kvizorama prvotno napisa
Slažem se da nije dobro da roditelj odlučuje o sadržaju obrazovanja. Ali roditelj ima pravo odlučiti hoće li dijete biti u eksperimentu ili neće.
Mislim da bi škola trebala tražiti suglasnost oba roditelja za pristanak u sudjelovanju. Taj pristanak nas se traži za uključivanje u produženi boravak, za svaki izborni predmet na kraju nastavne godine, navodno je naša učiteljica tražila i pisani pristanak za uključivanje na dopunsku nastavu. Traže nas pisani pristanak za odlazak u muzej ili kazalište i mislim da nas trebaju tražiti i pristanak da nam djeca sudjeluju u obliku nastave koji se tek uvodi, koji traje cijeli dan i koji iduće 4 godine neće biti obavezan za sve učenike u Hrvatskoj, nego učenike pedeset škola koje se jave.
Ovo je inače prvi puta da se neki eksperiment u školi provodi na svim razredima, nema ništa postepeno.
Djeca koja će u 23/24 godini biti 7. i 8. razredi također bi trebala biti dio programa. Njima će, sa sadašnjom satnicom, nastava trajati do 14:00 ili 15:00h. Djeci koja sada nemaju vjeronauk, imat će nekakav izborni predmet za koji se također ne zna kako će biti napravljen i tko će ga izvoditi. Od 15:00 -17:00 imat će nekakvu dopunsku ili dodatnu nastavu, za koju se isto ne zna tko i kako će ju držati, ali za djecu će biti obavezno da su na njoj. Tek nakon 17:00 ići će na svoje, izabrane, slobodne aktivnosti. Dakle, cijeli dan u školi!
Djeca koja bi išla na pripreme za npr. Školu primjenjene umjetnosti i sl., to sigurno neće moći i u neravnopravnom položaju su u odnosu na djecu iz drugih škola. Djeca koja bi išla na prireme iz matematike jer su neke gimnazije uvele prijemne ispite, neće imati kada (a predmet se dost loše predaje u školi, nastavnici stalno odlaze).
I tu su još i sport i muzička za brojnu djecu.
Ja bih voljela da me škola pita. Ako većina odluči da je ZA, prebacit ću dijete u drugu školu. Ali možda nema te većine. Prije nego mijenjam djetetu poznato i drago okruženje vršnjaka, voljela bih imat mogućnost donošenja odluke.
Hvala na ovoj raspravi, malo mi se iskristaliziralo što činiti.