Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
Ovo mi je promaklo.
Nemoj joj pisati projekte ili odrađivati školske zadatke umjesto nje. Pomoći joj možeš na druge načine. Ako treba konkretnu pomoć oko nekog predmeta, pomozi joj, ali ne tako da radiš posao umjesto nje (ja bih svojem, kad bi bio u cajtnotu, ponudila da mu pronađem literaturu ili druge materijale, ali zadatak je uvijek odrađivao sam).
Uostalom, začas će doći složeniji zadaci i projekti kojima nisi dorasla, i što ćeš tad
Debeli potpis. Dijete ništa ne nauči ako mi odrađujemo njihove zadaće, pa će kasnije biti samo teže. Ovo je dob u kojoj moraju sami naći najbolje metode učenja, a ako ne uspiju od prve, to je često frustrirajuće.

Ja sam znala svom mlađem sinu pomagati tako da mu gradivo iz povijesti ili geografije čitam naglas u toj dobi (disleksija), dok je on radio trbušnjake i slušao. Napravili smo od toga zabavu, ali mu nije trebalo trajno pomagati. U višim razredima OŠ sam je postepeno razvio svoje metode učenja i zadnja "akcija" roditeljske pomoći bila je negdje početkom prvog razreda srednje, nakon toga ništa. Njemu je to bio element samodokazivanja - naći način kako da savlada gradivo. Starijem sinu sam pomagala pisati eseje do kraja srednje škole, ali to je išlo na smiješan način - ja kuham ručak za sutra ili peglam, a on hoda s laptopom oko mene i pita "što bi ti odgovorila na ovo pitanje" Ja nabacim par ideja (srećom, još sam se dobro sjećala srednjoškolske lektire, hehehe) i onda za par dana pitam "Koliko sam dobila iz Kiklopa?" (to je doslovce bilo zadnje, četvrti razred srednje škole).

Kad smo već kod toga - mobitel je sredstvo za učenje, a ne samo sredstvo za komunikaciju. Moj mlađi znao si je arhivirati audio snimke za ponavljanje gradiva. Snađi se druže! Youtube kanali imaju vrlo korisne materijale za učenje, pa je puno toga savladao samostalno čak i ako predavanja u školi nisu bila špica filma. Obojica su obožavali interaktivne materijale. Evo primjera
https://www.artrea.com.hr/cd_petica.html Moj stariji sin je negdje u višim razredima osnovne škole držao prezentaciju o portalu e-lektire (tada su tek počeli) za koju ga je posebno motivirao odličan profesor hrvatskog jezika (koji je usput nešto od djeteta i naučio, hehehe). Čovječe, kako je moj L. uživao u tome.... Takve stvari djeci puno znače, kad otkriju koliko su računalo, internet i mobitel korisni ALATI za učenje, ne samo za komunikaciju.