Ima li tko ideju kako oprati vosak (obični, od bijele svijeće) na fasadi? Postoji li neko sredstvo za to, a da ne ošteti fasadu?
Hvala![]()
Ima li tko ideju kako oprati vosak (obični, od bijele svijeće) na fasadi? Postoji li neko sredstvo za to, a da ne ošteti fasadu?
Hvala![]()
Mislim da ne bi, već sam jednom skidala neku masnoću s fasade (toplom vodom i sapunicom), ali mislim da to nije dovoljno. To je tanki sloj rastopljenog voska (bila je svijeća na prozoru pa ju je vjetar srušio i rastopljeni se vosak malo izlio na fasadu). Pa razmišljam što ću, a da istovremeno ne napravim još veću štetu.
Kažu da se vosak odstranjuje zaleđivanjem, a ne znam kako bi se to primijenilo na fasadi, jedino mi pada na pamet trljanje kockicom leda ili zaleđenom plastičnom čašom ili slično. Navodno se, kad se smrzne, vosak sam odvoji od podloge
Mi smo sebi na balkonu flek od voska očistili parnim čistačem, ovakvim https://popusti.njuskalo.hr/akcija/p...dr-3653-880941
Ne znam da li bi se odvojio vosak, ali smrznut se može s tekućim dušikom. Ako nemaš s posla, onda možeš u ljekarni kupiti za bradavice.
Teoretski je moguće. Vosak ima veći koeficijent toplinskog istezanja od fasade, tako da se pothlađivanjem više skupi. Odnosno nastane smično naprezanje na sučelju fasade i voska, uslijed čega bi moralo doći do nabiranja voska.
Vodenom parom možda isto ide, ali bi moglo doći i do taljenja i razmazivanja voska. On 100% nije topiv u vodi, a kako se mehanički uklanja rastaljeni vosak ne znam. Ako Peterlin kaže da može, valjda može. Osobno bih pokušala s hlađenjem kad nema sunca.
A fen i tapkanjem? Čim se nešto oslobodi
Oprosti, tek sam sad vidjela ovu poruku.
Ovako, vosak je potpuno uklonjen parnim čistačem (stigao je tek prije 3-4 dana), ali nije bila dovoljna samo para, već sam morala upotrijebiti i nastavak s "četkicom" (koji je u kompletu) - znači, nježno sam povlačila po fasadi, slijeva-nadesno, 3-4 puta, a svaki bih put ostavila zid da se potpuno osuši (prije novog pranja) da vidim gdje je još ostala "mrlja". Stvarno djeluje odlično, hvala, Peterlin, na prijedlogu.
I svima ostalima.