ni ja više ništa ne ostavljam
i smanjili smo broj izlazaka, eventulano jednom tjedno izađem na kavu
Posljednje uređivanje od Vrijeska : 25.01.2023. at 12:53
A ne postoji 15 eura?
Vidim da kod tangerine postoji
Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 25.01.2023. at 13:29
U mom lokalnom kafiću je kava s mlijekom odavno ca 2 eura tak da mi ove cijene nisu neka novost
Uvijek ostavim zaokruženo, da ne bi tražila povrat 5 centi (40 lipa) i slično. To mi je onako - no.
Navikla sam se sve veće iznose računati na 20/40/80 eura odnosno preračunato na 150/300/600kn. U dućanu pogledam još cijene ali što sad, ak sam došla kupit mlijeko kupim mlijeko, obično najjeftinije da je trajno i bar 2,8%mm pa koliko je - je. Tak i ostalo. Za luksuze još kalkuliram ali tak sam i prije, samo gledam cijene u kn jer mi je referenca takva. Npr vidim da je losos na akciji poskupio od 99 kn/kg. I tak.. Uzela sam umjesto toga humus i namaz od lososa, isto nije nužnost ali je bar jeftninije, a nije da sam samo nužno kupila![]()
Što se preračunavanja tiče, i ja sam utvrdila 20 eura 150 kn, 40 centi 3 kn, pa se služim višekratnicima. Također koristim "puta deset pa minus četvrtina dobivenog", jer to lako i brzo izračunam.
Ali se trudim manje računat, a više njegovat osjećaj za vrijednost. Tipa, kava u kafiću na poslu je 1,50, znači to je ni jeftino ni skupo za kavu.
Posljednje uređivanje od vertex : 25.01.2023. at 19:05
Ja se još iščuđavam stalno
Maloprije kod veterinara, tip prije mene nešto plaća, žena mu kaže 84, a ja mislim "šta zaboga kod veterinara tako malo košta?"![]()
Ah ja sam jednom mislila da mi je za 2 kave rekao konobar 36 (kuna) i još si mislim skupa kava bogme, a rekao je 3,60![]()
Posljednje uređivanje od sillyme : 25.01.2023. at 21:00
Uopće ne razumijem logiku s kovanicama. Prvo, gotovo nema ničega ispod 1 eur i kad ima to je sve jedan cent do punog eura. Zbog čega onda imamo toliko kovanica, od 1, od 2, 5, 10, 20, 50 centi... i s time da su kovanice od 5 centi šire od onih od 10 centi. Nema smisla.
Kako misliš da imamo previše kovanica? Uvijek fale kovanice. Ove po 1 i 2 centa su kod nas U RH problem, jer naši trgovci nemaju baš želju izvraćati po 1-2 centa, a i kupci često ne uzmu. Ja plaćam karticom što god mogu, tako da ne moram prebirati po novčaniku kovanice i ispričavat se na blagajni što nemam sitnog. Strancima koje znam jako smeta to naše nonšalantno nevraćanje par centa. Ne zbog vrijednosti, nego zbog nepristojnosti.
Nema logike. Ja sve plaćam karticom spremljenom u mobitel. Mrzim kovanice, ono iza mene red, ja zbrajam pola minute i onda mi fali cent. Baš užas.
Koji je smisao cijena koje su na .79 ili .99 osim da nam se rugaju što smo ovce i zabrijemo da je jeftinije, i da nas gnjave s kovanicama. Onda kad još ne primaju kartice... msm takva mjesta od sad izbjegavam.
Ja ih ne izbjegavam jer nisam ni vidjela da netko prima samo keš, a ima te cijene 99. Ali vjerujem da negdje postoje.
Opće je poznato da je cijena jedne kovanice viša od vrijednosti kovanice, tako da je plaćanje karticom racionalno. Barem trenutno, do nekog sudnjeg dana.
U zadnji par dana sve plaćam gotovinom, i vraćaju mi točan iznos. Do sad sam kombinirala većinom s karticom, samo na jednom mjestu gdje idem jednom tjedno ne primaju kartice i teta obavezno ima novaca za vračanje