ako nekog zanima, prije skoro 2 mjeseca smo održale webinar "otvoreno o pobačaju"
ako nekog zanima, prije skoro 2 mjeseca smo održale webinar "otvoreno o pobačaju"
Sjećaš se, emsa, kad si mi napisala da je moja priča iskonstruirana, i to potpuno. Ne znam zašto onda Petra Salečić ide na tečaj za "abortion doulu"? Koga će se pratiti prije poroda, tijekom i poslije? Petra Pana?
I malo misli s webinara...
Jasenka Grujić Koračin kaže da se trudnoća prekida do trenutka fetalne viabilnosti jer je tako arbitrarno dogovoreno. Sjajno. Sad je sve ok, fetusu dragi, ipak je to arbitrarno dogovoreno.
A ako fetus IPAK iziđe živ iz rodnice, sa znakovima srčane funkcije i prodiše - to se smatra porodom. A to je onaj sigurni i profesionalni porod koji si spomenula?
A što se onda rodilo - fetus ili dijete? Fetus se može roditi? Ili samo dijete? A je li mogao tijekom postupka biti nekako oštećen? Ma jok, to je siguran medicinski postupak, sigurniji od trudnoće. Potvrđuju i statistike.
S obzirom na 2 moguće vrste pobačaja, onaj počinjen medikamentozno (tabletama) je jedan od najvećih dosega medicine jer se može napraviti u udobnosti - vlastitog doma.
Poslije xy tjedna osjeća se respekt i visoki moralni odnos prema fetusu u kasnijim fazama i to je logično i zato postoji granica(a što se dotad osjećalo prema njemu?).
Spomenula je i kako se osobnost postiže iskustvom. Najljepša ljubavna izjava koju sam čula.
Sam plod prije indukcije njegove smrti dobiva anesteziju - te je taj postupak daleko od bilo kakvog nehumanog postupka.Nadalje, zbog slučaja Mirele Čavajde nju je sram što je hrvatska ginekologinja. Tu se slažemo - i mene je sram.
Spominje mit o teškoj depresiji - uglavnom je riječ o olakšanju, a vanjski su faktori ti koji utječu na psihološko stanje žene... (lijepo je graditi karijeru na lažima).
I srce joj se kida pri pogledu na petogodišnju unučicu pri samoj pomisli da jednoga dana možda neće moći ostvariti svoja prava....pri pogledu na rođenu unučicu...
Na pojam savjetovanja uslijedilo je lagano pozadinsko hihotanje...
I bilo mi je zanimljivo pratiti govor tijela dotične.
Evo, ja nabacala misli...
U svakom slučaju, Emsa, hvala ti na korisnom materijalu. Stvarno me nadahnuo i svašta sam danas naučila. Svakako ću primijeniti to novostečeno znanje.
Pozdrav i uživaj u vikendu.