Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
Tvoje bebe su baš krupne, mi svi porodično rađamo samo totalni prosek od 3inešto kile . Još ako su dobro i napredovali dojenjem, i efikasno sisali, jasno mi je zašto ti se ovo čini kao mora.
Moja je starija, opet, rođena sa prosečnih 3150g, sa desnom moždanom komorom malo zaostajućom u razvoju, totalni nespavač, budio je svaki zvukić, prvih mesec dana sam je zamotavala tokom podoja jer je rukama sebi izbacivala bradavicu iz usta, ja ravnih bradavica, svi puni pametnih saveta, ona sisa po 45 minuta spavajući na sisi, čim je spustim budna je i plače, spava samo na rukama po 15 minuta prva tri meseca, kad se prejede, bljucka po deset puta uzastopno... Ne kažem da nisam bila luda , ali nisam imala sa čim bi poredila i mislila sam da je to sve dovoljno dobro čim je ona stalno prosečne težine. Prešla je 5 kg tek sa puna dva meseca.

Hoću reći, možda je dosta toga i u promeni gledišta. Ako se pomiriš sa time da tvoja beba po defaultu doji/sisa bočicu po ceo dan, i da je normalno da slabo jede ako je u virozi, i da napreduje drugačijom krivuljom od tvoje starije dece, biće ti lakše da prođeš dane dok malo ne sazri neurološki. Možda je ona jednostavno povukla takvu genetiku, da neće biti toliko krupne građe kao ostali, možda je ona jednostavno genetikom prosečna a rođena je krupna samo zbog tvog šećera.
Ja pomalo i ne razumem tu težnju doktora da beba napreduje istim tempom kao da je rođena prosečna. To bi značilo da tvoja beba sad "mora" imati 6kg, pa idućeg meseca 7kg, pa sa 6 meseci 10kg...Ne kažem da nema i takvih beba, ali većina ipak nije ni blizu tolika.
Osim toga, na bočicu je lako bebu hraniti preko njene sitosti, a krupne bebe navikle na velike obroke lako mogu izrasti u decu sa viškom kg. Opet, deca sa viškom kg su u malo povećanom riziku za dijabetes, a tvoja već ima genetičko opterećenje zbog tebe...Ja bih očekivala da doktori teže tome da beba bude sita ali ne i hranjena preko njenih potreba. Ako prirast u težini postoji- a kod vas postoji, onda nema potrebe težiti nekim zamišljenim idealnim parametrima. Zašto bi morala jesti na tri sata kad je gro forumskih beba hranjen drugačije i izrastao u normalnu i zdravu decu i ljude? Zašto bi morala pojesti toliko po obroku kad mnoga deca nisu i opet su zdrava i prava? Zašto ne bi jela po sat vremena ako joj se jede? To je tvoja beba, tvoje vreme, i ako bi ti radije da držiš bočicu sat vremena nego sondu 15 minuta, ne znam kakvo oni imaju pravo da savetuju suprotno dokle god je beba zdrava (a tvoja jeste, ako baš ne pokupi virozu od brata, a valjda neće...)
Maknula sam sondu, i pokušati ću. Malo ću vas daviti sa pitanjima, nemojte zamjeriti, stvarno ste mi sve pomogle i zapravo krenut ću u izazov koji sam i sama htjela ali nisam imala snage ni hrabrosti.
Nakon vađenja sonde, i spavanja sam ju stavila na cicu, vukla je ali kratko, nekih 5 min s tim da nije baš puno gutala al je bar vježbala. Nakon toga mi je pojela na bočicu 40 ml. Istina da sam ju morala poticati jer se dosta brzo umara. Valjda zato kaj je i malo na cici prije toga.
Znam da ne možete biti tu od 0-24 ali molim vas kad ćete moći da uskočite sa svojim savjetima koje stvarno od srca cijenim.
Bojala sam se i toga kaj se umori brzo, ali to je valjda zato kaj je velika. Malo je hipotonična.