-
Coktanje pri dojenju
Tan povremeno kad doji cokće, ne pri svakom podoju niti svaki dan. KOji bi tome bio razlog? Da li je to isključivo oznaka soora il može značiti još kaj? (oboje nemamo nikakvih naznaka da bi bio soor pa zato pitam)
-
Položaj.
I nama se to nekada događalo. Kada malo poraste i nauči prikvačiti se od prve i kako treba, prestat će.
-
-
Eli cokće kad se već najede pa se još malo nacejava odnosno uspavljuje .
Uglavnom nikad na početku nego pred kraj kad počne razgledavat okolo pa ono... bi ne bi pustila cicu.
-
možete li još malo o tom coktanju?
dijete staro mjesec dana, ispušta čudne zvukove dok doji, možda se može nazvati coktanjem...
isključivo dojeno dijete, u tih mjesec dana dobilo cca 800 g od porođajne težine, dakle i više ako se računa od najmanje težine
ALI nema stolice, odnosno ima svakih 4-5 dana, i to jednom ali dobro, zlatnožute boje, i nakon puuuuno muke i plakanja
nije neka spavalica, hranjena na zahtjev
može li coktanje biti znak nepravilnog položaja, pa neimanje stolice znak da ipak ne dobiva masno mlijeko - kako onda ipak napreduje?
to ja sve samo informativno pitam
-
Da coktanje + nekakanje jako indicira na krivi polozaj i samim time na to da beba ne izvlaci masno mlijeko na kraju.
Coktanje moze upucivati i na soor u bebinim ustima koji moze biti i nevidiljiv
-
Dijete moze napredovati i ako ima los polozaj i ako ne popije dovoljno masnoga mlijeka. To narocito moze biti slucaj u ranim mjesecima jer mame tada najcesce proizvode puno vise mlijeka nego sto treba.
Medutim, izostanak stolice znaci da beba ipak ne dobija dovoljno kalorija i trebalo bi proraditi na tome. Hocu reci, stvar bi se mogla zakomplicirati kada se uspostavi ponuda i potraznja koja u ovome slucaju nece odgovarati stavarnome stanju.
-
Malo podižem.
Beba nema još navršen mjesec, isključivo doji, piški, kaka, napreduje u visinu i težinu, nema ragada, mastitisa... ma sve po peesu
Brine me jedino to coktanje. Ona dobro prihvati bradavicu, usne su izvrnute, i na početku sve bude super ali onda počne coktati i tako skoro do kraja podoja. Ima malo problema s vjetrovima pa me zanima može li ovo coktanje bit uzrok tome, unosi li tako više zraka?
Ja je za sad skinem sa sise i popravim joj položaj, ali kad cura odluči coktat onda nema pomoći.
Popravi li se stanje kad malo narastu?
-
Kažeš da cura "dobro prihvati bradavicu" - trebala bi ustvari prihvatiti dojku, dakle da je dosta dojke u ustima, a ne samo bradavica, da su usne izvrnute (što kažeš da jesu i to je super) i da vidiš da joj je jezik preko donjih desni - to možeš vidjeti ako lagano makneš donju usnu kad se prikači i bitno je da se taj jezik vidi.
Traje li coktanje tijekom cijelog podoja ili samo pri kraju? Koliko shvaćam, ona počne coktati čim prestane onaj najjači mlaz mlijeka i kad treba početi baš aktivno sisati, ali ajde opiši u detalje da ne pogađam.
Kad je počelo to coktanje? Vi još uvijek uvježbavate položaj i dojenje pa je moguće da se samo otkači tijekom podoja pa se pokušava neuspješno ponovno zakačiti.
Ima puno drugih razloga za coktanje, ali ajde probaj malo prilagoditi položaj i pratiti u kojem položaju se coktanje čuje, a u kojem ne pa ako ne upali možemo istraživati dalje. Coktanjem se definitivno unosi više zraka pa to može uzrokovati vjetrove. Bitno je da dijete dobro napreduje, ali se javi ako coktanje ne prestane.
Ovdje imaš u detalje opisano sve u vezi s ispravnim prihvaćanjem dojke: http://roda.hr/article/read/ispravan...aj-pri-dojenju
-
Ma da, mislila sam da je bradavica u dobrom dijelu usne šupljine, uhvati ona i dobar dio oko bradavice.
Imam dojam da ona u stvari skroz učinkovito siše i guta, ali uz taj zvuk. Nekad cokće na početku podoja, nekad sredinom. I čini mi se da cijelo to vrijeme ima vakuum (ali nisam sigurna, naizgled se ništa ne mijenja u položaju). Coktanje u nekom trenutku prestane samo od sebe (dok još uvijek aktivno sisa).
Što se tiče položaja, dojimo uglavnom u položaju kolijevke. U ostalim joj je jako teško ispravno prihvatit dojku.
Možda je caka u tome da ne prihvaća dojku baš onako školski, moram joj "naciljat" usta i gurnuti dojku, a kad joj se više ne sisa aktivno onda se počne igrati s bradavicom (unutra-van).
Evo je taman proučavam, moguće je čak i da ima veze s mlazom, sad je na početku zacoktala, kao da se bori s mlijekom. Ja na žalost ne osjećam nikakav let down, pa nemam pojma šta se točno dešava iza zatvorenih usta.
Sorry što sam zakomplicirala post, teško mi je ovako obješnjavat
-
Čitam sad ovo kako držati bebu, svi položaji podrazumijevaju udobnost; ja je najčešće dojim dok drugom rukom kuham/brišem guze/slažem kocke/pridržavam biciklu. Mislim da bi moglo bit do toga
-
Lako moguće! Ti radiš još tri stvari uz dojenje a beba se bori zadržati cicu u ustima.
Ići će to ali možda za koji tjedan kada malo ojača pa se uspije snažno prištekati.
Hajde pokušaj još neki položaj za dojenje - neki s linka koji je stavila nighttrain. Kolijevka i nije najpreporučljiviji položaj za početak - ne toliko za mamu, koliko za bebu.
-
-
A pa super! Bravo za vas!
I ja imam sam imala istih problema pa nam je kolijevka bila opcija tek nešto kasnije!
Bradavicu možeš i stisnuti između palca i kažiprsta (kao da je u sendviču) neposredno prije nego joj staviš u usta - tako ćeš joj pomoći da uhvati što više areole.
Ili da joj kapneš malo mlijeka na usnicu prije podoja - možda ju to potakne da zine.
-
-
Probaj ovaj trik - zijevaj ti što jače možeš, ona će te imitirati, budi spremna i čim zine dovoljno široko privuci je na dojku i da što dublje dojka uđe u usta.
Isto tako, nemoj joj gurati glavu jer joj onda podražaj dolazi iz tog smjera pa vrti glavom jer se zbuni što treba uhvatiti. S leđa je pridržavaj cijelom svojom rukom do podlaktice, a ne samo dlanom + ako je potrebno stavi ispod nje dovoljno tvrđih jastuka da je dovedeš na razinu dojke, ti se malo zavali unatrag pa nju privuci k sebi - ma vidi kako ti je najudobnije da nađeš oslonac i za dijete, i za dojku i za sebe. Isprobavajte položaje dok god ne nađete neki koji vam odgovara, ali zaista je bitno da je tebi udobno i da se ne ukočiš u nekom čudnom položaju da ti ne bi prisjelo dojenje..
A ovo što usput brišeš guze, slažeš kocke, pridržavaš bicikle - eto, to je živi dokaz kako ženama super ide multitasking!
-
Zaboravih napomenuti da dok zijevaš istovremeno gladiš dijete bradavicom najbolje po gornjoj usni - djeca imaju refleks da okreću glavu i otvaraju usta u onom smjeru otkud podražaj dolazi..
Da usput pitam - djeluje li ona zadovoljno nakon podoja?
-
Rekla bi da je zadovoljna. Uglavnom preko dana ostane budna, onda malo gleda i sama zaspe. A kad je popodnevna nervoza u pitanju ne može je umiriti ništa osim sisanja.
Izgleda da se stvarno smanjilo coktanje, sad ću valjda vidit jesu li i vjetrovi
-
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma