Pokazuje rezultate 1 do 50 od 71

Tema: Nazogastrična sonda - beba stara 29 dana, molim pomoć

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Jul 2022

Početno

Hvala vam svima na odgovorima, nažalost neznam šta ni rekla na sve to. I ovako sam neispavana, smršavila 20 kg u mj dana, psihički sam loše, ne mogu vjerovati da se to meni događa. Sad smo bili kod pedijatrice, ima 5400 g. Ona je zadovoljna njom, i nije mi rekla da maknem sondu. Čak je rekla manje na bočicu jer mi se zna ispovraćat, jer očito previše povuče, zahlikne se i povrati. Neznam, ja mlijeka više nemam, najgore mi je kada pokazuje da je gladna, gura ruke u usta, mene hoće pojest, ja stavim bočicu i ona pljuje.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Doris82 prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala vam svima na odgovorima, nažalost neznam šta ni rekla na sve to. I ovako sam neispavana, smršavila 20 kg u mj dana, psihički sam loše, ne mogu vjerovati da se to meni događa. Sad smo bili kod pedijatrice, ima 5400 g. Ona je zadovoljna njom, i nije mi rekla da maknem sondu. Čak je rekla manje na bočicu jer mi se zna ispovraćat, jer očito previše povuče, zahlikne se i povrati. Neznam, ja mlijeka više nemam, najgore mi je kada pokazuje da je gladna, gura ruke u usta, mene hoće pojest, ja stavim bočicu i ona pljuje.
    Bravo za napredak u kilaži! Znači, beba je šestog dana imala 4700g , sada ima koliko, oko 30 (?) dana- i ima punih 5400g. To je 5400-4700=700g u manje od mesec dana!
    Ja stvarno mislim da nemaš oko čega da se brineš, osim oko same sonde.
    Ja nisam medicinske struke, ali sećam se da sam čitala stručne članke u kojima se itekako savetovao oprez u korišćenju nazogastrične sonde, pre svega jer ona iz uz najveću pažnju i ljubav pri stavljanju ipak mehanički iritira nežnu sluznicu nosa i usta bebe, i ne samo to, nego i ona sama može da dodatno oslabi refleks sisanja. Zato je nazogastrična sonda uvek poslednji izbor, samo kada beba ima objektivnih problema sa ishranom- čitaj: neku definitivnu dijagnozu, osim- ne dobija na kilaži koliko su doktori u toj bolnici zamislili.

S obzirom da tebi beba unese 3/4 obroka sisanjem bočice ili dojke, ja stvarno ne vidim zašto bi trebalo da koristiš sondu više, a ne manje, sad kad beba raste i sazreva?
    Meni se to čini kao- brigo moja pređi na drugoga- bebi ćemo ostaviti sondu da jede više, a ti posle mama sama rešavaj eventualne komplikacije korišćenja...
    I moja beba je imala refluks i bljuckala pola toga što posisa, isto sam se naslušala teorija kako možda moje mleko ne valja iako je uvek bila prosečne težine... To su zaista gluposti.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

A ako nije problem što pitam, da li imaš iskustva sa dojenjem prethodnih troje dece?
    Da li su i oni rođeni tako krupni i odmah puno napredovali na kilaži?
    Da li su oni svi jako dobri jedači i kratko su jeli kao bebe?
    Ako nisi imala probleme u hranjenju prethodnih troje dece, onda si stvarno srećnica, i naravno da ti je ovo jako stresno.
    Ali za mnoge mame ovde tvoje muke su bile deo normalne rutine u prvih par meseci, i jedino što im je nedostajalo su reči ohrabrenja da sve rade dobro. I ti sve radiš dobro. Beba napreduje, zdrava je, sita je. Guranje ručica u usta znači samo da se razvija i sazreva, i da je naučila gde su usta i kako staviti ruke u njih kao igračku- ništa više od toga.
    Ako se osećaš zaista stalno psihički loše i nesigurno, probaj da se a) naspavaš koliko možeš uzastopno par dana (daj mužu noćno hranjenje na bočicu, on će preživeti dva dana a tebi će biti neprocenjivo), b) jedeš redovno i prebaciš po jedan polusatni bebin obrok na muža/svekrvu/možda starije dete pod tvojim nadzorom- ako je već na bočicu. c) izađeš iz kuće u šetnju sa bebom ili bez nje- ako misliš da je još uspavana zbog žutice sunčanje će samo da joj koristi.
    Ako i nakon toga budeš psihički sve lošije, potraži stručnu pomoć. Porođaj je stresan, velika porodica je stresna, doktori ti nimalo nisu pomogli u smanjivanju stresa, pomozi sama sebi i javi se psihologu/psihijatru, može ti biti bolje i zaslužuješ da ti bude bolje- a i tvoja porodica isto.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •