Pretpostavljam da dio statistike čine i žene koje imaju neke druge brige, a možda se ne tiču tog financijskog dijela.
ne moraju to biti nikakve (teške) brige. a često nisu ni financije presudne. treba, ne samo iznijeti trudnoću bez velikih komplikacija i posljedica, i ne samo roditi, nego i podići i odgojiti dijete. treba svoje vlastite, fizičke i psihičke resurse dati za dugi niz godina, 24 sata na dan. pretpostavljam da većina žena zna o čemu govorim.

neke žene na to nisu (više) spremne. i ta je odluka sasvim legitimna. i (po mom mišljenju) dio odgovornog roditeljstva.

meni se u tom kontekstu jako sviđa svjedočenje naših žena sa sela iz 1940. godine... to je taj zdravi pragmatizam. biti majka ne znači biti mučenica, stroj za rađanje, biti majka znači puno više:

Kažu da ste “grišnice”, da je u vama ugasio materinski osjećaj, kad svoju djecu sami ubijate. Što na to kažeš, Kaja?

Ponda, da im opsujem, gadovima, sve što znam. Nismo čestite matere! A oni su čestiti, što na mekanom side i nama pridikuju kako ćemo živit, a našeg teškog života ni vidili ni okusili nisu. Znaš kako je no čika Tuna Babića kazo Mati Mandića: “Jo kako su oni sebi lipo život udesili, na mekanom side da ih ne žulji, na mekanom spavaje, na mekanom se vozaje. Lipo se nose, lipo jidu i piju, u lipom odaje, jo raj, raj sebi na zemlji napravili, a nama raj na onom svitu obećaju.” I još nam gospoda prigovaraje da nismo dobre matere! A znaju l’ oni, šta je mater? Nije mater samo roditeljica, veće je mater i raniteljica. Lako je rodit, to može svaka, al teško otranit i ljude od njia napravit. Mogla sam i ja dvanajstero rodit, slipaca a ne dice. Jo, al ja sam čestita mater, reci im, pa na svoju dicu mislim. Sebe sam trovala, bola, bušila, ciganke me dropile i gnjavile, da me samrtni znoj oblio, samo da ne narodim dice. A zašto? Za oto da živima bude lipo, na žive sam mislila, za nji sam se patila i svoje tilo mučila. A oni, gadovi, gospodski, meni moju muku ne priznaju, već me još pritvorili da nisam čestita mater. […] A žena se pati od sviju najviše, ona je robinja, zapamti, robinja najgorja na ovome svitu[.]