Debeli potpis na preuzimanje odgovornosti za vlastite odluke, iz vlastitog iskustva znam da ni uz svu podršku koju sam imala za odlazak nisam otišla dok nisam sama odlučila da odlazim, i to je doslovno bila ta jedna situacija, jedna okolnost koja je "prelila čašu". Ali, tu je kvaka 22, bih li bila sposobna donijeti tu odluku o odlasku da nisam imala podršku za donijeti je, i što sam znala da nakon odluke o odlasku imam podršku za daljnje korake, samostalni život itd?
Jako, jako složeno, prvo dok stekneš uvid u to što se događa, imaš li tu podršku, pa ako ga i stekneš, imaš li podršku za donijeti odluku, a kad je i doneseš, imaš li podršku za provesti je u djelo?
Svaki je slučaj i odnos specifičan, ali samo javno i otvoreno razbijanje mitova i progovaranje o toksičnim, površnim i lošim odnosima te mogućim rješenjima, oblicima podrške i razmontiravanja tog " a što nije napravila/o ovo ili ono, ja nikad ne bih ovo ili ono" kao prijetvornog i neučinkovitog će dovesti do pomaka da bude lakše preuzeti odgovornost i donijeti odluku te je provesti u djelo. Podrška svima koji su otišli, upravo odlaze ili tek donose odluku!