Peta godina skole za starijeg (4. razred/10 godina), druga osnovna skola (odnosno treca, jer je u kovid godini pohadjao online oblik skole u istom distriktu). Nikad nije imao zadacu. Druga godina skole za mladju (1. razred/7 godina). Prva i jedina osnovna skola. Nikad nije imala zadacu. Mozda su, ukupno, donijeli doma 3-4 papira/postera na koje su nesto trebali zalijepiti ili napisati, tipa o sebi, za tjedan kad su odabrani za star student ili nesto slicno. Nije obavezno. Doma se eventualno salju radni listici koje ne stignu napraviti u skoli (nakon sto petkom odrade "catch up" satove pa i tamo propuste dovrsiti posao). Djeca kojoj treba pomoc kod samostalnog rada primaju pomoc u skoli.
Knjige za skolu citaju u skoli. Vise puta na dan imaju vrijeme za samostalno citanje, a vremenski period raste sukladno godinama i razini citanja. Kod malih, blokovi za citanje su obicno 10-15 minuta. Nekad citaju sami, nekad na glas u maloj grupi (2-3 ucenika), nekad citaju odraslima (npr. meni kad volontiram).
Za testove od kindergartena do petog razreda (elementary school) se, u nasem distriktu, ne uci nista vise, a ni manje, od svakodnevnog ucenja na satu. Testovima se mjeri napredovanje svakog ucenika (a onda i ucenika na razini skole i distrikta) u svakodnevnoj nastavi, a ne napredovanje u bubanju neceg preko vikenda, a u cilju dobivanja dobre ocjene. Najavljeni su nam okvirno tjedni kad se testiranje obavlja, ne zato da bi se pripremali, vec da znamo kad da ne izostanemo iz skole, ako bas ne moramo. Testovi se svode na jezik i matematiku i provode se, okvirno, na pocetku godine (da bi ucitelj, s obzirom da svake godine ima novi razred, bolje znao pripremiti gradivo za grupu djece koju je dobio i da bi skola bolje pripremila sustav podrske ako XY postotak djece kaska za prosjekom, itd.), oko nove godine (tako da u drugoj polovici skolske godine mogu, po potrebi, prilagoditi gradivo), i pred kraj godine, da bi se znao opceniti uspjeh. Rezultate testova zna samo roditelj (i dijete) za svoje dijete, ucitelj i ravnatelj. Nema citanja ocjena pred razredom, popisa ucenika s ocjenama, itd.
I kod nas je preporuka citanje barem 15 minuta na dan, van citanja koje obave u skoli. Stariji guta knjige, kod njega nikad nije bio problem. Mladja bi ih gutala jedino bacacem plamena, ali prezivi dnevnu torturu. Njoj citam prije spavanja kao dio rituala, a nekad cita ona meni. (Odlicno cita, samo ne voli.)
Ne znam uce li pjesmice na pamet, mislim da da jer znaju sve i svasta, ali to rade u skoli. Nisam niti jednom nikoga nista ispitivala.
Stariji je nedavno vjezbao (s nama) komplicirane rijeci za Spelling Bee, ali to nije obavezno gradivo, vec nesto na sto se dodatno prijavio. Uz to, radio je s prijateljem projekt za Science Fair van nastave, ali i to je dodatna aktivnost, jednom godisnje. Prosli su na regionalno pa sad opet nesto petljaju s magnetima i to ce prezentirati za nekih dva tjedna. Sve druge skolske projekte (tipa neke diorame, dizajne, sto god) rade u skoli. Za "zadacu" su jedino trebali prikupiti reciklirane materijale za neke od tih stvari.
U skoli pohadjaju dramsku radionicu, cetvrtkom. To dodatno placamo, traje 50 minuta i pocinje tik nakon zavrsetka zadnjeg sata. Van skole idu na Taekwondo (stariji je crni pojas prvi dan, mala (i ja) imamo jos nekih sest mjeseci rada prije polaganja za probni crni) cijelu godinu, 2 - 4 puta tjedno, ovisno o tome sto se dogadja. Stariji je poceo s plivati u klubu (natjecateljska skupina). To ide poslije skole, vozi ga organizirani autobus jer ne stignem bas svaki dan izlaziti s posla. Mladja ide na umjetnicko klizanje, sto je vikendom, osim u sezoni predstava (npr. sad). Trenutno ide i na satove plivanja (6 tjedana), a stariji na skokove u vodu (takodjer 6 tjedana, u isto vrijeme kad i ona--to je bio uvjet koji sam trazila od kluba jer ne stignem(o) drugacije).
Najnajstvarnije. Nemam nikakvog razloga izmisljati.I sad stvarno reci ponovo Kaae, stvarno, stvarno nula minuta tjedno?
Neki distrikti salju doma kratke i jasne zadace u osnovnoj skoli. Nas principijelno ne zeli jer je vrijeme nakon skole (znaci iza 2:50 popodne) vrijeme za druge stvari, s obitelji ili bez. Javim se, rekoh, iz middle school, ali ne cini mi se strasno jer funkcionira na istom principu i dio je istog distrikta).