Stranica 29 od 55 PrviPrvi ... 19272829303139 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,401 do 1,450 od 2952

Tema: Što nam se to događa?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj elleanora prvotno napisa Vidi poruku
    „Ne vidim bitnu razliku između rane osobe, koja ste bili za vrijeme začeća, i kasne osobe koja ste sad. Bili ste i jeste ljudsko biće. Ni u kojem vremenu, čovjek nije samo nakupina protoplazme. Svaki od nas ima vrlo važnu startnu točku, a to je vrijeme začeća, kada je sav potreban genetski materijal sadržan u jednoj oplođenoj stanici. Nema ni malo sumnje o tome i znamo da su te genetske informacije napisane na vrsti vrpce koju zovemo DNA. Prva ljudska stanica je najspecijaliziranija stanica pod Suncem. Nijedna druga stanica neće imati iste instrukcije za život tog jedinstvenog stvorenog bića. U prvoj ljudskoj stanici ima toliko podataka koliko ima pet svezaka Enciklopedije Britannice. Na kromosomima koji se mogu usporediti sa «mini-kazetama», zapisane su sve potrebne informacije za početak „karijere“ novog čovjeka. Te informacije su prisutne od prvog trenutka, ne nastaju postepeno."
    Odustajem... Ne mogu da nađem originalni tekst iako sam našla jako mnogo materijala, sam ovaj pasus ne pronalazim.

Uglavno, prva ljudska ćelija nikako nije "najspecijaliziranija ćelija pod Suncem", čak i ako je reč o poetskoj hiperboli, i tako je pogrešna, osim ako čovek ne misli na neko dugo značenje reči "specijalizirana" u biologiji, evo ja znam samo za jedno značenje i ono je suprotno ovom što čovek želi da kaže.
    "Specijalizirana" je ona ćelija koja ima samo jednu jedinu ulogu, recimo nervne ćelije su specijalizovane samo za prenošenje nervnog impulsa, ili polne ćelije su specijalizovane za razmnožavanje i ništa više.

Oplođena jajna ćelija je najnespecijalizovanija ćelija u smislu da je ona, kako se kaže, totipotentna ili pluripotentna- ona daje sve druge ćelije, sva druga tkiva, sve organe.
    Zato i mislim da je greška u prevodu, ili je čovek hteo da kaže da je ona "najspecijalnija" u smislu "najposebnija", ne znam...

Ostalo nije rekao ništa revolucionarno- zaista oplođena jajna ćelija sadrži sve informacije za buduću osobu. I zaista sadrži ogromnu količinu podataka. I zaista je u pitanju ljudski DNK od početka, čiji bi bio.

On je odlučio da osobu definiše kao ćeliju koja sadrži ljudski DNK ne kao biolog, nego kao pripadnik Katoličke crkve. I kao pripadnik Katoličke crkve se u kasnijem radu i postavio, koliko vidim.
    Tako bar ja shvatam njegove motive, tj. ne vidim da ga su ga njegovi naučni radovi i dostignuća gurnuli u borbu protiv abortusa, naprotiv.
    Meni se čini da je njegov rad u nauci od početka bio u sukobu sa njegovim uverenjima i da je u jednom momentu došao do tačke razilaženja, kada je odabrao da bude katolik, a ne naučnik.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    A tko si ti da svoje mišljenje namećeš kao objektivnu istinu i stavljaš ga iznad subjektivnih razloga neke druge žene?
    Prava se javila. Žene, vi ovdje ste zakon. Primjer ste životnih oksimorona.
    Pitanje ...A tko si ti... mi je u rangu izjave: Ne znate vi tko sam ja!

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Pa jednako kako ti smatraš nepreporucljivim pisati o pojedinim slučajevima žena koje se obracaju hrabrim sestrama ili statistici njihovog religijskog opredjeljenja meni je neumjesno pisati o empaticnim motivima žena koje druge žene stigmatiziraju i nameću im krivnju i implicitno (a bilo je i eksplicitno) prozivaju ubojicama. Jer ta empatija se nigdje ne vidi pa je u mojim očima imaginarna i sasvim nedokazana, dapače rekla bih i opovrgnuta djelima.
    Mogu shvatiti zasto tako razmisljas, no ne slazem se s tobom.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Biologija je takva kakva jest, ali cinjenica je da se od ostalih zivih bica razlikujemo upravo po tome sto svemu pridajemo neki znacaj. To zna svatko tko je ucio psihologiju i sociologiju u srednjoj skoli. Kada hrani, odjeci, umjetnosti, fetusu oduzmemo znacaj, onda zaista mozemo fetus nazvati parazitskom nakupinom stanica. Ali to onda vise nije razmisljanje primjereno ljudskoj vrsti.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Pulinka, dozivljavam ih kao empaticne jer dozivljavaju i dijete u majci/zeni (sto cu, meni je odma dijete) kao jednakovrijedan zivot i odmah tad dok je u maternici, ali i kao potencijal za buduci zivot. Vide i ono vrijedno i lijepo u njemu, sto je vjerojatno o vecina nas koje smo rodile zeljenu djecu, osjetila otprilike u trenutku kad je vidila plus na testu. A mozda i nije vecina nas, nagadjam na temelju svog iskustva. Vide priliku za nesto vrijedno cemu se moze pomoci.

No opet, ne smatram nagovaranja, prijetnje, negiranje prava na uslugu (uz eventualne lazi o kakvima mc pise) empaticnim niti je to nesto sto podrzavam.

Al, recimo i u tvojim upisima o tom hipotetskom djetetu, meni se cini jasnim iz aviona da to radis iz brige za djecu koja su rodjena. Al taj pojam "parazit" smatram potpuno pogresnim i mogu shvatit da ce ga netko, a onda i tebe, shvatit na nacin da ce te proglasit tko zna kakvom osobom.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

To što bilo čemu pridajemo i sociološko i psihološko značenje, ne briše biološko značenje. Ili značaj, mislim da su u ovom slučaju prilično sinonimni?
    Hrana je i uteha, i odraz etničkog i kulturnog pripadanja i ko zna šta još.

Ali je i materija koja će biti razložena na biomolekule i svarena u digestivnom traktu. I ne ponižava hranu ni sociološki, ni psihološki a ni biološki pristup.

Isto važi i za odeću, i za umetnost, a i za fetus.

Jer smo mi žene i imamo puno slojeva u sebi i puno smo više nego ženke. Kao i muškarci što nisu samo mužjaci. Ali smo i ženke i mužjaci ako se pita biologija i reproduktivna medicina. A u slučaju trudnog deteta od deset godina prva se pita medicina.
    I taj aspekt je na temi zahtevao precizan opis rizika po zdravlje, da se ne bi sve svelo na "rađale su i mlađe pa šta im je bilo?".

I da bi se sagledao medicinski i biološki negativan uticaj odgajanja fetusa u materici nezrelog deteta, najkraće i najobjektivnije je opisati odnos pravom reči: embrion parazitira. Mogla sam reći i takmiči se za resurse sa majkom, ali to je opisno.

Taj opis ne menja ništa iduće slojeve, psihološke, sociološke, religiozne i sve ostale, koje već svako dodaje po svom nahođenju. Tj. ne bi trebalo da menja, trebalo bi da smo dovoljno odrasli da prihvatamo činjenice kao činjenice.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Meni Jadranka odmah ovaj idući post nakon tebe negira tvoje objašnjenje.

Očigledno ono kako se majka "oseća" nije jednakovredno kao novi život koji raste u njoj- iako se majka ne tako retko "oseća" tako da oduzme oba života u očajanju.

Kako onda ženin život sagledavaju kao jednako vredan životu fetusa?

Žena ima samo neka bezvezna "osećanja" ništa objektivno, mahneš rukom i osećanja prođu.
    A fetus, fetus ima Život sa velikim Ž.
    Za razliku od žene, koja više nema ništa jednom kad ispusti prvu jajnu ćeliju.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

meni je zanimljivo kako je ova tema polarizirana na potpuno jednak način kao što je gomila drugih tema polarizirana, isti akteri s obje strane s Jadrankom koja razumije svačiju poziciju

elleanora avatar
    Datum pristupanja
    May 2020

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
    meni je zanimljivo kako je ova tema polarizirana na potpuno jednak način kao što je gomila drugih tema polarizirana, isti akteri s obje strane s Jadrankom koja razumije svačiju poziciju
    Da, baš zanimljivo

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A ne možeš bit na svim stranama, to je stalno na svim temama moj point. I Lili voli bit na svačijoj poziciji. Nešto mora pretegnut, ne može se dobra namjera tako široko raširit da prekrije sva djelovanja. Uostalom, kao ni značenje riječi "žena", o čemu raspravljamo na drugom topicu. Stvari moraju bit donekle ograničavajuće, inače imamo besmisao.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    A ne možeš bit na svim stranama, to je stalno na svim temama moj point. I Lili voli bit na svačijoj poziciji. Nešto mora pretegnut, ne može se dobra namjera tako široko raširit da prekrije sva djelovanja. Uostalom, kao ni značenje riječi "žena", o čemu raspravljamo na drugom topicu. Stvari moraju bit donekle ograničavajuće, inače imamo besmisao.
    ma kako ne, pa i ja razmijem poziciju pro-lifera, jasna mi je geneza njihovih stavova, jasno mi je da ne žele (svi) Gilead, ali se jednostavno ne slažem s njima
    i mogu bacati latice na ovom topicu kako "imam razumijevanja" za svačiju poziciju, ali je činjenica da nečija pozicija ograničava tuđa prava - prava živih, rođenih osoba, a ne prava bića koje će možda postati čovjek i roditi se, a možda neće

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

i mogu bacati latice na ovom topicu kako "imam razumijevanja" za svačiju poziciju, ali je činjenica da nečija pozicija ograničava tuđa prava - prava živih, rođenih osoba, a ne prava bića koje će možda postati čovjek i roditi se, a možda neće
    X. Pa je samo 'imanje razumijevanja' irelevantno kao naglasavanje, jer kao time egzoneriramo sve stavovi Ja polazim od toga da nitko na ovom topicu nije neki mentalni borderline i da se u svasta moze uzivit, al to je relevantno za neki zakljucak.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 13.07.2022. at 13:41

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    sad vidim i ovaj post jer čitam odozgo hahaha ina33, pripametno moje, ostat ću ti u memoriji po tome kao Betina kava u Trstu hahah

Tako je, uvijek se trudim sagledat problematiku s više strana, imat dozu tolernacije i ne dozvolit isključivosti da me ograniči.

Ova tema mi nije tako napeta da bih po njoj nešto pisala, redovito je pratila, tu i tamo naletim.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ne vidim potrebu za ismijavanje Jadrankinog razumijevanja.
    Dapače, meni je kod Jadranke prekrasna ta doza tolerancije, pokušavanja razumijevanja različitog mišljenja/stava i što joj svijet nije crno-bijeli
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 13.07.2022. at 11:15

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ako nisi protiv njih, onda si za njih? Je li? Nema nijansi. Mi ljudi smo roboti.

Kako ste samo hrabre ovako ujedinjene. Hrabre ste na svakom koraku.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

pulinka, sjajni postovi. Dobro je da si detaljno pojasnila medicinske aspekte predtinejđerske trudnoće, za one koji možda nisu znali i nisu o tome nikad razmišljali. Mislim da je sada zaista sve rečeno o tome. Tko je shvatio, shvatio je, tko nije, nije.

Budući da sam ja prije nekoliko stranica stavila link na taj slučaj, imam potrebu dodati pojašnjenje. Iako se ovdje pretpostavljalo da se taj slučaj koristi za obranu pro-choice perspektive, meni to nije bila intencija. Osobno mi je glavni razlog na kojem temeljim pro-choice stav ženino pravo da odlučuje o svome tijelu. Svjesna sam da nekome tko plod u prvom trimestru trudnoće doživljava kao osobu, ta perspektiva nikako ne može biti prihvatljiva. Također sam svjesna da netko tko ima izgrađen stav o tome je li embrij skupina stanica s potencijalom da postane čovjekom ili je isto što i čovjek, teško će promijeniti uvjerenje. Osobno nemam ni potrebu da utječem na nečije mišljenje o tome. Mogu podijeliti svoju perspektivu i to je to.

Ono čemu se jesam nadala i priželjkivala da će se dogoditi je da će dvije suprostavljene strane u pogledu prava na pobačaj prepoznati neke zajedničke potrebe i da će o njima moći konstruktivno raspravljatii. Npr., jedna sigurna zajednička potreba svih nas je da ima manje pobačaja. Također, vjerujem da još jedna potreba koju velika većina nas dijeli je da manje trudnih žena umire ili ima doživotne zdravstvene posljedice. Kako se možemo približiti tim zajedničkim ciljevima? Koji su mogući kompromisi u tom pogledu? O tome bih voljela čuti mišljenja.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa Vidi poruku

Ono čemu se jesam nadala i priželjkivala da će se dogoditi je da će dvije suprostavljene strane u pogledu prava na pobačaj prepoznati neke zajedničke potrebe i da će o njima moći konstruktivno raspravljatii. Npr., jedna sigurna zajednička potreba svih nas je da ima manje pobačaja. Također, vjerujem da još jedna potreba koju velika većina nas dijeli je da manje trudnih žena umire ili ima doživotne zdravstvene posljedice. Kako se možemo približiti tim zajedničkim ciljevima? Koji su mogući kompromisi u tom pogledu? O tome bih voljela čuti mišljenja.
    Slažem se da je to zajednička potreba svih. I mislim da rješenje ne trebamo mi posebno ovdje na forumu "izumit", to je edukacija o zaštiti, dostupnost i destigmatiziranost sredstava zaštite, dostupna zaštita "dan poslije", edukacija o zaštiti od seksualnog nasilja i adekvatno kažnjavanje seksualnog nasilja..

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    Slažem se da je to zajednička potreba svih. I mislim da rješenje ne trebamo mi posebno ovdje na forumu "izumit", to je edukacija o zaštiti, dostupnost i destigmatiziranost sredstava zaštite, dostupna zaštita "dan poslije", edukacija o zaštiti od seksualnog nasilja i adekvatno kažnjavanje seksualnog nasilja..
    dodat ću i svijest o katastrofalnim posljedicama zabrane pobačaja
    U Salvadoru kazneno gone žene koje su imale spontani pobačaj, a sve zbog 'svetosti života'

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    dodat ću i svijest o katastrofalnim posljedicama zabrane pobačaja
    U Salvadoru kazneno gone žene koje su imale spontani pobačaj, a sve zbog 'svetosti života'
    Morala sam dva puta da pročitam da bi shvatila do koje mere je ovo bolesno

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    pulinka, gore sam stavila link na članak, pogledaj
    potpuno izopačeno

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ako smijem
    Iskreno meni je fetus/bebu nazvat parazitom, bolesno.

Jednako bolesni su mi ti slučajevi u Salvadoru.

Napominjem da nikako nisam za zabranu pobačaja.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 13.07.2022. at 11:34

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    X
    Slažem se.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

To što bilo čemu pridajemo i sociološko i psihološko značenje, ne briše biološko značenje. Ili značaj, mislim da su u ovom slučaju prilično sinonimni?
    Hrana je i uteha, i odraz etničkog i kulturnog pripadanja i ko zna šta još.

Ali je i materija koja će biti razložena na biomolekule i svarena u digestivnom traktu. I ne ponižava hranu ni sociološki, ni psihološki a ni biološki pristup.

Isto važi i za odeću, i za umetnost, a i za fetus.

Jer smo mi žene i imamo puno slojeva u sebi i puno smo više nego ženke. Kao i muškarci što nisu samo mužjaci. Ali smo i ženke i mužjaci ako se pita biologija i reproduktivna medicina. A u slučaju trudnog deteta od deset godina prva se pita medicina.
    I taj aspekt je na temi zahtevao precizan opis rizika po zdravlje, da se ne bi sve svelo na "rađale su i mlađe pa šta im je bilo?".

I da bi se sagledao medicinski i biološki negativan uticaj odgajanja fetusa u materici nezrelog deteta, najkraće i najobjektivnije je opisati odnos pravom reči: embrion parazitira. Mogla sam reći i takmiči se za resurse sa majkom, ali to je opisno.

Taj opis ne menja ništa iduće slojeve, psihološke, sociološke, religiozne i sve ostale, koje već svako dodaje po svom nahođenju. Tj. ne bi trebalo da menja, trebalo bi da smo dovoljno odrasli da prihvatamo činjenice kao činjenice.
    Unatoc svemu sto si napisala, ti si ipak taj fetus svela na samo ono biolosko. I vecina pro choicera ga svodi na biologiju i tako ga gleda.
    Taj opis ne mijenja sve ostale "slojeve" kako kazes, ali mijenja narav tvojih upisa kad mu sve ostale "slojeve" negiras a samo taj ostavis.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Unatoc svemu sto si napisala, ti si ipak taj fetus svela na samo ono biolosko. I vecina pro choicera ga svodi na biologiju i tako ga gleda.
    Taj opis ne mijenja sve ostale "slojeve" kako kazes, ali mijenja narav tvojih upisa kad mu sve ostale "slojeve" negiras a samo taj ostavis.
    Zato što sam kompetentna za taj deo?
    Glupo mi je da se dotičem ostalih slojeva kada ima na temi učesnica koje to sjajno rade...
    Ali svako vidi šta hoće.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

pulinka, sjajni postovi. Dobro je da si detaljno pojasnila medicinske aspekte predtinejđerske trudnoće, za one koji možda nisu znali i nisu o tome nikad razmišljali. Mislim da je sada zaista sve rečeno o tome. Tko je shvatio, shvatio je, tko nije, nije.

Budući da sam ja prije nekoliko stranica stavila link na taj slučaj, imam potrebu dodati pojašnjenje. Iako se ovdje pretpostavljalo da se taj slučaj koristi za obranu pro-choice perspektive, meni to nije bila intencija. Osobno mi je glavni razlog na kojem temeljim pro-choice stav ženino pravo da odlučuje o svome tijelu. Svjesna sam da nekome tko plod u prvom trimestru trudnoće doživljava kao osobu, ta perspektiva nikako ne može biti prihvatljiva. Također sam svjesna da netko tko ima izgrađen stav o tome je li embrij skupina stanica s potencijalom da postane čovjekom ili je isto što i čovjek, teško će promijeniti uvjerenje. Osobno nemam ni potrebu da utječem na nečije mišljenje o tome. Mogu podijeliti svoju perspektivu i to je to.

Slazem se !

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

I Riri ima razumijevanja za sve nas :D

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

I ja se slazem.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Dozivljavam se krivo shvaceno. Ja imam stav o pobacaju i pravu na pobacaj koji sam jasno izrekla. No, to ne znaci da ne mogu sagledati siru sliku i vidjeti razlicite pozicije.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Dozivljavam se krivo shvaceno. Ja imam stav o pobacaju i pravu na pobacaj koji sam jasno izrekla. No, to ne znaci da ne mogu sagledati siru sliku i vidjeti razlicite pozicije.
    Nema potrebe za dodatnim objašnjavanjem, ko želi razumjet, razumjet će. Sve je jasno.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 13.07.2022. at 11:17

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Lili, ako je smajlić na kraju, ne znači da se nešto ismijava, zaista je smiješno da se to mora objašnjavati
    fulala si poantu i ne daješ doprinos temi nego ju svodiš na natjecanje za miss simpatičnosti

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Lili, ako je smajlić na kraju, ne znači da se nešto ismijava, zaista je smiješno da se to mora objašnjavati
    fulala si poantu i ne daješ doprinos temi nego ju svodiš na natjecanje za miss simpatičnosti

pozz od Miss simpatičnosti

Edit: Ne ismijavam te, samo mi je smiješno.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 13.07.2022. at 11:29

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Meni nije bolesno, ali mi je neshvatljivo kako netko nakupinu stanica može smatrati osobom?
    Ja svog psa smatram osobom.
    Mnogi bi se složili sa mnom, ali crkva ne. Jednom davno je jedan vjeroučitelj rekao mojoj kćeri da životinje nemaju dušu i zato ne mogu u raj.
    Ima li nakupina stanica dušu?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Ja svog psa smatram osobom. Sent from my iPhone using Tapatalk
    A fetus ne smatra? Dakle, ludilo. Tanči, ti ipak osvajaš glavnu nagradu ovom svojom izjavom.
    U posljednja dva dana sam se nekoliko puta morala uštipnuti da provjerim ne sanjam li slučajno.
    Znam da Tanči ne vidi što pišem, ali ovo nisam mogla ne komentirati.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

sad imam strašnu želju zahvaliti rehab što je shvatila i nasmijala se mojoj šali
    rehab

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Meni to u Salvadoru deluje na lov na veštice.
    Ono, nisi nešto politički podobna, muž ti nije platio reket mafiji ili tako nešto- kako ćemo ti se osvetiti?

Pa da, spontani pobačaj, eto ga, hajde ti ženo u zatvor na 30 godina!

Nismo ni mi daleko od toga samo ne koristimo (još) pobačaje, ali verujem da "napredujemo" u tom smeru...

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Dosledna sebi, na svačijoj strani
    Zasto? Ne mozes bit protiv zabrane pobacaja i istovremeno ne smatrat dijete (ili, ako hoces embrij/fetus) parazitom?

Hvala Lili
    Posljednje uređivanje od Jadranka : 13.07.2022. at 11:59

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Zasto? Ne mozes bit protiv zabrane pobacaja i istovremeno ne smatrat dijete (ili, ako hoces embrij/fetus) parazitom?

Hvala Lili
    Možeš, zar Lili nije živi dokaz ?

Šta vam je, pa nismo roboti, ako umem da pišem hladno naučnički, umem i da se nasmejem ?

Lilin odgovor je bio tačno onakav kakav sam od nje i očekivala i to mi je bilo zabavno. Ne zlobno zabavno, ne ismevački zabavno, samo zabavno zabavno?

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

A s desetogodišnjim djetetom ne bi trebalo razgovarati o nekim temama jer ne bi razumjelo.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mislim da tumori nikako ne spadaju pod definiciju parazita, oni nisu jedinke. A nekako ne rekla bih ni se plod igdje u literaturi stvarno definira kao parazit, ali evo, možda griješim.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ja nisam ni mislila reći da su tumori paraziti. Nego da je madež tumor, a ne zvuči lijepo, kao što je i embrij, u svojoj biti, parazit, a isto ne zvuči lijepo.

Možda ga se nigdje ne definira/naziva tako, jer je očito tema ultra osjetljiva, ali on to je.
    Posljednje uređivanje od Svimbalo : 13.07.2022. at 13:06

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja nisam ni mislila reći da su tumori paraziti. Nego da je madež tumor, a ne zvuči lijepo, kao što je i embrij, u svojoj biti, parazit, a isto ne zvuči lijepo.

Možda ga se nigdje ne definira/naziva tako, jer je očito tema ultra osjetljiva, ali on to je.
    Pa ne znam baš. Po definicijama parazita koje nalazim, stvarno nije.
    edit: a ovo iz prve rečenice citata sam sad skužila, na drugo čitanje
    Posljednje uređivanje od vertex : 13.07.2022. at 13:15

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Uostalom, citiram, samo sam prepričala pulinkine riječi
    Možeš slatko reći da "embrion prima hranu isključivo preko trofoblasta i majčinog endometrijuma", ali organizam kojeg hrani isključivo tkivo drugog organizma je po definiciji parazit. Čak i kad je u pitanju ista vrsta. Imaš ribe kod kojih mužjaci parazitiraju na ženkama, i upravo se korsti termin parazitizam.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Srednji link sam nešto zeznula, stopila sam dva linka u jedan, ugl. evo najstariji koji sam našla, iskreno mrzelo me dalje da tražim
    https://www.cambridge.org/core/servi...a-parasite.pdf

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Srednji link sam nešto zeznula, stopila sam dva linka u jedan, ugl. evo najstariji koji sam našla, iskreno mrzelo me dalje da tražim
    https://www.cambridge.org/core/servi...a-parasite.pdf
    Nema ni potrebe, vidim da se povlače paralele.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Svi su o aspektima posmatranja fetusa kao parazita, ukratko i zbog načina ishrane i zbog načina života a i zbog reakcije majčinog imunog sistema na njega kao da je vid parazita.

I po stoti put, to ne menja ostalo što fetus može ( i ne mora) da bude.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Misim da je pulinka biolog, pa joj vjerujem

Editiram u- biologinja
    Posljednje uređivanje od Svimbalo : 13.07.2022. at 13:17

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Misim da je pulinka biolog, pa joj vjerujem

Editiram u- biologinja
    Ne moraš ako je zbog mene, ja sam stara nazadna škola .

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne moraš ako je zbog mene, ja sam stara nazadna škola .
    Ehm, osoba sa zavrsenom biologijom.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Sad sam svima na ignoreu. Zrelo. Nimalo djetinjasto.
    Hrabre sestre.

Fetus je parazit. Pas je osoba. Idemo dalje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •