Ja sam jednom otvorila sličnu temu, završila je zaključana, ako se ne varam.
Moja priča. 15 godina slušam:
“On je dobio, ti si dobila, ja nisam dobio”.
“Dobit ćeš kad ja umrem”.
15 godina kasnije osoba umre, pa sad dalje slušam:
“Što ću sad s tim, kad mi je trebalo nisam imao, mogao sam sto stvari drugačije da sam odmah dobio”…
Reći ću samo “Produži dalje…” tu nije malo gorčine, nego jako, jako puno gorčine. Nikad nije mogao pustit, otpustit, ni danas kad je dobio ne može.
Ja sam uvijek bila stava, imamo što imamo, snaći ćemo se, nemamo dijete s PP, ali imamo dijete koje je imalo puno zdravstvenih problema i isto ne sjajnu stambenu situaciju, ali eto…
Ja sam stava: meditiraj, čitaj psihološku literaturu, moli se bogu, prijeđi na zen budizam, bilo šta, samo nađi svoj mir.
Ali ja sam došla iz obitelji gdje se za naslijediti imalo 2 djedovine, jedna ni 6.000€, druga možda 20.000 - tipične ništa vrijedne slavonsko-vojvođanske kuće. I toga su se svi redom odricali u korist jednog potomka koji je najduže ostao uz bake i djedove.
MM je stava: zamjeraj, živciraj se, nije fer, budi upitnog mentalnog zdravlja i životnog blagostanja, prenosi međugeneracijske traume… jer je tu bilo i kuća, i dionica, i novaca, a njemu nitko nije dao “dok ne umre”. Ako mu to nije obilježilo život, ne znam što je.
Iz moje perspektive, moj savjet:
Probajte na lagane, neforsirajuće načine razgovor (ne ti, tvoj muž), maksimalno još godinu dana.
Nakon toga se okrenite i živite svoj život najbolje što možete, imajte kontakte s njom onoliko i kakve ste u stanju imati zbog toga.
Iskreno, ja se ne bih ničemu nadala jer tko pušta unuke da spavaju kod prijatelja, a ima mogućnosti. Moja mama bi spavala ispred zgrade ili u kuhinji na podu da joj se unuci nađu u takvoj situaciji. Tata bi se stisnuo s njima na trosjed i cijelo vrijeme prigovarao

. A svekrva bi rekla da ne može jer joj smetamo u njezinih (i na papiru od MM-) 120 kvadrata.
Moj je stav i moje iskustvo: ne možeš tu ništa.
1. Samo pustiti.
2. Ili se živcirati i zamjerati.
3. Ili sudskim putem (a svi znamo kako to izgleda, koliko košta i koliko traje).
Četvrto bojim se da nema, želim vam sreću da se otvori četvrta opcija, ali nemojte predugo čekati ako se ona ne otvori. Odlučite se za 1 ili 3 čim prije

.
Drži se

.