Mi pravimo tjedne jelovnike još odavno, otkad sam rodila L, 2020. Tako nam je lakše jer su djeca mala, mi puno radimo, ima svakakvog posla i izvan kuće.. a opet volimo paziti na prehranu i zbog nas, a naravno pogotovo zbog djece.

Svake nedjelje napravimo popis za tjedan, odemo u trgovinu i pokupujemo odmah sve. Nema ni bacanja hrane tako. S tim da stvarno imamo i sreće što nismo izbirljivi, tj. ima puno jela da ih svi volimo pa nam nije teško napraviti plan. Sad već samo vrtim jer sam si čuvala sve jelovnike pa ni nemam što puno više izmisliti, eventualno kad vidim neki novi recept pa ga probam ubaciti, ako djeca prihvate dobro, a ako ne, ima dosta jela već isprobanih.

Meni je ovako lakše jer sam inače stvarno jako kaotična i neorganizirana osoba da budem iskrena. Ja uopće nisam sposobna svaki dan odlučiti što ćemo jesti, a da to bude dobro u smislu da pojedemo dosta i mesa i povrća i žitarica i svega. Moram staviti na papir i držat se toga, inače ispadam. Bude naravno nekih životnih situacija da mi je zadnja stvar na pameti da pratim tamo neki jelovnik, pa pojedemo što god pojedemo, a planirane namirnice se iskoriste već nekako. Ali uvijek se vratim, jer kao što rekoh - kaos u glavi.

Ja jednostavno tako funkcioniram, imam svoje popise za sve jer drugačije ne znam i ovo mi olakšava. I definitivno se uštedi novaca, nema šanse da ja odem u trgovinu po jednu stvar, ma kakvi. Muž je tu još gori od mene, nikad neću zaboraviti kad je rekao da ode skoknit po duhan, pa se vratio s dvije vrećice i odmah mi s vrata rekao je*iga.

Dobra stvar mi je i meal prep, ima hrpa videa na youtubu, ali ja to ne slijedim u potpunosti. Dosta njih si ispeče mesa za tjedan dana, ja se toga bojim, bojim se da se neće početi kvariti, a da ne skužim pa da djeca pojedu, užas. Ali djelomično slijedim, recimo jutros kad sam kupila meso za ovaj tjedan, odmah sam ga nasjeckala s obzirom na to za što mi treba pa ga tako zaledila. Uštedit ću vremena kad ga budem pripremala. Tako neke stvari kao djelomično pripremim da uštedim vrijeme, organiziram si u posudice i onda mi je lakše preko radnog tjedna.

Potroši se tako više vremena taj jedan dan planiranja, ali nama je nedjelja često takva da su djeca sa svekrvom pa mi iskoristimo jutro da obavimo trgovinu i taj djelomični meal prep.

Inače ne kupujemo sve na jednom mjestu, volimo otići na pijacu po neke stvari, u mesnicu, u ribarnicu... Neke i u trgovini. I pratimo cijene. Kod nas bude jako vidljiva ušteda jer kupujemo biljno mlijeko, bezglutensko brašno itd., pa evo nedavno je to mlijeko bilo na 50%, naravno da sam iskoristila da kupim više. Možda na "normalnim" namirnicama nije toliko vidljivo, ali mislim da se može postići neka ušteda s tim planiranjem.