Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: Keksolino, frutolino, xxxxolino, s čim???

  1. #1

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    Gradiste (ŽU)
    Postovi
    67

    Početno Keksolino, frutolino, xxxxolino, s čim???

    Sva ova ..Lina (osim Rižolina) kažu da se pripremaju sa kravljim mlijekom, znam da se ono ne preporuča prije navršene godine dana, zanima me jesam li pogriješila ako sam joj Frutolino pravila sa adaptiranim mlijekom?
    Jede Humanu 2+ 180ml. Znači, stavim joj punu mjeru adaptiranog i mjericu - dvije frutolina (heljda frutolino) ili postoji i normativ za to - dajem joj ga u bočici, kako pogoditi da ne bude pregusto a da se osjeti - neće da mi jede mlijeko ako je samo ili u noći (u neznanju). :/

  2. #2

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    Gradiste (ŽU)
    Postovi
    67

    Početno

    pardon, u neznanju ga samo jedino i pojede

  3. #3
    kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Postovi
    2,338

    Početno

    pokušaj ovdje
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=21523&highlight=%E8okolino[/url]

  4. #4

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    Gradiste (ŽU)
    Postovi
    67

    Početno

    pitala sam kako ga napraviti sa adaptiranim a da ne bude pregusto ili prerijetko. Ima li kakva formula za to???
    Tamo bas i nema ono što sam ja pitala.

  5. #5
    Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005
    Lokacija
    ...gde Dunav ljubi nebo...
    Postovi
    1,976

    Početno

    nema nikakve posebne mudrosti. napravis odredjenu zapreminu adaptiranog (da bude normalne gustine) i onda to dodajes u xyz lino mesajuci dok ne dobijes konzistenciju kakvu zelis.

  6. #6
    Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,225

    Početno

    A da ti nije malo prerano za Lina, s obzirom na gluten?

  7. #7

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    Gradiste (ŽU)
    Postovi
    67

    Početno

    pa gledam na ono; od 4.,5., 6., 8....mjeseca

  8. #8
    Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005
    Lokacija
    Loch Bundek
    Postovi
    5,532

    Početno

    Citiraj Viky_7 prvotno napisa
    pa gledam na ono; od 4.,5., 6., 8....mjeseca
    Oprosti ali moram ne ovo! Postoji kupovna kašica sa tjesteninom i šunkom od 6. mjeseca pa ju ja nebi dala. Proizvođači svašta pišu, a kako je meni jedna iskusna mama rekla "zato se mi educiramo".
    Ja osobno ne vjerujem tim natpisima na kutijama.

  9. #9
    Adrijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    ČK
    Postovi
    1,316

    Početno

    Po meni sva ta Lina ne sadrže ništa zdravo u sebi. Mi to još nismo papali a nemam joj niti namjeru ponuditi.

  10. #10
    kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Postovi
    2,338

    Početno

    Citiraj Adrijana prvotno napisa
    Po meni sva ta Lina ne sadrže ništa zdravo u sebi. Mi to još nismo papali a nemam joj niti namjeru ponuditi.
    ni mi !

    Pričekati ćemo koju godinu za čokolino ( stariji sin ga obožava !)

  11. #11
    Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    953

    Početno

    pa gledam na ono; od 4.,5., 6., 8....mjeseca
    S Linima primijeni formulu +2mj. Ako na kutiji piše 4 mj. to znači 4+2= 6 mj., ako piše 8, to je zapravo 10 mj. Proizvođači bi htjeli da mi čim ranije počnemo hraniti svoju dječicu s njihovim proizvodima jer na tome oni zarađuju, no to može imati loše posljedice po zdravlje djece. Zašto riskirati alergiju na gluten, bolje se strpi još dva mjeseca. Do tada joj daj rižolino ako baš hoćeš, a još bolje, skuhaj joj rižu ili palentu.

  12. #12

    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Postovi
    20

    Početno

    Ja pravim rizolino i keksolino sa svojim mlijekom, a frutolino se priprema s vodom (sa mo po sebi je mlijecna kasica) iako pise da moze i s mlijekom.

  13. #13

    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Lokacija
    Slavonski Brod
    Postovi
    192

    Početno

    Pogledajte samo sastojke na Čokolinu: u 100g proizoda ima 40 g šećera. To je 40%.
    Treba li što više reći o "koristi" čokolina?
    Mame i tate, sameljite rižu ili proso u mlincu za kavu, skuhajte palentu i umješajte u to bilo šta. Obrok gotov za 5 minuta. Ne budite lijeni.

  14. #14

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Varaždin
    Postovi
    3,613

    Početno

    istina, imam prilike gledati djecu koja su ovisna o Čkololinu, već su dvogodišnjaci trogodišnjaci, ja mislim da je to ovisnost na šećer. Osim toga još jedu zašećereni čaj do boli, po cijeli dan vuku flašicu za sobom, kod jednog dečkića kojeg gledam već flašica ima rub od kamenca nagdje na polovini. Pa onda mlijeko sa malo šećera. Pa kaže jedna mama, ja njemu za doručak namažem Nutelu, tako da znam da sam svaki dan bez brige da je jeo prije vrtića.
    Kažu roditelji, krvna slika je ok, napreduju u rastu, znači ok je.
    meni to izgleda kao 20 puta više šećera nego u mom djetinjstvu.

  15. #15
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj roko006 prvotno napisa
    Pogledajte samo sastojke na Čokolinu: u 100g proizoda ima 40 g šećera. To je 40%.
    Treba li što više reći o "koristi" čokolina?
    Mame i tate, sameljite rižu ili proso u mlincu za kavu, skuhajte palentu i umješajte u to bilo šta. Obrok gotov za 5 minuta. Ne budite lijeni.

  16. #16

    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Postovi
    20

    Početno

    Probala na sve nacine, nema sanse...mozda je bas u seceru fol

  17. #17

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Varaždin
    Postovi
    3,613

    Početno

    je u šećeru je fora, kad se navuku na njega ništa drugo im nije dosta slatko ...

  18. #18

    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    589

    Početno

    Viky_7, znaš li da je davanje kašica na dudu zapravo šopanje djeteta?
    Ako bočica s mlijekom oponaša majčinu cicu, i dijete je kao takvu i prihvaća, onda iz nje smije ići samo mlijeko. Koja mama može prirodno nahraniti svoje mladunče s kašastim mlijekom??? Tvoja cura je već dovoljno velika da jede kašice na žličicu. Malo truda si dajte.

    I mi smo mlatili neko vrijeme te kupljene kašice, na žlicu, dok se negdje s godinu dana nije gospođica uvrijedila i počela ih odlučno odbijati Pametno dijete... A mi, od kad joj sami kuhamo večernje kašice, isto zdravo večeramo njene ostatke: i MM se načudio kako je fiiina riža na mlijeku, palenta na mlijeku, griz, dinkel/pir na mlijeku, zob... a sve bez dodatka šećera (ili soli u slanoj varijanti).
    Dovoljna je prirodna slatkost od žitarica! mmmm! :D

  19. #19

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Varaždin
    Postovi
    3,613

    Početno

    dinkel/pir na mlijeku
    kaj ti je ovo

  20. #20

    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    589

    Početno

    u DMu ga imaš (Dinkelgrieß, čini mi se?). Dakle na njemačkom se žitarica zove Dinkel, na hrvatskom je, eto, PIR. Sliči na pšenični griz. I fino je!

    CRTICE O PIRU
    Zahvaljujući ekološkoj poljoprivredi na europske se njive vraćaju žitarice iz prošlosti. Nije jedini razlog tome, sve veća potražnja za ukusnim brašnom i «pravim» kruhom, već i to što je prapšenica otporna na loše klimatske uvjete i ima skromne zahtjeve za hranjivima u tlu. Pir je u pravilu nezahtjevna, robusna žitarica koja nije pretjerano osjetljiva
    na bolesti tako da je relativno jednostavno uzgojiti pir bez umjetnih
    gnojiva i pesticida. Čvrste košuljice također štite zrno od štetnih tvari iz
    okoliša. Može uspijevati tamo gdje druge pšenice ne mogu – na
    siromašnom, čak kamenitom tlu, sve do 1500 metara n.v.
    Poznata redovnica iz srednjeg vijeka, sestra Hildegard, piru je pripisivala
    neograničenu snagu ljekovitog djelovanja. Savjetovala je ljudima da
    jedu pir više puta dnevno – najmanje triput. Prema Hildegardinom
    tumačenju, ljekovitost pira proizlazi iz činjenice što pir, za razliku od pšenice, nije podvrgnut oplemenjivanju i u njemu je do danas očuvana praizvorna vitalnost.
    Pir sadrži mnoge minerale koji neutraliziraju «zakiseljenost» organizma
    i u usporedbi sa drugim vrstama žitarica ima veći sadržaj proteina i vitamina B. Pojedine sekundarne biljne tvari potiču imunološki sustav i imaju antibiotičko djelovanje. Sve ovo više je nego dovoljan razlog da piru otvorite vrata svoje kuhinje.

  21. #21

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Varaždin
    Postovi
    3,613

    Početno

    a znači naša Hildegard je redovnica

  22. #22

    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Lokacija
    Zagreb/Tresnjevka
    Postovi
    867

    Početno

    E Foška sad si me zaintrigirala sa tim PIR-om. . . .morat cemo to probati Samo, smije li ga beba od 9mj?

  23. #23

    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    589

    Početno

    u piru ima glutena pa ovisi o vama kad mislite početi s hranom koja sadrži gluten

  24. #24

    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Lokacija
    Zagreb/Tresnjevka
    Postovi
    867

    Početno

    Citiraj Foška prvotno napisa
    u piru ima glutena pa ovisi o vama kad mislite početi s hranom koja sadrži gluten
    Ma mi jedemo gluten vec odavno! Super! Hvala na odgovoru .

  25. #25

    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Postovi
    20

    Početno

    Foška, imaš kakav recept s pirom? Ja upravo nabavila i hocu da probam nesto s njim napraviti, ali ne znam kako...please??

  26. #26

    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Postovi
    1,264

    Početno

    Ja isto nisam znala s kojim mlijekom praviti kašice, na kraju sam se odlučila za **** jer se prave s vodom, vjerojatno u sebi već imaju mlijeko u prahu!

  27. #27

    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Lokacija
    Zagreb/Tresnjevka
    Postovi
    867

    Početno

    Ja sam sad otkrila **** Baby rizu. Slozi se sa vrucom vodom i doda se pola neke njihove vocne kasice, moze i vise, po zelji. . . Nismo jos probali palentu, a gris zakuhamo na domacoj pilecoj juhici sa puno mrkvice (kuhane bez soli naravno). Sad cemo probati taj pir. . .

  28. #28

    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    589

    Početno

    ma ja ga kuham baš kao običan pšenični griz, u običnom svježem 3.2% kravljem mlijeku (imamo 14 mj) :/ nekoliko minuta, dok ne postane gladak nekako (pod zubekima!). U to obično na kraju dodamo žlicu jogurta ili kis. vrhnja da bude finije, mljac

  29. #29

    Datum pristupanja
    Jul 2005
    Postovi
    377

    Početno

    Petri sam s već negdje 8 mjeseci kuhala gris ili palentu na zobenom ili rižinom mlijeku. To manji od godine mogu papati a i jako je fino.

  30. #30

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    3,520

    Početno

    1. Roko006 je rekla sve! Bravo! Ali ako vec volite te linice.. ima jedna serija bez secera! Proizvod je bas od LINA ne podravke (čokolino). Ja ih jedem. Naravno, nisu slatki. :/

    2. Dinkel je vrsta psenice, stoga je gotovo istog sastava.

    3. Dinosaur - koje rizino mlijeko koristite? Jer svako ima nekakva ulja u sebi. Jeste li nasli neko bez toga? I koje i gdje da kupim?

  31. #31
    Shiny avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,043

    Početno

    Jan je baš danas večerao pir skuhan u vodi s bananom zaliven s malo jogurta...mljac!

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •