Pokazuje rezultate 1 do 50 od 2952

Tema: Što nam se to događa?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

rasprava o tome kada počinje život i kada fetus postane osoba je vrlo vrlo nezahvalna
    sasvim sigurno fetus ne postaje osoba trenutkom rođenja jer rođenje je u nekakvom neurološkom smislu nevažan trenutak, ništa se u mozgu tada ne promijeni, i znamo danas da bebe i prije rođenja čuju glas mame i ostalih koji su blizu nje, i da ih prepoznaju odmah po rođenju, itd..
    kada žena izgubi bebu u 15., 20., ma bilo kojem tjednu, ne kažemo da je izgubila fetus, nego da je izgubila dijete, i razumijemo da tuguje i da je u boli

Tako da ja se isto slažem da nema potrebe sada dehumanizirati to dijete u svrhu borbe
    jer i dalje imamo medicinske nalaze koji kažu da života za to dijete nema, ali podrazumijevaju unatoč tome da žena mora trpjeti i patiti koliko god treba dok se stvar ne riješi "višom silom"
    To je dovoljno strašno samo po sebi, da je ženino fizičko i pishičko zdravlje nešto što se tako olako baci, u ime nečega što zoveš borba za život (iako doktori tvrde da dok života neće biti)
    nažalost sam imala priliku gledati ženu koja je prolazila nešto donekle slično, mjeseci agonije s bebom kojoj znaš da nema spasa, i sad, ona je odlučila kako je odlučila (ne pada mi na pamet propitivati to), ali to je tolika količina patnje koju zaista mislim da nitko nekom drugom ne bi trebao nametnuti

ovo što je istaknuto u dva posta, potreba da se beba rodi i da bude dostojanstveno pokopana, čija je to potreba? bebina? nije sigurno. potreba onih koji su joj najbliži? to bi trebalo njih pitati i to je njihova osobna stvar. potreba nekih trećih ljudi koji smatraju da su to "ispravni rituali"? to po meni uopće ne bi trebalo biti dio priče.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku

ovo što je istaknuto u dva posta, potreba da se beba rodi i da bude dostojanstveno pokopana, čija je to potreba? bebina? nije sigurno. potreba onih koji su joj najbliži? to bi trebalo njih pitati i to je njihova osobna stvar. potreba nekih trećih ljudi koji smatraju da su to "ispravni rituali"? to po meni uopće ne bi trebalo biti dio priče.
    Koliko je meni poznato ako roditelji zele mogu nakon prijevremenog prekida trudnoce ( na zahtjev ili spontanog) preuzeti i pokopatiti tijelo ako inzistiraju na tome.
    Samo da taj dio bude jasan.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    ovo što je istaknuto u dva posta, potreba da se beba rodi i da bude dostojanstveno pokopana, čija je to potreba?
    Ja bih to uvijek željela za svoje dijete, za svoju (pokojnu) majku, oca, supruga, za svakog čovjeka - da dostojanstveno umre i da se dostojanstveno pokopa. Zato smatram da imam pravo to spomenuti jer je slučaj javno iznesen. Čim je dospio u javnost, trebalo se očekivati da će doći do ovakvih reakcija. Zato treba biti pošten i nijednoj strani ne osporavati iznošenje mišljenja, naravno, osim ako ono nije nasilno i "prisiljavajuće".
    Jedan vrlo sličan slučaj, koji nije izazvao toliku medijsku pozornost (https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/...dmrFy2KKkKjURA) također je mogao dignuti javnost na noge, ali nije. Iznesen je javno, ali tek kad je bebica preminula, koliko znam. Ne znam zašto onda mediji nisu dignuli takvu galamu, a mogli su? I znalo se već i prije za mnoge druge slične priče... Valjda zato što je sve bilo "gotovo" (stvarno biram riječi koje ću upotrijebiti jer ni u jednom trenutku ne želim povrijediti roditelje koji su to prošli). Ne znam, stvarno...
    Mislim da treba manje osuđivati i upirati prstom...svi mi...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Freyja prvotno napisa Vidi poruku
    Ja bih to uvijek željela za svoje dijete, za svoju (pokojnu) majku, oca, supruga, za svakog čovjeka - da dostojanstveno umre i da se dostojanstveno pokopa. Zato smatram da imam pravo to spomenuti jer je slučaj javno iznesen. Čim je dospio u javnost, trebalo se očekivati da će doći do ovakvih reakcija. Zato treba biti pošten i nijednoj strani ne osporavati iznošenje mišljenja, naravno, osim ako ono nije nasilno i "prisiljavajuće".
    Jedan vrlo sličan slučaj, koji nije izazvao toliku medijsku pozornost (https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/...dmrFy2KKkKjURA) također je mogao dignuti javnost na noge, ali nije. Iznesen je javno, ali tek kad je bebica preminula, koliko znam. Ne znam zašto onda mediji nisu dignuli takvu galamu, a mogli su? I znalo se već i prije za mnoge druge slične priče... Valjda zato što je sve bilo "gotovo" (stvarno biram riječi koje ću upotrijebiti jer ni u jednom trenutku ne želim povrijediti roditelje koji su to prošli). Ne znam, stvarno...
    Mislim da treba manje osuđivati i upirati prstom...svi mi...
    Super da ti je to vazno. Onda bi mozda trebalo inzistirati da zdravstvene ustanove osiguraju psiholosku pomoc i naprave protokol postupanja kad dijete umre u trudnici ili na porodu. Jer cesto roditelji ne dodu po tijelo od šoka, a sustav nema predvidene osobe educirane osobe koje ce ih voditi kroz proces.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mislim Roda to odavno cini. Ali ne cujem da su druge udruge koje brane zivot ikad potegnule pitanje postupanja medicinskih ustaniva u slucaju mrtvorodene djece. Valjda ne smiju talasati .

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •