Citiraj casa prvotno napisa Vidi poruku
Dajte napišite te vaše jelovniku... Zanimaju me jela koja se mogu pripremiti ranije, bar djelomično, u jednoj posudi za 8,9 ljudi. Toliko nas je dio godine. Kad nas je samo 5 ok hendlam, i financijski i organizacijski.Na količini padam. Vidim da sam bolja nego prije deset godina,ali prostora za napredak sigurno ima. Svako novo jelo ću cijeniti.
Ne da mi se ponavljati, pa samo dižem linkove na dva stara topica:
http://forum.roda.hr/threads/43083-j...-podgrijavanje
http://forum.roda.hr/threads/34886-%...ka-spiza/page3

Primjeri iz prakse:

Evo, kod nas u nedjelju sarma u 7 litrenom ekspres loncu. Uz to pire (krumpir se kuhao u 5 litrenom ekspres loncu).

Ostalo:
Filana paprika ili ćufte
Gulaš iz lonca + prilog (riža ili tjestenina ili žemljača od starog kruha, to pečem u pećnici kad trebam veću količinu jer mi je spretnije nego kuhati Semmelknödel (lovačke okruglice). Palenta je isto odličan prilog koji podnosi stajanje do idućeg dana (narežeš na ploške i frk u mikrovalnu).
Sekeli gulaš
Paprikaš
Pašticada - prava ili lažna
Juneća/goveđa/teleća juha od hrge mesa, pa uz to kuhano meso napraviš sos (od kopra, hrena, paradajza, luka....) i pire ili rižu. Riža bolje podnosi stajanje do idućeg dana.
Grah varivo sa suhim mesom (vrijede i druge mahunarke - leća, slanutak...)
Ječmena kaša (ričet) sa suhim mesom

Pečenje je klasika kad treba nahraniti veći broj ljudi uz minimum posla - imam veliku kaserolu od gusa u koju stane 3-4 kg mesa (svinjska lopatica ili cijela purica ili pristojan komad odojka). Nareže se toga za veliki broj ljudi. Moja mama obično uz pečenje stavlja i krumpir (pred kraj) ali ja nisam ljubitelj toga.
U kaseroli (manjoj) pečem pečenice 3-4 para, jer je ta količina dovoljna za nas četvoro.
U običnom plehu bez poklopca za veći broj ljudi radim lasagne, francuski krumpir, musake vrsta raznih (krumpir+mljeveno meso; riža-kelj-mljeveno meso; kombinacije s povrćem tipa tikvice ili patlidžani...) Sve navedeno podnosi podgrijavanje u mikrovalnoj pećnici.
Ribe - već je mitovski spomenula ribu iz papirnate vrećice, to je super za u pećnicu, ali nije dobro idući dan.

Jela s tave (imam veliku tavu s kamenim premazom, da mi u nju stane cijela hrpa mesa:
Faširanci (uglavnom ih radim od puretine jer su brzo gotovi, ali i od svih ostalih vrsta mesa) ili pljeskavice, ćevapčići, šiš i slično
Pileće ili pureće bijelo meso pohano
Ovdje ne spominjem bijelo meso na naglo, jer to ne podnosi stajanje za razliku od faširanaca i pohanaca, koji su dobri i idući dan.
Riba - fileti oslića ili soma u pivskom tijestu

Ima još hrpa toga, teško mi je to ugurati u jedan post. Nadam se da će ti pomoći ona dva linka sa starim postovima, gore ima hrpa starinskih recepata s uputama za pripremanje na novi način.