Pokazuje rezultate 1 do 50 od 2952

Tema: Što nam se to događa?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

A propos toga da nam muškarci odlučuju o tijelima, u kontekstu priče iz SAD-a u kojem, kao što je Tang pisala već, misle poništiti Roe vs Wade, netko je komentirao upravo to isto, da muškarci odlučuju (na jednom meme sharing siteu).
    Odgovoreno mu je pitanjem je li svjestan koliko je žena protiv prava na pobačaj, te je prilijepljen graf na kojem se vide postoci

Sve u svemu, voljela bih strašno da se stvari mogu regulirati jednostavnim "live and let live" stavom, odnosno, u ovom slučaju-protiv si abortusa? Odlično, ti ga nemoj napraviti, ali mene ostavi na miru i ne brani mi moja prava pozivajući se na nešto u što ja uopće ne vjerujem.
    Isto vrijedi za sva pitanja. Za npr. muškarce koji su protiv gay brakova, svakako neka odbiju sklopiti brak s muškarcem koji ih je zaprosio.
    Itd
    Posljednje uređivanje od Svimbalo : 06.05.2022. at 12:27

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Sve u svemu, voljela bih strašno da se stvari mogu regulirati jednostavnim "live and let live" stavom, odnosno, u ovom slučaju-protiv si abortusa? Odlično, ti ga nemoj napraviti, ali mene ostavi na miru i ne brani mi moja prava pozivajući se na nešto u što ja uopće ne vjerujem.
    Isto vrijedi za sva pitanja. Za npr. muškarce koji su protiv gay brakova, svakako neka odbiju sklopiti brak s muškarcem koji ih je zaprosio.
    Itd
    Jednostavno "live and let live" stajalište, kažeš? Jer u slučaju abortusa, draga moja Svimbalo, ne možeš više tvrditi "live and let live" (sama si ovu tešku Mirelinu priču "proširila", nisam ja). Znaš i sama koliko se abortusa na godinu napravi (iz zaista nevjerojatno različitih razloga), a da često i prečesto, ni majka, a ni dijete nisu nimalo životno ugroženi (kako onda opstaje to tvoje "live and let live?!?). Ali svakome na dušu ili na njegovu savjest - njegov odabir. Nevino dijete će ionako uvijek biti spašeno.
    Kada dokažu da je crno dijete u bijeloj majci (namjerno stavljam jedan vrlo slikovit primjer) njezino tijelo, onda više nećemo imati o čemu raspravljati. Kada dokažu da to crno dijete u bijeloj majci nema zasebni DNK, onda više nećemo imati o čemu raspravljati. Ni kada za koga počinje život i kada je dopušteno prekidanje života. U kojem danu, tjednu ili mjesecu.

S druge strane, to svoje "jednostavno" stajalište prebaci i u kontekst prošlih dviju godina (i današnjih ne baš ugodnih saznanja o svetom cjepivu čija se djelotvornost i svrsishodnost ni u jednom trenutku nije smjela dovesti u pitanje, a da ne dođe do linča i razapinjanja osobe koja je postavljala pitanja). Ja mogu, Svimbalo, shvatiti da ti osobno ne uviđaš vlastito licemjerje, ali evo, barem pokušaj, za početak.
    Tanči je priupitala "Što nam se to događa?" s jednim motivom, zna se kojim, ali meni je samo palo na pamet kako su ovo zapravo dobra vremena (iako naizgled živimo u vrlo mračnim i teškim vremenima) jer je zaista konačno sve izišlo na vidjelo. Bez obzira na ishod. Ovozemaljski.
    Paradoks o kojem pišem i djetetu je očit i njemu taj paradoks baš nikako ne drži vodu. Ako ništa, barem će se počeškati po glavi i priupitati se "What the .... is going on?"
    Konkretni Mirelin slučaj svjesno zaobilazim (komentarima i sličnim) jer ne želim o nečemu tako bolnom i intimnom otvoreno raspravljati sa ženama koje ovdje tipkaju (uglavnom). Nema smisla. Been there, done that. Zato se i nisam nadovezivala na ostale postove, već na ovaj tvoj, kojim si cijelu ovu problematiku svojevoljno proširila.
    Posebno se zamisli nad onim boldanim...i ne samo ti, već i svi oni koji se slažu s time što si napisala.
    I neću vam dalje zagušivati temu. Ina, samo nastavi priču o nesretnom braku.
    Posljednje uređivanje od sirius : 09.05.2022. at 12:57 Razlog: Slika u postu

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Freyja prvotno napisa Vidi poruku

Jednostavno "live and let live" stajalište, kažeš? Jer u slučaju abortusa, draga moja Svimbalo, ne možeš više tvrditi "live and let live" (sama si ovu tešku Mirelinu priču "proširila", nisam ja). Znaš i sama koliko se abortusa na godinu napravi (iz zaista nevjerojatno različitih razloga), a da često i prečesto, ni majka, a ni dijete nisu nimalo životno ugroženi (kako onda opstaje to tvoje "live and let live?!?). Ali svakome na dušu ili na njegovu savjest - njegov odabir. Nevino dijete će ionako uvijek biti spašeno.
    Kada dokažu da je crno dijete u bijeloj majci (namjerno stavljam jedan vrlo slikovit primjer) njezino tijelo, onda više nećemo imati o čemu raspravljati. Kada dokažu da to crno dijete u bijeloj majci nema zasebni DNK, onda više nećemo imati o čemu raspravljati. Ni kada za koga počinje život i kada je dopušteno prekidanje života. U kojem danu, tjednu ili mjesecu.

S druge strane, to svoje "jednostavno" stajalište prebaci i u kontekst prošlih dviju godina (i današnjih ne baš ugodnih saznanja o svetom cjepivu čija se djelotvornost i svrsishodnost ni u jednom trenutku nije smjela dovesti u pitanje, a da ne dođe do linča i razapinjanja osobe koja je postavljala pitanja). Ja mogu, Svimbalo, shvatiti da ti osobno ne uviđaš vlastito licemjerje, ali evo, barem pokušaj, za početak.
    Tanči je priupitala "Što nam se to događa?" s jednim motivom, zna se kojim, ali meni je samo palo na pamet kako su ovo zapravo dobra vremena (iako naizgled živimo u vrlo mračnim i teškim vremenima) jer je zaista konačno sve izišlo na vidjelo. Bez obzira na ishod. Ovozemaljski.
    Paradoks o kojem pišem i djetetu je očit i njemu taj paradoks baš nikako ne drži vodu. Ako ništa, barem će se počeškati po glavi i priupitati se "What the .... is going on?"
    Konkretni Mirelin slučaj svjesno zaobilazim (komentarima i sličnim) jer ne želim o nečemu tako bolnom i intimnom otvoreno raspravljati sa ženama koje ovdje tipkaju (uglavnom). Nema smisla. Been there, done that. Zato se i nisam nadovezivala na ostale postove, već na ovaj tvoj, kojim si cijelu ovu problematiku svojevoljno proširila.
    Posebno se zamisli nad onim boldanim...i ne samo ti, već i svi oni koji se slažu s time što si napisala.
    I neću vam dalje zagušivati temu. Ina, samo nastavi priču o nesretnom braku.
    Razmišljala sam nakon napisanog da sam upotrijebila nespretnu frazu za koju bi se netko mogao uhvatiti.
    Očekivano, to si bila ti.
    Mislila sam da sam jasno dala do znanja prije koji mjesec da s tobom nemam o čemu raspravljati, ali očito trebam ponoviti.
    Ne pada mi na pamet da se na TVOJ poziv zapitam o bilo čemu, taman kad i ne bih imala davno izgrađeni, nepokolebljivi stav, posebno nakon što si povezala nepovezivo (svrsishodnost cjepiva i pravo na pobačaj imaju otprilike jednake veze kao krava i kamion).

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Razmišljala sam nakon napisanog da sam upotrijebila nespretnu frazu za koju bi se netko mogao uhvatiti.
    Očekivano, to si bila ti.
    Mislila sam da sam jasno dala do znanja prije koji mjesec da s tobom nemam o čemu raspravljati, ali očito trebam ponoviti.
    Ne pada mi na pamet da se na TVOJ poziv zapitam o bilo čemu, taman kad i ne bih imala davno izgrađeni, nepokolebljivi stav, posebno nakon što si povezala nepovezivo (svrsishodnost cjepiva i pravo na pobačaj imaju otprilike jednake veze kao krava i kamion).
    Napisala si jasno - live and let live. U to si ubacila i priču o gay brakovima. Proširila si je, dakle - i time dala do znanja kako se ne ograničavaš samo na zadanu temu. To što si se po ne znam koji put nespretno izrazila, nije moj problem.
    A live and let live vrijedi samo u određenim tebi prihvatljivim uvjetima? Ponavljam, licemjerna si i to je jednostavno tako. Očekivano, to si ti, da.
    A zašto i dalje raspravljaš sa mnom, doista ne znam.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Freyja prvotno napisa Vidi poruku
    Kada dokažu da je crno dijete u bijeloj majci (namjerno stavljam jedan vrlo slikovit primjer) njezino tijelo, onda više nećemo imati o čemu raspravljati. Kada dokažu da to crno dijete u bijeloj majci nema zasebni DNK, onda više nećemo imati o čemu raspravljati. Ni kada za koga počinje život i kada je dopušteno prekidanje života. U kojem danu, tjednu ili mjesecu. S druge strane, to svoje "jednostavno" stajalište prebaci i u kontekst prošlih dviju godina (i današnjih ne baš ugodnih saznanja o svetom cjepivu čija se djelotvornost i svrsishodnost ni u jednom trenutku nije smjela dovesti u pitanje, a da ne dođe do linča i razapinjanja osobe koja je postavljala pitanja). Ja mogu, Svimbalo, shvatiti da ti osobno ne uviđaš vlastito licemjerje, ali evo, barem pokušaj, za početak..
    Osvrnula bih se samo kratko na ovo, nadam se konstruktivno. Licemjerstvo koje Freya percipira je rezultat toga što ne uviđa da neki ljudi rade jasnu razliku između embrija i osobe. To što embrij ima svoju zasebnu DNK apsolutno ništa ne dokazuje jer bez odgovarajućih poticaja iz majčine unutarnje okoline, iz te DNK koju embrij ima neće nastati niti jedna jedina diferencirana stanica, a kamoli složeni živčani sustav (iz čije aktivnost, prema znanstvenom tumačenju, proizlazi um kao jedno od obilježja osobe). Ako netko kao vjernik vjeruje da je embrij Božje djelo predodređeno da postane osoba i da zbog toga ima ista prava kao i osoba, onda će se u skladu s tim i ponašati, a kognitivna disonanca po meni nastaje jedino kad se isčuđavaš što drugi ne vide stvari na način kako ih ti vidiš, time svoju vlastitu vjeru diskvalificiraš kao vjeru. PS (da spriječim daljnje rasprave ): to što embrij nije osoba, ne znači da nije nešto vrijedno i dragocijeno s čim se može postupati bez ikakvih etičkih ograničenja.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •