Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
Vecina beba (dakle, ne sve) pocinju jesti oko 700-750 mililitara na dan, ili vise, otprilike oko navrsenog prvog mjeseca zivota. Beba mladja od mjesec dana ne treba jesti toliko. Beba od 29 dana u principu takodjer ne uzima bocicu jer je gladna, vec grabi sto stigne, bez neke koordinacije. Jednostavno nije u mogucnosti jos uzimati bocicu i jesti iz nje, odnosno tako pokazivati da je gladna. To je slucajnost. Plac, vrpoljenje, okretanje glave otvorenih ustiju, to bi vec znacilo da trazi dojku, odnosno bocicu. Ne mora jesti vise zato sto je veca, vec jede koliko treba. Veca je jer je takva, uz manju mogucnost da se rodila nesto veca od ocekivanog zbog tvojeg dijabetesa. Ako je sve bilo u redu na porodu sto se tice secera u krvi, onda vise nema razloga za brigu oko velicine. 5,200 s mjesec dana nije nikakava "ogromna" beba, van ikakvih okvira.

Hranjenje na sondu, naravno, smanjuje osjecaj gladi tako da je lako moguce da je jednostavno manje zainteresirana za jelo jer ne osjeca glad. Kad i koliko hrane dobiva na sondu? Mozes li odvojiti hranjenje bocicom od sonde i davati joj nekim drugim rasporedom?

Ako ima oslabljen refleks sisanja, radi li netko s njom? To se vjezba, ne ostavlja se slucaju (ako je rijec o stvarnom stanju ili dijagnozi). Je li dijete pregladao strucnjak koji zna prepoznati i dijagnosticirati prekratke frenulume (usne, jezika, obraza)?

Odgovara li djetetu bocica? Nisu sve boce/dude iste.
Dobivala je glukozu u inkubatoru nakon poroda jer joj je malo bio niži šećer.
Bili smo doma 6 dan su nas pustili. Bila je uspavana, i žuta, i morala sam ju razbuđivati tako da sam ju skidala golu. Imam još troje djece. Jedan je u vrtiću. Drugi dan ona je zakurila isto kao i taj iz vrtića. Morali smo odma na hitnu. Tamo su ju primili na odjel, vagali, imala je 4700 g. Kažu da je dehidrirana i bilirubin je bio povišen. Zato valjda forsiraju taj unos hrane od 700 ml minimalno. Ispikali su ju preko pedeset puta da bi našli venu za infuziju. Našli su jednu i dali joj infuziju. Nakon toga su joj stavili venski put na vrat, i lumbalnu punkciju te uzeli krv za hemokulturu. To je kao njihova procedura koju moraju jer odmah liječe kao da je sepsa ili meningitis. Nalazi su bili dobri. Nije bilo ništa od toga. Ja sam se izdajala i hranili su ju s mojim mlijekom. Pa se bila napuhala i odmah su radili uzv trbuha, i hranili je sa *** hranom a ja sam mlijeko spremala u zamrzivač. Uzv trbuha je bio ok. Onda je išla na uzv mozga, koji je pokazao krvarenje otprije, kaže doktorica ili u trudnoći ako je bila infekcija, ili kod poroda. Infekciju nisam imala, znači da je vjerojatno kod carskog.

Ja ju hranim na bočicu, sama povuče nekih 30, a onda ju ja potičem. Znale smo doći i do 120 ml. No to traje po sat vremena i ja sam iscrpljena kao i ona pa su mi rekli da ju ne forsiram nego da dam na sondu, da joj treba vremena.

S obzirom da je bila na Rebru dva tjedna, vjerujem da su pogledali usta, obraze i jezik.