sjedi i napravi

1. popiši što već imaš sve doma i probaj skuhati barem neko jelo od tih sastojaka
2. napravi popis jela koji inače spremaš, pronađi još neko jelo koje bi vam za početak odgovaralo kao nešto novo
3. složi otprilike raspored za tjedan ili deset dana ili pak dva tjedna onako kako misliš da bi ti odgovaralo ili onako kako su se do sada ponavljala jela
(ja pišem ručak i večeru)
4. već si u prvom postu napisala kako inače kuhaš pa i to stavi na papir ili u kalendar (npr. večernje kuhanje za sljedeći dan)
5. kad sve to ispišeš, onda prijeđi na namirnice koje će ti biti potrebne
ja npr. ako imam planiranu piletinu i znam da moram u mesnicu, odmah kupim više pa zamrznem tranširano ili kakoveć s natpisom na vrećici za koje je jelo namijenjeno, ili pak imam u rezervi ako mi baš neki dan ne odgovara planirano ili trebam dodatno skuhati ili nismo slijedili raspored i sl.
dogodi se da ne slijedimo raspored, ali ako sam npr. danas skuhala nešto planirano za dva dana, onda ću za dva dana ono od danas jer imam već nabavljene namirnice. (Npr. planirala sam punjene šampinjone u nedjelju, ali ostalo je piletine i mlinaca od ručka pa ih nisam pekla za večeru i danas su već počeli crniti, dakle iskoristila sam ih za večeru.)
kupi si/posudi u knjižnici neku zgodnu bazičnu kuharicu (ja imam više njih koje vrtim, ali npr.
Suzy Josipović Mama zna, ima dosta dnevnih jela; ili pak
Talijanska kuhinja - plaćena cca 50kn na Interliberu, savršena je, u njoj isto ima svačega, a jednostavni su recepti;
Hrvatska za stolom - prekrasna nknjiga, ali malo su sastojci skuplji pa je dobra za svečane prilike;
Dalmatinska kuharica)
6. zabrani samoj sebi odlazak u mali dućan (osim eventualno kruh i mlijeko), snalazi se s onim što imaš barem sljedećih 7 dana; zapisuj ono što ti nedostaje od namirnica, kupit ćeš ih sljedeći put u velikoj kupovini
7. ako ti se da, prolistaj kataloge, ali ja sam od toga odustala. idem u istu veliku trgovinu gdje znam gdje mi što stoji i kupujem uvijek iste proizvode
inače na instragramu sam vidjela jedan profil i žena nudi tečaj planiranja jelovnika (mislim da je 150 eur ili sl. baš počinje s grupom od desetak polaznica... vidiš koji biznis)