Pozdrav cokoladi
Iz malog smo gradica i naravno, lako je moguce da ima puno vise konzervatizma. Prednost je mozda i u tome sto ”svako svakog zna”, a ja eto slucajno poznajem i strucne ljude koji se bas bave posvajanjima djece. Odmah pri drugom susretu, kad su mi javili da mozda ima djecak za mene, nisam se ustrucavala pitati za njihovu eventualnu pomoc ako djete dodje tu, a ja se ne snadjem u tome najbolje.
Naravno stoje mi na usluzi.
I sa njegovom zakonskom skrbnicom izgradila sam vec lijep iskren odnos i mogu za sve njih reci samo rijeci hvale.
Jako se trude da mi pojasne sve sto se desava i jos nas jedino te administrativne stvari cekaju, da prodju rokovi, da se dobiju odobrenja i tako…
Mi jos nismo ni vidjeli djecaka. Cekalo se… Medjutim sto se vise ceka, scene koje pravi su ucestalije.
Sta ocekujem od njega?
Vise od sebe ocekujem. Da mudro i pazljivo do njega doprem i pomognem mu da koliko je moguce vise shvati da nije sam i da se osloni na mene i izlijeci te svoje rane.
Sigurno ce biti jako tesko u pocetku ali mene i ohrabruje to sto mi tvrde da svi problemi poticu od toga sto je on po naravi takvo djete da hoce puno paznje samo za sebe, a u ustanovi je to tesko postici, a pojedini nemaju volje za to.
Osim toga, cini se da je sve nas danasnje majke iz srca, na neki nacin zivot i vodio u ovom pravcu.
Cijeli zivot, od kada znam za sebe, ko sta radi, ja sebi objasnjavam ljude. Analiziram postupke, trazim uzroke.
Najomiljenije knjige su mi iz psihologije.
Naravno nisam strucnjak ali pomoci ce i to sto sam otvorena za sve situacije i spremna da se razvijam zajedno sa njim i ucim o svemu sto bi nas ne daj Boze moglo snaci.
U zahtjevu za posvojenje trazila sam starije djete, usamljeno djete, moze i sa nekim traumama… smatram se spremnom da se sa tim suocim.
Bebe zele gotovo svi ali i djete od 8-9 godina je takodjer djete i mozda smo im potrebniji nego bebicama.
Cilj posvajanja nebi trebalo da bude samo zadovoljenje potrebe za time da se ”ima djete”.
To je puno puno vise od toga.
Hvala vam sto ste tako otvorene za savjete i razgovore.
Pametan pita, blesav misli da sve zna.
Od vas sam puno, puno naucila iz prve ruke.