Citiraj Riri92 prvotno napisa Vidi poruku
Lijepo je da postoji udruga u kojoj žene koje nisu sigurne što napraviti, boje se, nemaju podršku.. mogu dobiti pomoć. Nisam ni ja znala za postojanje te udruge do ove teme.

Freyja, pitala si sillyme, ali evo ja ću u svoje ime malo.
Meni konkretno kod molitelja smeta sam stav. Ja bih se osjećala užasno da donesem određenu odluku i da se putem moram susretati s osobama koje mole za mene nekome u koga ja nužno uopće ne vjerujem. Ma ne znam, jednostavno se ne bih osjećala ugodno znajući da bilo tko moli za mene, koliko god osobi s druge strane to djelovalo kao da radi dobro djelo.

Teško je to objasniti bilo kojem vjerniku, jer pretpostavljam da je vjernicima to dio njihove religioznosti i da vjeruju da time rade dobro djelo, ali često je nametljivo i odražava stav da je molitelj bolja osoba i da se čeka da onaj za kojeg se moli dođe na njegovu "razinu".

Srećom nisam imala situacije s tim moliteljima u životu, ali recimo primjer koji mi je najbliži je muževa i moja odluka da ne krstimo djecu. I komentari moje strane obitelji da će moliti za njih. Jako loš osjećaj. Niti smo to tražili, niti to želimo, niti je potrebno. I koliko god ni jedno ni drugo ne vjerovali u te stvari, oboje smo se u takvim razgovorima osjećali jako nelagodno. Kao da nam se poručuje da našu djecu treba "spasiti" od nečega. Jednostavno me uznemiravalo, nemam bolju riječ.

I mislim da ako se netko zaista iskreno želi za nekoga pomoliti jer vjeruje da će tako pomoći, to može napraviti i unutar svoja četiri zida, bez da ta osoba zna da se za nju netko moli. Onome tko vjeruje u molitvu nije važno gdje se moli, jel tako? Ne mora ga ta osoba vidjeti, ne moraju ga snimati novinari, ne mora uopće biti viđen, sve drugo mi jednostavno ne stoji ukoliko su vjerski razlozi u pitanju, a ne neki drugi.
X. Uopce mi ne smeta nitko ko moli unutar svoja 4 zida. Nadam se da Jadrankina prijateljica stvarno moli unutar crkve ili stanova, ne ispred bolnica - to 'spasavanje' jest uznemirujuce i definicija je religijske nasrtljivosti. I moju su malu ucili krstit se, neka susjeda od bake ateistkinje, pa me baka pitala, ajde, sta smeta. Rekla sam nema frke, hajde neka njene kceri dodju malo do mene pa cu im pricat o humanizmu i ateizmu. Pa je skuzila zasto smeta.