko moze nesto propustiti vidjeti ili vidjeti cega nema, ali dodatnim pretragama takva mogucnost da netko vidi krivo toliko je mala da je zanemariva. Pogotovo ako pravi strucnjak gleda, na pravom aparatu u pravim tjednima. Postavlja se sumnja na rutinskom ultrazvuku, ali se onda ona potvrduje dodatnim pregledima .
    Osobno ne znam ni jedno dijete kojem je izmedu 18-24 tjedna postavljena sumnja na srcanu gresku na obicnim uzv, greska potvrdena na fetalnoj kardiografiji i da se to dijete rodilo zdravog srca.
    Ovo je istina. I meni su u 6. mjesecu trudnoće rekli na uzv na Svetom Duhu da dijete zaostaje u razvoju, da nekaj ne štima.
    Do tada vrlo velika beba odjedamput zaostaje u razvoju!!! Nastala je panika, meni je pozlilo, muž je bio izvan sebe, doktor je pobjegao iz ordinacije i ostavi nas tako sa milijun pitanja...da skratim, sestra je zeznula i u karton napisala 4 tjedna veću trudnoću i to nitko nije skužio nego moj muž da bi na to dr rekao kako je onda ipak sve u redu. Svejedno smo mi otišli privatno na bolji aparat provjeriti sve i na našu sreću je ispalo sve ok.
    Greške se događaju, ali se onda, baš kako je i Sirius napisala traži drugo pa i treće, četvrto...mišljenje.
    Ja sam uvijek za borbu, ali nažalost kad se iscrpe sve mogućnosti moraš se suočiti sa stvarnošću i prihvatiti to.
    Posljednje uređivanje od Tanči : 09.05.2022. at 22:04

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Riri92 prvotno napisa Vidi poruku
    Jesu, oni su od 20. tjedna kad su počeli problemi pa sve do poroda govorili da je to dijete čudo jer je uopće izdržalo trudnoću. Nisu mu skoro pa nikakvu šansu davali. S obzirom na to da je ovo ipak tema koja ima malo drugačije polazište, a ja zaista ne bih htjela da ispadne da svoju pozitivnu priču pišem jer mislim da bi svi trebali onako kako sam ja napravila, napisat ću ti ostatak na pp.
    Hvala.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Voljela bih otići na prosvjed u četvrtak, ali nemojte mi zamjeriti na pitanju, ima li smisla s malim klincima ići, što zbog moguće gužve, što zbog tog što oni neće razumjeti, a plašim se i konflikata. Imam dvije cure, svakako im želim zdravije društvo/zdravstvo kroz 15 g nego što ga sada imamo.
    Ja ne bih išla s djecom baš zbog moguće gužve i tko zna čega sve ne, ali ako stignem svakako ću otići.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Kazem da zakon ne poznaje granicu od 22 tj. za slucajeve kad je trudnica rezultat silovanja, incesta, ugrozenisti majke i teske bolesti djeteta.
    Granica od 10 tj. je navedena u zakonu kao granica pobacaja na zahtjev. Nakon toga se trazi odobrenje komisije za gore navedena situacije, ali NE postoji granica od 22 tjedna na koju se pozivaju lijecnici.
    To smo vec usuglasili, u postu na koji mi odgovaras ne spominjem tu granicu od 22 tjedna. Postavljam pitanje zasto iznad 10 tjedana zena mora ici na komisiju, zasto su postavljene zakonske prepreke. Zasto jednostavno ne moze doci i obaviti abortus bez dodatnih komplikacija ?

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nisam ginekolog, ali ću pokušati odgovoriti:
    Do 10 tjedna je zametak vrlo mali i nije potrebno koristiti agresivne metode kao što su nasilno širenje grlića maternice i struganje stijenki maternice, već se prekid trudnoće vrši vakumski, odnosno u zadnje vrijeme uz pomoć lijekova koji izazivaju izbacivanje sadržaja maternice.
    Kasnije, iza cca 12 tjedna više to nije moguće već treba koristiti agresivnije metode poput kiretaže i tu postoji mogućnost komplikacija.
    Naglašavam da sam imala prije uspješne trudnoće čak pet neuspješnih i prošla sam kiretaže na živo i uz sedaciju i jako dobro znam da to nije ni malo ugodno u većim trudnoćama.
    Čak sam i ležala u Petrovoj sa započetim pobačajem prije sto godina i nakon tjedan dana mi je sve otišlo i to je bilo užasno, bolila me i duša i tijelo. Danas bi on imao 32 godine. Ali kaj je - tu je.
    Uspjela sam nakon 9 godina roditi zdravo dijete. Jedno jedino.
    No da nisu testovi valjali, ne bih rodila.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam ginekolog, ali ću pokušati odgovoriti:
    Do 10 tjedna je zametak vrlo mali i nije potrebno koristiti agresivne metode kao što su nasilno širenje grlića maternice i struganje stijenki maternice, već se prekid trudnoće vrši vakumski, odnosno u zadnje vrijeme uz pomoć lijekova koji izazivaju izbacivanje sadržaja maternice.
    Kasnije, iza cca 12 tjedna više to nije moguće već treba koristiti agresivnije metode poput kiretaže i tu postoji mogućnost komplikacija.
    Naglašavam da sam imala prije uspješne trudnoće čak pet neuspješnih i prošla sam kiretaže na živo i uz sedaciju i jako dobro znam da to nije ni malo ugodno u većim trudnoćama.
    Čak sam i ležala u Petrovoj sa započetim pobačajem prije sto godina i nakon tjedan dana mi je sve otišlo i to je bilo užasno, bolila me i duša i tijelo. Danas bi on imao 32 godine. Ali kaj je - tu je.
    Uspjela sam nakon 9 godina roditi zdravo dijete. Jedno jedino.
    No da nisu testovi valjali, ne bih rodila.

Zasto je onda u USA u nekim drzavama pobacaj dozvoljen bez ikakvih restrikcija i do 20og tjedna ? Iste su maternice i u Europi i tamo ? Mozda imam krive informacije, ispravite me ako grijesim. Ja sam uvjerena da su te granice politicka odluka. I ne znam sto sprecava borce za abortus da idu do kraja. Abortus do zadnjeg trenutka, bez ikakvih dodatnih komplikacija i restrikcija.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Pratim temu i samo mi je doslo jedno hipotetsko pitanje: sto bi bilo da se zenama koje unatoc svemu zele roditi nametne da moraju da moraju prekinuti trudnocu. Bi li onda bile za pravo izbora zene?

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj zhang prvotno napisa Vidi poruku
    Pratim temu i samo mi je doslo jedno hipotetsko pitanje: sto bi bilo da se zenama koje unatoc svemu zele roditi nametne da moraju da moraju prekinuti trudnocu. Bi li onda bile za pravo izbora zene?
    Ne bih bila za pravo izbora, nego bih bila protiv tog zakona koji namece pobacaj.
    Meni se namece pitanje, bi li u slucaju te zamisljene situacije lijecnici, udruge, medijske licnosti i ostali koji ovih dana istupaju naglasavali da je to zakon, da se mora postupati po zakonu i tko ne bude tako radio mora snositi posljedice.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Možete tako do sutra. Zašto se nakon 10. tjed a odobrava pobačaj u slučaju kaznenog djela? Je li zdravi fetus kriv ako je plod silovanja?
    Iz incesta moze nastati gluho, ili slijepo, ili dijete s albinizmom, s hemofolijom, s tjelesnim oštećenjem, a može imati i minorna oštećenja i normalan život.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 10.05.2022. at 09:29

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Možete tako do sutra. Zašto se nakon 10. tjed a odobrava pobačaj u slučaju kaznenog djela? Je li zdravi fetus kriv ako je plod silovanja?
    Iz incesta moze nastati gluho, ili slijepo, ili dijete s albinizmom, s hemofolijom, s tjelesnim oštećenjem, a može imati i minorna oštećenja i normalan život.
    Opcija je mnogo ali ja postavljam pitanje uzimajuci u obzir argumente pobornika abortusa.
    Znaci, imamo majku koja jedina ima pravo na odluku, na izbor, to je njeno tijelo i moze raditi s njime sto god zeli. Ona je misleca osoba, bilo kakvo savjetovanje i razgovor je ponizavanje njene autonomije, ogranicenja i restrikcije su ponizavanje njenog dostojanstva kao zene. Zigota/embrij/fetus ovise i njoj, dio su njenog tijela i ona ima pravo odluciti hoce li ga ostaviti na zivotu ili ne, bilo ono zdravo ili bolesno. Sve ostale opcije vode prema Gileadu. Ok. Sto nas onda tocno sprecava da maksimalno liberaliziramo zakon i da zena moze napraviti abortus u kojem god trenutku zeli bez ikakvih ogranicenja ?
    Nemojte mi o zdravstvenim razlozima jer znamo da ima zdravih i zivih zena koje su napravile visestruke pobacaje, vidimo da je i feticid uglavnom siguran postupak, udruge nas uce da su negativne zdravstvene posljedice pobacaja izmisljotina kojom drustvo zeli odvratiti zenu od pobacaja.. Zasto onda ne idemo na sve ili nista ?
    Posljednje uređivanje od rehab : 10.05.2022. at 10:08

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj zhang prvotno napisa Vidi poruku
    Pa i nije to samo hipotetsko pitanje. Što je drugo bila politika jednog djeteta u Kini? Koliko je pobačaja napravljeno zbog te politike? Pročitala sam negdje da su mnogi u obitelji željeli muško dijete pa bi žena napravila abortus ako bi dijete slučajno bilo ženskog spola (danas se taj omjer, tj. nesrazmjer velikog broja muškaraca u odnosu na manji broj žena itekako osjeti - ne sjećam se točnog broja, nekih 20-ak milijuna više). Snimljen je i odličan i vrlo potresan dokumentarac na tu temu "One Child Nation" s jezivim podatcima o broju napravljenih pobačaja i sterilizacija. O traumama tih žena, samoubojstvima...
    Što je narod mogao? Ne puno toga, istina. 30-ak godina torture. I žene se jesu borile za pravo izbora, ali je sve to predugo potrajalo i s nesagledivim posljedicama. Valjda se i iz toga nešto naučilo.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Opcija je mnogo ali ja postavljam pitanje uzimajuci u obzir argumente pobornika abortusa.
    Znaci, imamo majku koja jedina ima pravo na odluku, na izbor, to je njeno tijelo i moze raditi s njime sto god zeli. Ona je misleca osoba, bilo kakvo savjetovanje i razgovor je ponizavanje njene autonomije, ogranicenja i restrikcije su ponizavanje njenog dostojanstva kao zene. Zigota/embrij/fetus ovise i njoj, dio su njenog tijela i ona ima pravo odluciti hoce li ga ostaviti na zivotu ili ne, bilo ono zdravo ili bolesno. Sve ostale opcije vode prema Gileadu. Ok. Sto nas onda tocno sprecava da maksimalno liberaliziramo zakon i da zena moze napraviti abortus u kojem god trenutku zeli bez ikakvih ogranicenja ?
    Nemojte mi o zdravstvenim razlozima jer znamo da ima zdravih i zivih zena koje su napravile visestruke pobacaje, vidimo da je i feticid uglavnom siguran postupak, udruge nas uce da su negativne zdravstvene posljedice pobacaja izmisljotina kojom drustvo zeli odvratiti zenu od pobacaja.. Zasto onda ne idemo na sve ili nista ?
    Rehab, iako bi to bilo zastrašujuće, bilo bi daleko manje licemjerno. Meni, naglašavam. I ta neka umjetna granica do koje je dijete u jednom trenutku nakupina stanica (...), a možda već sljedećeg dana osoba.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Po meni je bolji i bilo kakav pobačaj nego prisiljavanje žene da rodi pa da ga nakon poroda ubije ili da si gura pletaću iglu u sebe ne bi li izazvala pobačaj.
    Običaj jednog djeteta smo imali ne tako davno u Slavoniji gdje se žene prisiljavalo da prekinu trudnoću zbog toga da se u budućnosti ne dijele imanja.
    I to se održalo sve do iza 2. svjetskog rata.
    Sretnice su bile koje su mogle doktoru da im to napravi, a mnoge su to radile same i patile se i mučile pa i umirale od sepse i komplikacija jer je doktor bio skup i muž to nije htio platiti, a zahtjevao je da se trudnoća prekine. Iz toga vidimo da je to oduvijek bio ženski “problem”.
    I žene su našle način.

https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=7561

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Link na zakon (spominje se samo prije i nakon 10. tjedna, nema ništa o 22, 24. itd. bilo kojem daljem tjednu osim 10.-toga):

http://www.propisi.hr/print.php?id=9842

The članak 22:
    Član 22.
    Nakon isteka deset tjedana od dana začeća komisija prvog stupnja može odobriti prekid trudnoće, uz pristanak odnosno na zahtjev trudne žene, u slučajevima:
    - kad se na temelju medicinskih indikacija utvrdi da se na drugi način ne može spasiti život ili otkloniti narušenje zdravlja žene za vrijeme trudnoće, porođaja ili poslije porođaja;
    - kad se na temelju medicinskih indikacija i saznanja medicinske znanosti može očekivati da će se dijete roditi s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama;
    - kad je do začeća došlo u vezi s izvršenjem krivičnog djela silovanja, obljube nad nemoćnom osobom, obljube zloupotrebom položaja, obljube s djetetom ili rodoskvrnuća.

Dakle, to je kao sadašnja "granica" "dokud to ide", iako vidimo da ide do kraja - žena ovo ne može ostvariti ono maltene po cijenu smrti. Vjerojatno ćemo i dočekati da neka žena umre, da se dogodi sveopći preokret kakav se dogodio u Irskoj kada je ona neka mislim indijskog porijekla umrla uslijed sepse jer liječnici nisu smjeli / htjeli intervenirati, a plod je umro u njoj.

Dakle - "teške prirođene mane", uključivo ako je plod silovanja, a može biti najzdraviji i najpraviji na svijetu.

To je zakon sadašnji, zapravo mrtvo slovo na papiru.

I žene su se u Irskoj izborile za pravo na pobačaj i "valjda se nešto iz toga naučilo", nakon što je jedna umrla, a nebrojene bile osakaćene.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 10.05.2022. at 10:39

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ja bih rekla da je tih 20-22 tjedna nisu nasumicni, vec su neka donja granica nakon koje dijete moze prezivjeti prijevremeni porod.

Riri za vasu pricu i malisana.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Mislim da nitko pametan (ni pojedinac ni udruga) ne govori kako je pobačaj bezazlen zahvatić nakon kojeg ideš kući psihički sretna i bez ožiljaka.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Ja bih rekla da je tih 20-22 tjedna nisu nasumicni, vec su neka donja granica nakon koje dijete moze prezivjeti prijevremeni porod.
    Kao što je gore vidljivo, zakon još uvijek ne stavlja fokus samo na plod, nego i na majku i uvjete u kojima je plod nastao - ako je silovana, a plod može preživjeti, ima pravo na prekid trudnoće. Ako je majka dijete ("obljube s djetetom"), a plod može preživjeti porod, ipak ima pravo na prekid trudnoće bez obzira što plod može preživjeti savršeno zdrav. Dakle, ipak se (još uvijek) uzima u obzir žena, ali računam da će žena štracasto i zakonski bit odbačena kao drugotna, a plod (do rođenja) kao prvotni - iako sada kao ima pravo na to pa se izmišlja famozni 20. tjedan koji nigdje ne piše u zakonu i stvara šum kao da je to nešto objektivno i utvrđeno u zakonu. Nakon rođenja - humanitarne akcije za plod, pretpostavljam, u slučajevima teško narušenog zdravlja - što pretpostavljam da se ovdje skoro 100 posto radi, jer nije gledao 1, gledalo ih je 4-5 prije nego što je slučaj dospio pod svjetla reflektora (zanemarujem svih onih 40 s kojima je Beroš pričao i koji su mu govorili što moraju zbog svoje karijere i zbog svjetla reflektora).
    Posljednje uređivanje od ina33 : 10.05.2022. at 10:45

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Dakle, u Zakonu se spominje samo: 10 tjedana i 16 godina (maloljetne trudnoće). Nikakvih 20, 22, 24 tjedna itd.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Da, ali zakon nista ne kaze o nacinu prekida trudnoce. I inducirani porod je, pretpostavljam, prekod trudnoce. Al bebica ga, nakon tog tjedna, moze prezivjeti.

Ako dijete ugrozava majcino zdravlje, npr., pretpostavljam da bi vecina majki koja je dosla do 20+ tjedana, ipak htjela inducirani porod i sansu da dijete prezivi

Ipak, pretpostavljam da su slucajevi, u kojima se trazi prekid trudnoce nakon tih tjedana, zaista iznimno rijetki.
    Posljednje uređivanje od Jadranka : 10.05.2022. at 10:50

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Htjela sam još na početku teme napisati (pa sam samu temu izbjegavala) da nitko od nas ovdje ne može sa 100% sigurnošću napisati što bi činio u točno ovakvoj situaciji, kao samozaposlena osoba, na pragu 40., s fetusom čija je glava promjera 100 mm, a lubanjska šupljina je zauzeta tumorom 55×45 mm, pod nepoznatim rizikom ugroze vlastitog života dok te doma čeka malo dijete. Zato nam je bolje da svi zašutimo u komentarima ovog mučnog slučaja.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da nitko pametan (ni pojedinac ni udruga) ne govori kako je pobačaj bezazlen zahvatić nakon kojeg ideš kući psihički sretna i bez ožiljaka.
    https://hrabra.com/postabortivni-sindrom-ne-postoji/

Ovo je najblaza verzija koju sam u stisci s vremenom uspjela naci.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Na svoje pitanje nisam dobila odgovor. Steta, ali donekle sam i ocekivala da ce tako biti.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Žuta, ja ne bih s troje djece vjerojatno isla, ali s jednim ozbiljno razmisljam. Stat cu se negdje na rub, s juzne strane, da mogu pobjeci, ako nas opet fizicki napadnu s Kaptola.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da, ali zakon nista ne kaze o nacinu prekida trudnoce. I inducirani porod je, pretpostavljam, prekod trudnoce. Al bebica ga, nakon tog tjedna, moze prezivjeti.

Ako dijete ugrozava majcino zdravlje, npr., pretpostavljam da bi vecina majki koja je dosla do 20+ tjedana, ipak htjela inducirani porod i sansu da dijete prezivi

Ipak, pretpostavljam da su slucajevi, u kojima se trazi prekid trudnoce nakon tih tjedana, zaista iznimno rijetki.
    Argument da je nešto rijetko nije neki argument pa ne znam zašto je bitan. Inače, kod nesvjetonazornih zakona postoji zakon, postoje podzakonski akti i mijenjao bi se - ne bi bio iz '78. O pretpostavkama - to je kao i dobre namjere. Ja to uopće ne mogu pretpostavljati, upravo suprotno bi bila moja pretpostavka da bi bilo manje mučenje žene, a to ova žena očito želi, ona želi osigurati da dijete ne preživi jer joj to znači horor scenarij i još mučenja. I još 3-4 jako rijetke koje su se javile i istupile ovih dana - jedna iz Zagreba koja ima autistično dijete, vjernica i koja je rekla da nije htjela da dijete preživi s obzirom na oštećenja nespojiva za ikakvu kvalitetu života, jedna iz Rijeke, jedna iz Splita koja je 2x prolazila rađanje mrtvog djeteta - one nisu htjele da se te trudnoće nastavljaju npr.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 10.05.2022. at 11:17

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sve te žene istupaju - ova s već autističnim djetetom doma i još Riječanka i Splićanka jer su zgrožene ovim što prolazi Čavajda uz dobronamjernu "pretpostavku da bi većina majki htjela da takvo dijete preživi" i jer im struže po živim ranama i jer smatraju da je ovo totalno nehumano i besmisleno mučenje žene.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 10.05.2022. at 11:22

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

O pretpostavkama, evo priča te Zagrepčanke i kako se ona lomila i što je na kraju odlučila, iako je sama krenula s jednim pretpostavkama. Izlazi svjesno sa svojom pričom sada baš zbog Čavajdine muke:

https://www.24sata.hr/news/sokantna-...gledale-833653

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Sve te žene istupaju - ova s već autističnim djetetom doma i još Riječanka i Splićanka jer su zgrožene ovim što prolazi Čavajda uz dobronamjernu "pretpostavku da bi većina majki htjela da takvo dijete preživi" i jer im struže po živim ranama i jer smatraju da je ovo totalno nehumano i besmisleno mučenje žene.
    Nisam pricala o djeci s takvim problemima. Nego sam samo naglasila da bi trudnica koja je u 20 i nekom tjednu trudnoce saznala da joj dijete ugrozava zivot, vjerojatno htjela da dijete prezivi. No, istina je da se to ne mora odnositi na svakoga, kao ni ista drugo. Te da se u tom slucaju prekid trudnoce dopusten zakonom ne bi proveo na isti nacin, na koji bi se proveo u nekom drugom slucaju. Odnosno da zakon nije bas jasan u tom pogledu sto je prekid trudnoce. Ako dopusta i uspavljivanje bebe i prijevremeni porod.
    Posljednje uređivanje od Jadranka : 10.05.2022. at 11:34

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

A price su sve zaista pretuzne

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

https://hrabra.com/postabortivni-sindrom-ne-postoji/

Ovo je najblaza verzija koju sam u stisci s vremenom uspjela naci.
    A sad bih ja mogla zalijepiti link na istraživanje kako je 95% žena koje su napravile pobačaj završilo trajno oštećeno na psihijatriji itd., sve ovisi o tome tko piše.

Kao što sam rekla - nitko pametan ne smatra da je pobačaj nešto dobro, bezazleno, bez ikakvog rizika, nešto što možeš ponavljati i nakon čega se osjećaš baš super.

Na tvoje pitanje ne znam točan odgovor, iz niza razloga smatram da potpuna zabrana nije dobra (što god ja o samom činu mislila!), a na društvu je da uredi pravila. Zakon imamo, a kako vidimo, fale uredbe koje bi riješile određena postupanja. O tome što sve fali NAKON poroda, možete pročitati u svjedočenju majki-njegovateljica. I to samo onih jakih koje su u prilici doći u javnost, koje se nisu u međuvremenu teško razboljele, a muževi im zbrisali. Na njihovim prosvjedima ne pojavi se više od šačice ljudi, čak ni one same jer nemaju kome ostaviti dijete.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Argument da je nešto rijetko nije neki argument pa ne znam zašto je bitan.
    Upravo je onaj liječnik iz Slo rekao da nisu imali takav slučaj da se prekida trudnoća u tako visokom stadiju. Oni feticide rade ranije.

Meni sve vuče da je ključni moment koji je nažalost krenuo krivo bio UZV u 20 tj kod njene ginekologinje (vjerojatno na nekom starom uređaju, nedovoljno za vidjet ili je bila gužva pa majka ko na traci). Sljedeći uzv u 24 tj. ginekologinja je već bila u panici i uputila majku na bolnicu. Majka je još morala čekati 9 dana nalaz MR na Sv.Duhu jer su bili blagdani. Sve se predugo razvuklo. Previše vremena je prošlo dok se postavila dijagnoza i ta dijagnoza je sad nažalost tu. Kasno, prekasno.

U RH ne postoje ginekolozi koji rade feticide, ne znaju tehniku, nije to inducirani pobačaj, i u cijeloj Slo ih ima svega 5, već sam pisala.

Prema tome, nema tu nikakve druge opcije osim da majke ode u Slo i tamo obavi feticid, a da joj troškove snosi naše zdravstveno. Kasnije osigurat majci psihološku pomoć.
    U budućnosti educirat neke naše ginekologe, ako ima onih koji žele raditi feticide u visokom stupnju trudnoće kada su majka ili dijete zivotno ugrozeni, ako ih nema, onda RH neka snosi te troškove u Slo.

Takvih slučajeva da se tek u visokoj trudnoći sazna ovako strašna dijagnoza je vrlo malo i HZZO to može snositi za svoje pacijente. Ta procedura treba vremenski kratko trajati da se sve što prije riješi.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 10.05.2022. at 12:17

Datum pristupanja
    May 2022

Početno

Tanci, kako znas da nitko od nas nije bio s te strane? Kako znas da nitko od nas nije radio u Bistri, volontirao u Bistri ? Kako znas da netko od nas nema neka bolna iskustva koja nije spreman podijeliti na ovom forumu, pa da onda forumska komisija donosi pravorijek o tome zasluzujemo li imati vlastito misljenje o pobacaju i eutanaziji ili ne?
    Evo, meni se eutanazija cini puno postenija opcija od pobacaja. Odluku za sebe donosi odraslo, samostalno ljudsko bice. Kod pobacaja je zivot malenog bespomocnog ljudskog bica ovisan o tudjim odlukama. Ne mislim da bih napravila ili podrzala ni jedno ni drugo, ali vidim tu neku razliku.
    Pa i za to bespomocno ljudsko bice je netko odgovoran. Ako ono pati, ako je bol nesnosljiva, kako odlucis da to tako unedogled gledas umjesto da mu pomognes pronaci mir, npr? Nije da prepustas odluku bicu koje ju samo ne moze donijeti. To je onda kukavicluk i opet se brines vise o svojoj savjesti nego dobrobiti onog za kojeg si odgovoran. Mislim, ne ti, samo sam sad tako napisala. Nije savjest uvijek mirna ako odlucis nista ne uciniti. Zivot je i donosenje odluka. I druge odluke donosimo za djecu, bolesnu i zdravu. Ako ja razumijem dobro ovo sto tu pise?

Datum pristupanja
    Sep 2020

Početno

Slažem se sa Lili. Ako u nas nema ginekologa koji znaju napraviti feticid, onda se nema o čemu raspravljati. Slovenija i neka joj HZZO refundira trošak kao i za druge stvari koje se ne mogu izvesti u Hrvatskoj

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nisam pricala o djeci s takvim problemima. Nego sam samo naglasila da bi trudnica koja je u 20 i nekom tjednu trudnoce saznala da joj dijete ugrozava zivot, vjerojatno htjela da dijete prezivi. No, istina je da se to ne mora odnositi na svakoga, kao ni ista drugo. Te da se u tom slucaju prekid trudnoce dopusten zakonom ne bi proveo na isti nacin, na koji bi se proveo u nekom drugom slucaju. Odnosno da zakon nije bas jasan u tom pogledu sto je prekid trudnoce. Ako dopusta i uspavljivanje bebe i prijevremeni porod.
    Jadranka, ja ne znam što ti komentirati na tvoje pretpostavke pretpostavki tuđih želja. Ovo ne razumijem "u tom slučaju prekid trudnoće dopušten zakonom ne bi proveo na isti način itd.". Ja mislim znam koji je to način - način je injekcija kojom se zaustavlja srce ploda/djeteta. Dalje ne znam - ovisno o veličini ploda - kiretaža ili carski ili inducirani porod. Kod IVF-a se to odvija jako rano jer se jako rano sve vidi i prati. U ovoj trudnoći gdje nastane tumor na glavi ploda onda kada se to uoči,

Ove detalje od kojih ljudi sakrivaju glave znam jer sam nažalost morala saznati jer je u IVF-u bilo horor scenarija višeplodnih trudnoća koje se događaju specifično u zemljama s ovakvim svjetonazorom jer se "moraju" vratiti svi embriji. Naravno da u zakonu ne piše tako da se moraju vratiti svi embriji, možda niti ne piše da se moraju svi zamrznuti, ali pritisci "Dar, a ne stvar" i prosvjedi ispred VV i anatema "oni rade s embrijima" su liječnike naveli da tako postupaju. Hrvatske liječnike. Slovenski postupaju prema pravilima struke - one embrije koje procijene nevitalnim niti ne zamrzavaju i idu na embrio transfer.

Naravno da se može provuć onaj jedan za koji je krivo procijenjeno, isto kao što se može dogoditi čudo kod procjene koliko je neki plod ugrožen. To su rizici s kojima se ide jer se procjenjuju manji od rizika višeplodnih trudnoća, ili u ovim konkretnim slučajevima, besmislenim mučenjima trudnih žena.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj naplavomzalu prvotno napisa Vidi poruku
    Slažem se sa Lili. Ako u nas nema ginekologa koji znaju napraviti feticid, onda se nema o čemu raspravljati. Slovenija i neka joj HZZO refundira trošak kao i za druge stvari koje se ne mogu izvesti u Hrvatskoj
    To ne prolazi političko-svjetonazorno jer bi onda hrvatska država financirala "ubijanje". Zato su zamutili vodu s "mi ne znamo, a pričali s 40 stručnjaka / može se znati tek nakon poroda".

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Jadranka, ja ne znam što ti komentirati na tvoje pretpostavke pretpostavki tuđih želja. Ovo ne razumijem "u tom slučaju prekid trudnoće dopušten zakonom ne bi proveo na isti način itd.". Ja mislim znam koji je to način - način je injekcija kojom se zaustavlja srce ploda/djeteta. Dalje ne znam - ovisno o veličini ploda - kiretaža ili carski ili inducirani porod. Kod IVF-a se to odvija jako rano jer se jako rano sve vidi i prati. U ovoj trudnoći gdje nastane tumor na glavi ploda onda kada se to uoči,

Ove detalje od kojih ljudi sakrivaju glave znam jer sam nažalost morala saznati jer je u IVF-u bilo horor scenarija višeplodnih trudnoća koje se događaju specifično u zemljama s ovakvim svjetonazorom jer se "moraju" vratiti svi embriji. Naravno da u zakonu ne piše tako da se moraju vratiti svi embriji, možda niti ne piše da se moraju svi zamrznuti, ali pritisci "Dar, a ne stvar" i prosvjedi ispred VV i anatema "oni rade s embrijima" su liječnike naveli da tako postupaju. Hrvatske liječnike. Slovenski postupaju prema pravilima struke - one embrije koje procijene nevitalnim niti ne zamrzavaju i idu na embrio transfer.

Naravno da se može provuć onaj jedan za koji je krivo procijenjeno, isto kao što se može dogoditi čudo kod procjene koliko je neki plod ugrožen. To su rizici s kojima se ide jer se procjenjuju manji od rizika višeplodnih trudnoća, ili u ovim konkretnim slučajevima, besmislenim mučenjima trudnih žena.
    Nismo se shvatili. Govorim o slucaju u kojem je dijete zdravo, ali ugrozava majcino zdravlje. Znaci, majka zeli/mora prekinuti trudnocu, ali zeli i da dijete prezivi. I njoj se prekid trudnoce odobrava (valjda) po ovom zakonu, no ne provodi se tako da se dijete uspava nego kao inducirani porod. Ili to nema veze s ovim zakonom.
    Posljednje uređivanje od Jadranka : 10.05.2022. at 12:52

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Upravo je onaj liječnik iz Slo rekao da nisu imali takav slučaj da se prekida trudnoća u tako visokom stadiju. Oni feticide rade ranije.
    Ne mogu naći to. Ja sam našla ono da je slo liječnik rekao da se ne može dogoditi da beba preživi feticid, ali mislim da je on pobrkao lončiće jer uopće ne može shvatiti da hrv. liječnici ozbiljno pričaju o "liječenju" u ovom slučaju - on je cijelu priču (ja mislim) shvatio kao da se hrv. liječnici pitaju što ako plod preživi feticid, ako to "ne uspije". Ali, možda brijem, pa bih ti bila zahvalna za članak.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 10.05.2022. at 12:53

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nismo se shvatili. Govorim o slucaju u kojem je dijete zdravo, a ugrozava majcino zdravlje. Znaci, majka zeli/mora prekinuti trudnocu, ali zeli i da dijete prezivi. I njoj se prekid trudnoce odobrava (valjda) po ovom zakonu, no ne provodi se tako da se dijete uspava nego kao inducirani porod. Ili to nema veze s ovim zakonom.
    Da, ne kužim te zašto si se koncentrirala na takav slučaj - po meni tu ne bi bilo dilema, išlo bi se na privremeni porod ako je moguće preživljavanje.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

To ne prolazi političko-svjetonazorno jer bi onda hrvatska država financirala "ubijanje". Zato su zamutili vodu s "mi ne znamo, a pričali s 40 stručnjaka / može se znati tek nakon poroda".
    To mora proći jer postoji pravni osnov, no ne postoje ljudski resursi koji bi to izveli (nisu obučeni za tako nešto). Sada je tu i nalaz iz Slovenije.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A u IVF-u kad se ide na selektivni prekid višepl. trudnoće, to je fakat raniji stadij i tad mislim da nema kiretaže nego se plod resorbira. Koga zanima, ima na PDF-u Potpomognuta odvojeni topic o selektivnom prekidu višepl. trudnoće i odlascima u Sloveniju.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    To mora proći jer postoji pravni osnov, no ne postoje ljudski resursi koji bi to izveli (nisu obučeni za tako nešto). Sada je tu i nalaz iz Slovenije.
    Voljela bih da mogu shrpiti vjere u to. U subotu je Hod za život uz slogan "Život je zakon" i očito idu na promjenu zakona koji se nema šanse iovako provodit. Nema te komisije u RH koja će to potpisati i odobriti, bila bih šokirana da negdje iskoči neka liječnička glava koja ima hrabrosti za to. Bila bi to revolucija, a taj / ta bi si uništio karijeru na ovom malom tržištu. A preko granice - drugi svijet. Manje od 10% u privizu savjesti, a ovdje preko 60%. U IVF-u je prelazak granice sa Slovenijom meni bilo kao dolazak doma, a povratak nazad kao dolazak maćehi, sad opet proživljavam taj PTSP.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 10.05.2022. at 13:02

Datum pristupanja
    Sep 2020

Početno

Ne mogu naći to. Ja sam našla ono da je slo liječnik rekao da se ne može dogoditi da beba preživi feticid, ali mislim da je on pobrkao lončiće jer uopće ne može shvatiti da hrv. liječnici ozbiljno pričaju o "liječenju" u ovom slučaju - on je cijelu priču (ja mislim) shvatio kao da se hrv. liječnici pitaju što ako plod preživi feticid, ako to "ne uspije". Ali, možda brijem, pa bih ti bila zahvalna za članak.
    Ne može se preživjeti feticid, valjda prate srčanu aktivnost i čekaju da prestane. Naši liječnici ne bi uopće izvodili feticid nego bi porađali živo dijete i pitaju se što ako to dijete preživi porod, jer onda su ga obavezni liječiti. Tako sam ja shvatila.

Stranica 4 od 60 PrviPrvi ... 234561454 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •